2 jun 2020
Citroner utspridda på ett bord, fyllda med C-vitamin

C-vitamin

Det finns mycket att lära om denna viktiga, och ibland kanske lite bortglömda, C-vitamin! På senare tid*, med den oron som råder i omvärlden, så har vitaminens egenskaper mer och mer diskuterats.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Läs vidare om hur du kan få i dig vitaminen, vad den gör för kroppen, vilka positiva effekter den har samt vad som kan ske vid en eventuell brist.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin, eller Askorbinsyra (L-Askorbinsyra) som det också heter, tillhör de vattenlösliga vitaminerna tillsammans med B1(tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (Pyridoxin)), B7 (biotin), B9 (folatsyra) samt B12 (Cyanokobalamin), den har en syrlig smak och är av kristallstruktur.

Är du i behov av och nyfiken på ovan nämnda B-vitamin så har Helhetshälsa ett intressant B-vitamin komplex.

Flera vitaminer fungerar också som antioxidanter, varav C-vitamin är en mycket stark antioxidant, och gemensamt för dessa är att de bland annat tar hand om överskottet av fria radikaler. [1]

Mest effektivt är att tillföra C-vitamin tillsamman med andra näringsämnen – kroppen skyddar sig mot angrepp av fria radikaler genom flera olika antioxidanter [2] – och det kan därmed vara sunt att tillföra en variation av näringsämnen.

Naturliga råvaror så som en bred och fin variation av riktig mat är en förutsättning för att uppfylla kroppens behöv av vitaminer, mineraler och näringsämnen och därmed alltid det bästa.

Kosttillskott

Men att ta kosttillskott vid olika tillfällen och som punktinsatser när det t.ex. föreligger en ökad stress, mer fysiska påfrestning, hård fysisk aktivitet, vid förkylning eller sjukdom samt för att upprätthålla en bra allmänhälsa är en god ide.

Tre olika tillskott som kan göra skillnad:

Askorbinsyra

C-vitamin Complex

Nyponpulver

C-vitaminbrist

Askorbinsyra, som är ett annat namn på C-vitamin, kommer från latinets ”a scorbutus” viket betyder ”utan skörbjugg”. Med andra ord den sjukdom som kan uppstå vid allvarlig C-vitaminbrist.

I en allvarlig C-vitaminbrist vill man inte hamna och i dagens samhälle är det väldigt ovanligt att en så stor brist skulle uppstå, annat än om man har en svår bakomliggande problematik (som t.ex. sjukdom eller matproblematik).

En lindrig brist kan ge symptom som trötthet, svaghet och irritation. Men även försämrad sårläkning och en högre infektionskänslighet är relativt vanliga symptom.

bild med text om symptom vid brist på c-vitamin

Allvarlig brist kan, som sagt i sällsynta fall, ge skörbjugg – vilket är en mycket svår sjukdom med symtom som t.ex. inflammationer i tandköttet.

Vid stress under enstaka tillfällen, tillfälliga perioder eller under längre perioder, så förbrukas C-vitamin, magnesium och vitamin B6 snabbt i kroppen. Man bör därmed se till att hålla upp dessa nivåer, genom en variationsrik och näringsrik kost samt även komplettera med tillskott.

En känslig vitamin

Rent kemiskt så är C-vitamin vattenlöslig, den oxiderar lätt vid upphettning men även alkalisk pH ökar oxidationen.

Om man varmhåller mat länge eller värmer den vid upprepade tillfällen så försvinner vitaminen (den bryts ner). Hög värme, långvarig värme eller upprepad uppvärmning förstör alltså C-vitaminet i råvaran.

Vitaminen påverkas negativt av luft (syre), ljus och värme, dessa element gör att den förlorar i styrka. Med andra ord, om man pressar apelsin till juice och har det i kylskåpet så kommer halten C-vitamin att minska med tiden.

Allt detta innebär att vitaminen är något känslig och behöver därmed behandlas varsamt, både vad gäller förvaring och när den används i matlagning.

apelsiner som krockar med ett glas juice fyllt med c-vitamin

Syntetisera C-vitamin

Människan, tillsammans med vissa andra djur, kan inte själv tillverka (syntetisera) denna vitamin utan behöver få i sig C-vitamin via mat eller kosttillskott.

Annars är det mer regel än undantag att djur själva syntetisera askorbinsyra som en normal kroppslig process, detta sker dagligen och kontinuerligt via glukos i njurar eller lever.

Men vi människor saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. Detta – tillsammans med att halveringstiden för C-vitamin, som lagras i vävnaden, är omkring 16–22 dagar samt att halveringstiden för vitaminen i blodomloppet endast är 3–6 timmar – gör att kroppen behöver en kontinuerlig påfyllning.

Med en ökad ålder minskar även kroppens förmåga att lagra C-vitamin i vävnad och blod.

Det kan vara fint att ha ett jämnt intag (kanske till och flera gånger per dag) för att hålla bra C-vitaminnivåerna, detta speciellt då om man är äldre eller om man har bakomliggandebesvär.

Vid influensa, infektioner, bältros, m.m., kan högre dos av C-vitamin som tas oftare, till exempel varje timme ha en stor positiv effekt. [3]

C vitamin ökar hudens kollagenproduktion

Proteinet kollagen är viktigt för hudens elasticitet och vitaminen C är den enda antioxidant som kan öka kollagensyntesen. När vi åldras förlorar vi tyvärr mer och mer förmågan att skapa kroppseget kollagen. Påfyllnad av C-vitamin men även tillskott av kollagen kan därmed bli aktuellt.

L-Askorbinsyra fungerar som en signal till kollagengener att syntetisera (tillverka) kollagen, samt agerar som en kofaktor för två enzymer som är viktiga för kollagenets syntes. [3]

Hur fungerar C-vitamin i kroppen?

Vitaminet har många positiva och viktiga egenskaper.

Stärkande av immunförsvaret och att öka kroppens motståndskraft mot (vid) förkylningar, influensa och infektioner är troligen någon av de viktigaste och mest kända funktionerna. [4]

knapp med köplänk till C-vitamin

C-vitamin har även en avgörande roll vid reglering av blodets kolesterolhalt. Kolesterol är livsnödvändigt och tillverkas i lever och tarmvägg.

Vi producerar med andra ord själva större mängder kolesterol än vad vi normalt får via kosten, samt att kroppen är självjusterande (vilket innebär att om vi vid ett tillfälle, eller en period, får i oss mer kolesterol via kosten så sänks den kroppsegna produktionen och vise versa).

Kolesterol krävs för uppbyggnad av cellmembran, hormoner, D-vitamin samt för kroppens interna transport av fettsyror. C-vitamin motarbetar oxidering av LDL-kolesterolet och plackbildning i artärerna. [4]

C-vitamin kan döda virus och minska förökning av patogena bakterier samt stimulerar produktion av vita blodkroppar och antikroppar.

C-vitamin är bra för:

  • bidrar till kroppens egen kollagenbildning
  • immunförsvaret
  • ämnesomsättningen
  • normal funktion av nervsystemet
  • normal psykologisk funktion
  • skydda celler från oxidativ stress
  • minska trötthet och utmattning
  • verka antiinflammatorisk
  • krävs för proteinsyntesen (uppbyggnad/läkning av skelett, brosk, bindväv, muskler, hud och hår samt medverkande enzymer)
  • för ett friskt tandkött och motverkar tandköttsinflammation
  • gynnar järnupptag samt bidrar till lagring av järn i benmärg, mjälte och lever
  • ökar upptag av mineral (från tarmen och blodet)
  • motverkar (tillsammans med kollagen) för tidigt åldrande
  • motverkar uppkomst av autoimmuna sjukdomar
  • skyddar mot samt avlägsnar tungmetaller ur kroppen (speciellt avgiftande mot bly)
  • ökar effekterna av vitamin B12
  • bibehåller friskt fortplantningssystem

C-vitamin är en kraftfull antioxidant

Som vi nämnde tidigare i texten så agerar även vissa vitaminer som antioxidanter och skyddar därmed kroppen från fria radikaler.

Bland annat kan lokalt applicerad C-vitamin ha förmågan att skydda huden mot skador som orsakas av solljus. Vitaminet gör detta genom att neutralisera fria radikaler, som annars skulle förstöra hud och dess komponenter.

Tre olika tillskott som kan göra skillnad:

Askorbinsyra

C-vitamin Complex

Nyponpulver

Naturliga källor

Det mesta av C-vitaminintaget kommer sannolikt från frukt och/eller grönsaker.

C-vitaminkällor (utan inbördes rangordning):

Det finns flera fina exempel på bra C-vitaminkällor i Norden som alltså odlas lokalt. Något vi gärna tipsar om är lever från Svenska gräsbetande nötdjur, lever är en oerhört näringstät råvara och innehåller även C-vitamin.

Nypon på en buske, fyllda med C-vitamin

Pepparrot är (vad vi funnit) den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram [5], men även svarta vinbär och vitkål är bra. En råkostsallad med strimlad vitkål, strö svarta vinbär över salladen eller riven pepparrot över maten är tre toppentips för dagligt extra C-vitamintillskott.

Men även inälvsmat, så som t.ex. lever, innehåller C-vitamin. Har man svårt för att äta inälvor så kan vi tipsa om inälvstillskott via Nordic Kings. Dessa tillskott är helt naturliga, fria från tillsatser och från ekologiska/KRAV samt 100% gräsbetande svenska nötdjur!

Tyvärr så innebär vårt moderna samhälle med tillgång till jordens alla frukter och grönsaker året om att de fraktas långt.

För att klara detta skördas de omogna och C-vitamin bildas sent i mognadsprocessen. Så trots att man själv gör nypressad apelsinjuice till frukosten så är det sannolikt inte en vitaminbomb man får i sig.

Dosering

RDI: 60–100 mg
ODI: 2 000–12 000 mg

Rekommenderat dagligt intag (RDI) är för vuxna 75 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande). [1] Men Livsmedelsverkets rekommendation på 75 mg/dag är satt för att minimera skörbjugg och därmed kanske inte kroppens faktiska behov.

Måttet RDI är rekommenderade miniminivåer för att förebygga näringsbrister! Det har alltså inget med optimal hälsa att göra.

Vi har tidigare skrivit om RDI och ODI (artikeln om D-vitamin) – Optimalt dagligt intag – och tycker att ODI skulle vara en betydligt bättre rekommendation. För det är väldigt långt från skörbjugg till att ha ett optimalt fungerande immunförsvar.

Överdosering

På grund av att C-vitamin är vattenlösligt så bör man inte kunna få ett överskott i kroppen, ett överskott följer helt enkelt med urinen ur kroppen.

Man hör ibland kopplingen – högt intag av C-vitamin och njursten. Dock så beror detta sannolikt mer på tillsatser i kosttillskott än själva vitaminen och att alltid använda rena kosttillskott samt mat utan tillsatser bör alltid vara en prioritet.

Avslutande ord

C-vitamin har en stor och viktig roll i många processer som sker i kroppen. Oftast, och helt rätt, så förknippas den med immunförsvaret – detta är dock bara en del i allt vitaminen gör.

Sannolikt är det en stor fördel att kontinuerligt förse kroppen med C-vitamin för att upprätthålla bästa möjliga funktion och hälsa.

Magnus & Jenny

*våren, sommaren 2020

Källor:
[1] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter
[2] https://ehdin.com/c-vitamin-ar-livsviktigt/
[3] https://naringscenter.se/fragor-svar/forkylning-influensa-och-c-vitamin/
[4] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[5] http://matkalkyl.se/se-pepparrot.php

7 maj 2020
Kokboken Gröna, sköna tillbehör av Birgitta Höglund

Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv

Vi har fått den stora glädjen att få ta del av Birgitta Höglunds nya bok Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv.

En otroligt inspirerande, vacker och mycket personlig bok med stort hjärta.

Naturens skafferi

Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv är en bok med rötterna i naturen, att ta vara på naturens stora skafferi och dess läkande kraft.

Boken innehåller recept av gröna och sköna tillbehör – som Birgitta själv skriver: Näringsrik och naturlig mat som gör hälsan bättre. Den innehåller även en del fina Paleorecept.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv hos Adlibris.

Köp Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv hos Bokus.

Hälsoresa

Birgitta tar oss även med på en mycket gripande och personlig resa där hon öppenhjärtigt berättar om sitt liv och kamp för en bättre hälsa.

Hennes hälsoresa har ofta och på många sätt varit lång och svår. Men kärlek, mat och naturen har varit, och är, hennes läkande kraft. Den gör skillnad, stärker, ger hopp och liv med ny energi, hälsa och välmående.

Bara hennes hälsoresa i sig skulle kunna bli en egen bok. Den är till stor tröst, hjälp och inspiration för många.

Varm, inspirerande och generös

Vi känner Birgitta som otroligt varm, inspirerande och generös i allt hon gör som aldrig tvekar när det kommer till uppmuntran, glädje och otroligt god mat.

Detta har vi personligen haft glädje av och känt stor tacksamhet inför, både privat och yrkesmässigt för bloggen Under vårt tak, under åren vi känt Birgitta!

Även i detta inlägg visar hon stor generositet och delar med sig av två fantastiska recept från sin nya bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. En liten försmak på allt gott som denna fina bok ger.

Picklad rödlök med lingon

Bild: Birgitta Höglund

Ingredienser

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • Saft av 1 apelsin
  • Ca 1/2 tsk salt
  • 2 stora rödlökar
  • 1 dl lingon

Så här gör du

  1. Rör samman äppelcidervinäger, vatten, apelsinsaft och salt
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor
  3. Varva lökklyftor och lingon i en burk
  4. Slå över vätskan
  5. Låt stå till nästa dag

Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den utesluter socker.

Ajvar med paprika och aubergine

Bild: Birgitta Höglund

Ingredienser

  • 1 liten aubergine, ca 250g
  • 1 krm salt
  • 2 röda spetspaprikor
  • 1-2 chilifrukter eller ca 1 tsk chiliflingor
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på grill, 250 grader
  2. Dela aubergine, paprika och chili på längden
  3. Salta snittytan på auberginen och låt ligga i 5 minuter
  4. Kärna ur paprikan och även chilin om du vill ha en mildare ajvar
  5. Finhacka under tiden lök och vitlök och blanda med olivolja, äppelcidervinäger och salt i en matberedare
  6. Lägg grönsakerna på bakplåtspapper på en plåt, med snittytan neråt, pensla ovansidan med lite olivolja
  7. Ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills skalet blivit svart
  8. Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna en liten stund, gröp sen ur auberginen med en sked och dra av skalet från paprikan
  9. Lägg ner grönsaksbitarna i matberedaren och mixa till en röra med lite småbitar i, längre om du vill ha din ajvar slät
  10. Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta

Förvara i en burk i kylen, den håller sig upp till en vecka

Tips!

För längre hållbarhet på din ajvar så koka upp den och låt koka i 5 minuter under omrörning. Den håller sig då i ett par veckor i kylen.

Köp boken Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv

Vill du också ta del av Birgittas fantastiska recept i denna fina bok och låta dig inspireras av hennes hälsoresa så köp boken Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv.

Köp boken hos nätbutiken Adlibris.

Köp boken hos nätbutiken Bokus.

Som en liten extra bonus finns ett väldigt fint och intressant förord skrivet av Ann Fernholm som är både vetenskapsjournalist och författare.

Avslutande ord

Vi är så glada över att ha Birgitta som vän och att vi fått möjligheten att följa hennes hälsoresa.

Vår uppmaning till alla är – köp boken och titta även gärna in på Birgitta Höglunds blogg för mängder med recept och inspiration.

Jenny & Magnus

28 mar 2020
Hälsoutmaning Paleo30dagar

En hälsoutmaning gör skillnad

Vill du vara frisk och stark? Det vill vi! En hälsoutmaning kan ge den där kicken man behöver för att förändra sitt liv.

Vi brinner för hälsa från ett ursprungsperspektiv, att äta och röra sig på ett naturligt sätt.

Det vill säga – Äta kosten som vi människor är biologiskt anpassade för genom evolutionen och därmed gör oss gott. Samt ett naturligt och aktivt rörelsemönster.

Vår stora ambition är att sprida Paleokost och dess hälsofördelar till så många som möjligt.

Att läsa om hälsofördelar kanske är inspirerande. Men vår övertygelse är att när man själv prova vad ren och naturlig mat faktiskt gör för kroppen så kommer den verkliga, och förhoppningsvis även varaktiga, skillnaden.

Paleoskafferiet

Vår receptbank Paleoskafferiet är fylld med över 400 fantastiska recept och alla enligt Paleo.

Spannmålsfria (glutenfritt), mejerifria (laktosfritt), fria från baljväxter, fria från raffinerat vitt socker och med så få kemiska tillsatser som möjligt. Man undviker även hårt processade varor inom Paleo.

En Paleokost lagar man från grunden på råvaror. Helt enkelt ren och naturlig mat som är både uppbyggande och läkande för oss människor!

I Paleoskafferiet kan man klicka sig runt och botanisera bland alla härliga recept. Det finns allt från kompletta middagar till det där lilla extra under fredagsmyset.

Receptbanken fylls kontinuerligt på med nya recept. Vi försöker ha en stor bredd bland recepten så att alla ska kunna hitta sina favoriter. Vår devis är: Paleo, så gott och så enkelt!

Vill man prova på Paleo så är Paleoskafferiet en fantastisk tillgång, sök på middagar, lunch eller frukost och bygg upp din personliga meny. Kanske dags att testa kosten och göra en hälsoutmaning?

Paleokokbok

Är du intresserad av kokböcker med recept enligt Paleo, vi har skrivit en kokbok och en bakbok.

Läs mer och köp dem i vår webshop, enkelt och smidig med betalning som swish eller bankkort. Bara att klicka på bilden nedan så kommer du rätt!

annons för kokböcker Paleo

Hälsoutmaning

En del i vår önskan och strävan efter att hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa är Hälsoutmaningen Paleo30dagar. Här har vi sedan 2013 guidat mer än 3000 personer!

Paleo30dagar är en personlig och platsoberoende hälsoutmaning där man genom kosten kan uppnå fantastiskt stora hälsovinster.

Hälsa är en resa och något som pågår under hela livet. Under utmaningen Paleo30dagar så får man en kickstart in i Paleo där man sätter rutiner, lär sig grunderna och får verktygen för ett fortsatt liv med kosten.

Paleo30dagar

Vi vill att alla ska kunna delta i Hälsoutmaningen Paleo30dagar och framförallt lyckas med att nå sina hälsomål. Av den anledningen har vi lagt ner stor energi på ett program som är så enkelt som möjligt att följa, som ska ge stora effekter och även vara roligt!

Dessutom så har vi kontinuerligt kontakt med alla deltagare under hela utmaningen, vi peppar, ger information, hjälper, svarar på frågor och stöttar – allt för att just du ska nå dina hälsomål.

  • Vill du uppnå hälsovinster?
  • Har du en magproblematik?
  • Önskar du får bort överskottskilon?
  • Vill du minska ditt eksem?
  • Eller är du intresserad av vad ren och naturlig mat gör med kroppen?

Om du också blir nyfiken på att göra vår hälsoutmaning så finns mer information om utmaningen samt formulär för anmälan på sidan https://www.paleo30dagar.se/

Hälsa – det viktigaste man har

Vi har en kropp och ett liv, hälsan är oerhört viktig. När något är i obalans eller tokigt så kan det påverka allt i vardagen.

Som man så ofta hör: När man är frisk har man många önskningar men när man är sjuk har man bara en – att bli frisk.

Hälsa är, som vi skrev tidigare, en livsresa. Man lär ständigt nytt och man behöver alltid jobba på sin hälsa för att hålla sig frisk, stark och glad genom hela livet.

Avslutande ord

Vi vill hjälpa dig till en bättre hälsa, vi vill att du ska må bra och kunna njuta av livet.

Oavsett om du har en magproblematik som ställer till det i vardagen, eksem eller överskottskilon så kan något så enkelt som ren och naturlig mat, som vi människor är biologiskt anpassade efter, ha en otroligt stor effekt!

Tveka inte på att kontakta oss om ni har frågor eller funderingar kring Paleo30dagar eller Paleokosten. Vi finns här och vill hjälpa till!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för daglig inspiration, vi finns även på YouTube så prenumerera gärna på oss där.

Med önskan om en god hälsa
Magnus & Jenny

26 feb 2020
mandolin som skivar rödbeta

Test av Mandolin – bäst, bra och budget

Mandolin, vilken är den bästa och mest användarvänliga? Det är ingen hemlighet att bra köksredskap och husgeråd underlättar arbetet i köket och dessutom ökar matlagningsglädjen.

Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt bland det stora utbudet av husgeråd. Uttrycket – ”det är en djungel” passar väl in här.

Känner du också så? Då kan du lugnt luta dig tillbaka och läsa vår guide om Mandoliner!

Här hoppas vi kunna ge bra tips, beskriva produkten och inspirera på ett sätt som gör att du kan fatta det bästa beslutet för just ditt kök.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Tre modeller av Mandolin

Modellerna som på olika sätt sticker ut och täcker upp behov i hushållet:

  1. De Buyer Mandolin Swing Svart – Bäst
  2. OXO Good Grips Chef´s Mandolinjärn 2.0 – Bra
  3. GEFU Mandolinjärn – Budget

Dessa tre varianter representera en bra bredd både vad gäller kvalité och pris samt innefattar de flesta olika behoven som kan förekomma i ett vanligt hushåll.

Vad är en Mandolin?

Med en Mandolin skivar du snabbt, snyggt och lätt samt med stor precision t.ex. grönsaker, rotfrukter eller frukt.

Den tar förhållandevis liten plats vid förvaring. Mandolinen är enkel att plocka fram samt göra startklar när den ska användas. Att den även är lätt att diska underlättar användningen och lusten till att använda den ofta.

Tillverka dina egna chips, gurkskivor för inläggning, skivad potatis till en gratäng, dekoration till smörgåstårtan, frukt för att torka i en torkugn eller en vacker sallad med massa fint skivade grönsaker.

En Mandolin är alltså ett riktigt fint och bra redskap för att förbereda råvaror vid matlagning.

Hur fungerar en Mandolin?

På redskapet sitter ett, vanligen, ställbart och mycket vasst blad (en kniv) som ser till att skiva exakta och lika storlekar både bekvämt och enkelt samt säkert i förhållande till en vanlig kniv.

Själva Mandolinen placeras på en bänk samtidigt som man håller i den med en hand. Nu är den startklar och alltså redo för att användas.

De flesta har ett fingerskydd, eller en så kallad “pusher”, som skyddar fingrarna från knivstålet. Denna fäster man råvaran på och den förs fram och tillbaka över ytan på redskapet, vid varje drag nedåt så skär det vassa bladet en skiva av råvaran.

Varje nedåtdrag med råvaran ger alltså en ny skiva i precis samma tjocklek.

Med hjälp av inställningarna kan man få olika tjocklek på råvaran beroende på vad den ska användas till.

Vissa har även olika ”mönster” i bladet så att man t.ex. kan få strimlat eller vågformat resultat på potatis, eller andra rotfrukter, för att göra pommes eller chips.

Test

Testet är baserat på 5 olika kriterier:

  • Stabilitet
  • Skärstål/-blad/-kniv
  • Säkerhet
  • Precision
  • Hållbarhet

Nedan finner du tre starka kandidater till ditt kök. Vilken Mandolin passar dig bäst?

De Buyer Mandolin Swing Svart – Bäst

De Buyer Mandolin Swing Svart

Bild: Bagaren & Kocken

Stabilitet

Stabil med bra grepp som kanske inte är så “bekvämt” som man kunde önska men Mandolinen står både still och tryggt på underlaget.

Fyra punkter som står på bänken för att vara så stabil och lätthanterlig som möjligt.

Så nära ett professionellt husgeråd man kan komma.

Skärstål/-blad/-kniv

Mycket vasst skärstål som verkligen klarar de mesta och flesta av rotfrukter och frukter. En glädje att använda. Snabbt, smidigt och det går friktionsfritt.

Vändbart skärstål för släta eller vågiga (räfflat) skivor. Justerbart för olika tjocklekar.

Säkerhet

Bra och greppvänligt fingerskydd som inte vacklar eller känns ostabilt utan verkligen skyddar. Stadig och säker!

Detta tillsamman med den stabila känslan i hela produkten gör skärupplevelsen väldigt trygg.

Precision

Med stabiliteten, det vassa skärstålet och den trygga fingerskyddshållaren så får man ett otroligt bra resultat. Exakta och fina skivor i varje drag.

Glidyta av stål.

Inställningarna för tjockleken är precis och ger ett gediget och bra intryck som visar sig stämma väl överens med verkligheten.

Hållbarhet

Produkten är robust i jämförelse med mycket annat på marknaden och torde därmed ha en både lång och mycket bra hållbarhet.

Hela produkten andas kvalité och säkerhet.

Kommentar

En produkt för den som verkligen vill ha en riktigt bra Mandolin som ger ett professionellt resultat och håller en mycket hög säkerhet.

Går att diska i diskmaskin.

Planerar du använda din mandolin frekvent i ditt hem är detta produkten för dig.

Köp och se pris på De Buyer Mandolin Swing Svart här!

OXO Good Grips Chef´s Mandolinjärn 2.0 – Bra

Mandolin OXO Good Grips Chef´s Mandolinjärn 2.0

Bild: Bagaren & Kocken

Stabilitet

Stabil, stark och med ett handtag som ger både ett bekvämt och fast grepp gör att denna produkt utmärker sig här.

Står stilla, glidfritt och säkert på underlaget. Fyra punkter som står på bänken för att vara så stabil och lätthanterlig som möjligt.

Skärstål/-blad/-kniv

Vasst dubbelsidigt skärstål som kan ge både släta som vågiga skivor. Enkelt att plocka ur för att vända, alltså byta mellan släta eller vågiga skivor, eller diska rent.

Väldigt många inställningar på själva skärstålet. Här finns alternativ och upptäckarglädje – hela 21 stycken inställningar!

Säkerhet

Ett bra och greppvänligt fingerskydd. Kanske inte lika smidigt att använda som ”De Buyer Mandolin Swing Svart” men samtidigt enkelt, bekvämt samt med en bra funktion.

Man känner en stor trygghet vid användandet av denna.

Precision

Många inställningar tillsammans med det vassa skärstålet och stabiliteten bidrar till att denna Mandolin verkligen levererar och lever upp till sitt utseende.

Glidyta av stål.

Mandolinen har en hög precision.

Hållbarhet

Kraftfullheten i detta husgeråd tillsammans med kvalitén borgar för lång hållbarhet.

Kommentar

Detta är inget mellanting utan en fullfjädrad Mandolin som klarar även de lite tuffare jobben.

Här får man kvalité och en produkt som blir en trogen vän i köket.

Köp och se pris på OXO Good Grips Chef´s Mandolinjärn 2.0 här!

GEFU Mandolinjärn – Budget

Mandolin GEFU mandolinjärn budget

Bild: Bagaren & Kocken

Stabilitet

Här behövs mer styrka för att hålla produkten på plats vid användande. Endast två punkter som står på bänken vid användande.

Det är en enklare modell som inte erbjuder samma stabilitet men den är snabb och enkel att använda till lättare jobb.

Skärstål/-blad/-kniv

Vasst skärstål för modellen. Något smalt vilket begränsar användningsområdet lite.

Flera inställningar för olika tjocklekar.

Säkerhet

Uppbyggnaden är lite ”enklare” på denna modell vilket gör att man behöver ha ett riktigt fast grepp om Mandolinen under hela användandet.

Glidsäkra fötter som står säkert på bänkskivan.

Det är inget fingerskydd till denna produkten så här krävs extra stor försiktighet.

Precision

Här krävs mer fokus och exakthet av utövaren för att få de riktigt fina och jämna skivorna.

Glidyta av stål.

Med tanke på modellen och priset så ger denna ett bra skärresultat.

Hållbarhet

Enkel med få detaljer som kan krångla. Bör ha en lång hållbarhet.

Kommentar

Fungerar bra och ger ett resultat som man kan förvänta sig. Mycket enkel att plocka fram och börja använda samt lättdiskad – går att diska i maskin.

Om man önskar en Mandolin man bara kommer använda vid vissa tillfällen är denna helt rätt.

Köp och se pris på GEFU Mandolinjärn här!

Säkerheten framför allt

Det är viktigt med säkerhet och speciellt nar man handskas med köksredskap som innefattar något vasst. Just köket är en av hemmets största riskområde för skador.

En Mandolin har ett sylvasst blad som enkelt går att jämföra med ett rakblad. Om man är oförsiktig eller slarvig så är risken hög att man kan bli skadad. Det är ett ögonblicksverk, när man kanske känner sig stressad eller ouppmärksam, som man lätt skulle kunna skära sig.

Uppmaningen är alltid – Läs bifogad manual och speciellt avsnittet för säkerhet vid användande. Var försiktig vid användandet av vassa föremål och fokusera på det du gör.

Vi kan tipsa om en superenkel, snabb och lätt liten säkerhetsåtgärd vid användandet av vassa husgeråd så som knivar, mandoliner, rivjärn och liknande. En Microplane Skyddshandske som kan skydda dina fingrar från att råka illa ut.

Handsken är gjord i rostfritt specialtyg och går att köra i tvättmaskin. Den är självklart godkänd för livsmedelshantering, kan användas på båda händerna (samma handske passar alltså både höger och vänster hand) och finns i one-size.

Köp och se pris på din Microplane Skyddshandske här!

Urval, test och källor

Urvalet är baserat på behov och användningsområde för en Mandolin i ett genomsnittligt normalt hemmakök.

Testet är baserat på kriterierna – stabilitet, skärstål/-blad/-kniv, säkerhet, precision och hållbarhet.

Källor från försäljningssajter, så som Bagaren & Kocken, tillsammans med det egna testet och empirisk erfarenhet.

Avslutande ord

Vårt bästa tips, för en Mandolin, är att satsa på lite högre kvalité. Detta innebär troligen en något lite dyrare variant, men det betalar sig om man planerar använda den relativt regelbundet.

Det finns flera orsaker till detta men hållbarhet och säkerhet är sannolikt de två tyngsta skälen.

Om man tvivlar på säkerheten kommer sannolikt produkten bara bli liggandes helt oanvänt… Detta är ju väldigt tråkigt och hela tanken bakom alla husgeråd är ju att de ska användas, underlätta jobbet i köket och göra matlagningen roligare.

Med andra ord, gå inte enbart efter priset utan titta på vad just du har för behov och hur du använder dina redskap i köket.

Kanske är du även intresserad av vår guide för grönsakssvarv, Crock-Pot och stekpannor.

Mycket nöje
Magnus & Jenny Grönsaksmandolin fruktmandolin skärmaskin

18 feb 2020

Tonfiskröra

Denna Tonfiskröra är helt utan mejerier och har tonfisk och avokado som bas, vilket gör den så där krämigt god som vi älskar.

Gott med tonfiskröra

Med en härlig tonfiskröra kan man laga många goda små rätter och det är bara fantasin som sätter gränser.

Servera tonfiskröran tillsammans med en enkel sallad och få en lätt lunch. Bred den på brödet, frökexet, knäckebrödet och avnjut till ditt te eller kaffe. Baka Stekpannebröd och gör härliga tonfiskwraps till utflykten. Använd som dipp till grönsaksfatet vid fredagsmyset eller varför inte servera som härliga tonfiskrullar på buffébordet.

Gott med tonfiskröra

Val av tonfisk

När det kommer till att välja tonfisk kan det vara svårt och man vill ju göra ett så bra val som möjligt. Vi väjer MSC-certifierad tonfisk som WWF listar som grön i Fiskguiden 2017 och som inte utarmar haven.

Tonfisk i vatten eller i olja

Vårt val är alltid tonfisk i vatten. Dels för att vi tycker den är godast och dels för att den vanligaste oljan som används i samband med tonfisk på burk är solrosolja och fröoljor bör undvikas i en kosthållning enligt Paleo.

annons för kokböcker Paleo

En enkel tonfiskröra som smakar mer

Laga nu och njut av denna härliga och enkla tonfiskröra som bara smakar mer. Det som blir över förvarar du i en lufttät burk i kylen, hållbarhet upp till 2-3 dagar.

Tonfiskröra närbild

Recept

För recept gör ett besök i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på vår Tonfiskröra.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus glutenfri glutenfritt mejerifri mejerifritt

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube