18 feb 2020

Tonfiskröra

Denna Tonfiskröra är helt utan mejerier och har tonfisk och avokado som bas, vilket gör den så där krämigt god som vi älskar.

Gott med tonfiskröra

Med en härlig tonfiskröra kan man laga många goda små rätter och det är bara fantasin som sätter gränser.

Servera tonfiskröran tillsammans med en enkel sallad och få en lätt lunch. Bred den på brödet, frökexet, knäckebrödet och avnjut till ditt te eller kaffe. Baka Stekpannebröd och gör härliga tonfiskwraps till utflykten. Använd som dipp till grönsaksfatet vid fredagsmyset eller varför inte servera som härliga tonfiskrullar på buffébordet.

Gott med tonfiskröra

Val av tonfisk

När det kommer till att välja tonfisk kan det vara svårt och man vill ju göra ett så bra val som möjligt. Vi väjer MSC-certifierad tonfisk som WWF listar som grön i Fiskguiden 2017 och som inte utarmar haven.

Tonfisk i vatten eller i olja

Vårt val är alltid tonfisk i vatten. Dels för att vi tycker den är godast och dels för att den vanligaste oljan som används i samband med tonfisk på burk är solrosolja och fröoljor bör undvikas i en kosthållning enligt Paleo.

annons för kokböcker Paleo

En enkel tonfiskröra som smakar mer

Laga nu och njut av denna härliga och enkla tonfiskröra som bara smakar mer. Det som blir över förvarar du i en lufttät burk i kylen, hållbarhet upp till 2-3 dagar.

Tonfiskröra närbild

Recept

För recept gör ett besök i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på vår Tonfiskröra.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus glutenfri glutenfritt mejerifri mejerifritt

8 jan 2020
Ugnsstekta kyckling på plåt serverade med en krämig majonnäs

Ugnsstekta kycklingvingar

Kyckling i alla former är så gott och dessa ugnsstekta kycklingvingar är inget undantag.

Primitivt

Det finns något väldigt primitivt att få äta med händerna och antingen älskar man det eller inte.

Vi tycker att det är ljuvligt gott att få avnjuta ugnsstekta kycklingvingar precis som det är. Med händerna och eventuellt serverade med en god majonnäs.

Helrostad blomkål med indiska smaker är också en favorit när det kommer till goda tillbehör till ugnsstekt kyckling.

Val av kyckling

När det gäller val av kyckling så väljer vi alltid ekologisk och kravmärkt kyckling, ett viktigt och självklart val för oss.

Goda kycklingrecept

Om du tycker om kyckling så ska du ta en titt i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Där hitta härliga kycklingrecept som Kyckling med timjan och kantareller, Indisk kycklinggratäng och Salsakyckling bara för att nämna några.

Tillagning

När vi lagar ugnsstekta kycklingvingar så blandar vi enkelt ihop olivolja och härliga kryddor i en bunke. Sedan vänder man ner kycklingvingarna i blandningen så att den fördelar sig fint på alla delar.

Nu är det bara att lägga upp dem på en plåt och sätta in i ugnen. Enkelt, smidigt och ett garanterat gott resultat varje gång.

Varma och kalla

Perfekta rätten till fredagsmyset, till utflykten eller på buffébordet. Smakar lika bra varma som kalla.

ljuvligt goda kycklingvingar på plåt.

Recept

För recept gör ett besök i Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Ugnsstekta kycklingvingar.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo recept sverige mat nyttigt middag fingermat plockaren och naturlig mat

8 dec 2019
Vår hälsoresa på YouTube, symptomfri från IBS med Paleo

Vår hälsoresa finns på YouTube

Vi har inte alltid ätit en Paleokost och kopplingen mellan hälsa och kost har heller inte alltid varit självklar. Nu berättar vi om vår hälsoresa på vår YouTube kanal.

Välkommen in till vår YouTube kanal och låt oss berätta.

Titta, lyssna och kommentera gärna videon med dina reflektioner och tankar. Gilla med en tumme upp och dela om du vill.

Och självklart PRENUMERERA så att du inte missar kommande avsnitt.

Från frisk till sjuk över en natt

Rubriken kanske inte är helt sann men det var exakt så det kändes för oss när Magnus här Under vårt tak drabbades av det som mycket senare fick diagnosen IBS.

Ena dagen var allt frid och fröjd. Vi kunde äta vad som helst och när som helst. Andra dagen var allt kaos… Mat förknippades med smärta, illamående och toalettbesök.

Magnus hade under många år ”jobbat”, helt omedvetet såklart, på sin sjukdom. Dåliga kostval, stress samt för lite och oregelbunden sömn.

Allt detta som byggts på under år gav nu resultat i form av IBS.

IBS

IBS kan manifestera sig på flera sätt, allt från mild till svår.

Vissa får en uppblåst mage efter att de ätit och kanske lite obehagskänslor. Andra blir helt utslagna, med konstant magvärk, illamående, orkeslöshet, akuta och otaliga toalettbesök samt en massa annat. – Sedan finns allt däremellan!

Magnus drabbades av det senare, och både många och långa perioder tillbringades sängliggande med svåra smärtor och absolut ingen energi alls.
Sjukdomen drabbar inte bara ”den sjuka” utan tar över livet, hela familjen styrs av IBS.

Man planerar allt som händer kring sjukdomen. Vad och när det ska ätas. Vilka tidpunkter man kan lämna hemmet. Besök. Och inte minst arbetet.

Här hemma fick Jenny ta över mycket ansvar själv och kämpa hårt för att få vardagen att löpa på. Med tiden blev det tyvärr så att vi isolerade oss mer och mer från omgivningen, vänner och bekanta – det var helt enkelt för jobbigt.

Jobbet påverkades, ekonomin påverkads, vår vänskapskrets påverkades.

IBS styrde helt vårt agerande och vi lämnade besluten kring sjukdomen i läkarvårdens händer.

Vändningen!

Efter sju riktigt jobbiga och hårda år kom vändningen. Den kom i lite olika steg och vi behövde fatta våra egna beslut kring vår egen hälsa.

Troligen behövde vi sju år på oss för att förstå att det är vi som äger besluten kring vår hälsa och att det är vi som behöver agera.
Väl där kom vändningen.

Du får mer än gärna klicka dig in till vår YouTube kanal för att se oss berätta om vår hälsoresa – från början till nu!

Magnus & Jenny

6 dec 2019
Kombucha i glasburk för jäsning, från ett Kombucha kit

Kombucha kit – enkelt, gott och nyttigt

Visst du att det finns Kombucha kit att köpa? Det har aldrig varit lättare att brygga sin egen kombucha hemma, bästa sättet och helt klart mest prisvärt.

Nu finns allt för din alldeles egna Kombucha, från en Scoby till ett komplett Kombucha kit, att beställa direkt hem till dig.

Är du nyfiken och vill starta ett Kombucha bryggeri hemma så är det bara att lägga en beställning idag och starta så fort paketet kommer! Kul, spännande och välgörande för kroppen på många sätt.

Om man är lite mer bekväm av sig finns det såklart också färdig Kombucha att köpa. Lika välgörande och väldigt läskande gott.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett komplett Kombucha kit med allt du behöver för att komma igång med din egen Kombucha.

En Scoby tillsammans med “startkombucha” om du redan har alla tillbehör hemma.

Färdig Kombucha dryck. Köp en riktigt god Kombucha så att du alltid har denna nyttiga dryck i ditt kylskåp.

Vad är Kombucha?

Kombucha är ett fermenterat te. Det har i västvärlden under en tid nu varit en trenddryck, men i Asien har man under tusentals år druckit detta.

Smaken kan påminna om, och liknas vid, ett mycket lätt kolsyrat iste.

I Kina kallas drycken för ”Livets elixir” och detta ger ju stora förväntningar!

En Kombucha kan ha flera fina hälsofördelar och det har just på grund av stora hälsoskäl blivit så välkänt och stort!

Grunden i detta fermenterade te är en sorts svamp, kombuchasvamp, som kallas Scoby.

Namnet Scoby står för ”symbiotic culture of bacteria and yeast” och är alltså jästkulturen vilken fermenterar teet (drycken).

Det uppstår en typ av mjölksyrakultur när man brygger Kombucha. Under denna process bildas bakterier, vitaminer, antioxidanter och vinäger (ättiksyra som liknar äppelcidervinäger) som alla bidrar till dryckens hälsovinster.

Själva fermenteringsprocessen kräver ingen upphettning och det innebär att den är raw (rå) vilket i sin tur medför att alla näringsämnen är bevarade i det färdiga resultatet.

Vilka hälsofördelar har Kombucha?

Drycken innehåller en levande bakteriekultur och är därmed en probiotisk dryck. Den är rik på B vitaminer och antioxidanter samt innehåller glukosaminer som finns i våra leder och binder fukt.

Här är några av alla hälsofördelarna:

  • probiotika är bra för tarmfloran och matspjälkningen samt kan motverka en eventuell tillväxt av Candida.
  • rik på B vitamin vilket bland annat påverkar hud, hår och naglar positivt.
  • antioxidanter skyddar kroppens celler och stärker därmed immunförsvaret (tillsammans med probiotika i drycken).
  • glukosaminet ökar naturligt produktionen av hyaluronsyra vilken fungerar som en fuktbindare och håller leder mjuka och smidiga.

Gör hälsodrycken med ett Kombucha kit

Te och vatten tillsammans med Scoby (svampen som agerar jäst i drycken) och mat till denna. Svårare är det inte!

Maten till Scoby´n består oftast i recept av socker. Sockret agerar alltså mat (näring) till jästsvampen och är därmed helt förbrukat i den färdiga drycken.

Vi tipsar gärna om kokossocker som ”svampmat”, detta är bland annat med i receptet nedan. Men man kan även använda rårörsocker eller något annat socker.

När man testat att brygga själv någon gång så kan man också gå vidare med smaksättningar i form av frukt, rotfrukter, blad eller liknande.

Detta kan man göra för att få fram nya goda smaker men även varierande färger och självklart ett ännu bredare spektrum av vitaminer, antioxidanter och liknande.

Enkelt Kumbucha recept

Detta är allt du behöver för att brygga din egen Kombucha:

  • 1 liter vatten
  • 2 msk ekologiskt te (svart, grönt eller vitt)
  • 100 g kokossocker
  • 1 st Scoby (kombucha svamp)
  • 1dl kombuchadryck

Gör så här:

  1. Steg ett är alltid att diska alla redskap noga – hygienen är viktig vid Kombucha bryggning
  2. Koka upp vattnet och tillsätt teet
  3. Låt stå och dra i minst 15 minuter (ska vara starkt)
  4. Sila av tebladen och tillsätt kokosockret (rör runt ibland så att det löser sig helt)
  5. Låt detta svalna till rumstemperatur
  6. Lägg Scoby´n i te-/sockersvattnet samt 1 dl kombuchadryck från tidigare bryggd – eller från ditt Kombucha kit
  7. Häll allt i en stor glasburk och knyt/spänn fast en köksduk över öppningen (se bild ovan för hur det skulle kunna se ut)
  8. Förvara i minst rumstemperatur (gärna någon grad varmare, dock EJ 30 grader eller mer) under cirka 1–2 veckor
  9. Lyft upp Scoby´n och sila sedan av drycken
  10. Häll upp på tätslutande flaska eller liknande
  11. Förvara den färdiga drycken svalt i t.ex. kylskåpet

Färdig Kombucha, från ett kombucha kit, på flaskor

OBS! Scoby´n som du nu använt och lyft bort dör inte, du kan använda den om och om igen till att brygga ny Kombucha.

Med andra ord, att köpa en Scoby är alltså en fin investering!

Och det är bara att starta en ny sats direkt efter att man buteljerat den färdiga Kombuchan.

En liten notering. Drycken kommer till genom en jäsningsprocess och det kan därmed bildas en liten mängd alkohol, det är dock väldigt osannolikt att alkoholhalten når upp över 0,5%. Detta kan dock vara bra att känna till.

Avslutande ord

Kombucha är en hälsodryck med många välgörande effekter.

Köp ett Kombucha kit, en Scoby eller en färdig dryck – hälsodrycken som gör gott.

Att göra den hemma är både enkelt och ekonomiskt fördelaktigt. Att det numera finns kompletta Kombucha Kit att köpa är ju toppen och underlättar ytterligare.

Mycket nöje
Magnus & Jenny

1 dec 2019
Magnus och Jenny från Under vårt tak på YouTube med filmen - Vilka är vi?

Under vårt tak finns nu på YouTube

Äntligen har det hänt! Under vårt tak finns nu på YouTube och vi är så glada, nervösa, uppspelta, nyfikna och väldigt spända inför detta.

Allt på samma gång men kanske ändå mest stolta över att vi tagit klivet till att ställa oss framför kameran.

YouTube kanalen Under vårt tak

För att komma till vår YouTube kanal och vår första film, som heter ”Vilka är vi?”, så är det bara att klicka sig in här: YouTube filmen – Vilka är vi?

I denna film berättar vi lite om oss och vilka vi är. Så att Du ska få lära känna oss bättre och se vart vi kommer från.

Vi planerar redan för massa nya fina, roliga och intressanta filmer. Så när du väl klickat dig in till vår kanal, se till att prenumerera.

Bara att klicka här så kommer du direkt till PRENUMERERA och försäkrar dig samtidigt på att inte missar några avsnitt.

Förutom att prenumerera så vill vi mer än gärna att du gillar och kommenterar filmen. Skulle också vara mycket snällt om du delar den på dina medier så att filmen och kanalen sprids ännu mer.

Detta skulle betyda enormt mycket för oss!

Stå framför kameran

Det har länge funnits ett litet motstånd för oss att ställa sig framför kameran.

  • Alla andra gör det så bra.
  • Vi kan inte.
  • Vad ska vi förmedla.

Man blir osäker och får bara upp tankar på det som kanske inte är mest positivt, MEN det är ju bara att starta!

Det finns ett riktigt bra talesätt som säger:

Den bästa tiden att påbörja något nytt är nu!

Så otroligt sant. Bara att göra och inte låta sig hållas tillbaka av negativa tankar eller vad det nu kan vara som hindrar.

Alla är vi bra och alla har vi något att förmedla.

Nu är alltså nu

Japp. Nu kör vi igång med vår YouTube kanal och är så glada över modet att göra det och att vi klivit in i NU.

Titta på vår film – Vilka är vi? – här!

Och som vi skrev tidigare – PRENUMERERA (länken tar dig direkt till prenumerationsplatsen), gilla och kommentera vår film.

Dela även gärna våra filmer på era medier så att de sprids till alla som kan vara nyfikna och intresserade.

Vi hälsar all välkomna till oss på YouTube.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube Ätbara insekter