21 jul 2019
Surkål i en glasburk, probiotika

Probiotika

Probiotika är de goda bakterierna som hela ditt matsmältningssystem behöver för att trivas och fungera som bäst. Här följer en liten guide över probiotika.

Inlägget innehåller annonslänkar.

För uppskattningsvis 4 miljarder år sedan uppstod den första livsformen på jorden i form av bakterier och än idag styr de villkoren för vår existens.

Läs vidare för att upptäcka hur probiotika fungerar, varför bör du inkludera dessa bra bakterier i din kost och de bästa källorna till probiotika som kan hålla din mage och tarm i god form.

Artikeln tar upp:

  1. Vad probiotika egentligen är för något
  2. Hur evolutionen sett till att vi fått i oss probiotika samt vad som hänt i modern tid
  3. Alla fördelar som probiotika för med sig
  4. Flera tips på hur man kan få i sig probiotika
  5. Vad handlar prebiotika om
  6. IBS och problematiken kring detta

Vad är probiotika?

Ja vad är egentligen probiotika och vad är det bra för? Är det något man behöver fundera på i sin vardag?

Namnet Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier vilka har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier. De flesta probiotikasorterna är mjölksyrabakterier, men inte alla.

Den exakta definitionen för Probiotika är: “Levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem” (WHO 2002).

Probiotika betyder – ”För liv”.

Knapp för att köpa Probiotika

Probiotika är de goda bakterierna som lever i våra tarmar (tarmflora). De spelar en stor och viktig roll för att hålla hela vårt mag- och tarmsystem balanserat och i god hälsa samtidigt som de håller dåliga bakterier under kontroll. Störningar och obalanser i denna tarmflora är en vanlig orsak till olika hälsobesvär.

Som helhet kallas detta system “mikrobiom” och det består alltså helt av bakterier.

Många bakterier blir det…

I allas våra tarmar lever omkring 100 000 miljarder bakterier av hundratals olika sorter.

De utför alla fler olika och viktiga funktioner i vår kropp. Vi har cirka 10 gånger mer bakterier i kroppen än vad vi har mänskliga celler. Och fördelningen DNA för bakterierna i förhållande till oss människor är ännu större, här är det endast någon procent mänskligt DNA i förhållande till bakteriernas DNA.

Naveen Jain har, bland mycket annat klokt, sagt att den mänskliga kroppen är egentligen enbart ett skal för bakterier…

Att inte få tillräckligt med probiotika kan ha flera negativa hälsoeffekter, med först och främst påverkar det vår matsmältning – som i sin tur påverkar hela vår hälsa.

Men genom att öka mängden probiotika i kroppen kommer man sannolikt att märka en hel del fördelar.

Att Probiotika har anmärkningsvärda fördelar, allt från viktminskning till att förbättra den mentala hälsan är allmänt känt. Allt sitter i magen och det gamla ordspråket ”- lite skit rensar magen” har sannolikt en stor del av sanning i sig.

Vad har förändrats?

Traditionellt, för våra förfäder under den Paleolitiska eran, hade människor sannolikt en balanserad mikrobiom och massor av goda bakterier. Detta på grund av att de utsattes för smuts, jord och åt råvaror direkt från sin närmsta omgivning – då de var samlare och jägare.

Nu har vårt hem och närmiljö blivit så rena, på gränsen mot sterila, på grund av städprodukter och alla kemikalier som används. Det gör att vi inte längre kommer i kontakt med så mycket naturliga probiotika som vi brukade.

Vi går alltså miste om de naturliga och goda bakterierna i vår närmiljö.

Forskningen har under de senaste 10 åren exploderade inom området. Vetenskapen ifrågasätter snarare numera huruvida ett rent samhälle verkligen är det mest fördelaktiga för människors hälsa

När det gäller mat så är vi få som odlar och jagar vår egen mat. Mat är numera en industri och den kost vi idag äter går inte att jämföra med den våra förfäder åt. Men vi kan på olika sätt försöka efterlikna kosten.

Socker är direkt skadligt för alla goda bakterier och det matar de skadliga och dåliga bakterierna.

Fördelar med probiotika

Fördelarna med probiotika är många. De gynnar nästan alla system i din kropp, de arbetar på ett holistiskt sätt för att balansera och förbättra många områden. Allt från din hälsa till ditt humör.

1. Förhöjer maghälsan

Att återställa de goda bakteriehalterna i tarmen kan minska uppblåsthet, lindra förstoppning och till och med hjälp med ett antal allvarligare matsmältningsproblematiker.

Symptom för ulcerös kolit samt IBS (irriterad tarm) man mildras. Detta kan bero på minskad inflammation samt färre dåliga bakterier i tarmen. Dessutom kan probiotika även förhindra och lindra diarré.

2. Hjälp vid viktminskning

Intressant nog så kan probiotika vara din bästa vän när det gäller viktminskning.

Vissa stammar av probiotika hjälper till att förhindra inlagring till fettdepåer. Probiotika hjälper till att öka mättnadskänslan, förbränna mer kalorier samt ger en ökning av fördelaktiga hormoner.

3. Förbättrar mental hälsa

Visste ni att någonting så enkelt som rätt bakterier i magen kan ha en stor inverkan på den mentala hälsan och humöret?

Tarm och hjärna är direkt kopplade och en god mikrobiom förbättrar det mentala tillstånd som minskad ångest och depression. Detta tillsammans med minskade inflammationsnivåer i kroppen ger oerhört positiv upplevd hälsa.

4. Renare huden (hudproblematik)

Hudförbättringar efter att ha infört mer probiotiska livsmedel i sin kost är vanligt. Probiotika kan förbättra eksem samt akne.

5. Förbättrar immunförsvaret

Ditt immunförsvar producerar naturligt mördare i form av T-celler och antikroppar som ett främre försvar mot främmande “invaderare” som t.ex. en infektionssjukdom eller bakterier. Probiotika är en del i denna process, genom att främja produktionen av T-celler och antikroppar.

Men de tillverkar även vitaminer som B och K samt hjälper till att sänka PH-värdet, vilket skyddar mot skadliga inkräktare.

6. Cancer

Probiotika kan öka antalet bakterier som hämmar cancerceller i tarmen på patienter med tjocktarmscancer. Forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg har konstaterat detta och flera andra positiva effekter vid kontinuerligt intag av probiotika.

7. Förbättrat näringsupptag

Kanske extra viktigt med probiotika om man av olika anledning får i sig mindre mängd föda. Vid t.ex. sjukdom, hård diet eller under en specifik fitnessperiod.

Genom att äta probiotika i form av fermenterade livsmedel eller kosttillskott ökar du näringsupptaget, förbättrar enzymstatus samt bakterieflora.

Man förbättrar på så sätt kroppens allmänstatus.

Hur hjälper probiotika?

  • Minska bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO)
  • Ökar de goda bakterierna vilket minskar dåliga bakterier
  • Förstärka tarmslemhinnan
  • Läker läckande tarm
  • Normaliserad mobilitet, alltså tarmens normala rörelse
  • Smärta lindras genom effekter på nervreceptorer som finns i tarmslemhinnan (speciellt bra och lättande för personer med diagnosen IBS)

Bästa källa till probiotika och hur man tar dem

Det finns flera sätt att lägga till mer probiotika i din kost. Att äta lite varje dag ger bästa resultat.

Fermenterade livsmedel

Livsmedel som surkål, kimchi och kokosyoghurt som görs i en rumstempurerad och kontrollerad ren miljö för att växa bra bakterier. Kanske absolut enklaste och bästa sättet att få i sig probiotika.

OBS! Om du köper surkål eller kimchi, kontrollera då så att den INTE är pastöriserad! Om surkålen eller kimchin är pastöriserade så är alla bakterier döda och med andra ord helt verkningslösa.

När dessa bakterier blomstrar, kan fermenterade livsmedel (som surkål och kimchi) förvaras i flera månader i kylskåpet. Se dock till att du håller den i en förseglad burk som t.ex. en glasburk med lufttätt lock.

Några av de bästa, och dessutom Paleovänliga, probiotiska livsmedlen är:

  • Surkål (och andra, på samma sätt, inlagda grönsaker)
  • kimchi
  • Kokosyoghurt
  • Kombucha

Försök att alltid lägga till en typ av fermenterad mat till din dagliga kost. Njut av någon kokosyoghurt till frukost, ett par skedar av surkål eller någon kimchi i en sallad för en bra daglig dos probiotika. Din mage och din hälsa kommer att tacka dig.

Kosttillskott

Du kan också ta probiotika som kosttillskott i form av kapslar eller pulver. Detta rekommenderas speciellt för att få en extra dos bra bakterier om du har, eller har haft, någon form av problematik med magen eller tarmarna.

Kosttillskott med probiotika bör alltid tas i samband med mat då bakterierna har en större sannolikhet att överleva och därmed ta sig vidare ner i tarmen.

Knapp för att köpa Probiotika

Det finns många olika märken och produkter att välja mellan. De kan skilja sig en hel del i form av mängd, stammar och variation av bakterier samt om de innehåller prebiotika eller inte. Mer om Prebiotika längre ner.

Olika produkter kan ge olika effekter på olika människor också så det är värt att testa sig fram och prova lite olika produkter.

Att förebygga, underhålla och för framtiden ta hand om sin mage är alltid en god investering.

Kosttillskott skall aldrig ses som ersättning för riktig mat utan som en extra stöttning till kroppen vid behov.

Tips för att välja rätt probiotika

Testa lite olika märken och sorter. Olika produkter kan innehålla olika bakteriestammar så prova dig fram. Välj dessutom gärna en produkt med flera olika bakteriestammar. Detta ger större chans att några av bakteriestammarna passar just dig.

Köpknapp till olika sorters Probiotika

Behovet och mängden bakterier som just du behöver i din probiotika kan varierar då det är väldigt individuellt. Vid lättare besvär eller förebyggande intag kan det räcka med 1–2 miljarder om dagen. Vid svårare besvär kan det behövas 25–100 miljarder om dagen, speciellt efter en antibiotikakur.

Antibiotika slår i princip alltid ut tarmfloran och man behöver därmed stärka och bygga upp den efter att man genomgått en antibiotikakur. Detta kan ta tid.

För vissa individer kan ett kosttillskott av goda bakterier skapa en obalans i början. Börja därför försiktigt och öka succesivt. Man kan få symptom som illamående och en dålig, lös mage.

Probiotika kyls eftersom de flesta är känsliga för ljus och värme, det är en levande bakteriekultur. Kylskåpsförvaring kommer alltså se till att de fortfarande lever när du tar dem.

Var noga med att leta efter ett kosttillskott som innehåller flera olika stammar, minst fem eller flera, samt att antalet kolonidannande enheter (CFU) är 1 miljard eller högre.

En person står på en sten i strandkanten, representerar frisk mage med probiotika trots IBS

Få probiotika utomhus, i naturen

Våra jordar innehåller rikliga mängder av fördelaktiga mikrober och probiotika. Före tillkomsten av skor, betong och rengöringsmedel var kontakt med smuts och jord en daglig del av livet.

Detta fungerade då som en naturlig interaktion med probiotika på din hud, av vilka några också skulle inandas och indirekt förbrukas bara genom att vara på händerna.

Man kan självklart efterlikna detta dagligen, eller någon gång per vecka, genom att gå barfota på gräset, göra trädgårdsarbete eller leka med husdjuret (om man nu har en hund eller katt) på gården. Att ”leka” ute är alltså en väldigt viktig del för vår hälsa och något man bör prioritera i sitt liv.

Kom även ihåg prebiotika

Något man också kan behöva tänka på är Prebiotika vilket är viktigt att för probiotika. Prebiotika är benämningen på olika sorters kostfiber som har förmåga att stimulera tillväxten av de hälsofrämjande bakterierna i tarmen.

Prebiotika betyder – ”Före liv”.

Det är alltså mat och näring för probiotika. Av denna anledning bör du också inkludera någon typ av prebiotika tillsammans med din probiotiska för att mata och uppmuntra tillväxten av dina goda bakterier.

Magbesvär kan både lindras och förvärras av prebiotika när man är ovan vid detta samt har någon form av magproblematik. Det kan därmed vara klokt att undvika prebiotika i kosttillskott i början om du har mycket problem med t.ex. gaser eller ballongmage.

Men i längden är det viktigt att få i sig prebiotika för att ge näring till de goda bakterierna i tarmen.

Flera prebiotiska livsmedel inkluderar (utan inbördes ordning) bland annat:

  • Jordärtskocka
  • Vitlök
  • Lök
  • Sparris
  • Banan
  • Äpple
  • Linfrö
  • Tång
  • Kiwi
  • Banan (gärna omogen)
  • Vitkål
  • Broccoli
  • Rucola
  • Kokt kall potatis
  • Gröna delar på lök (sallad, purjo)

Generellt är det mer prebiotika i rå och omogen frukt och grönsaker än vad det är i tillagad och mogen. Kan vara bra att vara medveten om när man ska göra sina val.

Magproblematik som IBS

När man har någon form av problematik i magen, som t.ex. IBS, så kommer man få jobba och kämpa hårdare än en fullt frisk person. Det är inte rättvist och det kommer många gånger att vara extra tufft.

Råvaror som innehåller Prebiotika är inget undantag då många triggar IBS och skapar magproblem för känsliga. Man kan alltså reagera kraftigt på dessa och de blir då inte den effekt man önskar av prebiotikan.

Detta beroende på att många prebiotiska fibrer innehåller inulin. Man bör även akta sig för produkter innehållande fruktooligosackarider eller oligofruktos. Om någon av dessa finns på en innehållsförteckning så avstå eller välj en annan produkt med prebiotika.

Avslutande ord

Att probiotika är goda bakterier som lever i ditt matsmältningssystem vet vi nu. För att du ska må bra behöver de rätt form av mat.

De balanserar din mag-/tarmhälsa, vilken i sin tur påverkar i princip hela kroppen.

Stötta bakterierna genom att äta surkål och kimchi, vid behov lägg till kosttillskott i form av probiotika. Utsätt din kropp för naturen genom att gå barfota, leka ute och gräva i jorden.

Glöm inte heller prebiotika som är näring för probiotika.

Magnus & Jenny

Källor:
Wikipedia
PI Licensierad kostrådgivare utbildning
Jonas Bergqvist
WHO

18 jul 2019

Helrostad blomkål

Helrostad Blomkål som man smaksätter med härliga kryddor är så gott och smidigt. Dessutom är det läckert att servera blomkålen på detta sätt.

Detta är ett av alla recept som vi gör då och då men som på ena eller andra sättet bara blivit liggande. Men nu är det dax för oss att dela med oss av receptet på Helrostad Blomkål!

Blomkål

Blomkål är en grönsak och är en variant på kål. Den odlas runt om i hela världen och den vanligaste sorten är den vita blomkålen. Men den finns även som grön, violett och rosa.

Närbild blomkålshuvud

Blomkål under barndomen

Vad har du för förhållande till blomkål? Ett starkt minne från min barndom på 70- och 80-talet, var när det hemma serverades stuvad blomkål med stekt falukorv till middag. Vi ungar älskade det.

Men den sönderkokta blomkålen, som oftast var blandad med morot, som serverades i skolköket. Ja, den skapar helt andra minnen.

Blomkål idag

Sedan vi började äta och leva Paleo för drygt 10 år sedan så går den klassiska stuvade blomkålen med stekt falukorv bort. Men det finns ju så många andra goda sätt att äta blomkål på.

Blomkålsris är både enkelt och gott att äta tillsammans med t.ex.en god gryta. Att äta blomkålen rå, i små buketter, som den är på ett grönsaksfat tillsammans med en god dippsås är gott till fredagsmyset.

Eller varför inte som en Krämig Blomkålssallad att avnjuta till det grillade.

Kryddburkar

Krydda din blomkål

Blomkålen i sig smakar inte jättemycket. Med tanke på att blomkål innehåller strax över 92% vatten så kanske det inte är så konstigt.

När vi helrostar blomkål så gör vi en kryddblandning som vi penslar in blomkålen med innan den åker in i ugnen. I detta receptet är det indiska kryddor som vi smaksatt vår blomkål med vilket smakar fantastiskt gott tillsammans med grillad kyckling.

Helrostad blomkål och grillade kycklingben i en stekpanna

Recept

Så om du inte testat helrostad blomkål så gör det och experimentera gärna och hitta dina egna kryddblandning till din blomkål.

Receptet på Helrostad Blomkål med indiska smaker hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Helrostad Blomkål.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo recept matlagning matglädje hälsa godmat nyttigt matblogg Sverige glutenfritt mejerifritt laktosfritt måbra hälsosamt hälsosam vegetariskt

14 jul 2019
Bild på Puori kosttillskott M3 magnesium

Magnesium

Magnesium visar sig vara mer och mer viktig för en hel rad olika funktioner i kroppen. Det är en i princip bortglömd mineral som nu i allt fler sammanhang gör sig gällande.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Genom ett par enkla Googlesökningar hittar man undersökningar om att upp till 90% av Sveriges befolkning kan ha magnesiumbrist.

Man kan såklart spekulera i vad detta beror på men några anledningar kan vara utarmande av jorden. Moderna odlingsmetoder som kanske till och med innefattar GMO. Att vi skördar omogna grönsaker och frukter som sedan fraktas halva jorden för att slutligen hamna i butikens hyllor. Starkt raffinerade och processade produkter. Allt bidrar till att minska näringsvärdet i maten.

Stress, sömnbrist, matsmältning, återuppbyggnad, depression, kramper, benskörhet och utmattning – Magnesium hjälper till, stöttar och har koppling till allt detta.

Mer än 300 (trehundra!) enzymer i kroppen behöver närvaron av magnesium för att fungera korrekt.

Mineralen är helt nödvändig för musklerna och styr funktionen som får dem att släppa taget och slappna av, det som håller oss borta från kramper. Då kommer man direkt att tänka på hjärtat och att hjärtat är en muskel…

Köp magnesium

Vad är magnesium bra för?

Magnesium är, som vi nämnt ovan, en livsnödvändig mineral för kroppen. Den är med i flera funktioner, den samverkar med andra mineraler, vitaminer och antioxidanter samt verkar muskelavslappnande.

Den är bland annat kopplat till diabetes, nedstämdhet och benskörhet. Vilket innebär att ett normalt intag av magnesium bör bidra till att motverka utvecklingen av diabetes typ 2. Hämmar nedstämdhet då det är en del i tillverkningen av kroppens lyckohormon serotonin samt stärker skelettet genom sin samverkan med kalcium.

Serotonin är ett hormon med många funktioner. Det är ett belöningshormon, så att man känner sig glad och nöjd. Men det reglerar även sömn, trygghetskänslan och koncentrationsförmågan. Vid depressioner så har kroppen mycket låga, om några, halter av serotonin.

Även träning stärker skelettet genom att kalcium lagras bättre och benmassan blir tätare genom rörelse och belastning. Kalcium är den mineralen som drar ihop muskeln. Magnesium och kalcium samverkar alltså. De behöver även varandra för att bygga skelettet och tänderna, här tillsammans med bl.a. D-vitamin och C-vitamin.

Men detta är bara en liten del av allt som magnesium gör för våra kroppar, listan kan göras lång (längre än denna):

  • Främjar en normal nervfunktion samt muskelfunktion
  • Samverkar vid skapandet av enzymer och DNA
  • Är viktigt för blodtrycket
  • Styr halten kalcium
  • Reglerar metabola processer
  • Samverkar med D-vitamin och C-vitamin
  • Positivt för immunförsvaret
  • Stärker skelettet
  • Stödjer en normal leverfunktion
  • Stödjer en normal matsmältning

Det motverkar även restless legs (myror i benen), förstoppning samt sömnproblem. Många märker en tydlig skillnad efter att de börjat med magnesium som kosttillskott vid dessa besvär.

PMS och fibromyalgi är två hormonellt relaterade tillstånd som kan dämpas, av en för kroppen, tillfredsställande mängd.

Magnesium kan även minska sötsug, mineraler i vår kropp påverkar alltså mycket mer än man kan ana.

Varför får man en magnesiumbrist?

Vanligaste orsaken till magnesiumbrist är någon form av sjukdomstillstånd och då vanligen magrelaterade sådana. Mineralen tas upp av mag-/tarmkanalen, primärt tunntarmen, och om det förekommer en problematik här påverkas, bland mycket annat, upptaget av mineraler så som t.ex. magnesium.

Nedsatt näringsupptag är alltså ett generellt stort problem vid mag-/tarmrelaterade problematiker, inte enbart vad gäller magnesium.

Att man inte får i sig tillräckligt via kosten är en annan anledning. Detta kan ha flera orsaker, men primärt kan det handla om en för ensidig kosthållning, någon form av ätstörning, stort intag av alkohol (alkoholism) eller långvariga diarréer.

Men problem med sköldkörteln eller en D-vitaminbrist kan även det skapa magnesiumbrist. D-vitamin främjar upptaget av magnesium i kroppen och solbristen i Sverige under mer än 6 månader per år gör detta till en liten varningssignal. Läs gärna mer om D-vitamin på vår tidigare artikel om detta.

Mängden magnesium i kroppen regleras av njurarna så om man har njurproblem som t.ex. njursvikt är man sannolikt i riskzonen.

Stress, med sömnbrist och en pressad livssituation minskar upptaget samt gör att kroppen förbrukar magnesium snabbare. Även höga intag av socker och koffein minskar kroppens upptag av magnesium. Vissa typer av medicin, speciellt urindrivande och vattendrivande (mot t.ex. högt blodtryck), minskar upptaget alternativt tömmer kroppens depåer av magnesium.

Magnesiumtillskott kan i vissa fall påverka effekten av annan medicin, ett råd är därmed att man pratar med sin läkare innan man börjar äta kosttillskott om man äter receptbelagd medicin.

Det finns mycket som påverkar magnesiumhalten i kroppen, vi är komplexa och har många områden att jobba på för att stärka kroppens funktioner och optimera vår hälsa.

Finns det tillfällen då man behöver fundera lite extra kring magnesium och kroppens behov?

Gravida kvinnor har ett generellt större behov av magnesium. Att vara gravid innebär att kroppen får utstå en påfrestning och det växande barnet behöver näring för en normal utveckling. Detta gör att man som gravid kanske behöver se över behovet av ett ökat intag.

För barn som växer pågår en kontinuerlig uppbyggnad av skelettet. Här är det extra viktigt att tillgodose kroppen med rätt mängd magnesium. Att man får i sig detta tidigt i livet är viktigt då det är här nervernas utveckling sker.

Med stigande ålder så avtar kroppens förmåga att lagra magnesium (detta avtar redan i 30-års åldern), så äldre tillsammans med barn och gravida gör klokt i att ge magnesium en extra tanke då och då.

Hormonstörande mediciner och även p-piller kan påverka halten av magnesium i kroppen.

Elitidrottare som tränar både betydligt mer och hårdare än vardagsmotionärer kan genom den tuffa påverkan för musklerna samt den sannolikt ökade utsöndringen av svett relativt lätt drabbas av magnesiumbrist.

Om man har ett högt intag av mejerierprodukter samt kostfiber så kan detta hämma upptaget av magnesium. Det är kalciumet samt mjölkproteinet i mejerier som påverkar upptaget. Höga halter av kalcium reglerar ner kroppens magnesiumupptaget och mjölkprotein kan verka störande för mag-/tarmkanalen och därmed påverka tunntarmens upptagningsförmåga av mineraler. Vissa kostfiber innehåller inulin som kan störa matsmältningen och därmed upptaget av näringsämnen.

Olika kosthållningar och dieter kan också vara en grund till magnesiumbrist. Bland annat kan nämnas de lite mer extrema bantningsdieterna, olika typer av ”bantningspiller” samt magsäcksoperationer som gastric bypass, gastric sleeve, m.m.

Signaler och symptom för magnesiumbrist

Signaler och symptom för en eventuell magnesiumbrist kan vara både diffusa och likna andra symptom. Det kan vara brist på andra mineraler eller långvarig stress. Men om du upplever någon eller flera av nedanstående symptom kan det vara en god idé att testa med att fylla på med magnesium under en period. Kanske kan detta lindra dina besvär.

Vanliga signaler och symptom vid magnesiumbrist:

  • Muskelkramp, just kramper i vaderna under nätterna brukar vara en tidig och tydlig signal.
  • Sömnbrist, en orolig sömn där man ofta vaknar flera gånger under natten
  • Sämre koncentrationsförmåga och lätt till irritation
  • Svår huvudvärk och migrän
  • Matsmältningsproblem (matspjälkning)
  • Domningar i armar, händer och ben
  • Ofrivilliga darrningar
  • Allmänt försämrat immunförsvar
  • Ökad svettmängd

Mer allvarliga och grava magnesiumbrister kan ge symptom som:

  • Benskörhet
  • Njurproblematik
  • Hämmad tillväxt
  • Försämrad tandemalj
  • Depression, ångest stark oro
  • Hjärtklappningar

Var hittar vi magnesium i kosten?

Magnesium är grunden i och till mycket! Det finns naturligt i flera råvaror som sannolikt alla äter till vardags mer eller mindre.

Utan inbördes mängdordning:

  • Gröna bladgrönsaker
  • Gräsbeteskött
  • Broccoli
  • Himalayasalt
  • Pumpafrön
  • Raw kakao
  • Mandel
  • Paranötter
  • Räkor
  • Nypon
  • Gurkmeja
  • Fisk
  • Cashewnötter
  • Hasselnötter
  • Vitkål
  • Kelp (en alg)
  • Banan
  • Valnötter
  • Linfrön

…och många fler!

Magnesium som kosttillskott

Det första, bästa och mest naturliga sättet för att få i sig magnesium är alltid via kosten. Det är en självklarhet. Men om det trots en bra kosthållning skulle föreligga en brist så ska man inte tveka på att använda kosttillskott.

Magnesium tas upp primärt av tunntarmen och upptaget är beroende av hur magnesiumformerna är lösliga. Olika magnesium tas upp olika mycket och lätt, magnesiumcitrat och magnesiumlaktat tas t.ex. upp fortare och därmed även lättare av kroppen än magnesiumoxid. Men användningen av olika kosttillskott över tid visar dock på en marginell skillnad.

Vi använder oss av kosttillskottet Magnesium M3 från Puori för att hälsoboosta och ge kroppen det där extra som höjer funktionen ännu ett snäpp. Puori´s kosttillskott innehåller även zink samt vitamin B6 och äppelsyra (vilket är ett naturligt konserveringsmedel). Allt för att främja upptaget och underlätta för kroppen.

Köp magnesium

Kosttillskott med magnesium bör tas innan man lägger sig just för att det har en avslappnande effekt på musklerna. Man kan även ta det efter träning då musklerna behöver repareras och återhämtas.

Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Ren och naturlig mat är alltid grunden till riktigt hälsa.

Vid allvarliga och riktigt svåra fall av magnesiumbrist kan magnesium behöva tillföras intravenöst och detta sker då självklart under läkarvård.

Magnesiumolja

Har du provat magnesiumolja , den kan ha flera fördelar i förhållande till andra magnesiumtillskott. Speciellt om man har någon form av magproblematik som läckande tarm, IBS, Crohns, Ulcerös kolit eller Celiaki (glutenintolerans).

Detta för att oljan sprejas på huden som då absorberar kosttillskottet. Den går alltså inte den vanliga vägen genom matsmältningen och vidare ner i tarmarna.

Magnesiumolja kan därmed vara ett smidigt och effektivt sätt att få i sig tillräckligt med magnesium och då genom huden! Något att tänka på om man har en magproblematik.

Rekommenderat dagligt intag

Ett rekommenderat dagligt intag, RDI, är kanske inte världens bästa mått då det är just en rekommendation. Måttet är framtaget för en population och inte för dig som individ.

RDI är en minsta volym för att klara hälsan och för att stävja bristsymptom plus en säkerhetsmarginal för individuella variationer. Med andra ord, inte optimal på något sätt.

Men ett rekommenderat dagligt intag av magnesium för män är 250 milligram (mg) och för kvinnor 280 mg, för barn under 9 år gäller 20 mg.

Kan man överkonsumera magnesium?

För en fullt frisk person så bör man inte kunna överkonsumera magnesium bara sådär. Normalt så sker utsöndringen via njurarna och man kissar helt enkelt ut överbliven magnesium.

Man kan sannolikt enbart riskera en överkonsumtion om man tar mycket och för stora doser av kosttillskott.

Men om man har någon form av njursjukdom är det helt annorlunda och man går då sannolikt under läkarvård och får rekommendationer genom detta.

Ett första tecken på överkonsumtion i samband med magnesiumtillskott är lös mage och diarré.

Testa sig för eventuella brister

Vår rekommendation är alltid att låta testa sig för att se exakt vilka nivåer man har och därefter fatta beslut om hur man går vidare med eventuella kosttillskott.

Vi kan varmt rekommendera Werlabs som finns med hela 140 provtagningsställen i Sverige, de har en smidig hantering och en fantastiskt bra och fin återkoppling av resultaten.

Avslutande ord

Magnesium är inblandad i många och för din hälsa avgörande funktioner i din kropp. Vi hoppas att du med denna artikel fått en större och bredare kunskap kring mineralen magnesium.

Med kunskap och information kan man göra stora hälsovinster och förbättra sitt liv på många sätt.

Magnus & Jenny

Källor:
Jonas bergqvist
Utbildningen PI kostrådgivare
Nutritionsfakta
Livsmedelsverket

11 jul 2019
Cashewglass i en bunke med sked

Cashewglass med vanilj

En varm och härlig sommardag, under hösten när man tänder ljus och bakar en god paj eller tillsammans med en kladdig Chokladtårta. Ja, tillfällena är många då man kan njuta av denna goda Cashewglass med vanilj.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Glass

Tycker du att det är svårt att hitta god Paleovänlig glass? Det finns några sorters raw glass som kan köpas i utvalda butiker och en del sorters sorbet men urvalet är mycket begränsat.

Om man har en bakomliggande problematik och absolut inte kan äta mejeriprodukter och vill undvika så mycket tillsatser som möjlig så kan det bli svårt. Man kan nu hitta glass gjord på mandelmjölk i butiken men de innehåller tyvärr så mycket annat som man vill undvika.

Att göra egen glass eller sorbet är alls inte svårt. I Paleoskafferiet kan du hitta recept på bl.a. Bananglass, Hallonsorbet och Mango och limesorbet med mynta. Så enkelt och gott!

Att använda Cashewnötter som bas i raw glass är vanligt och något vi tänkt testa att göra själva. Vi har längtat efter att kunna sleva upp lite god vaniljglass till jordgubbarna eller pajen. Men nu behöver vi inte längta mer.

Cashewglass och jordgubbar

Att göra glass utan glassmaskin

Måste man ha en glassmaskin för att gör glass? Nej, det behövs inte men att ha en bra mixer underlättar då man vill att glassmeten ska vara så slät som möjligt innan man fryser den.

Om man har en halvdan mixer men ändå vill göra glass, hur gör man då?  Jo, då går det bra att mixa så slätt det går i mixern och sedan mixa med en stavmixer på slutet så den blir riktigt slät. Vad gör man inte för lite god glass!

Frysa och frysa igen

En “vanlig” glass gjord på grädde är det inga problem att frysa om flera gånger utan att den blir isig eller hård. Kanske beror det till viss del på någon smart tillsats som också eventuellt fixar detta.

Cashewglass är som godast om den enbart varit fryst en gång men den går absolut att frysa om igen om man önskar. Den är också hårdare när den är frusen och bör tas upp ca 15 minuter innan den ska avnjutas. Hur lång tid det tar för den att bli “ätbar” beror ju också på vad man använder för form/bunke att frysa in sin Cashewglass i.

Cashewglass serverat i ett  glass med glassbunken bredvid

Recept

Gör nu egen god Cashewglass med vanilj, låt dig väl smaka och Njut! Receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Cashewglass med vanilj.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo hälsa nyttig mejerifritt laktosfri laktosfritt hemmagjord matglädje Sverige hälsosam matlagning godis hälsoblogg matblogg glutenfritt

8 jul 2019
En skål med kokosmjöl och en skål med mandelmjöl

Kokosmjöl vs mandelmjöl

Ur ett Paleo perspektiv finns det egentligen två stora och välkända mjölsorter, och det är sannolikt dessa två mjölsorter som du oftast ser i paleobakverk, kokosmjöl och mandelmjöl. Dessa är glutenfria och enkla att använda sig av.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Detta beror på flera faktorer men primärt så är det tillgängligheten. Under de senaste åren så har både kokosmjöl och mandelmjöl blivit en stapelvara i helt vanliga matbutiker. Är det för allmänheten lätt att hitta en vara så ökar både möjligheterna och försäljningen.

Självklart har även recept gjorda av dessa samt tips på vad man kan använda mjölsorterna till ökat markant. Det hör ganska naturligt ihop. Du hittar bland annat en massa härligt bakat i vår receptbank Paleoskafferiet.

Kokosmjöl och mandelmjöl är dominerande, än så länge, när man bakar inom Paleo. Men det kommer kontinuerligt en massa nya och roliga mjölsorter på t.ex. rotfrukter vilket är riktigt spännande och bra.

De nya sorterna öka intresset för att baka glutenfritt och de ger dessutom större möjlighet till personer som håller sig till specifika kosthållningar som t.ex. AIP (Autoimmuna protokollet).

Mjöl

När de flesta av oss tänker på mjöl så tänker vi troligen på ett vanligt vetemjöl. Men rent tekniskt så är mjöl bara ett pulver man gjort genom att mala, eller pulvrisera, ”något”. Man kan egentligen göra mjöl av det mesta, så som t.ex. rötter, rotfrukter, nötter eller fröer.

I just denna artikel kommer vi dock fokusera på kokosmjöl och mandelmjöl, beskriva deras egenskaper, för- och nackdelar samt näringsinnehållet på respektive mjöl.

Var köper man kokosmjöl och mandelmjöl?

I de flesta fall så finns båda dessa mjölsorter i helt vanliga matbutiker. Det brukar inte vara svårare än så, man köper helt enkelt mjölet samtidigt som man handlar sina andra dagligvaror.

Men det kan vara lite krångligare att hitta speciella sorter, t.ex. ekologiskt eller från märken som man har som favorit. Då är det riktigt bra med en webhandel! Här finns oftast ett större utbud och ett brett sortiment på både kokosmjöl och mandelmjöl.

Vi rekommenderar gärna bodystore.com som har snabba och säkra leveranser, de brukar även kunna erbjuda ett lägre pris än det man får betala i en vanlig matbutik.

Köp Kokosmjöl via bodystore.com här .

Köp Mandelmjöl via bodystore.com här .

Basföda eller tillbehör?

Innan vi går in på djupet när det gäller kokosmjöl vs mandelmjöl så kommer här en liten allmän notering kring mjölmat.

Ingen mjölmat bör vara basfödan i din kosthållning!

Att äta Paleo betyder inte att man ersätter sina vanliga smörgåsar med ett glutenfritt alternativ. Det innebär ett nytt tankesätt vad gäller riktig mat. Man bör alltså inte äta mjölmat som en form av bas i sin kosthållning. Ersätt inte pasta, smörgås och liknande med Paleogodkända alternativ, tänk istället riktig mat.

När man bakar på mandelmjöl så får man i sig en väldigt massa mandel. Det krävs ju en hel del mandel för att bli t.ex. 1 deciliter mandelmjöl och detta kan man ganska enkelt använda i sitt bakande. Ett vanligt mått, som är enkelt att hålla reda på, brukar vara max en “näve” mandlar per dag.

Basfödan bör vara kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och rotfrukter. Inget är egentligen mer eller mindre viktigt utan man behöver sträva efter en bra och fin mix. Bland tillbehören hittar man frukt, bär, nötter och fröer. Man kan alltså komplettera basfödan med tillbehör men man bör inte använda sig av tillbehören för att bygga en komplett måltid.

Alla typer av Paleobakning bör vara ett tillbehör och något man kan unna sig vid olika tillfällen. Men, åter igen, inget man bygger sin kosthållning på.

Med det sagt så finns det absolut en plats för mjöl inom Paleo´s ramverk och då inte bara i bakning utan med fördel också för att t.ex. reda såser, göra en panering, hålla ihop olika typer av biffar, m.m.

Är kokosmjöl eller mandelmjöl bäst?

Båda har för- och nackdelar och de kan båda ha sin plats i ditt skafferi, men du kanske föredrar den ena eller den andra, oftast så är det ju personliga preferenser som i slutändan styr.

Fast rent allmänt så passar de, på grund av olika egenskaper och råvarans smak, bäst för sina respektive bakverk. Mer om detta senare i artikeln.

Näring

Först och främst, näringsvärdet i de två mjölsorterna. Nyckeln här är egentligen att du behöver bestämma vilka näringsämnen du bryr dig om mest och önskar.

Ingen av mjölsorterna är alltså så mycket bättre näringsrikt (eller sämre näringsrikt) att de ”slår” ut den andra, men de har såklart lite olika fördelar och nackdelar.

Här är en nedbrytning av innehållet i näringsämnen per 100 g av varje mjöl:

Kokosmjöl

Fett 10 g
Protein 20 g
Kolhydrater 17 g
Fibrer 43 g

En skål med kokosmjöl

Mandelmjöl

Fett 52 g
Protein 21 g
Kolhydrater 9 g
Fibrer 10 g

En skål med mandelmjöl

Notera att ovanstående redovisning är ett snitt av näringsvärden från flera tillverkare/producenter.

För att komplicera till det ytterligare så varierar nämligen näringsvärdet i olika tillverkare/producenters kokosmjöl respektive mandelmjöl på grund av var de hämtar råvaran och hur deras produktion ser ut. Detta kan även påverka bakresultat.

Hur tillverkas kokosmjöl och mandelmjöl?

Mjöl från kokosnöten görs på kokoskött som kokosolja först har utvunnits från. Resterande kokoskött får torka och efter det mal man mjölet. Därav att man på vissa förpackningar till kokosmjöl kan läsa ”avfettat” kokosmjöl.

För att göra mandelmjöl så blancherar man mandeln, alltså kokar den under en kort tid. Detta görs för att skalet lätt ska lossa och för att man sedan ska få ett fint ljust mjöl utan mandelskal. När mandeln kokats och skalet har avlägsnats så torkas den och sedan mals mandeln till ett mjöl.

Om man jämför med processen för att göra vetemjöl så är ovanstående metoder mycket skonsamma vilket gör att många av näringsämnena från både kokos och mandel finns kvar i respektive slutprodukt.

Makrokonutrienter

Då ska vi försöka bena upp de olika makronutrienterna och skriva lite mer tydligt om dessa i förhållande till respektive mjölsort.

Fett

Ett område som särskiljer dessa två mjölsorterna rejält ifrån varandra är fett samt kvalitén på fettet. Kokosmjöl har en mycket lägre fetthalt, av naturliga orsaker, än mandelmjöl men man kanske kan tycka att den har en högre fettkvalitet.

Mandelmjölet har ett relativt högt innehåll av Omega6, vilket kan vara inflammatoriskt i stora mängder. Det är, som tabellen visar, mängmässigt mer fett i mandelmjöl och en del av detta är alltså Omega6.

Med kokosmjöl, å andra sidan, är det mindre fett till att börja med och den totala sammansättningen innebär även en mindre andel av Omega6.

Detta gör att kokosmjöl, rent teoretisk, skulle innebära en lägre potentiell inflammatorisk risk.

Protein

Här ligger i princip kokosmjöl och mandelmjöl helt lika. De är ur proteinsynpunkt väldigt likvärdiga, bra vegetariskt protein helt enkelt.

Men ingen av dem har tillräckligt med protein för att kvalificera sig som en enskild proteinkälla för en komplett måltid. Det innebär att man alltså inte bör utesluta animaliska livsmedel till förmån för någon av dessa i sin måltid.

Kolhydrater

Om du önskar äta en Paleokost med låg kolhydratshalt så kommer mandelmjöl förmodligen att vara ditt val av mjöl.

Men om du inte specifikt försöker minimera kolhydrater, kommer den lite större mängden kolhydrater i kokosmjöl inte att orsaka några problem och du har då två fina mjölsorter att välja mellan.

Fibrer

Fiber är lite dubbelt, det kan både vara bra och mindre bra. Allt beror på vad man utgår ifrån och vad man har för förutsättningar.

Men över lag så är det ju så med mat, man behöver göra anpassningar och allt passar inte alla.

Magirriterande ämnen

Ett annat sätt att jämföra de två är att titta på potentiella mag-/tarmirriterande ämnen. Har de något innehåll som kan störa och/eller irritera tarmen? Här har båda några fördelar och några nackdelar.

Kokosmjöl har mycket fiber, och mycket av den fibern kommer i form av inulin. Tyvärr är inulin FODMAP, en typ av fiber som kan störa matsmältningen hos de människor som kan vara känsliga för det.

Å andra sidan är mandelmjöl också ”hög-FODMAP-mat”, och den innehåller även fytinsyra, som kan irritera tarmen om man äter mycket.

En rekommendation, som egentligen alltid gäller, när man önskar äta nötter är blötläggning för att minimera fytinsyran.

Vissa människor klarar det ena bättre än det andra, medan vissa tycker att båda typerna orsakar magproblem.

Om du har t.ex. IBS eller någon annan magrelaterad problematik så prova en liten mängd av varje (börja med en sort åt gången) först och arbeta dig sedan långsamt upp med lite större mängd, om det känns ok – uppstår stor problematik så avbryt.

Symptomen för problematiken som kan uppstå är vanligen gasig mage, uppblåsthet, magsmärta och liknande. Det finns ingen universell regel, så det är bara en fråga om testning för att se hur din kropp reagerar.

Här är det helt beror på din personliga tolerans. Vi är alla olika individer med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar. Det är med andra ord inte så konstigt att vi reagerar olika på olika råvaror.

Mikronutrienter (näringsämnen)

Inget typ av mjöl innehåller en betydande stor mängd mikronutrienter – igen, det här är tillbehör, inte livsmedelsgrupper som ska fylla ditt dagliga näringsbehov. Men de har båda något att ge och tillföra.

Kokosmjöl är en källa till folat, fosfor, kalium, järn, magnesium, natrium och några andra mineraler.

Mandelmjöl är en källa till folat, vitamin E, vitamin A, fosfor, kalium, magnesium, kalcium och flera andra mineraler.

Andra hänsynstaganden

Från en allergisynvinkel är det värt att notera att de flesta människor med nötallergi och/eller mandelallergier kan äta kokosnöt då detta är en frukt. Å andra sidan är vissa människor också allergiska mot kokosnöten, få har dock en multiallergi för både nöt-/mandelallergi och kokosallergi.

Så finns det egentligen någon tydlig vinnaren när det kommer till kokosmjöl vs mandelmjöl?

Nja, egentligen inte. Det beror helt på dina personliga preferenser, dina mål med kosthållningen samt dina förutsättningar.

Bakningsegenskaper

En viktig sak att tänka på när du väljer ett mjöl är hur det fungerar i bakning.

Man kan inte förvänta sig att få samma resultat i ett bakverk med gluten som i ett bakverk utan gluten. En av de egenskaperna som gluten bidrar med är att binda ihop degen och skapa ett typ av nätverk där luftblåsor samlas och därmed ges möjlighet till degen att jäsa och bli fluffig.

Mjölsorter utan gluten ger inte detta resultat och man får därmed ett något kompaktare och plattare resultat. Man får i dessa bakverk använda andra metoder för att få in lite fluffighet och volym.

Mjölet på kokos respektive mandel reagerar lite olika tillsammans med vätska, kokosmjöl t.ex. suger upp betydligt mer vätska än vad mandelmjöl gör.

För att forma bullar behöver degen hålla ihop och inte vara så lös, men om man gör t.ex. en kaka som bakas i en form kan degen/smeten vara betydligt lösare. Man väljer helt enkelt olika mjöl till olika typer av bakverk.

Det första man behöver veta när man bakar utan gluten är alltså att det finns inget man kan ersätta gluten med som ger exakt samma egenskaper.

Kokosmjöl vs mandelmjöl när man bakar

Här är en av de riktigt stora skillnaderna att kokosmjöl suger upp mycket mer fukt/vätska än mandel. Så recept med kokosmjöl behöver mycket mer våta ingredienser för att förhindra att de blir smuliga och torra.

Du kan, med andra ord, INTE bara ersätta kokosnöt med mandel rakt av (1:1) och vice versa. Receptet kommer då inte att fungera.

Den vanligaste frågan (beroende på nötallergi och/eller mandelallergi) när det gäller mandelmjöl är just – vad kan jag byta ut mandelmjölet mot? Eller – kan man ersätta mandelmjöl med koksomjöl?

Ja kan man ersätta mandelmjöl med kokosmjöl eller tvärt om kokosmjöl med mandelmjöl?

Omvandlingstabell

Här följer några enkla och mycket generella tips på hur man ska gå tillväga om man önska byta den ena mjölsorten mot den andra i ett recept.

Vill dock poängtera att beroende på vilka andra ingredienser som ingår i receptet så kan det vara mer eller mindre lämpligt att göra ett byte. Oftast så är ett recept med mandelmjöl framtaget med just mandelmjöl beroende på att det passar med smak, konsistens, övriga ingredienser, m.m.

Omvandla ett recept

1 dl mandelmjöl kan ersättas med:

2 msk kokosmjöl samt (vanligen) lite extra vätska.

Man kan sannolikt även ersätta 1 dl mandelmjöl med 1 msk fiberhusk .

1 dl kokosmjöl kan ersättas med:

3 dl mandelmjöl.

Man kan sannolikt även ersätta 1 dl kokosmjöl med 2 dl mandelmjöl samt 1,5 msk fiberhusk.

Tänk på att ovanstående mått inte gäller 100% och att man sannolikt får testa sig fram lite. Det beror helt enkelt på vilket ursprungsreceptet är.

Smak

De två mjölsorterna har också lite annorlunda smak. Kokosnöt är lite söt med smak av mild kokos medans mandelmjöl smakar mandel, det är en nötig smak.

Mandelsmaken kan ibland vara en stor fördel med sin fina och goda nötsmak – t.ex. det är underbart i kakor – men till vissa bakverk kanske du inte vill ha just den smaken.

Att blanda mjölsorterna i ett recept brukar ofta ge en lite neutralare smak som kan passa i flera olika typer av bakverk.

Använda

Vissa föredrar att baka med en blandning av båda mjölkarna, andra håller sig med den ena eller den andra.

Men om du är ny på paleobakning, är en bra tumregel att börja med att följa recept precis så som de är skrivna tills du får en bra känsla för hur varje mjöl uppför sig. När du har ”kläm” på detta, ja då kan du börja experimentera med dina egna kombinationer och proportioner.

Att använda kokosmjöl eller mandelmjöl i bakverk är enkelt bara man vågar sig på att testa. Det finns mängder med recept att starta med och då ser man ganska snart vad som passar till vilket typ av bakverk.

Avslutande ord

Det finns inget perfekt mjöl som passar till allt. När det gäller mandelmjöl och kokosmjöl så har de både sina fördelar och nackdelar. Om du bakar mycket kommer du antagligen att använda båda men i olika kombinationer.

I matchen kokosmjöl vs mandelmjöl finns alltså ingen solklar vinnare. Det beror helt enkelt på egna preferenser samt vad man önskar baka.

Det viktigaste, att ta med sig från denna artikel, är att mjölmat inte ska vara en bas i din kosthållning. Det är ett riktigt gott tillbehör som man kan göra så mycket härligt på!

Paleo handlar ju inte om att ersätta t.ex. vetemjöl med andra glutenfria mjölsorter. Men dessa mjölsorter är bra för att göra paleovänligt bakverk lite då och då, använda i en panering eller som bildningsmedel i någon vegetarisk biff, m.m.

Om du använder kokosmjöl och mandelmjöl på detta sätt behöver du inte oroa dig så mycket om vilken som är näringsmässigt överlägset. För i ärlighetens namn, det kommer vara en relativt liten del av din kost.

Välj en eller använd båda, gör det val som stämmer med de mål, förutsättningar och önskningar just du har med din kosthållning.

P.S. Ta gärna en titt på vår Hälsoutmaning Paleo30dagar. Det är en personlig utmaning som sträcker sig över 30 dagar, du kommer få allt material som krävs för att genomföra denna hälsoutmaning samt guidning och mailsupport från oss under hela perioden.

Genom Paleo30dagar får du en uppfattning om hur man äter enligt Paleo och samtidigt all den stöttning och support man kan behöva inför en start av något helt nytt och kanske även lite okänt.

Läs mer om Paleo30dagar på vår hemsida: https://www.paleo30dagar.se/

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Sallad Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Äggersättning Ätbara insekter