22 okt 2020
kokosyoghurt i en skål av kokosnöt och en sked fylld med yoghurt

Går det att göra egen Kokosyoghurt?

Ja, absolut! Att göra egen kokosyoghurt är inte alls så svårt som man kan tro och det blir fantastiskt fint. Fermenteringen som sker i en yoghurt, med hjälp av probiotika, är riktigt bra och stöttar en god tarmhälsa och tarmfunktion

Probiotika betyder ”För liv” och är egentligen en ofantlig massa bakterier, miljarder, som trivs i vårt mag- och tarmsystem.

Anlägget innehåller annonslänkar.

Gör din egen kokosyoghurt, det är enkelt och toppenbra om man t.ex. önskar undvika mejerier och därmed inte äter vanlig yoghurt. Samt att yoghurten stöttar de goda bakterierna i din tarmflora.

 

probiotika, en bakteriekultur för att starta fermenteringen av kokosyoghurt

Kokosnöt

Kokos är så gott och det finns massa härligt man kan göra med kokos, från en kokosnöt får man mängder av olika produkter, vilken härlig råvara från naturen denna frukt är. För ja – kokosnöten är en frukt och inte en nöt, namnet till trots.

När man öppnar nöten så får man kokosvatten som innehåller flera hälsosamma elektrolyter. Sedan finns kokosköttet vilket kan ätas som det är, man kan riva, rosta, göra kokosmjölk på, kokossmör eller kokosmjöl och självklar härlig kokosolja (och av kokosoljan kan man få MCT-olja). Hur bra som helst!

Och självklart kan man göra yoghurt av kokosmjölken, mums.

Om man vill så går det även att köpa färdig och god kokosyoghurt i butiken.

 

en hel kokosnöt

Vilken kokosmjölk bör man använda till kokosyoghurt?

Vi tycker att kokosmjölk från Santa Maria på tetrapack, som finns ekologisk, fungerar väldigt fint. Men vill man ha en tjockare variant på sin yoghurt så kan det vara en god ide att använd t.ex. Garant kokosgrädde.

Det kan vara lite svårt ibland att hitta rätt sort (och alla har vi lite olika preferenser på vad som är bra eller inte), det finns så många sorters kokosmjölk och slutresultatet blir lite varierande beroende på vilken sorts kokosmjölk man använder.

Man bör använda en kokosmjölk utan tillsatser och som alltså enbart innehåller kokos samt vatten, inget annat.

 

kokosyoghurt i en skål av en halv kokosnöt med en sked bredvid

Rena redskap

Det första man ska börja med – innan man startar sin yoghurttillverkning – är att nogsamt diska burkarna man ska använda. Renheten på alla redskapen är mycket viktigt.

Kanske även hälla kokande vatten i dem efter att de diskats och låt stå så en stund, så att de blir riktigt rena. De behöver sedan svalna av innan man börjar blanda sin yoghurt.

Vad behövs för att göra egen kokosyoghurt?

Det behövs en kapsel probiotika till/per två deciliter kokosmjölk och önskar man lite vaniljsmak på sin kokosyoghurt så brukar ett kryddmått vaniljpulver, till en sats som denna, vara lagom. Önskar man göra mer så är det bara att t.ex. dubbla allt.

Med andra ord, för att göra egen kokosyoghurt så behöver man en kokosmjölk samt probiotika som startar själva mjölksyraprocessen. Kokosmjölken behöver hällas upp i en skål, burk eller liknande och sedan använder man en liten visp för att blanda probiotikan och mjölken.

Man tillsätter alltså en bakteriekultur (probiotika) till kokosmjölken för att den ska fermenteras. Detta kan även kallas att mjölksyra.

Mjölksyrad mat som t.ex. surkål och kokosyoghurt är fantastiskt viktigt och bra för vår tarmhälsa. De goda bakterierna frodas i detta och kan därmed göra sitt arbete – en god tarmhälsa och tarmflora är grunden till all riktig hälsa.

Allt man behöver för att göra sin egen kokosyoghurt

Hur gör man kokosyoghurt hemma?

För två portioner tycker vi det är lagom med att blanda (vispa ihop) 4 dl (400 ml) kokosmjölk, alternativt kokosgrädde, med innehållet av 2 st kapslarna probioplex i en burk och lägg sedan en kökshandduk över, eller ett lock som ligger löst.

Placera sedan burken i ugnen med lampan tänd eller i skåpet ovanför kylskåpet (eller på en annan plats som är varm).

Dessa platser brukar vara något varmare än rumstemperatur och lagom för yoghurten att fermenteras. En temperatur på 30–35 grader är perfekt för fermenteringen.

OBS: temperaturen får ej vara över 45 grader! Då kan sannolikt fermenteringsprocessen ta skada.

Burken ska stå och fermentera minst omkring 24 timmar, kanske upp mot 48 timmar. Under den här tiden fermenteras alltså kokosmjölken (-grädden) och blir en yoghurt. Man kan röra om någon gång då och då under tiden samt mot slutet smaka av, när man känner en god, frisk och syrlig smak är yoghurten klar.

Såhär enkelt lyckas man med sin egen kokosyoghurt och får fantastiskt fin och god yoghurt att njuta av!

Tips

När man har gjort en första omgång av kokosyoghurt går det att använda sig av den färdiga yoghurten för att start sin nya sats. Samma princip som surdeg, man tar alltså av ”modern” för att starta nästa omgång.

Det brukar vara lagom att ta två matskedar av modern för att få igång kommande omgång kokosyoghurt. Ekonomiskt, praktiskt och smart!

En glasburk med hemmagjord kokosyoghurt

Kokosyoghurt och nötmüsli = sant!

När yoghurten är klart är det bara att ställa in den i kylskåpet, då avstannar fermenteringen (mjölksyraprocessen), och när den blivit kall är kokosyoghurten klar för att avnjutas.

Den håller sig bra i kylen under 5–7 dagar. Är man osäker på om den är ok eller inte så bara smaka lite, ska som sagt smaka gott, friskt och syrligt.

Att äta sin hemmagjorda yoghurt med egen müsli är supergott och så härligt! Använd gärna receptet på vår Paleo müsli, vi lovar att du inte blir besviken. Ät yoghurten till frukost, mellanmål eller använd i recept som t.ex. den underbara Efterrättspizzan!

en glasburk fylld med hemmagjord müsli

Recept

Ett utförligt recept på kokosyoghurt hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Kokosyoghurt.

Avslutande ord

När man gör sin egen kokosyoghurt så kan man påverka konsistens, smak och dessutom så blir det mycket billigare än att köpa likvärdig i butik.

En kokosyoghurt är fermenterad och det innebär att den är extra nyttig för vår tarmflora och de goda bakterierna som lever där. Alltså väldigt fint på många sätt.

Paleo så gott och så enkelt!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild
30 sep 2020
En glasburk med nötter som blötläggs. Blötlägga nötter och fröer.

Blötlägga nötter och fröer

Att blötlägga nötter och fröer, eller som det också heter – aktivera, innan man äter dem är bra på många sätt.

Nötter och fröer innehåller antinutrienter. Antinutrienter, eller så kallade enzymhämmare, kan ställa till det i mag-/tarmkanalen.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Antinutrienterna är bland annat lektiner och fytinsyra.

Lektiner är ett vegetabiliskt protein, med kolhydratbindande egenskaper, som finns i bland annat nötter, fröer, baljväxter och spannmål (där även majs, ris, m.m. ingår) men även svamp och flera andra råvaror kan innehålla lektiner. De kan påverka bakteriefloran i tarmen negativt.

Lektiner tar sig även igenom tarmens barriär och ut i blodomloppet där de orsaka inflammation i kroppen. De kan även påverka bakteriefloran i tarmen negativt.

Fytinsyra förhindrar att delar av näringen i nötter och fröer tas upp av tarmen. Det binder dessutom olika mineraler som kalcium, magnesium, koppar, zink och järn och för med sig dessa ut ur kroppen med avföringen.

Även om man äter råvaror som innehåller mineraler kan man, just på grund av antinutrienterna i dessa, få brister.

Antinutrienter är ett naturligt inbyggt försvarssystem. Fröet, vars ”enda” uppgift är att gro och reproducera sig själv, vill inte förstöras innan de hamnar i jorden och kan börja gro. [1]

Varför ska man blötlägga nötter och fröer?

Antinutrienter är en del av växternas reproduktionssystem och fröets biologiska uppbyggnad. Det är utvecklat för att klara sig oförstört genom matsmältningssystemet på ett djur eller en människa. De ska inte brytas ner och förstöras av detta utan det ingår som en naturlig del i att spridas samt säkerställa artens överlevnad.

En blötläggning imiterar naturens förlopp. Genom att blötlägga nötter och fröer så “lurar” man dem att tro att de hamnat på en fin plats att öppna upp sig på och börja gro. Fröet (alltså nötter eller fröer) vill ha en bra temperatur, ljus och fuktighet. Detta simulerar man genom att blötlägga.

När man blötlägger så aktiveras fröet och förbereder sig för att gro, vilket är nästa steg i fröets naturliga process. När det aktiveras släpper den sina hämmande ämnen och förbereder för groddningen av sig själv. Fröets näringsämnen blir då tillgängliga.

Enzymblockerare/antinutrienter bryts genom en blötläggning ner och de släpper helt enkelt sina hämmande egenskaper och aktiverar sina näringsämnen. Genom en blötläggning av nötter och fröer så kommer man åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta för mag- och tarmkanalen.

Värmebehandlade nätter kan inte groddas, alltså steget efter blötläggning. Men en blötläggning bör har en hälsofrämjande effekt även på värmebehandlade nötter och fröer.

Måste man alltid blötlägga nötter och fröer?

Om just Du behöver eller bör blötlägga varje nöt och varje frö du äter är en personlig avvägning.

Rekommendationen är att blötlägga nötter och fröer innan man äter dem, men om man äter väldigt lite av dessa eller väldigt sällan så kanske blötläggning inte är lika viktig vid varje tillfälle.

Om du äter nötter och fröer dagligen bör de blötläggas då detta blir en del i din vardagsmat. Men om du endast äter lite någon gång i månaden är det kanske inte lika viktigt.

Fast det finns ett stort men här också, om du tillhör de som har en magproblematik i form av IBS, Ulcerös kolit, eller liknande så bör det inte vara några undantag vad gäller blötläggning.

En läckande tarm, en inflammerad tarm, en tarm med tarmfickor och så vidare behöver allt stöd den kan få och blötläggning bör då vara en självklarhet.

Så personliga preferenser, eventuella bakomliggande problem och mål med kosten kan avgöra blötläggningen. Men rekommendationen är alltid att blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.

Att blötlägga

Så här gör du:

  • Skölj nötterna (eller fröerna).
  • Lägg dem i en skål, glasburk, flaska med vid öppning eller liknande.
  • Täck nötterna med rumstempererat vatten, använd mer vatten än nötter så att de täcks väl.
  • Häll över lite havssalt, ta omkring en matsked havssalt per liter vatten. Saltet är för att efterlikna omgivningen som nötter och fröer vill gro och växa i, en mineralrik jord.
  • Täck skålen med en linne-/kökshandduk så att de kan “andas”
  • Undvik direkt solljus men låt stå ljust.
  • Byt gärna vatten någon gång under själva blötläggningen.
  • När blötläggningen är klar, häll av vattnet i ett durkslag (blötläggningsvattnet ska inte användas).
  • Skölj nötterna noga.

Tips: Man kan nu, om man vill, enkelt avlägsna skalet genom att “skrubba” nötterna i en kökshandduk.

Blötlägga nötter som nu ligger i en sil

Sköljer blötlägga nötter

Torka nötterna

När blötläggningen är klar behöver nötterna torkas för att kunna klara av förvaring. Man kan dock använda blötlagda nötter direkt i olika recept.

Man kan även frysa in otorkade nötter direkt efter en blötläggning.

Torka nötterna i ugn på 50 grader, eller använd en torkugn om du har detta. I en torkugn kan man styra temperaturen bättre och bland annat hålla graderna under 42 grader för att fortfarande behålla dem som raw food.

Sprida ut nötterna på en plåt och ställa in mitt i ugnen, eller placera dem i en “riktig” torkugn, de ska bli helt torra.

Blötlägga nötter utspridda på en plåt för att torkas

Torkningen kan ta omkring 6-10 timmar och det är viktigt att de blir helt torra så att det inte finns risk för mögelbildning. Blir det mögel, på grund av fukten, så är det bara att kasta nötterna. Man ska INTE använda mögelskadade nötter.

Om du ska göra mandelmjölk eller liknande direkt efter blötläggning så behöver inte nötterna torkas. Då är det bara att använda dem på en gång efter att de är sköljda.

Förvara nötter

Förvara de torkade nötterna i en tätslutande glasburk i kylen. Det är bra att förvara dem i kyla och mörker på grund av oxideringsrisken då nötterna innehåller enkelomättade fettsyror.

Nötterna håller ungefär en vecka i kylen. Men det går även jättebra att frysa ner nötterna och de håller då utan problem under en längre tid.

Tider för att blötlägga nötter och fröer

Blötläggningstider (ungefärliga) för några olika nötter och fröer:

Mandel 8-12 timmar
Hasselnöt 4-6 timmar
Valnöt omkring 4 timmar
Pekannöt 4-6 timmar
Cashewnöt 2-4 timmar*
Solrosfrö omkring 2 timmar
Pumpafrö 5-6 timmar
Sesamfrö omkring 8 timmar
Linfrö omkring 8 timmar

*Cashewnötter blir slemmiga om man blötlägger för lång tid. Många recept innehåller blötlagda cashewnötter just på grund av deras konsistens efter blötläggning. Man kan göra väldigt många och roliga recept med blötlagda cashewnötter! Bland annat ost, sås, kräm och tårtor.

En Cashewnöt är botaniskt sett inte en nöt utan ett frö, det är frön till en stenfrukt. [2] Allergi för cashewnötter är kopplat med allergi för pistagenötter. Den är ett frö men bör inte korsreagerar med andra fröer.

Små tips om att blötlägga

Efter blötläggning kan man, om man vill, enkelt avlägsna skalet genom att “skrubba” nötterna i en kökshandduk.

Blötlägg mindre omgångar som t.ex. till ett recept du ska göra, det som går åt under en vecka, o.s.v. Detta för att inget ska bli förstört eller riskera mögla om de inte skulle bli helt genomtorra.

Förbrukar du inte allt som är blötlagt så lägg in i frysen för ökad hållbarhet.

Använd gärna glasburkar med tätslutande lock vid förvaring, av dina blötlagda nötter, som du ställer svalt och mörkt.

Avslutande ord

Antinutrienter, eller så kallade enzymhämmare, finns bland annat (i olika stor mängd) i spannmål, baljväxter, nötter och fröer och detta är fröets naturliga försvarssystem. Det skyddar fröet från att börja gro under fel förhållanden.

Men antinutrienterna hindrar även oss människor från att ta upp näringsämnen i råvaran samt att de påverkar mag-/tarmkanalen negativt.

Blötläggning simulerar fröets naturliga tillvaro för att börja gro och de släpper då sina enzymhämmare.

Blötläggningstider kan variera mellan olika råvaror men syftet och målet är det samma. Släppa näringsämnena fria samt att fröet inte blir tarmstörande.

Blötlägg inte mer än vad som förbrukas under en överskådlig tid.

Njut av goda nötter och fröer med förvissningen om att näringsämnen kommer tarmen och kroppen tillgodo!

Lycka till!

Information om bloggen under vårt tak samt bild

[1] Livsmedelsverket
[2] Wikipedia.org

29 sep 2020
Sugrör av svensk vass på ett bord

Sugrör av svensk Vass

Så roligt och vackert, vi har hittat återanvändbara sugrör av svensk vass. De går att använda i både kalla och varma drycker, smoothies och självklart även till soppa om man önskar det.

Och ja, sugrören växer och skördas samt tillverkas i Sverige. Ett miljösmart, fint och bra alternativ till sugrör av plast.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Prova du också detta fina sugrör i vass!

 

RAW sugrör av svensk vass

 

  • Material: vass, ett naturmaterial
  • Längd: 18 cm
  • Förpackning: 20 st

Tillverkade av 100% naturlig vass som växer, skördas och tillverkas i Sverige.

 

En kartong innehållande sugrör tillverkade av svensk vas

Använda sugrör i vardagen

Vi vill använda mindre plast i vår vardag och jobbar aktivt med detta. T.ex. så använder vi fina flergångspåsar i ekologisk bomull som vi tar med till butiken när det ska köpas frukt och grönt.

Att sluta helt med sugrör i plast är en självklarhet och något naturligt för oss. Provat lite olika alternativ tidigare men kanske inte varit helt nöjda.

Glas

Sugrör i glas är väldigt fint och känns exklusivt men de är också ömtåliga vilket gör att man kanske inte använder dem så ofta och speciellt inte dukar med dem till barn.

Roligt att kunna använd vid en lite lyxigare tillställning, men kanske inte optimala i vardagen. Går lätt att diska, med en sugrörsborste, och hålla rena.

Papper

Papp är ett sugrörsalternativ som fungerat ganska bra, det är dock oftast engångs och de blir både mjuka och deformerade under tiden de används.

Kan vara käckt att ha med på picknick som en bättre och mer miljövänlig form av engångssugrör.

Rostfritt

Rostfritt är vi förtjusta i när det kommer till andra produkter för att undvika plast och engångsmaterial.

Matlådan och termosen kan vara några av de produkter vi använder absolut mest i vårt hushåll, och klart värda att investera i bra kvalité.

Som sugrör fungerar ett rostfritt sugrörsalternativ också bra men enligt vår erfarenhet så uppskattar barn inte dessa lika mycket som vi gör. Men de är enkla att hålla rent, oömma och väldigt hållbara.

Vass

Sugrören i vass har snabbt blivit en favorit i vårt hem. Används ofta och efterfrågas dessutom när vi får besök av vänner och bekanta samt deras barn.

Riktigt kul att använda och så fina att ha vid en dukning, blir vackert och lite annorlunda när varje sugrör är unikt – vilket vi tycker är jättefint. Mycket Instagramvänliga!

Lite extra kul också att barn gärna frågar om dem vid besök.

Naturmaterial

Sugrören är helt och hållet naturliga, det är vass som bara kapats till i en bra längd för att bilda dessa vackra sugrör. Tjockleken och färgen (nyansen på sugrören) kan alltså variera något vilket adderar till den där fina och härliga känslan som naturmaterial ger.

Fördelen med sugrör av vass, i förhållande till plast, är självklar eftersom vass är ett naturmaterial och inte bidrar till en ökad miljöbelastning.

Men de fungerar även att använda flera gånger, vilket också är en stor fördel. Dessa sugrör mjuknar inte heller, som de i papper kan göra, och de är betydligt billigare än motsvarande i metall eller glas.

Miljöaspekten blir stor då produktionen av vassrör inte alls kräver samma mängd energiförbrukning vid tillverkningen som t.ex. de i glas eller metall.

Vass som står i vattenbrynet

Produktionen av vassugrör är väldigt enkel, vassen skördas, samlas och spolas rena. Sedan sker en uppvärmning (för att ta bort eventuella bakterier) och slutligen en avtorkning, klart! Nu är de redo för att användas.

 

  • hållbara och naturliga
  • komposterbara
  • miljövänliga
  • klarar av alla drycker, varma som kalla
  • svanen märkt förpackning i kartong
  • fria från plast, BPA och andra kemikalier
  • vackert naturmaterial
  • 100% svensk vass
  • tillverkas i Sverige

Skötselråd för sugrör i vass är enkla

Man kan återanvända sugröret flera gånger då det går att diska både för hand, med en lite borste som kallas just sugrörsborste, eller i maskinen. De tappar inte formen och är värmetåliga, man kan till och med koka dem om man skulle vilja det.

Materialet vass blir något mjukt när de används och alltså är blöta, detta är helt naturligt och sugrören stelnar igen när de torkat. Så länge man, eller barnen, inte biter på rören så är allt bra.

Beroende på vad man använder vassugrören till så kan de missfärgas, t.ex. gurkmeja, rödbeta och liknande färgar sugrören.

Förvara dem i sin originalkartong, i besticklådan eller kanske i en fin vas som dekoration. De gör sig väldigt bra fullt synligt och det gör ju även att de används mer!

 

Smoothie

Vi älskar att använda dessa fina sugrör i vass till våra smoothies, det är en fin och bra känsla.

Samtidigt som det är väldigt vackert med naturmaterial, svårslaget med så fina sugrör.

Flera goda recept på smoothies hittar ni i vår receptbank Paleoskafferiet under taggen Smoothie.

plockepinn med sugrör av svensk vass i gräset

Klimatpåverkan

Vasstrået växer i Sverige, det skördas på plats, sågas till i lämplig längd och det som blir över kan användas för bioenergi eller komposteras för att bli ny jord.

När sugrören är utslitna kan du alltså slänga dem på komposten, de är helt biologiskt nedbrytbara, eller återanvända till blomsterpinne i dina krukväxter.

Sugrör av vass kan alltså ge många vinster för miljön:

 

  • skördas lokalt och produceras lokalt
  • minskar användningen av engångsplast
  • kan hålla vatten fria från ogräs
  • minskar transporter (importer)
  • är biologiskt nedbrytbara

Vass är ingen engångsprodukt som hamnar i naturen och blir en miljöbelastning utan alltså helt tvärt om, en tillgång som kan bidra med att lösa ett miljöproblem. Och skulle de hamna i naturen bryts de ner och blir en del av det naturliga kretsloppet.

Eller som företaget som producerar dessa fina vassugrör säger:

Raws – Strået vassare!

Prova du också detta fina sugrör i vass!

 

RAW sugrör av svensk vass

Avslutande ord

För att de är fina, för miljön, för att de är kul, för att de är vackra, för att de gör exakt det de ska göra – fungerar som ett fint miljövänligt sugrör i vass.

Information om bloggen under vårt tak samt bild

 

Liknande artiklar från Under vårt tak som också kan intressera dig!

 

27 sep 2020
Bild på gurkmeja, både som rot och som pulver

Gurkmeja är hälsokost förpackat i en rot

Det har väl inte undgått någon att Gurkmeja (Curcuma longa) är välgörande för vår kropp. Den har en lång rad av hälsofördelar, alltså rena hälsokostpaketet förpackat i en liten gul rot.

Inlägget är om Gurkmeja och innehåller annonslänkar.

Gurkmeja är en näst intill magisk rot med fantastiska hälsovinster. Allt ifrån starkt inflammationshämmande och förbättrad matsmältning till att skydda levern mot gifter!

Vi tipsar gärna om Raw Gurkmeja i pulverform eller i kapsel:

Raw Gurkmejapulver

Gurkmeja i kapsel

Historia

Med sitt ursprung från Sydostasien så har Gurkmeja under mer än fyra tusen år använts inom Ayurvedisk läkekonst. Som naturläkemedel vid många behandlingar så som inflammationer, hudproblem, matsmältningsproblem, leversjukdomar, m.m. [2].

Sannolikt så förde Marco Polo in örten till Europa då han till och med omnämner den i en av sina egna böcker [2].

Örten tillhör arten ingefära (och även smaken påminner något om ingefära men kanske något mer bitter) och det är växtens jordstam som blir det gula pulver vilket vi är vana att se i butiken.

Men självklart finns det även färsk Gurkmeja att köpa och detta hittar man vanligen i en butik med välsorterad grönsaksavdelning.

Jordstammen kokas först och man torkar den sedan för att slutligen mala den till ett pulver.

Hur används Gurkmeja?

Pulvret kan så klart användas som krydda, det ger bland annat den gula färgen till curry.

Man kan blanda den i olika rätter eller drycker – så som t.ex. Guldmjölk vilket är väldigt populärt och välgörande! Och såklart, ta som ett helt naturligt kosttillskott.

Men det gula pulvret används även vid naturlig färgning av trä, papper, ägg och läder. Vackert, kul och spännande!

Kurkumin

Gurkmeja är fyllt av antioxidanter och det är speciellt en antioxidant, kurkumin (även “curcumin”), som är extra intressant. Denna antioxidant samordnar med övriga men har även en så kallad ”chefsroll” och är därmed styrande.

Kurkumin är alltså den aktiva ingrediensen i roten och det som omskrivs mest, det har gjorts mängder (tusentals) av studier kring denna antioxidant [1].

Mald Gurkmeja

Vilka hälsofördelar har roten Gurkmeja?

Som vi har skrivit här ovan så är roten väldigt väldokumenterad. Det har gjorts mängder av studier kring dess hälsoeffekter och det är en av de starkaste antiinflammatoriska ”kryddorna” som finns. Den har många stöttande och stärkande effekter för våra kroppar.

Vi kommer långt ifrån ta upp alla men nedan finns ett urval av de hälsoeffekter Gurkmeja är förknippat med, de står inte i någon rangordning:

Gurkmeja

• har flera läkande egenskaper
• minskar inflammationen
• förbättrar matsmältningen
• är renande för blodet
• skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion
• stärker hudens elasticitet
• ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnad
• blockerar bildningen av AGE-komplex (Advanced Glycation end-producs) vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, parkinson och alzheimer
• kan förhindra övervikt genom att minska blodflödet till fettceller
• kan genom innehållet av kurkumin motverka och, eventuellt till och med, reversera bland annat cancer, artrit och alzheimer

(källan till hälsoeffekter [3])

Samt en rad andra hälsofördelar – det är stora ord för denna lilla rot. Men det är även väldigt mycket forskning som gjorts.

Äta Gurkmeja

Så hur kan man då äta gurkmeja och hur mycket är bra?

Det första man bör vara medveten om är att kroppen inte är jättebra på att ta upp den aktiva antioxidanten kurkumin utan behöver ”hjälp” med detta.

En bra bärare och ett transportmedel av kurkumin är fett. Tar man kapslar så är det en fördel att ta dessa till en måltid eller kanske till och med ihop med en tesked kokosolja.

För att öka kroppens absorption så kan man ta Gurkmeja tillsammans med svartpeppar vilket innehåller piperin som hjälper upptaget av kurkumin [3].

Det är lite olika bud om vilken mängden som är bra men vanligen brukar måtten en tesked till en matsked uppges (från 5 ml till 15 ml) som ett fint dagligt mått.

Vi tipsar gärna om Raw Gurkmeja i pulverform eller i kapsel:

Gurkmejapulver

Gurkmeja i kapsel

Ett av de lättare sätten att få i sig Gurkmeja i pulverform tycker vi, och som vi använder oss av i vår vardag, är att göra Guldmjölk. Du hittar vårt uppskattade recept på Guldmjölk i vår receptbank.

Väljer man gurkmeja i kapselform är det väldigt enkelt att ta en kapsel till sin frukost som ett rent kosttillskott.

Färsk gurkmeja kan rivas eller finhackas ner i en sallad, ätas rå som den är eller tillsättas i matlagning – det ger ju även en fin färg till rätten.

I kryddan curry är Gurkmeja en del och denna krydda är både användbar och väldigt god! Du kan använda Gurkmeja i bakverk eller i varma drycker då uppvärmningen inte har någon stor inverkan [3].

Gurkmeja guldmjölk

Avslutande ord

Gurkmeja är alltså ett bra och naturligt sätt till att få i sig nyttigheter som har stora hälsoeffekter på både kort och lång sikt.

Genom att få in en fin rutin i din vardag med att t.ex. dricka en kopp Guldmjölk på kvällen så har du taget ett stort hälsokliv på ett både enkelt och gott sätt.

Jenny & Magnus Paleo paleorecept detox hälsodryck

Källor

[1] Food Pharmacy
[2] Wikipedia
[3] Sanna Ehdin

13 sep 2020
En flaska med MCT-olja av märket Nyttoteket C8 Oil tillsammans med en matsked olja

Vad är MCT-olja och vad är det bra för?

MCT-olja, Medium Chain Triglycerides (medellånga fettsyror), utvinns från kokosnöten eller närmare bestämt från kokosolja.

Det finns många hälsovinster med en MCT-olja och den växer snabbt i popularitet bland hälsomedvetna.

Hemligheten bakom de fina hälsoeffekterna ligger i att de medellånga fettsyrorna i oljan tas upp av tarmens slemhinnor direkt och går via blodet till levern för att där omvandlas till energi.

MCT-olja har en mycket hög biotillgänglig energiform för både kroppen och hjärnan, detta tack vare de medellånga fettsyrorna som gör att den kan absorberas direkt och ge en snabb och långvarig energi.

Artikeln innehåller annonslänkar från Bodystore.

Vi tipsar gärna om tre fin MCT-oljor som sticker ut lite extra:

C8 Oil från Nyttoteket

C8 MCT-Olja från Bättre Hälsa

MCT från Nyttoteket

Vad är MCT-olja?

MCT-olja är en transparent och flytande olja som ska vara i princip doft- och smakfri. Och som vi nämnde i inledningen så utvinns MCT-olja primärt från kokosolja och består av medellånga fettsyror/kolatomer.

Vanligen så innehåller oljan kolatomer med en kedjelängd på 6 till 12 men vissa oljor kan innehålla kolatomer upp till 14.

  • C6 Kapronsyra
  • C8 Kaprylsyra
  • C10 Kaprinsyra
  • C12 Laurinsyra

Dessa medellånga fettsyror har många positiva effekter på kroppen och tas alltså upp mycket snabbt och omvandlas till energi.

Vad är bra med MCT-olja?

Medellånga fettsyrorna gör bland annat att MCT-olja har en snabb upptagningsförmåga vilket ger snabbt energi. Lika snabb som glukos – druvsocker – men den ger sannolikt dubbelt så mycket effekt i form av energi.

Detta helt utan socker (ingen sockerkick = ingen påverkan på blodsocker eller insulin) vilket i sin tur gör den attraktiv bland idrottsutövare, tillfällen där extra skärpa behövs samt för de som önskar mer energi i vardagen och mycket annat.

  • kroppen kan lätt använda MCT som energi
  • påverkar inte blodsocker eller insulin
  • MCT-olja kan hjälpa vid en viktnedgång
  • kan ge förbättrad uthållighet och ökad fysisk prestation vid träning
  • stärker immunförsvaret och kan bekämpa bakterier och jästsvampar

Det unika med medellånga fettsyror, som är koncentrerade i MCT-olja, är alltså sättet de tas upp av kroppen. Dessa fettsyror behöver INTE gå ”omvägen” för att ta hjälp av galla för att brytas ned och sedan absorberas av kroppen. Fettsyrorna absorberas direkt av tarmslemhinnan och transporteras sedan i blodet (portådern) till levern där den omvandlas till ren energi.

MCT-olja är ett bra val både i vardagen och vid specifika tillfällen då man önskar mer energi, fokus och skärpa.

Hälsoeffekter och fördelar som tillskrivs MCT-olja:

  • Snabb energi och extra boost (utan socker och dess negativa inverkan)

Tas upp av kroppen direkt via blodet för transport till levern

  • Viktminskning och fettförbränning

Ger aptithämmande effekt och ökad mättnadskänsla

  • Minska inflammationer i tarmen

Speciellt bra vid läckande tarm och andra tarmproblematiker

  • Hämmar Candida

Fettsyran C10 har visat sig ha fin effekt mot Candida

  • Ett superfood som ger skärpa och ökad koncentration

Når hjärnan som ketoner

  • Populärt tillskott

Naturligt och hälsofrämjande

  • Neutral smak och doft

En riktig MCT-olja har ingen direkt smak eller doft

Med ett brett spektrum vad gäller hälsoeffekter och positiva egenskaper så förstår man varför populariteten kring MCT-oljan ökat under senare tid. Ett komplement till en hälsosam kost och ett aktivt liv som kan hälsoboosta vardagen.

Hur använder man MCT-olja

Det bästa och smartaste sättet för att få i sig MCT-olja är att använda den i maten, alltså tillsätta i det man vanligen äter eller dricker dagligen. Då oljan är smakfri och doftfri så är den lätt att få in i den dagliga kosten.

Man kan enkelt använda oljan för att göra en dressing eller bara ringla över en god sallad.

Något vi gärna tipsar om är kollagenkaffe vilket är ett oerhört populärt recept hos oss, och det är inte konstigt – Gott, Näringsrikt, Energigivande och Enkelt att göra!

Du kan med fördel använda MCT i ditt kaffe eller ditt te, enkelt och snabbt. Eller berika en god smoothie, man kan också blanda ner det i t.ex. Frisk avokadokräm (istället för kokosolja).

Vilken MCT-olja är bäst och var köper jag den?

Det finns många olika producenter och märken av MCT olja, vissa riktigt fina och bra medan andra kan vara lite mindre bra.

Innan ett köp så tänk först och främst på vad du önskar få ut av oljan, vilka egenskaper just du söker. Läs innehållsförteckning och bilda dig en uppfattning om innehållet och om det motsvarar dina förväntningar.

Vi rekommenderar följande MCT-olja:

Bild: Bodystore

C8 Oil från Nyttoteket

En premiumprodukt inom MCT ”familjen”, består till 100% av den mest energigivande fettsyran kaprylsyra.

Här känner man verkligen att oljan är av hög kvalité och den ger snabb effekt.

Nyttoteket har genomgående rena och naturliga produkter i sitt sortiment.

Bild: Bodystore

C8 MCT Olja från Bättre Hälsa

Likvärdig C8 Oil från Nyttoteket men med ett något högre pris.

Även denna består enbart av fettsyran kaprylsyra.

Bra MCT som helt klart är värdig en fight i toppen.

Bild: Bodystore

MCT Oil från Nyttoteket

Vad vi skulle kalla för en fin och riktigt bra vardagsolja.

Innehåller C8 och C10, bra produkt till ett bra pris.

Passar till det mesta och ger det man önskar av en fin MCT-olja.

Det finns många hälsovinster med en MCT-olja och den

växer snabbt i popularitet bland hälsomedvetna.

Dosering

Det finns, vad vi vet, ingen exakt anslagen rekommendation eller ett specifikt direktiv för dagligt intag av MCT olja, men att berika sin mat eller dryck någon till några gånger per dag är fint.

Är man ovan vid MCT olja kan det vara smart att börja försiktigt för att sedan trappa upp mängden lite i taget. Alltså starta med kanske en tesked, en till två gånger om dagen, så att kroppen får vänja sig sakta vid oljan.

Tips: Ta gärna MCT olja tillsammans med en måltid eller i en dryck, det går alltid enklare och fungerar fint i vardagen.

Vårt doseringsförslag: 2 msk (30 ml, alt 28 g) dagligen.

Hur mycket MCT-olja man bör ta kan variera från individ till individ, men att överstiga doseringsförslaget ger inga direkt ytterligare fördelar då kroppen troligen inte kan tillgodose sig mer.

Biverkningar

De kända biverkningarna av MCT-olja är sannolikt ”en mage i olag” om man är ovan. Med andra ord, den kan ha en laxerande effekt.

Vårt tips om att införa oljan stegvis i sin kost kan vara ett klokt och bra beslut för den ovana MCT konsumenten.

Kan man steka med MCT-olja?

Det går att använd MCT-olja i matlagning men man bör undvika att steka med den i höga temperaturer. Vanligen brukar man säga att vid en temperatur över 160 grader så ska man inte använda MCT-olja.

Vid stekning rekommenderar vi Ghee eller kokosolja. Båda dessa fetter har en mycket högre rykpunkt och klarar därmed av höga temperaturer utan att förändras eller försämras.

När olja och fett överhettas (passerar sin rykpunkt) börjar en förändring i molekylstrukturen ske i fettet och det brytas ner till olika toxiska föreningar. En oljas rykpunkt är alltså vid den temperatur då den börjar brytas ner och det bildas synlig rök.

Kosthållningar

MCT-olja utvinns helt och hållet från frukten kokosnöt (kokosnöt är ingen nöt utan sorterar in under frukt trots sitt namn) och passar därmed in i flera olika kosthållningar.

Paleo, AIP, Vegetarian, Vegan, LCHF, Keto, m.m. Självklart även i en modern kosthållning där man önskar extra energi och andra hälsovinster som oljan kan ge.

Äter man med mål om viktnedgång så är också tillskott av MCT-olja positivt då det kan verka aptithämmande samt öka mättnadskänslan.

Palmolja

MCT-olja kan även utvinnas från palmolja, detta är en billigare variant och metod vilket gör att det kan vara frestande för producenten att använda i sina produkter.

Om du är nyfiken på en produkt som innehåller palmolja så var noga med att kontrollera att den kommer från miljöcertifierade och kontrollerade odlingar.

MCT pulver (MCT Oil Powder)

MCT pulver är både ett fettrikt och energigivande pulver som görs av kokosolja. Det är enkelt förklarat MCT-olja med acaciafiber i ett pulverformat.

En burk med mct pulver ligger i gräset

Detta pulver har blivit ett populärt alternativ till mjölk i kaffet då det ger en krämig smak samtidigt som det minimerar sockerintaget. Många som önskar utesluta mjölk (eller grädde) kan ha svårt för ersättningsalternativ men just MCT pulver kan då vara ett fint alternativ.

Det bildas inget fettlager och ger lite av en krämig konsistens vilket uppskattas av många, pulvret löser sig fint i vätska.

Självklart löser pulvret sig lätt i både kallt och varmt och man kan blanda MCT pulver i vatten, smoothies och andra drycker samt strö i mat.

Avslutande ord

Söker du efter något som kan ge extra energi och fokus är MCT-oljan en toppenprodukt.

MCT ger snabb energi och ett större fokus, det ökar kroppens fettförbränning och kan förbättra minnet. Fungerar som en antioxidant och hjälper kroppen ta upp Kalcium, Magnesium och E-vitamin.

Den är dessutom antiinflammatorisk och kan ge skydd mot bakterier, virus och parasiter.

Tre snabba om MCT-olja:

  • Vad – medellånga fettsyror som utvinns från kokosolja
  • Hur – använd i mat eller dryck
  • Varför – för naturlig snabb energi och ett skärpt fokus

topplista MCT-guide guide produktgenomgång MCT-tips MCT olja bästa mct 2020

Information om bloggen under vårt tak samt bild

 

Liknande artiklar från Under vårt tak som också kan intressera dig!

 

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube