3 okt 2022
Rent vatten från kranen

Rent vatten och vattenrening

Här i Sverige har vi fantastiskt vatten och en mycket god tillgång om man ser till många andra länder.

Artikeln innehåller annonslänkar till Bodystore.

Det är en fantastisk förmån och något vi alla bör både värna om och vårda. Rent vatten ses som en självklarhet och en grundläggande rättighet. Och så borde det verkligen vara, att alla får ha tillgång till rent och friskt vatten.

Vattnet från kranen

Många tar sitt vatten från egen djupborrad brun och når grundvattnet som är både naturligt renat och därmed innehåller endast låga halter av andra organiska ämnen.

Får man sitt vatten via kommunen så kan det komma via grundvattnet men man kan även skapa grundvatten på ”konstgjord” väg eller ta direkt från sjöar och vattendrag. Konstgjort grundvatten skapas genom att pumpa vatten, t.ex. från en sjö, till en större bassäng med botten av grus och sand som vattnet sakta får sjunka igenom och därmed renas.

Tas vatten direkt från en sjö eller ett vattendrag krävs både behandling och rening av vattnet.

Vatten kan smaka väldigt olika, dricker du det från kranen i en stad kan det smaka helt annat i en annan stad och sannolikt blir det en ännu större skillnad från en stuga i skogen med egen brunn.

Karaktären och smaken på vattnet kan variera stort mellan olika kommuner, städer och kanske framför allt varifrån källan är och därmed hur vattnet har behandlats och renats innan det når just din kökskran.

Tre steg för vattenrening

Vanligen så renas vatten som förser städer och kommuner på flera sätt. Kemiskt, mekaniskt och biologiskt är tre steg som är relativt vedertagna.

 

  1. Kemiskt – ett medel som heter flockningsmedel används för att binda partiklar så att de klumpar ihop sig och sjunker till botten.
  2. Mekaniskt – består oftast av grus och sand som vattnet får rinna relativt snabbt igenom och renas därmed ytligare.
  3. Biologiskt – även detta är ett sandfilter men här filtreras vattnet sakta igenom sandlagret. I detta sandfilter finns även biologiska bakterier som tar hand om olika ämnen som inte är önskvärda.

Vattenreningskanna

Dock så tillsätter man, i många kommuner, klor till dricksvattnet och reningen klarar inte allt vilket gör att det kan finnas rester av kvicksilver, kalk, tungmetaller, bekämpningsmedel och läkemedelsrester [1] i dricksvattnet.

Detta sammantaget gör att det kan vara klokt att ha någon form av egen vattenrening i sitt hem för det vatten man dricker.

Vattenreningskanna i delar

Vi har valt en väldigt enkel och smidig lösning vilket är att skaffa en kanna med vattenfilter, en så kallad Vattenreningskanna. Kannan innebär ingen stor investering och filtren klara relativt många liter (vanligen 150 liter) innan de behöver bytas.

 

Om man, som vi, har kommunalt vatten och ingen annan typ av rening av vattnet i sitt hem så är en Vattenreningskanna ett riktigt bra första steg mot renare och godare vatten.

Förutom den stora och uppenbara skillnaden med att dricksvattnet filtreras från orenheter så blir smaken på dricksvattnet bättre. Detta påverkar även det man gör av vattnet så som kaffe, te och andra drycker. På alla dessa punkter märker vi en markant skillnad.

Vattenreningskanna fylld med vatten

Eftersom Vattenringskannan är effektiv mot kalk så skyddar man även andra köksapparater, så som t.ex. kaffebryggare och vattenkokare, från att ”kalka igen”. En bonusfaktor helt klart.

Filterpatron

Filterpatronen i kannan, som står för själva filtreringen, är gjord i miljöklassad PP plast (100% fri från BPA) och innehåller aktivt kol från kokosnötsskal samt harts och håller högsta livsmedelsklass.

Det renar från kalk, klor, tungmetaller och rester av bekämpningsmedel samt läkemedelsrester.

Varje filter ska klara att rena ca 150 liter kranvatten och filterpatronen byts ut efter det eller efter 30 dagars kontinuerlig användning.

 

Avslutande ord

Testa en Vattenreningskanna och märk skillnaden på ditt dricksvatten, både smaken och känslan förändras till det bättre.

En lätt åtgärd samt en förhållandevis liten investering vilken kan göra stor skillnad.

Vi är riktigt nöjda med vår enkla vattenrening och det känns skönt att veta att kannan står i kylen med renat vatten.

Rent vatten är fantastiskt!

 

Visitkort för Under vårt tak

Källa:

[1] Läkemedel i miljön (naturvardsverket.se)

21 sep 2022
Tider för Under vårt tak på Bokmässan 2022

Bokmässan 2022

Våra dagar är nu fyllda av förberedelser för kommande bokmässa, nu i helgen den 22-25 september, i Göteborg samt mailsupport för vår Hälsoutmaning Paleo30dagar som pågår för fullt.

 

Superkul, intensivt och spännande.

 

Packar även en hel del ordrar för nya kokboken Utan bestick och vi är så tacksamma över alla som köper boken! Läs gärna mer om vår nya kokbok på hemsidan, länk här: Kokboken UTAN BESTICK – Under vårt tak (undervarttak.se)

 

Du träffar oss på bokmässan i Göteborg

Vi kommer vara, en stund varje dag, på bokmässan i Göteborg från och med torsdagen den 22:a september till och med söndagen den 25:e september och du finner oss i monter B01:02 tillsammans med vårt förlag Isaberg Förlag.

 

Kom och säg hej!

Så om du har vägarna förbi, säg hej och titta gärna in till vårt förlags monter då vi kommer finnas där och presentera vår bok samt bjuda på en lite godbit.

 

Senast vi var på bokmässan i Göteborg var 2019 så det ska bli extra roligt att få komma tillbaka och träffa massa läsare och prata ansikte mot ansikte.

Avslutande ord

Kanske träffar vi just dig?

 

Kommer bli en rolig och härlig långhelg på bokmässan!

 

Visitkort för Under vårt tak
23 aug 2022
Framsidan till kokboken Utan bestick

UTAN BESTICK

ÄNTLIGEN kan vi presentera vår nya kokbok – UTAN BESTICK Nyttiga recept för hela familjen, i mitten av september 2022 kommer den ut i handeln.

Så fantastiskt roligt att efter många månaders jobb få presentera vår nya kokbok och vi är så stolta och glada.

Läs mer om boken och gör ditt köp i vår webshop redan idag!

 

Köp kokboken hos oss

Nu kan du köpa kokboken Utan bestick i vår webshop och vi signerar självklart alla böcker som säljs genom vår shop!

 

Utan bestick Nyttiga recept för hela familjen

I boken hittar du en massa enkla, nyttiga och goda recept för hela familjen! Och man kan äta allt utan bestick med händerna om man önskar, vill och vågar.

Lite tillbaka till ursprung med en härlig känsla av både frihet i maten och i ätandet. Bygg din burgare, baka en pizza, fyll din wraps, dippa, ät och njut!

Titeln Utan bestick är en liten uppmaning och flört till att äta med händerna, precis så som våra förfäder gjorde. Det väcker en primitiv glädje kring maten och skapar en samhörighet.

Här hittar du hamburgare, pizza, wraps, nuggets och massa goda tillbehör. Och självklart också flera härliga recept med det lilla extra, med smak av både sött och salt!

 

Kålwraps från kokboken Utan bestick

Passa på att köpa vår nya kokbok Utan bestick redan idag så skickar vi den till dig direkt!

 

Vi ser med glädje och tacksamhet fram emot just din beställning!

 

Frysta yoghurtbars från kokboken Utan bestick

Ny kokbok och bokmässan

Vi har nu en spännande tid framför oss. Alltid en speciell och härlig känsla med nya böcker, vi känner oss allt lite extra stolta och glada över just denna bok!

Och i slutet av september 2022 kommer vi vara med på bokmässan i Göteborg, sist vi var där var 2019 så det ska bli extra roligt att få komma tillbaka och träffa massa läsare och prata ansikte mot ansikte.

Kanske träffar vi just dig?

 

Visitkort för Under vårt tak
12 jun 2022
Omnia ugn på gasolspisen

Omnia är en portabel ugn

Omnia ugn har en finurlig design och är helt utan egen värmekälla vilket gör att man lätt kan ta med sig sin ugn överallt.

Du använder Omnia på en annan värmekälla så som t.ex. gasolplattan i husvagnen eller husbilen, det medhavda gasol-/spritköket, en vanlig platta på spisen (OBS: ej induktion) eller till och med öppen eld eller på grillen.

Artikeln innehåller annonslänkar till Watski.se.

Ugnen består av tre delar. Ett underlägg som fördela upp och runt värmen, själva ugnsdelen och ett lock. Inget mer och inget krångel, allt hanteras enkelt och smidigt.

Smart Omnia ugn

Utformningen av den undre delen gör att man i Omnia ugnen får både under och övervärme som cirkulerar. Smart och enkel design som fungerar helt utan tekniska hjälpmedel.

 

Omnia ugn i tre delar

Man kan självklart köpa till en hel del praktiska och bra tillbehör som vid olika tillfällen kan underlätta matlagningen i sin Omnia ugn.

Ett galler i botten, siliconformar för lite olika användningsområden, handtag, termometer, folieformar och en praktisk bag vilken både skyddar och underlättar vid transport.

 

Tag med din Omnia på resan

Omnia ugnen är en trogen följeslagare på våra resor i husbilen, den både underlättar matlagningen samt gör den mer varierad. Ugnen fungerar i princip som en vanlig ugn.

Man kan baka, tillaga gratänger, pajer, ugnsrosta rotfrukter och en massa annat härligt! Med andra ord, väldigt praktiskt och bara att ha med på resan.

Men sin Omnia ugn så lagar man mat och bakar från spisvärmen. Ställ ugnen på plattan precis så som du skulle ställa dit en kastrull, lägg ner det du önskar tillaga eller bak och starta platta.

Nu är ugnen igång och snart har du något gott att se fram emot!

 

Provar så att den mjuka banankakan är klar i Omnia ugnen
Mjuk banankaka lagad i en omnia ugn

Prestanda

Ugnen rymmer ca 2 liter och det brukar vara lagom att laga mat för 2-3 personer eller gör ett större bröd.

Med en mycket låg vikt, o,5 kg, och relativt liten storlek så är ugnen väldigt lätt och bekväm att ta med. Det är enkelt att packa ner Omnia ugnen och enkelt att förvara den.

Men det bästa är såklart dess mångsidighet när det kommer till matlagningen och att man trots frånvaron av en vanlig ugn kan skapa toppenfina och goda ugnsrätter eller bakverk.

 

Avslutande ord

Vi har bakat mjuk banankaka, gjort jordgubbspaj, ugnsrostat rotfrukter och lagat härliga gratänger.

Saknar du en ugn i din husvagn eller husbil så är Omnia verkligen ett bra tips, perfekt även på lättare vandringar och utflykter. Laga smarriga ugnsrätter på spisen, på grillen eller på ditt utekök.

 

Visitkort för Under vårt tak
22 maj 2022
Inför fotografering för ny Paleokokbok, montering av burgare

Vi skapar en ny Paleokokbok

Senvintern och våren har varit en ganska hektisk tid här hemma hos oss. Vi håller nämligen på att skapa en ny Paleokokbok!

Så roligt och spännande men också lite stressande. Blir intensivt och väldigt mycket tid vid spisen och minst lika mycket tid vid disken. Vi provlagar, bedömer, testar, utvecklar, ändrar, ändrar tillbaka och justerar och som sagt – diskar.

 

Diskbaljan är full av disk efter en dag av receptskapande

Tar ett tag innan man blir helt nöjd med resultatet. Många faktorer som ska stämma och hamna på plats för att man dels ska få ett flow i boken och dels få en intressant blandning av goda recept.

I våra tidigare böcker har vi just detta och vi känner oss både stolta och glada över möjligheten att få ge ut böcker. Tänk att det redan är vår fjärde bok som vi just nu skriver!

Har du missat någon av våra tidigare böcker så finns de att köpa på vår webshop.

 

Nu har vi precis avslutat jobbet av vår nya Paleokokbok och den 15:e maj lämnades manus in till förlaget. Och det innebär att all text, alla recept och att alla bilder har lämnats in.

Ett stort och massivt jobb med andra ord.

 

Jobbar med att strukturera upp ny Paleokokbok

Vår Paleokokbok har ett tema

Vi har haft ett tema och några ledord när vi skapat vår nya kokbok vilka vi själva tycker är riktigt kul, bra och intressant.

Vår förhoppning är att även du, och alla andra som kan vara nyfikna, kommer tycka detsamma. Kommer dock hålla på detta ett tag till tills framsidan och titeln är helt satta och förlaget fått säga sitt.

Ett förord att se fram emot

Till denna bok så har våra vänner Terese och Staffan Isacson skrivit förordet, mycket inspirerande och fint. Terese jobbar med texter och Staffan är, bland annat, kost och hälsocoach (även han utbildad och certifierad kostrådgivare inom Paleo).

Så glada och stolta över att just Terese och Staffan ville vara en del av denna bok och skriva förordet, tack till er!

Du kan redan nu lära känna Terese på hennes instagram @isatext och Staffan på hans instagram @isacsoncoaching.

Teasers

Självklart vill vi även lämna lite teasers så att du har något att se fram emot och längta efter!

Det roligaste, förutom att smaka allt gott, är att fota och skapa bilder som verkligen lyfter en rätt och ger betraktaren ett mervärde. Vi tycker verkligen det är kul att fota, det är svårt men så givande.

Sedan så har vi ju ett riktigt stort rum i våra hjärtan för att skapa recept. Att få sätta ihop smaker och konsistenser, experimentera med råvaror, känna lukter och smaker. Det är helt klart något magiskt med detta.

 

Superfina burgare till ny Paleokokbok
Dukat upp en viltklämma till ny Paleokokbok
Salladswraps delad på mitten för att fotas inför ny Paleokokbok

När vi för drygt tio år sedan startade vår blogg och började skapa recept var vårt ledord – Paleo, så gott och så enkelt! Och idag kan vi fortfarande skriva under på detta när vi nu skapar vår fjärde Paleokokbok.

 

Känner oss både stolta och glada och är så tacksamma över möjligheten att få skapa och dela med oss av Paleorecept.

 

Jordgubbsgömma är ett nytt recept i vår kommande paleokokbok

I september 2022, alltså senare i höst, så kommer vår nya Paleokokbok ut i handeln och vi ser så fram emot detta! Längtar verkligen efter att få hålla den färdiga boken i vår hand, det är en speciell känsla och lite av ett lyckorus.

Men först vill vi njuta av en fortsatt härlig vår och en underbart lång sommar med många fina dagar och små äventyr!

Avslutande ord

Hoppas du gillar bilderna till vår kommande kokbok och vi ser fram emot att, till hösten, kunna få presentera boken i sin helhet för alla.

Njut av våren!

 

Visitkort för Under vårt tak
Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga