14 jun 2020
Sardiner på ett fat, rika på omega 3

Omega 3

Omega 3 hanterar flera viktiga funktioner i kroppen och är en essentiell (livsnödvändig) fettsyra.

Vi människor kan inte bilda denna fettsyra själva utan behöver få i oss den via mat eller kosttillskott för att, helt enkelt, må bra.

Inflammationer – Värk – Morgonstelhet

Allt detta, och mycket mer, kan underlättas med rätt nivåer av Omega 3 i kroppen!

Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore och Greatlife.

Tre riktigt bra Omega 3 tillskott:

Puori – flytande (hög kvalité och till ett bra pris)

ArcticMed – flytande (ett fantastiskt fint tillskott med mycket bra recensioner)

Puori – tabletter (enkelt och smidigt med tabletter)

Nedan följer en utförlig guide om Omega 3 samt information om hur man kan stötta kroppen med mat samt bästa tillskotten.

Omega 3 är en fettsyra som normalt tas upp via kosten vi äter. Fettsyran finns bl.a. i fet fisk, gräsbetat kött, alger, chiafrön och valnötter.

Artikeln innehåller:

  1. Vad är Omega 3?
  2. DHA, EPA och ALA
  3. Vad gör Omega 3?
  4. Vad är inflammationer?
  5. Balansen Omega 3 och Omega 6
  6. Lider du brist på Omega 3?
  7. Vad kan man göra?
  8. Omega 3 har många hälsofördelar!
  9. Hur mycket Omega 3 behöver just du?
  10. Risker med Omega 3
  11. Avslutande ord

Vad är Omega 3?

Omega 3 är namnet på en grupp fettsyror. Den kemiska beskrivningen är: ”En fleromättad fettsyra är en lång kedja med kolatomer som har minst två eller flera dubbelbindningar mellan kolatomer”. [1]

Den huvudsakliga fettsyran i Omega 3 familjen heter alfa-linolensyra. Den kan omvandlas bland annat till EPA och DHA. Rent allmänt så är fetter livsviktiga för oss människor och vi behöver få i oss dem via kosten eller ”gör om” dem från kolhydrater och proteiner, som vi äter, för att överleva.

De flesta fetter som kroppen behöver kan alltså bildas om från kolhydrater och protein till fettsyror. Men undantaget är vissa Omega 3 och Omega 6 fetter som vi måste få i sin rätta form via mat eller som tillskott.

Det finns, med andra ord, två fettsyror som kroppen inte kan göra själv och de är essentiella fettsyror. Dessa är Omega 3 fettsyran Alfa-linolensyra samt Omega 6 fettsyran Linolsyra. [2]

I denna artikel kommer vi fokusera på Omega 3 och dess egenskaper.

Det finns tre olika typer av omega 3-fettsyror:

  • DHA (Dokosahexaensyra/Docosahexaenoic Acid)
  • EPA (Eikosapentaensyra/Eicosapentaenoic Acid)
  • ALA (alfa-linolensyra/Alpha-Linolenic Acid)

DHA, EPA och ALA

DHA och EPA är långkedjade fettsyror som främst återfinns i fisk och gräsbetat kött (även vissa alger). ALA är en kortkedjad fettsyra och återfinns främst hos plantor som exempelvis chiafrö, valnötter och alger.

De vanligaste Omega 3 fettsyrorna är EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra).

Vad gör Omega 3?

Omega 3 minskar inflammation samt är en av byggstenarna till kroppens cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Speciellt viktigt är denna fettsyra för att kontinuerligt bygga upp alla hjärnans celler.

Tankarna om möjligheten ett lindra inflammationer i kroppen, och därmed inflammatoriska sjukdomar, beror på att Omega 3-fett bildar ämnet EPA som dämpar inflammation samt DHA som också är inflammationshämmande men även agerar byggstenar för hjärnans nervceller.

Vad är inflammation?

Rent biologiskt och evolutionärt så är inflammation något bra och en respons från kroppens immunförsvar vid t.ex. en infektion eller en vävnadsskada.

På kort sikt kan en lokal inflammation, från kroppsskada eller infektion, därmed spela en aktiv, bra och korrekt roll i att hjälpa kroppen att läka.

MEN när inflammationen blir låggradig och långvarig, eller till och med kronisk, så förstörs celler och vävnader och risken för medicinska tillstånd såsom hjärtsjukdomar och artrit ökar avsevärt. Det uppstår då en oxidation i kroppens celler.

Omega 3 fettsyror kan hjälpa till med att förebygga eller underlätta flertalet orsaker associerade med inflammation.

Man bör därmed prioritera och aktivt jobba för en minimering av låggradiga inflammationer i kroppen. Detta för att dessa med tiden i princip oundvikligen kan leda till vällevnadssjukdomar.

Man gör detta enklast med kosttillskott i form av Omega 3.

Men självklart finns fettsyran naturligt i mat, så som t.ex. fet fisk (makrill, sill, sardiner, m.m.) och gräsbetat kött. Fettsyrorna från animalier är mer biotillgängliga än de från vegetabilier, men även vegetabilier innehåller Omega 3, t.ex. alger, chiafrön och valnötter.

Och om du är nyfiken på “Världens finaste Sardiner“, som tillverkaren presenterar sina produkter, så klicka dig gärna in här, läs mer och köp dem. Naturligt rika på Omega 3, du kommer bli besviken på varken smak eller kvalité!

Balansen Omega 3 och Omega 6

Man brukar jämföra balansen mellan Omega 3 och Omega 6 för att få svar i form av en kvot.

Ett önskvärt förhållande (en kvot), mellan dessa fettsyror i kroppen, bör ligga på kvoten 1:1–4. Det vill säga – lika mycket Omega 3 som Omega 6 eller som mest fyra gånger mer Omega 6. Detta anses vara en hälsosam och normal kvot.

Kvoten 1:1–4 är ett hälsosamt tillstånd i kroppen som bör hålla låggradiga inflammationer borta. [4]

Tyvärr så är det oftast långt ifrån dessa siffror som verkligenhet landar. Vår moderna kosthållning med mycket spannmål och vegetabiliska oljor ökar Omega 6 onormalt mycket och ger därmed en helt annan kvot.

Det ”normala” i västvärlden ligger kanske på kvoten 1:15-25. Detta i sin tur innebär ökad risk för låggradiga inflammationer dramatiskt och därmed vällevnadssjukdomar. [4]

En hög förekomst av Omega 6-fettsyran arakidonsyra indikerar inflammationer. Man kan även avläsa inflammationer i kroppen via värdet på CRP (C-Reaktivt Protein) vilket oftast tas i samband med att man mäter blodfetter. CRP är en markör som levern tillför blodet vid inflammation. [4]

Man skulle kunna säga att idag med en modern kosthållning krävs det, ett generellt, tillskott av Omega 3 för att uppnå en optimal balans mellan fettsyrorna för att bibehålla en god hälsa.

Lider du brist på Omega 3?

Tecken på en eventuell brist kan ibland vara otydlig och svåra att upptäcka. Men det finns några ganska typiska symptom.

Har du noterat följande [5]:

  • Torr hud
  • Skrovlig hud
  • Sår i hårbotten
  • Dåliga naglar

Ovanstående kan vara indikation på en Omega 3 brist.

Vad kan man göra?

Kosten har en avgörande betydelse och att efterlikna Paleokosten, vilket är människans ursprungskost och den vi enligt evolutionen är biologiskt anpassade efter [4], är ett stort steg i rätt riktning.

Undvik spannmål, kemiska tillsatser, vegetabiliska oljor och industriellt framtagen mat. Välj råvaror som är så naturliga som möjligt. Ät vildfångad fet fisk, vilt kött eller gräsbetat kött, alger, chiafrön och liknande för att uppnå en fin kvot mellan fettsyrorna.

Detta sammantaget ger en högre grad av Omega 3 samt ett mer, för människan, normalt intag av Omega 6 (alltså minskat Omega 6 i förhållande till en modern kosthållning).

Tillskott av Omega 3 är också en mycket fin väg att gå för ett mer hälsosamt liv och det man primärt bör tänka på där är kvalitén på oljan.

Oljan har lätt för att oxidera och det är därmed av stor vikt att den olja du väljer tillverkas under goda förhållanden samt innehåller ett naturligt oxidationsskydd.

Tre riktigt bra Omega 3 tillskott:

Puori – flytande (hög kvalité och till ett bra pris)

ArcticMed – flytande (ett fantastiskt fint tillskott med mycket bra recensioner)

Puori – tabletter (enkelt och smidigt med tabletter)

En skål med omega 3 i tablettform

Omega 3 har många hälsofördelar!

  • Inflammationshämmande
  • Bygger upp kroppens celler
  • Minskar inlagringen av kroppsfett
  • Ökar fettförbränningen
  • Ökar fokus (genom ökat blodflöde till hjärnan)
  • Stärker den kognitiva förmågan
  • Minskar aktiveringen av stresshormoner

Fettsyran minskar även blodets förmåga att levra sig (vilket minskar risken för blodpropp).

Som en extra bonus, när man tar tillskott av fettsyror i samband med viktnedgång så kan det hjälpa till att reducera kroppens nivåer av insulin, glukos och triglycerider. Detta sammantaget kan ge effekter som gynnar fettförbränningen i kroppen. [3]

Hur mycket omega 3 behöver just du?

Det är inte helt lätt att veta hur mycket Omega 3 som är bra och lagom att äta per dag för just dig. Men det finns dels rekommendationer från Livsmedelsverket [2] och dels från hälso- och kostrådgivare (samt av producenter för kosttillskott) och enligt dessa rekommendationer bör man äta någonstans mellan 2–5 gram per dag.

Det är viktigt att tänka på att få i sig både Omega 3 och Omega 6 eftersom båda är essentiella och innehåller fettsyror som kroppen behöver. MEN det absolut viktigaste är balansen mellan dessa fettsyror!

Risker med tillskott av Omega 3

Var inte rädd för tillskott av fettsyran, men om du äter någon form av receptbelagd medicin så kan det vara klokt att få en läkares tankar kring medicinens effekter i samband med ett tillskott av fettsyran.

Omega 3 verkar blodförtunnande och det kan t.ex. innebära risker att i samband med medicinen Waran ta tillskottet – med andra ord, för en dialog med läkare. [5]

Avslutande ord

Sannolikt, och generellt, så lider de flesta brist på Omega 3 samt även D-vitamin och Magnesium, detta är tre näringsämnen som många skulle behöva tillskott av och därmed uppleva hälsovinster på.

Läs gärna mer om D-vitamin i vår artikel om D-vitamin här.

Läs gärna mer om Magnesium i vår artikel om Magnesium här.

Med önskan om ett friskare liv!
Magnus & Jenny Omega3

Källa:
[1] https://omega3.se/vad-ar-omega-3/
[2] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6
[3] https://www.dietdoctor.com/se/omega-3
[4] Paleo-Institute, utbildningen: Certifierad PI Kost- & Hälsocoach
[5] https://www.doktorn.com/artikel/det-du-behöver-veta-om-omega-3/

7 jun 2020
Grön hälsosmootie i glas med sugrör

Grön hälsosmoothie

En Grön antiinflammatorisk hälsosmoothie som är fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter, så underbart!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Snabbt och enkelt

En riktigt god smoothie kan vara ett bra komplement till frukosten, ett fint litet mellanmål eller om man behöver något snabbt när man är på språng.

I vår digitala receptbank Paleoskafferiet kan du redan hitta recept på bl.a. Blåbärssmoothie, Kaffesmoothie och Hallonsmoothie, så gott!

tre smoothies på rad

Antiinflammatorisk smoothie

Vår nya Gröna hälsosmoothie innehåller massor av nyttigheter som bidrar till en bättre hälsa och verkar antiinflammatoriskt i din kropp, en riktig hälsoboost!

Två viktiga ingredienser

Babyspenat – innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter och är en boost gör immunförsvaret.

Ingefära – verkar inflammationshämmande i kroppen och är bra vid förkylningar. Den anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret.

Kollagen

Kollagen är något som vi tar som tillskott varje dag på det ena eller andra sättet för att stärka kroppen.

Kollagen är bra för hud, hår, naglar, bindväven, skelett, leder och muskeluppbyggnad. Det verkar även läkande för mag-/tarmkanalen och har med andra ord en både viktig och mångsidig funktion i kroppen.

Köp Kollagen här: https://adtr.co/4EWujH

För extra boost mixa ner 1 msk kollagen i sin smoothie!

Grön hälsosmoothie i glas redo att avnjutas!

Recept

Hälsoboosta med en Grön hälsosmoothie!

Hela receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Receptet på Grön hälsosmoothie hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo nyttigt nyttig frukost mellanmål måbra recept bästa

2 jun 2020
Citroner utspridda på ett bord, fyllda med C-vitamin

C-vitamin

Det finns mycket att lära om denna viktiga, och ibland kanske lite bortglömda, C-vitamin! På senare tid*, med den oron som råder i omvärlden, så har vitaminens egenskaper mer och mer diskuterats.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Läs vidare om hur du kan få i dig vitaminen, vad den gör för kroppen, vilka positiva effekter den har samt vad som kan ske vid en eventuell brist.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin, eller Askorbinsyra (L-Askorbinsyra) som det också heter, tillhör de vattenlösliga vitaminerna tillsammans med B1(tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (Pyridoxin)), B7 (biotin), B9 (folatsyra) samt B12 (Cyanokobalamin), den har en syrlig smak och är av kristallstruktur.

Är du i behov av och nyfiken på ovan nämnda B-vitamin så har Helhetshälsa ett intressant B-vitamin komplex.

Flera vitaminer fungerar också som antioxidanter, varav C-vitamin är en mycket stark antioxidant, och gemensamt för dessa är att de bland annat tar hand om överskottet av fria radikaler. [1]

Mest effektivt är att tillföra C-vitamin tillsamman med andra näringsämnen – kroppen skyddar sig mot angrepp av fria radikaler genom flera olika antioxidanter [2] – och det kan därmed vara sunt att tillföra en variation av näringsämnen.

Naturliga råvaror så som en bred och fin variation av riktig mat är en förutsättning för att uppfylla kroppens behöv av vitaminer, mineraler och näringsämnen och därmed alltid det bästa.

Kosttillskott

Men att ta kosttillskott vid olika tillfällen och som punktinsatser när det t.ex. föreligger en ökad stress, mer fysiska påfrestning, hård fysisk aktivitet, vid förkylning eller sjukdom samt för att upprätthålla en bra allmänhälsa är en god ide.

Tre olika tillskott som kan göra skillnad:

Askorbinsyra

C-vitamin Complex

Nyponpulver

C-vitaminbrist

Askorbinsyra, som är ett annat namn på C-vitamin, kommer från latinets ”a scorbutus” viket betyder ”utan skörbjugg”. Med andra ord den sjukdom som kan uppstå vid allvarlig C-vitaminbrist.

I en allvarlig C-vitaminbrist vill man inte hamna och i dagens samhälle är det väldigt ovanligt att en så stor brist skulle uppstå, annat än om man har en svår bakomliggande problematik (som t.ex. sjukdom eller matproblematik).

En lindrig brist kan ge symptom som trötthet, svaghet och irritation. Men även försämrad sårläkning och en högre infektionskänslighet är relativt vanliga symptom.

bild med text om symptom vid brist på c-vitamin

Allvarlig brist kan, som sagt i sällsynta fall, ge skörbjugg – vilket är en mycket svår sjukdom med symtom som t.ex. inflammationer i tandköttet.

Vid stress under enstaka tillfällen, tillfälliga perioder eller under längre perioder, så förbrukas C-vitamin, magnesium och vitamin B6 snabbt i kroppen. Man bör därmed se till att hålla upp dessa nivåer, genom en variationsrik och näringsrik kost samt även komplettera med tillskott.

En känslig vitamin

Rent kemiskt så är C-vitamin vattenlöslig, den oxiderar lätt vid upphettning men även alkalisk pH ökar oxidationen.

Om man varmhåller mat länge eller värmer den vid upprepade tillfällen så försvinner vitaminen (den bryts ner). Hög värme, långvarig värme eller upprepad uppvärmning förstör alltså C-vitaminet i råvaran.

Vitaminen påverkas negativt av luft (syre), ljus och värme, dessa element gör att den förlorar i styrka. Med andra ord, om man pressar apelsin till juice och har det i kylskåpet så kommer halten C-vitamin att minska med tiden.

Allt detta innebär att vitaminen är något känslig och behöver därmed behandlas varsamt, både vad gäller förvaring och när den används i matlagning.

apelsiner som krockar med ett glas juice fyllt med c-vitamin

Syntetisera C-vitamin

Människan, tillsammans med vissa andra djur, kan inte själv tillverka (syntetisera) denna vitamin utan behöver få i sig C-vitamin via mat eller kosttillskott.

Annars är det mer regel än undantag att djur själva syntetisera askorbinsyra som en normal kroppslig process, detta sker dagligen och kontinuerligt via glukos i njurar eller lever.

Men vi människor saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. Detta – tillsammans med att halveringstiden för C-vitamin, som lagras i vävnaden, är omkring 16–22 dagar samt att halveringstiden för vitaminen i blodomloppet endast är 3–6 timmar – gör att kroppen behöver en kontinuerlig påfyllning.

Med en ökad ålder minskar även kroppens förmåga att lagra C-vitamin i vävnad och blod.

Det kan vara fint att ha ett jämnt intag (kanske till och flera gånger per dag) för att hålla bra C-vitaminnivåerna, detta speciellt då om man är äldre eller om man har bakomliggandebesvär.

Vid influensa, infektioner, bältros, m.m., kan högre dos av C-vitamin som tas oftare, till exempel varje timme ha en stor positiv effekt. [3]

C vitamin ökar hudens kollagenproduktion

Proteinet kollagen är viktigt för hudens elasticitet och vitaminen C är den enda antioxidant som kan öka kollagensyntesen. När vi åldras förlorar vi tyvärr mer och mer förmågan att skapa kroppseget kollagen. Påfyllnad av C-vitamin men även tillskott av kollagen kan därmed bli aktuellt.

L-Askorbinsyra fungerar som en signal till kollagengener att syntetisera (tillverka) kollagen, samt agerar som en kofaktor för två enzymer som är viktiga för kollagenets syntes. [3]

Hur fungerar C-vitamin i kroppen?

Vitaminet har många positiva och viktiga egenskaper.

Stärkande av immunförsvaret och att öka kroppens motståndskraft mot (vid) förkylningar, influensa och infektioner är troligen någon av de viktigaste och mest kända funktionerna. [4]

knapp med köplänk till C-vitamin

C-vitamin har även en avgörande roll vid reglering av blodets kolesterolhalt. Kolesterol är livsnödvändigt och tillverkas i lever och tarmvägg.

Vi producerar med andra ord själva större mängder kolesterol än vad vi normalt får via kosten, samt att kroppen är självjusterande (vilket innebär att om vi vid ett tillfälle, eller en period, får i oss mer kolesterol via kosten så sänks den kroppsegna produktionen och vise versa).

Kolesterol krävs för uppbyggnad av cellmembran, hormoner, D-vitamin samt för kroppens interna transport av fettsyror. C-vitamin motarbetar oxidering av LDL-kolesterolet och plackbildning i artärerna. [4]

C-vitamin kan döda virus och minska förökning av patogena bakterier samt stimulerar produktion av vita blodkroppar och antikroppar.

C-vitamin är bra för:

  • bidrar till kroppens egen kollagenbildning
  • immunförsvaret
  • ämnesomsättningen
  • normal funktion av nervsystemet
  • normal psykologisk funktion
  • skydda celler från oxidativ stress
  • minska trötthet och utmattning
  • verka antiinflammatorisk
  • krävs för proteinsyntesen (uppbyggnad/läkning av skelett, brosk, bindväv, muskler, hud och hår samt medverkande enzymer)
  • för ett friskt tandkött och motverkar tandköttsinflammation
  • gynnar järnupptag samt bidrar till lagring av järn i benmärg, mjälte och lever
  • ökar upptag av mineral (från tarmen och blodet)
  • motverkar (tillsammans med kollagen) för tidigt åldrande
  • motverkar uppkomst av autoimmuna sjukdomar
  • skyddar mot samt avlägsnar tungmetaller ur kroppen (speciellt avgiftande mot bly)
  • ökar effekterna av vitamin B12
  • bibehåller friskt fortplantningssystem

C-vitamin är en kraftfull antioxidant

Som vi nämnde tidigare i texten så agerar även vissa vitaminer som antioxidanter och skyddar därmed kroppen från fria radikaler.

Bland annat kan lokalt applicerad C-vitamin ha förmågan att skydda huden mot skador som orsakas av solljus. Vitaminet gör detta genom att neutralisera fria radikaler, som annars skulle förstöra hud och dess komponenter.

Tre olika tillskott som kan göra skillnad:

Askorbinsyra

C-vitamin Complex

Nyponpulver

Naturliga källor

Det mesta av C-vitaminintaget kommer sannolikt från frukt och/eller grönsaker.

C-vitaminkällor (utan inbördes rangordning):

Det finns flera fina exempel på bra C-vitaminkällor i Norden som alltså odlas lokalt. Något vi gärna tipsar om är lever från Svenska gräsbetande nötdjur, lever är en oerhört näringstät råvara och innehåller även C-vitamin.

Nypon på en buske, fyllda med C-vitamin

Pepparrot är (vad vi funnit) den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram [5], men även svarta vinbär och vitkål är bra. En råkostsallad med strimlad vitkål, strö svarta vinbär över salladen eller riven pepparrot över maten är tre toppentips för dagligt extra C-vitamintillskott.

Men även inälvsmat, så som t.ex. lever, innehåller C-vitamin. Har man svårt för att äta inälvor så kan vi tipsa om inälvstillskott via Nordic Kings. Dessa tillskott är helt naturliga, fria från tillsatser och från ekologiska/KRAV samt 100% gräsbetande svenska nötdjur!

Tyvärr så innebär vårt moderna samhälle med tillgång till jordens alla frukter och grönsaker året om att de fraktas långt.

För att klara detta skördas de omogna och C-vitamin bildas sent i mognadsprocessen. Så trots att man själv gör nypressad apelsinjuice till frukosten så är det sannolikt inte en vitaminbomb man får i sig.

Dosering

RDI: 60–100 mg
ODI: 2 000–12 000 mg

Rekommenderat dagligt intag (RDI) är för vuxna 75 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande). [1] Men Livsmedelsverkets rekommendation på 75 mg/dag är satt för att minimera skörbjugg och därmed kanske inte kroppens faktiska behov.

Måttet RDI är rekommenderade miniminivåer för att förebygga näringsbrister! Det har alltså inget med optimal hälsa att göra.

Vi har tidigare skrivit om RDI och ODI (artikeln om D-vitamin) – Optimalt dagligt intag – och tycker att ODI skulle vara en betydligt bättre rekommendation. För det är väldigt långt från skörbjugg till att ha ett optimalt fungerande immunförsvar.

Överdosering

På grund av att C-vitamin är vattenlösligt så bör man inte kunna få ett överskott i kroppen, ett överskott följer helt enkelt med urinen ur kroppen.

Man hör ibland kopplingen – högt intag av C-vitamin och njursten. Dock så beror detta sannolikt mer på tillsatser i kosttillskott än själva vitaminen och att alltid använda rena kosttillskott samt mat utan tillsatser bör alltid vara en prioritet.

Avslutande ord

C-vitamin har en stor och viktig roll i många processer som sker i kroppen. Oftast, och helt rätt, så förknippas den med immunförsvaret – detta är dock bara en del i allt vitaminen gör.

Sannolikt är det en stor fördel att kontinuerligt förse kroppen med C-vitamin för att upprätthålla bästa möjliga funktion och hälsa.

Magnus & Jenny

*våren, sommaren 2020

Källor:
[1] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter
[2] https://ehdin.com/c-vitamin-ar-livsviktigt/
[3] https://naringscenter.se/fragor-svar/forkylning-influensa-och-c-vitamin/
[4] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[5] http://matkalkyl.se/se-pepparrot.php

7 maj 2020
Kokboken Gröna, sköna tillbehör av Birgitta Höglund

Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv

Vi har fått den stora glädjen att få ta del av Birgitta Höglunds nya bok Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv.

En otroligt inspirerande, vacker och mycket personlig bok med stort hjärta.

Naturens skafferi

Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv är en bok med rötterna i naturen, att ta vara på naturens stora skafferi och dess läkande kraft.

Boken innehåller recept av gröna och sköna tillbehör – som Birgitta själv skriver: Näringsrik och naturlig mat som gör hälsan bättre. Den innehåller även en del fina Paleorecept.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp “Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv” hos Bokus.

Hälsoresa

Birgitta tar oss även med på en mycket gripande och personlig resa där hon öppenhjärtigt berättar om sitt liv och kamp för en bättre hälsa.

Hennes hälsoresa har ofta och på många sätt varit lång och svår. Men kärlek, mat och naturen har varit, och är, hennes läkande kraft. Den gör skillnad, stärker, ger hopp och liv med ny energi, hälsa och välmående.

Bara hennes hälsoresa i sig skulle kunna bli en egen bok. Den är till stor tröst, hjälp och inspiration för många.

Varm, inspirerande och generös

Vi känner Birgitta som otroligt varm, inspirerande och generös i allt hon gör som aldrig tvekar när det kommer till uppmuntran, glädje och otroligt god mat.

Detta har vi personligen haft glädje av och känt stor tacksamhet inför, både privat och yrkesmässigt för bloggen Under vårt tak, under åren vi känt Birgitta!

Även i detta inlägg visar hon stor generositet och delar med sig av två fantastiska recept från sin nya bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. En liten försmak på allt gott som denna fina bok ger.

Picklad rödlök med lingon

Bild: Birgitta Höglund

Ingredienser

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • Saft av 1 apelsin
  • Ca 1/2 tsk salt
  • 2 stora rödlökar
  • 1 dl lingon

Så här gör du

  1. Rör samman äppelcidervinäger, vatten, apelsinsaft och salt
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor
  3. Varva lökklyftor och lingon i en burk
  4. Slå över vätskan
  5. Låt stå till nästa dag

Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den utesluter socker.

Ajvar med paprika och aubergine

Bild: Birgitta Höglund

Ingredienser

  • 1 liten aubergine, ca 250g
  • 1 krm salt
  • 2 röda spetspaprikor
  • 1-2 chilifrukter eller ca 1 tsk chiliflingor
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på grill, 250 grader
  2. Dela aubergine, paprika och chili på längden
  3. Salta snittytan på auberginen och låt ligga i 5 minuter
  4. Kärna ur paprikan och även chilin om du vill ha en mildare ajvar
  5. Finhacka under tiden lök och vitlök och blanda med olivolja, äppelcidervinäger och salt i en matberedare
  6. Lägg grönsakerna på bakplåtspapper på en plåt, med snittytan neråt, pensla ovansidan med lite olivolja
  7. Ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills skalet blivit svart
  8. Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna en liten stund, gröp sen ur auberginen med en sked och dra av skalet från paprikan
  9. Lägg ner grönsaksbitarna i matberedaren och mixa till en röra med lite småbitar i, längre om du vill ha din ajvar slät
  10. Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta

Förvara i en burk i kylen, den håller sig upp till en vecka

Tips!

För längre hållbarhet på din ajvar så koka upp den och låt koka i 5 minuter under omrörning. Den håller sig då i ett par veckor i kylen.

Köp boken Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv

Vill du också ta del av Birgittas fantastiska recept i denna fina bok och låta dig inspireras av hennes hälsoresa så köp boken Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv.

Köp boken hos nätbutiken Bokus.

Som en liten extra bonus finns ett väldigt fint och intressant förord skrivet av Ann Fernholm som är både vetenskapsjournalist och författare.

Avslutande ord

Vi är så glada över att ha Birgitta som vän och att vi fått möjligheten att följa hennes hälsoresa.

Vår uppmaning till alla är – köp boken och titta även gärna in på Birgitta Höglunds blogg för mängder med recept och inspiration.
 
Information om bloggen under vårt tak samt bild

28 mar 2020
Hälsoutmaning Paleo30dagar

En hälsoutmaning gör skillnad

Vill du vara frisk och stark? Det vill vi! En hälsoutmaning kan ge den där kicken man behöver för att förändra sitt liv.

Vi brinner för hälsa från ett ursprungsperspektiv, att äta och röra sig på ett naturligt sätt.

Det vill säga – Äta kosten som vi människor är biologiskt anpassade för genom evolutionen och därmed gör oss gott. Samt ett naturligt och aktivt rörelsemönster.

Vår stora ambition är att sprida Paleokost och dess hälsofördelar till så många som möjligt.

Att läsa om hälsofördelar kanske är inspirerande. Men vår övertygelse är att när man själv prova vad ren och naturlig mat faktiskt gör för kroppen så kommer den verkliga, och förhoppningsvis även varaktiga, skillnaden.

Paleoskafferiet

Vår receptbank Paleoskafferiet är fylld med över 400 fantastiska recept och alla enligt Paleo.

Spannmålsfria (glutenfritt), mejerifria (laktosfritt), fria från baljväxter, fria från raffinerat vitt socker och med så få kemiska tillsatser som möjligt. Man undviker även hårt processade varor inom Paleo.

En Paleokost lagar man från grunden på råvaror. Helt enkelt ren och naturlig mat som är både uppbyggande och läkande för oss människor!

I Paleoskafferiet kan man klicka sig runt och botanisera bland alla härliga recept. Det finns allt från kompletta middagar till det där lilla extra under fredagsmyset.

Receptbanken fylls kontinuerligt på med nya recept. Vi försöker ha en stor bredd bland recepten så att alla ska kunna hitta sina favoriter. Vår devis är: Paleo, så gott och så enkelt!

Vill man prova på Paleo så är Paleoskafferiet en fantastisk tillgång, sök på middagar, lunch eller frukost och bygg upp din personliga meny. Kanske dags att testa kosten och göra en hälsoutmaning?

Paleokokbok

Är du intresserad av kokböcker med recept enligt Paleo, vi har skrivit en kokbok och en bakbok.

Läs mer och köp dem i vår webshop, enkelt och smidig med betalning som swish eller bankkort. Bara att klicka på bilden nedan så kommer du rätt!

annons för kokböcker Paleo

Hälsoutmaning

En del i vår önskan och strävan efter att hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa är Hälsoutmaningen Paleo30dagar. Här har vi sedan 2013 guidat mer än 3000 personer!

Paleo30dagar är en personlig och platsoberoende hälsoutmaning där man genom kosten kan uppnå fantastiskt stora hälsovinster.

Hälsa är en resa och något som pågår under hela livet. Under utmaningen Paleo30dagar så får man en kickstart in i Paleo där man sätter rutiner, lär sig grunderna och får verktygen för ett fortsatt liv med kosten.

Paleo30dagar

Vi vill att alla ska kunna delta i Hälsoutmaningen Paleo30dagar och framförallt lyckas med att nå sina hälsomål. Av den anledningen har vi lagt ner stor energi på ett program som är så enkelt som möjligt att följa, som ska ge stora effekter och även vara roligt!

Dessutom så har vi kontinuerligt kontakt med alla deltagare under hela utmaningen, vi peppar, ger information, hjälper, svarar på frågor och stöttar – allt för att just du ska nå dina hälsomål.

  • Vill du uppnå hälsovinster?
  • Har du en magproblematik?
  • Önskar du får bort överskottskilon?
  • Vill du minska ditt eksem?
  • Eller är du intresserad av vad ren och naturlig mat gör med kroppen?

Om du också blir nyfiken på att göra vår hälsoutmaning så finns mer information om utmaningen samt formulär för anmälan på sidan https://www.paleo30dagar.se/

Hälsa – det viktigaste man har

Vi har en kropp och ett liv, hälsan är oerhört viktig. När något är i obalans eller tokigt så kan det påverka allt i vardagen.

Som man så ofta hör: När man är frisk har man många önskningar men när man är sjuk har man bara en – att bli frisk.

Hälsa är, som vi skrev tidigare, en livsresa. Man lär ständigt nytt och man behöver alltid jobba på sin hälsa för att hålla sig frisk, stark och glad genom hela livet.

Avslutande ord

Vi vill hjälpa dig till en bättre hälsa, vi vill att du ska må bra och kunna njuta av livet.

Oavsett om du har en magproblematik som ställer till det i vardagen, eksem eller överskottskilon så kan något så enkelt som ren och naturlig mat, som vi människor är biologiskt anpassade efter, ha en otroligt stor effekt!

Tveka inte på att kontakta oss om ni har frågor eller funderingar kring Paleo30dagar eller Paleokosten. Vi finns här och vill hjälpa till!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för daglig inspiration, vi finns även på YouTube så prenumerera gärna på oss där.

Med önskan om en god hälsa
Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube