5 maj 2021

Earth Runners – Sandaler

Minimalistiska sandaler med en koppling till naturen! Så skulle man enkelt kunna beskriva dessa handgjorda sandaler från Earth Runners i USA.

Inlägget handlar om sandaler från Earth Runners och innehåller köplänkar.

Med en modern sula från Vibram och en beprövad teknik för utformning och snörning så är dessa sandaler från Earth Runners alldeles underbara.

Earth Runners håller till i Santa Cruz Mountains i California och vi hade turen att “snubbla” över Mike Dally som ligger bakom sandalerna och företaget Earth Runners. Och nu är de en av våra samarbetspartners här på bloggen Under vårt tak!

Minimalistiska skor

Har länge sprungit med minimalistiska skor men allt sedan den excellenta boken “Born to run” lästs så har en nyfikenhet om att prova på att springa med sandaler bubblat upp.

Earth Runners sandaler är perfekta, de är liknande de som Tarahumaranerna använder på sina extremt långa löpsträckor (precis som i boken alltså). Eller som grundaren Mike Dally själv säger – “We are working to create the best outdoor sandal experience possible“. Vi får hålla med om detta!

Sitter i solen med sandalerna Earth Runners.

Så snart man fått på sandalerna så var det som om man var ett med dem. Väldigt fin passform och skön känsla.

Var i början orolig över att ha en rem mellan tårna men det visade sig inte vara några problem alls, kändes helt naturligt efter bara ett litet tag.

Det är en bra och lätt känsla både att gå och springa med dem. Släpp dina fötter fria!

Snörning

Snörningen, eller remmarna som det egentligen är, kan vara lite trixig att få till och justera första gången men detta är något som man snabbt lär sig.

Och det finns även tydliga instruktioner på hur man ska justera för att få till bästa passform.

Beställa från Earth Runners

Om du också vill beställa ett (eller flera) par handgjorda sandaler från Earth Runners så är det lätt att göra på deras hemsida.

 

 

  1. Börja med att välja den modellen du vill ha. Det finns flera fina modeller att välja mellan och alla sandaler är väl beskrivna i både text och bild.
  2. Klicka i din storlek. Under menyn “Sizing” finns en tydlig guide samt omvandlare från amerikanska storlekar till europeiska (svenska), där redovisas storleken även i centimeter. Efter varje storlek finns en utskriftssymbol och om du gör en utskrift kommer du kunna ställa dig på pappret och se sulan i verkligt mått och då få perfekt passform med hjälp av instruktionerna. Hur bra som helst!
  3. Fortsätt till nästa val vilket är snörning/remmar. När du gör ett val här så ändras även bilden på sandalen så att du ser exakt dit personliga val – den sandalen du valt samt med den rem du valt.
  4. Klicka i hur många par du önskar (det är alltid förvalt 1 par).
  5. Add to cart (Lägg i varukorgen).
  6. Checkout (Gå till kassan).
  7. Fyll i namn och adress samt mail och mobilnummer (börja med +46 och tag bort första nollan i telefonnumret).
  8. Continue to shipping (Fortsätt till leveranssätt).
  9. Continue to payent (Fortsätt till betalning).
  10. Betala med bankkort eller PayPal.
  11. Slutför ditt köp.

Allt är mycket pedagogiskt uppbyggt och väl beskrivet, allt för att minimera fel och ge bästa möjliga service direkt på sidan.

Med sandalerna Earth Runners på en sandstrand.

Tillverkningstiden är kort och leveranser sker med UPS, brev direkt hem till Sverige och din låda. Det redovisas pris för internationella leveranser, och leveranstiden är ungefär en vecka. Allt redovisas kontinuerligt och tydligt, vid köptillfället, så att man vet hela kostnaden för själva köpet.

Avslutande ord

Så nu har du chansen att precis som Tarahumara, och oss, få ett par minimalistiska sandaler att springa i! Gå in till Earth Runners och lägg en beställning redan idag!

Mycket barfotanöje – Free Your Feet sweden

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

27 apr 2021

Kollagen

Kollagen är ett mycket viktigt protein och som med alla andra proteiner byggs det upp av aminosyror, vilka lysin och arginin är två.

Inlägg är om kollagen samt innehåller annonslänkar.

Det utgör ungefär en tredjedel av allt protein i din kropp, är helt naturlig och finns framförallt i den så kallade stödjevävnaden vilket inkluderar bland annat bindväv, muskler, ben, leder, brosk och senor.

Men det finns också i huden (som till 70% består av kollagen) samt, naglar och hår.

Tre bra tips på kollagen i form av kosttillskott:

Clean Collagen pulver, från gräsbetande nötkreatur, neutral smak, innehåller kollagen typ 1 och 3.

Collagen Premium+ pulver, från fisk, neutral smak, innehåller kollagen typ 1.

Genacol 100% Collagen kapslar, från nötkreatur, innehåller kollagen typ 1-5.

kollagentillskott i form av pulver i en skål

Vad är kollagen bra för?

Kroppen skapar själv mycket av den kollagen som behövs men produktionen avtar med ålder. Detta gör huden slappare och mer rynkig samtidigt som det pågår en kontinuerlig nedbrytning av proteinet.

Det är alltså proteinet som gör huden elastisk och fyllig, brist på proteinet kollagen kan också ge stela och ömma leder. Därför rekommenderas det vanligen som ett kosttillskott för personer som lider av artrit och inflammation i lederna. Men också allt eftersom man blir äldre.

Det behövs en bra nivå av kollagen i kroppen för att hålla oss friska, starka och vitala både utvändigt och invändigt.

Kollagen är bra för hud, hår, naglar, bindväven, skelett, senor, leder och muskeluppbyggnad. Det verkar även läkande för mag-/tarmkanalen och har med andra ord en både viktig och mångsidig funktion i kroppen.

Hur producerar kroppen eget kollagen?

Kollagen består av flera proteiner vilket är aminosyror. För att kroppen ska kunna producera eget kollagen behövs aminosyror, mineraler och C-vitamin. Av dessa ämnen kan kroppen bilda något som heter ”prokollagenmolekyler” vilka i princip limmar sig till varandra.

Dessa molekyler bildar i sig något som heter ”fibriller”, det liknar mikroskopiska strängar. När dessa strängar ansluter sig till varandra formas den nätstruktur vilket alltså kallas kollagen.

Proteinet kollagen är ett lim för kroppen

Proteinet återuppbygger kroppen samt reparerar den, det kallas även för “limmet” eller “armeringsprotein” som håller ihop kroppen.

Vikt

Proteinet har även en egenskap av att öka på metabolismen vilket är en positiv egenskap, och fördel, om man har viktminskning som mål.

Om man önskar gå ned i vikt kan det alltså vara bra att använda sig av  som kosttillskott.

Muskler

Man använder vanligen inte detta protein för att bygga muskler som ett vanligt proteintillskott utan för att stärka leder, bindväv, hår, naglar och för att bibehålla rörlighet.

Men det är ett bra komplement om man tränar mycket och hårt då detta kan slita på kroppen och kollagen fungerar då som en naturlig uppbyggnad.

Hud och kollagen

Hudens hälsa är direkt kopplad till kollagen, här agerar kollagenet för att skydda strukturen och bilda en barriär mot gifter och andra skadliga ämnen. Huden är, som de flesta vet, kroppens största organ och sitter alltså som kroppens yttersta skydd mot omgivningen.

vacker kvinna som representerar kollagen i huden

Kollagen ansvarar för hudens fasthet och utgör även större delen av läderhuden. Om man är i 30–40 årsåldern samt märker av att huden förlorat sin elasticitet, fasthet och att rynkor börjat dyka upp – då är det med största sannolikhet kollagenet i kroppen som minskat.

Kollagenet är den huvudsakliga beståndsdelen i hud, hår och naglar. Men även i ligament och bindväven.

Varför kan kollagenet i kroppen minska?

Det finns många faktorer som leder till en minskning samt att man då förlorar fasthet och elasticitet i huden när detta sker.

  • Luftföroreningar, gifter (mat, möbler, saker kan alla innehålla olika typer av gifter), rökning, stress, sömnproblematik, undermålig kost.
  • Hormonproduktion förändras under klimakteriet och åldrande vilket naturligt minskar kroppens kollagenproduktion.
  • Vissa medicinska behandlingar kan hindra kroppen från att absorbera vitaminer och mineraler, detta försämrar det naturliga upptaget så väl som kroppens egen produktion.
  • Tarmproblematik/-sjukdomar – så som IBS, tarmcancer, ulcerös kolit, crohns, celiaki, med flera – hindrar upptag och absorption av vitaminer och mineraler. Detta, precis som vid vissa medicinska behandlingar, försämrar det naturliga upptaget så väl som kroppens egen produktion.

Hur får jag i mig kollagen?

Var finns kollagen naturligt? Kan man äta något speciellt – ja du kan enkelt tillföra kroppen detta protein via din kost.

Genom att äta mer kollagenrika livsmedel och råvaror så som inälvsmat och benbuljong ökar man mängden.

Men det finns även att köpa som tillskott i form av hydrolyserat kollagen vilket vanligen utvinns från nötkreatur eller fisk.

Benbuljongspulver

Genom att koka en benbuljong och sedan torka den till ett pulver så får man ett benbuljongspulver som innehåller alla hälsofördelar i form av kollagen.

Benbuljongspulver används på samma sätt som vanlig buljong – man blandar upp pulvret i vatten och använder det sedan i t.ex. en soppa eller en gryta. Förhöjer smaken, ger en mustighet och ett djup till rätten samt det viktiga kollagenet.

Läs mer om benbuljongspulver i vår artikel här eller se pris hos webbutiken Bodystore här.

Organtillskott

Kan även tipsa om helt naturliga organtillskott gjorda på svenska, gräsbetande nötdjur som är både ekologiska och KRAV märkta.

Inälvor är mycket näringstäta och innehåller utöver kollagen även flera mineraler och vitaminer, läs mer om organtillskott här.

Recept med kollagenpulver

Då kollagen är ett protein klarar det att tillagas i värme utan att förstöras. Man kan alltså blanda tillskottet kollagenpulver i recept när man bakar, lagar mat eller t.ex. smoothies.

Vanligast är sannolikt att blanda kollagen i kaffe eller i te, men att blanda ner i smeten när man gör pannkakor är både ett enkelt och smidigt sätt att tillgodogöra sig kollagen.

Recept på Pannkakor med kollagen hittar du här.

Något som är väldigt smarrigt, energigivande och även bra är att blanda ner pulvret i godsaker. Ett mycket fint recept för fudge som innehåller just detta tipsar vi mer än gärna om!

Recept på Kollagen fudge hittar du här.

Bovint och marint kollagen

Bovint kollagen utvinns från nötkreatur och marint kollagen från, främst, fisk. Peptidmolekylerna i marint kollagen är lite mindre, vilket gör dem något mer biotillgängliga. Alltså något som är enkelt för kroppen att tillgodogöra sig är kollagen från fisk.

Men även om biotillgängligheten är större i marint kollagen så är de flesta kollagentillskotten från bovint hydrolyserade och därmed lika lättillgängligt för kroppen. Hydrolyserat innebär att proteinet är förspjälkat, uppdelat i minsta beståndsdel, och därmed tas upp av kroppen både snabbt och lätt.

För en mer underhållande dos (kontinuerligt intag) finns hydrolyserat Clean Collagen från gräsbetade kor vilket håller en mycket hög kvalité. Vi skulle säga att detta är bäst i test av de vi provat.

C-vitamin kan även öka upptaget av kollagen, det kan därmed vara en fördel att få i sig extra C-vitamin om man tar kollagen som tillskott.

Läs mer om C-vitamin i vår artikel här.

Finns det veganskt kollagen?

Nej det finns inte ett veganskt kollagen. Kollagen är animaliskt och finns därmed inte i växtriket, men man kan ta ett veganskt tillskott som främjar den kroppsegna produktionen av kollagen.

Ett veganskt ”kollagentillskott” består vanligen av näringsämnen som främjar den kroppsegna kollagenproduktionen och det kan även innehålla näringsämnen som motverkar nedbrytningen av kollagen i kroppen.

Men det finns alltså inget växtbaserat kollagen.

kollagenpeptider och hydrolyserat?

Peptider är de beståndsdelarna som kollagen bryts ner till och när detta skett kallas det Hydralyserat kollagen. Man bryter helt enkelt kopplingarna i aminosyrorna vilket även är det som naturligt sker i kroppen under matspjälkningen.

När det är hydralyserat så kan kroppen enklare tillgodogöra sig proteinet, en annan effekt är att det blir smaklöst (neutral smak) och det blandar sig enklare i vätska och mat.

Graviditet och barn

Då kollagen är helt naturligt protein som kroppen behöver och mår bra av så finns inga hinder för att äta detta som ett rent tillskott om man är gravid (eller ammar) eller att ge det till sina barn.

Dock så bör dosen kanske minst vara halverad för barn upp till omkring 15-års ålder.

MSM är inte kollagen

Många har lätt för att förväxla MSM och kollagen, men det är alltså inte samma sak. MSM är ett organiskt svavel som vanligen återfinns i växter och Kollagen är ett protein vilket enbart finns i animalier.

Dock så kan MSM bistå kroppen i sin egen produktion av kollagen vilket gör den till en vanlig ingrediens eller råvara i tillskott som just ska främja kroppens egen tillverkning.

Clean Collagen

Clean Collagen har neutral smak, brukar beskrivas som smaklöst, och det är ett pulver. Pulvret blandar sig lätt i mat samt varm och kall vätska, vilket gör det väldigt mångsidigt och enkelt att tillföra som ett kosttillskott i vardagen.

Lägg pulvret i mat, vid tillagning eller servering. Blanda ner det i kaffe eller te, en smoothie eller en proteindrink. Det finns mängder med alternativ och möjligheter.

Vi tipsar gärna om kollagenkaffe som är otroligt gott och välgörande! Prova gärna denna, på många sätt, goda kaffedrink.

”kollagen

Bild från: Hälsa som livsstil

Kollagentyper

Det finns 6 olika typer av kollagen i kroppen vilka har specifika funktion.

Typ 1-6 finns primärt i:

  1. hud, hår, naglar, leder, skelett, ligament, tänder, organ och interstitialvätska
  2. brosk, ledbrosk, ledvätska och ögonvätska
  3. hud, muskler, blodkärl och lever
  4. inre organ och basalmembran
  5. fostervävnad, cellvävnadens ytskikt och interstitialvätska
  6. interstitialvätska (ovanlig i kosttillskott)
Vilket kollagentillskott ska man välja?

Det första man bör fundera på är av vilken anledning man önskar ta kollagen som tillskott. Alltså se till personliga behovet samt vilka preferenser man har.

Därefter titta på vilka typer av kollagen som finns i just det kollagentillskottet man önskar använda. Om det är tablettform eller pulver samt eventuell smak.

Dosering

Ett förslag på dosering kan vara en till två matskedar per dag. Men vi är alla olika individer med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar, det innebär att mängden kan variera lite och därmed blir den individuell.

Man bör äta ett kollagentillskott under minst 30–60 dagar innan man kan förvänta sig ett resultat. Har man en bakomliggande problematik, som t.ex. en sjukdom, så kan det ta längre tid innan märker av en skillnad.

Men något som de flesta ser relativt tidigt, samt oftast tydligt, är att naglarna växer snabbare och de brukar också bli hårdare. Det är även vanligt att håret får en boost och börjar växa snabbare.

Biverkningar och effekter

Det är, och bör heller inte vara, så många biverkningar med ett rent kollagentillskott. Det vissa personer skulle kunna märka är en mage i olag, att det ”kör” i magen och att man kan behöva uppsöka toaletten.

Rekommendationen är då att börja lite försiktigt med en mindre dos under en period och efter hand öka upp mot en normal daglig dos. Ta det gärna försiktigt och under lång tid.

Tre bra tips på kollagen i form av kosttillskott

Clean Collagen pulver, från gräsbetande nötkreatur, neutral smak, innehåller kollagen typ 1 och 3.

Collagen Premium+ pulver, från fisk, neutral smak, innehåller kollagen typ 1.

Genacol 100% Collagen kapslar, från nötkreatur, innehåller kollagen typ 1-5.

Vad påverka kollagen i kroppen negativt?

Det kan finnas olika orsaker till en dålig kollagenproduktion men primärt är sjukdomar, kost och miljögifter/-föroreningar de vanligaste. Vid hög ålder så minskar den naturliga produktionen av kollagen  kroppen.

Följande har negativa effekter på kollagen i kroppen:

  • Autoimmuna sjukdomar
  • Dålig och brisande kosthållning
  • Föroreningar i luft och vatten (gifter)
  • Sjukdomar i mag-/tarmkanalen (så som t.ex. IBS, Crohns, m.m.)
  • Sömnproblematik

Både för att främja den kroppsegna kollagenproduktion samt för att bromsa nedbrytningen så är livsstilen avgörande. Kost och rörelse har stor betydelse för hälsan.

Avslutande ord

Om du önskar läsa mer om hur man kan må sitt bästa jag och vad vi gör för att boosta vår hälsa så läs gärna vårt inlägg om Hälsoboosta. Här skriver vi om hur vi optimerar vår hälsa och vad som kan vara bra att tänka på.

Kosttillskott kan och bör inte ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig, din kropp och din hälsa.

Information om bloggen under vårt tak samt bild

Källor:
Nyttoteket
Hälsa som livsstil

22 mar 2021
Bakboken Baka med frukt och grönt ligger på ett bord med bakformar bredvid sig

Baka med frukt och grönt – Birgitta Höglund

Bakboken “Baka med frukt och grönt”.

Det är alltid en speciell känsla att få bläddra i en ny bok, det ligger en härlig nyfikenhet och längtan efter att få slå upp boken och bläddra bland sidorna.

Vår vän och kollega Birgitta Höglund har nu gett ut sin sjunde kokbok ”Baka med frukt och grönt”. En bok fylld med bakverk helt fria från gluten och vitt socker!

Artikeln innehåller annonslänkar från Bokus.

En fantastiskt fin bakbok med massa goda recept på allt från rawfoodbollar till tårtor, bröd och kakor! Alla bilder, alla recept och all text är framtagen av Birgitta själv i denna jättefina bok.

Läser ur Birgitta Höglunds bakbok Baka med frukt och grönt

Bakboken ”Baka med frukt och grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” finns att köpa i bokhandeln, antingen i fysiska butiker eller via webbhandel.

 

Baka utan gluten och socker

Birgitta har samma grundfilosofi kring mat som vi, nämligen att det vi stoppar i våra kroppar ska vara ren och naturlig mat. Detta genomsyrar alla hennes recept och det syns självklart även i denna bakbok.

Bakverken är naturligt helt fria från gluten, vilket vi tycker är toppen och det underlättar för så många människor. Oavsett om man har en överkänslighet eller inte för gluten så passar denna bok och dess recept.

Det finns en stor och livlig debatt kring socker och vad detta gör med kroppen, i Birgittas bok ”Baka med frukt och grönt” så finner man inget tillsatt socker alls. Den söta smaken kommer helt och hållet från bär, frukt eller till och med rotfrukter. Hur bra är inte detta!

“Baka med frukt och grönt” en bakbok

Boken inleds med Birgitta´s personliga tankar och fortsätter sedan med en massa fina och bra baktips. Här hittar man verkligen matnyttig information som är väldigt intressant, inte bara för recept i denna boken utan allmänt när man bakar glutenfritt och sockerfritt!

Därefter följer alla njutbara och fina recept, hela 49 stycken med smaker från naturen! Man märker verkligen att detta är en personlig bok där recepten skrivits med omtanke och bilderna fotade med glädje.

Omslaget till bakboken Baka med frukt och grönt av författaren Birgitta Höglund

Det är svårt att inte låta bli att dregla lite över allt gott och direkt vilja sätta igång med något bakverk. Kan tänka att detta blir en ny favorit bakbok för många.

Med fina bilder (i underbar natur) och fantastiska recept har kocken, bloggaren och receptkreatören Birgitta Höglund skapat en riktigt härlig bakbok som kommer bli flitigt använd – inte bara här hemma utan i riktigt många hem.

Inspiration till att baka

Man blir utan tvekan inspirerad till att baka och skapa gluten- och sockerfria bakverk. Njut en kaka till en god fikastund, gör bröd till frukostbordet, en pirog till picknicken eller en tårta till kalaset! Till högtider som påsk, midsommar, födelsedagar och även jul kan man med enkelhet finna något gott som både förgyller och förhöjer tillfället.

Lär dig nytt och bli överraskad av alla de fantastiska smaker som kommer av rena och naturliga ingredienser.

Här får man nya tankar och kunskaper som lockar till att baka. ”Baka med frukt och grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” är en bok att inspireras av och njuta av.

Köp ditt eget exemplar där böcker säljs.

 

Sammanfattning

Birgitta Höglund har i bakboken ”Baka med frukt och grönt” skapat en bakbok med smaker av naturen.

Alla recept är naturligt fria från gluten och vitt socker, sötningen sker med hjälp av bär och frukt.

Professionellt skapade recept och vackra bilder ger en helhet och en stor inspiration till att baka allt som finns i boken!

Vårt tips – köp bakboken ”Baka med frukt och grönt” i webbutiken Bokus.

Med önskan om en riktigt god fikastund!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

 

Kanske du också är intresserade av våra böcker som även de är helt naturligt glutenfria samt fria från vitt socker.

Alla recept är på rena och naturliga ingredienser och enligt kosthållningen Paleo!

 

16 mar 2021
Två olika återanvändbara kaffefilter, ett i bomull och ett i linne, på en skärbräda.

Återanvändbara kaffefilter

Återanvändbara kaffefilter, eller flergångsfilter för kaffe som de också kallas, har blivit mer och mer populärt. Miljövänliga kaffefilter i hållbara material som används om och om igen istället för engångsfilter som kasseras efter endast en användning.

Artikeln innehåller annonslänkar från Jordklok.

Små och enkla val i vardagen kan minska resursslöseriet och göra stor nytta i form av en hållbar framtid. Man minskar helt enkelt på den stora åtgången av engångsartiklar.

Det pratas ofta om det ekologiska fotavtrycket man lämnar efter sig och att använda sig av flergångsfilter kan vara en väg att gå. De är miljövänliga, innehåller mindre gifter, minska på engångsförbrukningen, är ekonomiskt och – inte minst – ett återanvändbart kaffefilter ger en lite exklusivare känsla av själva kaffekokandet.

 

Återanvändbara kaffefilter i naturmaterial kan vara lite av ett förverkligande om en mer klimatsmart vardag. En god form av shopping.

Det dricks en hel del kaffe i Sverige

Sverige är ett kaffedrickande land, tydligen konsumerar vi näst mest per invånare i världen och slås bara av Finland som alltså intar första platsen. Det blir troligen en hel del kaffe det.

Och med mycket kaffedrickande så följer även en hel massa kaffebryggande. Många engångsfilter som förbrukas och kastas i soporna till följd av detta. Om man önskar använda engångsfilter så är rekommendationen oblekta och komposterbara alternativ.

Tyvärr så har engångsfilter på senare tid uppmärksammats för att de kan innehålla bland annat bly. Tidningen Råd & Rön har skrivit artiklar kring detta. Dessutom kan de lämna en bismak, samt doft, till det färdiga kaffet som kanske inte är varken angenäm eller trevlig.

Flera engångsfilter i en hög

Kaffefilter som återanvänds

Numera finns en uppsjö med olika typer av återanvändbara kaffefilter. Vi har testat några och är riktigt nöjda.

Det man kan göra, som är bäst, är ett eget test av några olika återanvändbara kaffefilter för att hitta sin egen favorit. Egna preferenser som hur ofta man kokar kaffe, om man föredrar bomull eller t.ex. linne i sina flergångsfilter för kaffet är såklart grundläggande.

Men vi tänkte i denna artikel tipsa om två flergångsfilter så att det blir lättare att göra ett beslut och komma till ett köp.

Droppfilter

Vi kommer i denna guide ta upp droppfilter till kaffebryggare. Det är alltså detta filter som är absolut vanligast och sannolikt det man avser när man talar om kaffefilter.

Ett återanvändbart kaffefilter passar alltså i avsedd plats i en kaffebryggare precis som ett vanligt traditionellt engångsfilter. Var noga att flergångsfiltret är märkt med ”1×4”.

Ett droppfilter syftar till ett filter man mäter upp malet kaffe i som sedan sakta fylls på med varmt vatten och släpper ifrån sig droppar av färdigbryggt kaffe ner i en kanna.

Storleken 1×4

Det finns lite olika storlekar på kaffefilter, men det absolut vanligaste och det som bör passa i en standardkaffebryggare är märkt med 1×4.

Siffrorna 1×4 kan härledas till originalfiltret från Melittas filter för 4 koppar kaffe. Numer används det som ett standardmått när det används i en vanlig kaffebryggare som klarar upp till omkring 8–10 koppar.

Siffrorna 1×4 hänvisar till måttet 125 mm högt vilket gör att filtret du köper passar i en vanlig standardkaffebryggare.

Material för ett flergångsfilter

Det finns några olika typer av material för återanvändbara kaffefilter att välja mellan, så som t.ex. bomull och linne. Vilket man väljer beror såklart mest på personliga preferenser.

Båda materialen är hållbara och behåller därmed sin form i bryggaren utan att ”sagga” ihop eller vika sig under själva bryggningen. Filtren ger heller ingen bismak och är dessutom ekonomiskt ganska likvärdiga i pris.

Dock så kommer filtret, oavsett om det är bomull eller linne, att missfärgas av kaffet. Detta kan man antingen tycka ger karaktär och är lite estetiskt snyggt eller motverka genom att mer ofta rengöra filtret.

Att notera

Olika sorters kaffe kan innehålla olika mycket fett och därmed påverka filtren på lite olika sätt. Fett kan sätta igen filtret och då är tipset, vi skriver om nedan, med bikarbonat och ättika toppen!

När flergångsfiltrens livslängd är uppnådd och de är förbrukade så kan man klippa ner dem i småbitar och kompostera dem.

Ekologiskt kaffefilter i bomull på en skärbräda

Bomull

Ett flergångsfilter i ekologisk bomull, tillverkas i Sverige.

Med 100% ekologisk bomull.

Man gör precis som vanligt: placerar filtret i avsedd plats i kaffebryggaren, fyller på med malet kaffe och låter sedan vattnet passera genom kaffet och filtret ner i kannan.

 

För att rengöra ett använt ett flergångsfilter av bomull så tömmer man kaffesumpen i komposten (alt. kärlet som är avsett för komposterbart), sköljer av det, kramar ur vatten och hänger sedan upp det på tork.

Vanligen så finns en lite ögla fastsydd på filtret som agerar upphängningsanordning. Man kan även låta bryggaren stå ”öppen” och låta filtret torka på sin plats så är det alltid redo för att användas.

Innan man använder sitt återanvändbara kaffefilter i bomull så bör man koka det i ca 5 minuter.

Ekologiskt kaffefilter i linne på en skärbräda

Linne

Ett flergångsfilter i linne, tillverkas i Sverige.

Med 100% oblekt linne är detta kaffefilter inte bara vackert utan fantastiskt bra som just kaffefilter.

Man gör precis som vanligt: placerar filtret i avsedd plats i kaffebryggaren, fyller på med malet kaffe och låter sedan vattnet passera genom kaffet och filtret ner i kannan.

 

För att rengöra ett använt ett flergångsfilter av linne så tömmer man kaffesumpen i komposten (alt. kärlet som är avsett för komposterbart), sköljer av det, kramar ur vatten och hänger sedan upp det på tork.

Vanligen så finns en lite ögla fastsydd på filtret som agerar upphängningsanordning. Man kan även låta bryggaren stå ”öppen” och låta filtret torka på sin plats så är det alltid redo för att användas.

Innan man använder sitt återanvändbara kaffefilter i linne så bör man koka det i ca 5 minuter.

Skötselråd för återanvändbara kaffefilter

Gäller både bomull och linne:

När det flergångsfiltret använts ett antal gånger så är det bara att koka det för att fräscha upp och få filtret rent. Ett tips kan vara att hälla lite ättika i det kokande vattnet tillsammans med filtret så att eventuella missfärgningar samt fettfläckar försvinner.

Man kan även lägga filtret i lite vatten över natten med bikarbonat samt ättika och sedan koka det i lite nytt vatten dagen efter.

Beroende på hur ofta filtret används så kan det behöva kokas allt från en gång var 14 dag till en gång var 4:e vecka.

Ett flergångsfilter har en beräknad livslängd på omkring 250 stycken kaffekokningar. Det blir alltså inte många ören per kopp som ett miljövänligt och fint flergångsfilter kostar.

Sju tips för kaffefilter

Man kan använda kaffefilter till så mycket mer än bara till kaffebryggaren. Här kommer sju riktigt smarta och bra tips för multianvändning av flergångsfilter.

Är ju toppen när något går att använda till flera olika saker i hemmet!

1. Filtrera vin

Om du fått korkrester i vinflaskan är det bara att filtrera vinet genom filtret – lämnar ingen bismak (om filtret är oanvänt).

2. Torktumlarduk

Någon droppe med en eterisk olja på ett flergångs kaffefilter som man placerar i torktumlaren tillsammans med lakanen ger en fantastisk känsla.

3. Servera mat i kaffefilter

Man kan servera hamburgare i ett kaffefilter, fungerar jättefint och gör burgaren mer lätt att äta då man inte spiller lika mycket. Smart och fungerar såklart även för andra rätter och små tilltugg.

4. Te

Självklart kan man även brygga te i återanvändbara kaffefilter, antingen i en mugg eller en hel kanna. Bara att justera mängden teblad i filtret.

5. Droppskydd

Sätta glasstruten i ett kaffefilter minska risken för att få glassfläckar på läder, i soffan eller bilen. Perfekt droppskydd, väldigt enkelt.

6. Putstrasa

ett nytt flergångsfilter går att använda som putsduk till skärmen eller glasögonen.

7. Kallkompress

Blötlägg flergångsfiltret och lägg det sedan i frysen. Blir då en alldeles utmärkt kallkompress att använda vid insektsbett, bula eller om man bränt sig lite.

…och supertips på kaffesump

Man kan spara kaffesumpen som blir från bryggkaffet. Samla ihop sumpen i en burk istället för att slänga det direkt i påsen för kompost.

När det blivit en ansenlig mängd kan det användas som gödningsmedel till blommor, som ett luktborttagningsmedel eller till och med som en kroppskrubb!

Och därefter till kompost så att det blir till jord, då är cirkeln sluten.

Kaffesump kan bli till näring för växter

Kaffesump innehåller näring som kan stimulera mikroorganismer i jord. Detta är positivt för t.ex. krukväxter och kan göra dem både friskare och mindre benägna för att råka ut för skadedjur/-insekter.

Ett väldigt enkelt sätt att jordförbättra. Så prova att strö lite kaffesump i blomkrukan eller ute i rabatten.

Kaffeskrubb

Om man blandar kaffesump med lite kokosolja så får man en exfolierande dusch-/kroppsskrubb.

Ta två (2) delar kaffesump och en (1) del kokosolja, blanda ihop väl. Går att förvara i rumstemperatur, använd skrubben i duschen.

Luktborttagningsmedel

Om man hanterat lök, vitlök, fisk eller liknande som sätter en lukt på händerna som man kanske inte önskar. Då går det fint att skrubba/gnugga in kaffesump i händerna under en liten stund.

När man sedan tvätta av sig sumpen är händerna fria från lukten.

Det går även att lägga kaffesump i en burk utan lock som man ställer in i kylskåpet. Eventuell dålig lukt ska då absorberas av sumpen.

Sammanfattning

Sverige är en kaffeälskade nation!

Att ersätta sina engångskaffefilter med återanvändbara kaffefilter när man brygger sitt kaffe har sannolikt en stor och positiv inverkan på miljön.

Det är inte dyrare att köpa flergångsfilter i förhållande till engångsfilter och de är inte svårare att använda.

Vi önskar er en god kopp kaffe!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

10 mar 2021
Tre burkar med benbuljongspulver Real Broth i olika smaker

Benbuljongspulver – Real Broth

Har du hört talas om benbuljongspulver och hur smidigt det är att använda sig av i sin matlagning?

Vi brukar säga att man ska undvika genvägar inom hälsa och att laga all mat från grunden, men ibland finns det faktiskt bra genvägar!

Artikeln innehåller annonslänkar från Bodystore.

Något vi ofta får höra, och som det kommer många mail om, är att det är så jobbigt att koka en god och välgörande benbuljong och att det tar så lång tid.

Vi är helt med på detta, livspusslet är ibland svårt och att få tiden att räcka till allt är absolut inte lätt. Man behöver göra prioriteringar och då kanske ett långkok inte hamnar högst upp på listan.

Färdig buljong

Att köpa färdiga buljongtärningar i butik har inte alltid varit det bästa alternativet. Detta då de vanligen innehåller kemiska tillsatser, socker eller andra sötningsmedel.

Och om man äter enligt Paleo så brukar det sällan fungera med buljongtärningar. Ingredienslistan är troligen både lång, krånglig och med råvaror man bör undvika.

Men nu finns det ett benbuljongspulver som är toppenfint, med god smak och hög kvalité! Real Broth benbuljongspulver.

Tre burkar med benbuljongspulver Real Broth som ligger på en kökshandduk

Benbuljongspulvret Real Broth kokas på märgben från svenska gräsbetande nötdjur, helt fritt från socker, inga tillsatser och självklart helt fritt från antibiotika.

Prova du också – BONUS – det är just nu, och fram till och med den 15:e mars, 20% rabatt på alla Real Broth hos Bodystore!

 

Hur använder man benbuljongspulver?

Real Broth fungerar utmärkt i grytor eller soppor. Och den är fantastiskt fin att blanda upp med kokande vatten för att bara dricka en kopp rykande het buljong. En härlig rutin att starta dagen med.

EXEMPEL: Man blandar 1 matsked benbuljongspulver i 1 deciliter vatten. Med andra ord – om det i ett recept skulle stå ”6 dl buljong” så blandar man 6 msk benbuljongspulver i 6 dl vatten.

Det används alltså på samma sätt som vanlig benbuljong eller buljongtärningar i matlagning.

Fem snabba om Real Broth

  • Gjord på märgben på svenska gräsbetande nötdjur
  • Omkring 80% kollagen av typerna I och III
  • Smaksatt med havssalt och kryddor (förutom “Unflavored” som inte har någon smaksättning)
  • Inget tillsatt socker
  • Blandar sig fint i vätska

Njut av riktig benbuljong utan krånglet som det kan innebära att koka den själv.

Välj mellan tre olika smaker

Real Broth finns i tre olika smaker, ”Real Broth Savory Spices”, “Real Broth Unflavored” och ”Real Broth Chocolate”.

 

Real Broth benbuljongspulver finns i tre olika smaker.
En matsked med Real Broth benbuljongspulver.

Real Broth Savory Spices

Real Broth Savory Spices är kryddat med havssalt, lökpulver, vitlökspulver, svartpeppar, gurkmeja och persilja vilket ger buljong en härligt rik och djup smak.

Soppan och grytan får en fantastisk smak av denna buljong och ger både en större smakbild samt en extra hälsoboost i form av det viktiga kollagenet.

 

 

Real Broth Unflavored

Real Broth Unflavored har, som namnet antyder, ingen smaksättning.

Denna passar därför bäst till bakverk eller smoothies där man inte önskar smaken från en buljong men ändå vill få in hälsofördelarna.

 

 

Real Broth Chocolate

Real Broth Chocolate är smaksatt med kakaopulver, havssalt och stevia.

Även denna kanske passar bäst i bakverk och smoothies men även i varmchoklad.

 

 

Real Broth benbuljongspulver kommer från Nyttoteket

Nyttoteket, som även har många andra fina och högkvalitativa produkter (bland annat vår favorit Clean Collagen), har låtit märgben, från svenska gräsbetande nötdjur, koka under en lång period. Då får man en benbuljong som är av högsta kvalitet och innehåller cirka 80% kollagen av typerna I och III.

Man har smaksatt benbuljongspulvret med rena och naturliga örter samt havssalt för att få den klassiska och goda smaken av buljong.

När buljongen har kokat klart blandas den med en liten mängd (1%) solroslecitin, för att göra det färdiga pulvret lättlösligt i vätska, och därefter spraytorkas det till ett pulver.

Avslutande ord

Hur bra som helst och ett toppenfint alternativ till egenkokad benbuljong. Förhöj smakerna i din mat, förenkla matlagningen och ge samtidigt en extra hälsoboost i form av kollagen.

Vi har provat Real Broth Savory Spices i flera av våra recept och det fungerar så bra. Riktigt god och mustig med en djup smak.

Köp ditt benbuljongspulver här: Real Broth tre smaker

En smak och hälsoboost som underlättar matlagningen.

Önskar allt gott!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube