16 Nov 2019
Tapiokastärkelse på en liten träsked

Tapiokastärkelse

Tapiokastärkelse, eller tapiokamjöl som det även kan kallas, är ett 100% naturligt glutenfritt mjöl.

Detta mjöl är utmärkt att baka på och man kan göra massor av gott.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hur får man tag på Tapiokastärkelse?

Det kan vara lite svårt att få tag på Tapiokastärkelse, men här är två bra tips:

  • Välsorterade matbutiker kan ha tapiokastärkelse på hyllan för ”Glutenfritt” (fråga gärna personalen om du inte hittar, kanske kan de även ta hem till dig om det inte finns i butiken).
  • Många webbutiker som säljer matvaror kan ha Tapiokastärkelse, du kan bland annat beställa direkt från bodystore.com.

Vad är Tapiokastärkelse?

Tapiokastärkelse kommer från Kassavaroten som alltså är en rot. Roten kan kallas vid flera olika namn, bland annat: Tapioka, Manioca, Maniok, Cassava, Kassava eller Yuca.

Kassavaroten i sin rotform är en basföda på många håll. Dock så är den rent näringsmässigt ganska ”fattig”, roten innehåller i princip bara kolhydrater och väldigt få näringsämnen.

Inom Paleokosten så är det med andra ord ingen basföda utan räknas som ett tillbehör.

Mjölet är i näringssynpunkt ganska likt ett vanligt vetemjöl men med den STORA skillnaden att Tapiokastärkelse/-mjöl är naturligt helt fritt från gluten samt saknar helt flera av de antinutrienter ett vetemjöl innehåller.

Växten har sitt ursprung i Brazilien, Sydamerika. Portugisiska och spanska upptäcktsresande har sedan spridit växten till Afrika och Asien. Den frodas och trivs bäst på tropiska platser.

Stärkelsen utvinns från Kassavaroten och bildar ett vitt och relativt neutralt och smaklöst mjöl/pulver. Man kan förnimma en något söt smak från mjölet.

En påse med Tapiokastärkelse samt en sked med lite tapiokastärkelse på

Just för att det är så smaklöst och dessutom neutralt i färgen gör att Tapiokastärkelse blir väldigt användbart i många olika sammanhang.

Det fungerar utmärkt att baka bröd på, både mjuka och hårda kakor samt att använda som ett förtjockningsmedel i matlagning (sås, grytor, o.s.v.) och även till kräm.

Snabba fakta och fördelar med Tapiokastärkelse

  • Brett användningsområde – baka bröd, kakor och annat gott, fungerar som förtjockningsmedel till sås och grytor.
  • 100% naturligt glutenfritt.
  • Ett relativt billigt mjöl som fungerar till så mycket!
  • Smakneutralt vilket gör det bra i många olika typer av sammanhang.
    Kan ersätta t.ex. potatisstärkelse vid redningar.

Är Kassavamjöl samma sak som Tapiokastärkelse?

Från kassavaroten så kan man få både Kassavamjöl och Tapiokastärkelse.

Dessa två mjölsorter har lite olika egenskaper och ger alltså lite olika resultat i det färdiga bakverket eller den färdiga rätten. De är alltså inte samma mjölsorter och fungerar därmed lite olika.

Då Tapiokastärkelse är just ett stärkelsemjöl så kan man självklart använda detta till att t.ex. reda såser, grytor, krämer och liknande (blir transparant i vätska). Det har samma eller liknande förmåga och egenskap som potatismjöl och majsstärkelse i dessa sammanhang.

MEN till skillnad mot potatis- och majsstärkelse så hanterar tapiokastärkelse frysning mycket bättre vilket gör att det fungerar utmärkt som förtjockningsmedel i glassrecept.

Man kan även köpa Arrowrot, det finns vanligen på kryddavdelningen i din butik, och detta är exakt samma sak – alltså Tapiokastärkelse och det används som redning.

Tapioka kan, enkelt förklarat, binda vätska i en gel. Detta gör att man får en ”liknande” egenskap som mjölsorter med gluten och man kan därmed baka massor med härliga bakverk helt glutenfria!

Ett Kassavamjöl ger ett lite grövre resultat och har inte samma bindande egenskap som Tapiokastärkelse. Kassavamjölet har lite mer egensmak samt innehåller utöver kolhydrater även lite protein och fett.

Recepttips

Vi har i vår receptbank Paleoskafferiet flera tips på vad du kan göra med Tapiokastärkelse, bara att klicka sig in på de olika recepten och inspireras till massa glutenfria bak- och matalternativ.

Stekpannebröd

Små brytbröd

Morotsscones

Paleopizza

Rabarberkräm

Jordgubbspaj

Krusbärskräm

Pulled beef taco style

Här vill vi även passa på att tipsa om våra böcker där vi har massor av Paleorecept för alla tillfällen.

Boken Nyttigare Gott har flera recept på godsaker som bland annat innehåller Tapiokastärkelse. Är du nyfiken finns böckerna att köpa på vår webshop.

Annons på kokböcker

Förvaring

Tapiokastärkelse har en väldigt lång bäst före datum och håller sig fint under många år så länge förpackningen är väl försluten, inte utsatt för värme, fukt eller insekter.

Man ska förvara mjölet torrt och absolut inte i kyl eller frys.

Avslutande ord

Med Tapiokastärkelse kan man göra mycket gott och spännande och dessutom helt glutenfritt.

Testa och experimentera i ditt kök, prova våra recept som vi tipsar om lite högre upp i detta inlägg först så att du ser hur mjölet fungerar och gör sedan egna favoriter.

Tapiokastärkelse är ingen dagligvara inom Paleo utan något man använder vid olika tillfällen då detta passar fint och man kanske önskar sig ett gott bröd, en kaka eller liknande.

Att reda sås, grytor, m.m. är helt ok då mängden självklart spelar stor roll.

Njut av goda glutenfria bak- och matverk!

Magnus & Jenny
tapiocastärkelse tapioca tapiocamjöl cassavamjöl glutenfri

13 Nov 2019
Pepparkasrutor med choklad och apelsin

Pepparkaksrutor med choklad och apelsin

Detta recept är lika ljuvligt gott som det låter. Med smak av pepparkaka, choklad och apelsin blir dessa Pepparkaksrutor ett måste till kaffet och glöggen i jul och advent eller när som man blir sugen på något gott.

Baka utan ugn

Att baka utan ugn kan vara väldigt praktiskt om man inte har tillgång till en ugn och ändå vill baka något gott till kaffet. När vi är ute med vår husbil är det superbra att ta till när man vill ha något gott.

I vår receptbank Paleoskafferiet finns sedan tidigare både recept på Äpplekaksbollar, Dadelbollar, Raw kladdkaka och många flera goda recept på bakat utan ugn. Gör gärna ett besök och låt dig inspireras!

Pepparkakor

Pepparkakor är något som verkligen förknippas med tiden runt jul och advent. Och vad skulle denna härliga tid vara utan smaken av underbar pepparkaka.

Vi bakar gärna både Snabba Pepparkakor och Mjuk pepparkaka till jul och advent men även ibland under resterande tiden under året när man får en otrolig längtan efter pepparkakor.

Pepparkaksrutor

Nu får alltså våra älskade Pepparkakor fint sällskap av dessa härliga Pepparkaksrutor med choklad och apelsin som garanterat kommer bli en ny favorit här hemma Under vårt tak.

Pepparkaksrutor med smak av ljuvlig choklad och apelsin

Recept

Svåra att motstå och helt fantastiska! Så kan man sammanfatta dessa godbitar som du med fördel förvarar i frysen fram tills de är dax att njuta!

Receptet på Pepparkaksrutor med choklad och apelsin hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet.

Här hittar du receptet på Pepparkaksrutor med choklad och apelsin.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo glutenfritt mejerifritt laktosfritt glutenfri mejerifri laktosfri sverige recept nyttigare pepparkaka pepparkakor raw godbit gofika nyttigt fika 

10 Nov 2019
En skiss över tarmsystemet antinutrienter

Vad är antinutrienter?

Antinutrienter är ett ämne som hämmar upptaget av olika näringsämnen från kosten. Det är en förening som finns i många råvaror från växtriket och agerar som ett inbyggt skydd för växtens reproduktion.

Kort sagt är det en skyddsmekanism för växten som skulle kunna jämföras med andra skydd så som taggar eller stark doft. Hela syftet är att försvara växtens överlevnad och framtid.

Dessa antinutrienter förhindrar dock kroppen från att absorbera näringsämnen som t.ex. proteiner, mineraler eller vitaminer samt att de kan störa enzymers funktion och i förlängningen skada tarmen [1].

Man hittar antinutrient främst i spannmål, baljväxter, nötter och fröer men även bland andra växter [2]. Hur mycket eller lite som finns i växten kan variera.

En antinutrient är alltså, precis som namnet antyder, motsatsen till ett näringsämne.

Hur minimerar man antinutrienter?

Det finns några tillvägagångssätt som man kan använda sig av för att minska och minimera antinutrienter i kosten.

Blötläggning (kan även kallas aktivering) och kokning är vanliga och både bra och vedertagna tillvägagångssätt, även ångkoka och detta fungerar fint för bladväxter så som spenat och grönkål. Fermentering är också ett effektivt sätt för att minimera antinutrienter.

Man bör vara extra observant på antinutrienter om man äter en kost med en hög andel råa växter (spannmål, baljväxter och nötter).

Personer som äter en Vegetarisk- eller Vegansk kost brukar ofta ha stor kunskap kring hur man bör förbereda råvaror från växtriket för att få ut mesta möjliga näring – MEN alla andra som inte har någon specialinriktning för sin kost kan blir ”lidande”.

Råvaror man köper i butik är med största sannolikhet inte blötlagda och omhändertagna korrekt med tanke på antinutrienter.

Paleokost

Inom Paleokosten så utesluter man spannmål och baljväxter, vilka är de två stora grupperna som innehåller antinutrienter.

Nötter och fröer är däremot helt ok inom Paleo och om man äter mycket av dessa bör man blötlägga för att aktivera dem för att få i sig mesta möjliga näring.

Paleo är en kosthållning som automatiskt innehåller en lägre andel råvaror med antinutrienter. Kosthållningen är även 100% naturligt fri från gluten och massa paleorecept hittar du i receptbanken Paleoksafferiet.

Är du nyfiken på att prova en Paleokost under 30dagar och se vilka hälsovinster just du kan få så tipsar vi gärna om Hälsoutmaningen Paleo30dagar!

Banner för att klicka till Hälsoutmaningen Paleo30dagar

Olika typer av antinutrienter

Det finns flera olika typer av antinutrienter, här är några av dem och hur de verkar i kroppen.

Lektiner

Är ett protein som går genom kroppen oförändrade, vi människor kan alltså inte tillgodogöra oss dessa eller ta tillvara på näringen.

Höga andelar lektiner kan skada tarmludden och därmed tarmens väggar vilket i förlängningen kan leda till läckande tarm.

Lektiner binder även näringsämnen och förhindrar kroppen att absorbera dessa.

Exempel på råvaror som innehåller Lektiner:

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Grönsaker (t.ex.: tomater)
  • Rotfrukter (t.ex.: potatis)
  • Nötter och fröer

Oxalsyra

En förening som finns i spannmål, baljväxter och många bladgrönsaker men även andra typer av växter.

Binder mineraler och förhindrar upptaget av dessa i tarmen.

Exempel på råvaror som innehåller Oxalsyra:

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Grönsaker (t.ex.: spenat, grönkål, rabarber)
  • Rotfrukter (t.ex.: potatis)
  • Nötter och fröer

Fytinsyra

De binder till mineraler och stoppar därmed kroppens absorption i tarmarna (liknande Oxalsyra).

Primärt binder de magnesium, zink, järn och kalcium.

Exempel på råvaror som innehåller Fytinsyra:

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Nötter och fröer

Avslutande ord

Antinutrienter kan effektivt stoppa upptaget av näringsämnen. Så trots att man anser sig äta en kost innehållande magnesium, järn, zink och vitaminer kan alltså brister uppstå.

Huruvida just du bör, måste, behöver blötlägga och preparera råvaror innan du äter dem är dock väldigt individuellt.

Äter du baljaväxter dagligen så tycker vi att det är av stor vikt att dessa förbereds enligt alla konstens regler.

Men om man inte äter baljväxter alls men någon näve nötter en gång per månad så är förberedelser som blötläggning inte alls av samma betydelse.

Med andra ord, man får göra ett personligt avvägande beroende på sin livsstil och kosthållning.

Magnus & Jenny

Källor:
[1] Livsmedelsverket
[2] https://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

25 okt 2019

Stekpanna en köpguide

Söker du den bästa stekpanna som tänkas kan till ditt kök? Helt rätt. Det ska vara enkelt och roligt att laga mat och rätt stekpanna underlättar matlagningen och vardagslivet.

Att ha roligt i köket kan också vara bästa kryddan till en god och näringsrik måltid!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett av de kanske mest använda köksredskapen kan vara stekpannan. Ska man satsa lite extra pengar på något så är det just redskap som används mycket i vardagen.

Vårt absolut bästa köp till köket är utan tvekan stekpannan De Buyer, en stekpanna i kolstål som är fantastiskt bra och mångsidig. Vi kompletterar denna med en hederlig gammal gjutjärnspanna samt en GreenPan.

Alla har sina användningsområden, de fungerar bra och underlättar vid olika typer av rätter och matlagning.
 

  1. De Buyer – bäst och mångsidig!
  2. Gjutjärnspanna – billigare och robust!
  3. GreenPan – enkel smidig och lätt att sköta om!

En liten köpguide för din nya stekpanna

Vad är bäst och hur bör man tänka inför ett köp! Det kan vara svårt att reda ut vad man egentligen vill ha för en stekpanna. Det är en djungeln av alla olika modeller som finns att välja på.

Att ställa sig några enkla frågor kan underlätta och leda fram till rätt köp.

Användarvänlig stekpanna

En stekpanna som är lätt att använda är en panna som kommer användas mer. Detta kommer underlätta både din matlagning och din vardag. Du kan spara väldigt mycket tid att använda rätt redskap i köket, vilket är viktigt och betydelsefullt.

Det är som sagt mycket att tänka på och man kan läsa massor utav ”Bäst i test” rapporter innan man bestämmer sig. MEN vårt bästa tips för en stekpanna är alltid: Tänk på hur just du kommer använda pannan.

Annons på kokböcker

Vi är alla olika och har lite olika preferenser när det gäller köksredskap. Med detta sagt så finns det dock en del saker som kan vara bra att veta och tänka på innan man kanske gör ett köp, speciellt om man funderar på dyrare modeller.

Rubriken – Användarvänlig stekpanna – beskriver faktiskt vad vi skulle säga är grundläggande för alla stekpannor. Att köpa en panna man trivs med som kommer användas mycket är alltid en bra investering. För en stekpanna är just detta, en investering i ditt kök.

En användarvänlig stekpanna kommer underlätta på många sätt, självklart vid själva matlagningen men även vid t.ex. rengöring och förvaring.

Vad ska man titta på vid köp av en stekpanna?

Så, vilken information kan vara bra att ha inför ett köp. Hur är det med kvalitén och vad ska man undersöka?

Som vi nämnde ovan så är det första man behöver tänka på hur man själv använder stekpannan i köket. För att ge en tydlighet och kanske lite svar i olika funderingar man kan ha inför att köpa en stekpanna så har vi sammanställt en köpguide för ditt köp av en stekpanna i form av lite olika frågeställningar.

Vad lagar du för mat?

Tänk efter vad du lagar för mat och vilka husgeråd du då använder, kanske är det mest kastruller och ugnsformar. Om det är så satsar man sannolikt inte på någon dyr och exklusiv variant av stekpanna utan någon som är enkel att hantera och kräver minimalt med jobb.

Lagar du mycket och ofta mat i stekpannan så kan det verkligen vara värt att satsa mer pengar samt titta på specialmodeller och sannolikt även flera olika varianter. En stekpanna med extra höga kanter, med handtag som tål ugnen, mindre eller större diameter eller olika material och beläggningar.
Vet man hur man lagar mat hemma så är det så mycket enklare att hitta en eller kanske flera modeller som passar bra.

Hur ofta använder du din stekpanna?

Är det varje dag eller bara några gånger i månaden. Hur frekvent du använder din stekpanna i matlagningen kan även ha betydelse för dels hur mycket pengar du vill använda för att köpa en ny samt dels för vilken sort du väljer.

Använder man pannan ofta så vill man sannolikt ha en som är smidig och fungerar till allt. Använder man den mer sällan så kanske väldigt hög kvalité inte är lika prioriterat och kanske man då även lagar speciella rätter när pannan väl används så att det är en specifik typ av panna man önskar.

Vilken spis har du?

En vanlig spis med plattor, induktionshäll eller gasol. Detta påverkar vilken stekpanna som fungerar bra och vad man alltså bör välja. Kanske du till och med önskar använda pannan utomhus över öppen eld.

Använder en stekpanna över öppen eld

Den vanliga spisen fungerar egentligen för alla typer av pannor och detta beror på stor del på att värmen kommer succesivt till skillnad från induktionshäll och gasol där värmen kan komma snabbt och direkt.

Stekpannor i t.ex. gjutjärn och kolstål bör värmas upp långsamt för att materialet i pannorna ska ”hinna med” och värmas upp jämnt. Om de värms upp för snabbt finns en risk för att de slår sig och därmed blir skeva och då egentligen helt förlorar sin funktion som stekpanna. En plan botten som ligger an med hela sin yta mot plattan är väldigt viktig för värmefördelningen samt stek- och slutresultatet av rätten man lagar.

Har du induktionshäll eller gasol så kan det vara bra att starta på en lägre värme för att ”förbereda” stekpannan och därefter höja upp värmen till önskad nivå.

Önskar du använda din stekpanna i en ugn?

För att använda pannan i ugnen så krävs att hela pannan tål värme, handtaget behöver alltså även det vara i ett värmetåligt material. Viktigt att tänka på!

Vissa stekpannor har handtag i material som inte tål värme, t.ex. trä eller plast. Detta för att de ska vara bekväma och inte varma när man använder pannan på spisen.

Önskar du använda din stekpanna i ugnen så är det därmed viktig att försäkra sig om att hela pannan tål värme.

Hur mycket plats har du till förvaring?

Stekpannor finns i en rad olika storlekar. Här får man tänka till både vad gäller användningsområde samt vad man har för plats i sitt kök.

Vad är du van vid sedan tidigare?

Brukar du använda en liten nätt panna? En stor med höga kanter? Endast använt gjutjärnspanna tidigare? Det är första stekpannan du köper?

Applicera den kunskap du har sedan tidigare samt läs ny information för att få en helhet att göra bästa valet för just dig!

Vad har du för budget inför ett köp av en stekpanna?

Pengar, här är det tyvärr ganska ofta så att en dyrare stekpanna har bättre kvalité, håller längre och ger ett finare resultat.

Med detta sagt så behöver man absolut inte köpa dyraste pannan i butiken. Det finns ett stort spann mellan dåliga och professionella.

Har man en begränsad budget så får man även här ta hjälp av svaret på frågan: Vad lagar jag för mat och hur använder jag min stekpannan?

En kock steker fisk i en stekpanna

Tyngd

Att en panna är tung kan i butiken vara mindre viktigt, man känner på den och tycker det är ok. Men lagar man mycket mat så har det stor betydelse, att en gjutjärnspanna väger omkring tre kilo är inte ovanligt och det är faktiskt en hel del att lyfta runt på i köket om man lagar mycket mat.

Tyngden ger oftast en väldigt positiv effekt för värmefördelningen då pannan värms upp jämnt och dessutom håller värmen fint. Men som sagt, svårhanterlig och tung i längden.

En eller flera stekpannor

Vi har valt att ha flera stekpannor för att kunna välja panna efter vad vi önskar laga för mat.

Provat en hel del olika modeller och varianter men efter hand kommit fram till vad som passar oss bäst. Det har i nuläget landat i tre olika sorters stekpannor.

Kolstål

Vår kolstålspanna är av märket de Buyer. En kanske något dyrare modell men å andra sidan så håller dessa fantastiskt länge om man sköter om dem.

Pannan är vackert silverfärgad när man köper den, efter instekning och användande är den mer svart spräcklig… Och detta är precis som det ska vara! Då vet man att den fungerar som bäst.

Med andra ord, denna typen av pannor ska stekas in enligt medföljande instruktioner innan de används. Detta görs för att uppnå ett riktigt fint köksverktyg som ger bra stekresultat.

En kolstålpanna får INTE diskas med diskmedel och bör inte ligga i vatten någon längre stund (då rostar den). Om man skulle använda diskmedel fräter det bort beläggningen som man önskar ha i pannan. Skulle du av ”misstag” råka diska den med diskmedel så behöver man göra om instekningsrutinen.

Din kolstålspanna sak enbart diskas i riktigt varmt vatten och direkt efter det torkas av med t.ex. en trasa eller ett hushållspapper.

Rätt använd kommer denna stekpanna fungera fantastiskt i köket och vara en trogen vän under många år!

Gjutjärn

Liksom kolstålspannan så behöver även en gjutjärnspanna stekas in enligt medföljande instruktioner.

Funktionen och användningsområdet är relativt lik en kolstålspanna. Men använder man kokosolja att steka med så bör man INTE använda en gjutjärnspanna då det i längden kan förstöra beläggningen.

En gjutjärnspanna är ett köksredskap som bara blir bättre och bättre med åren, ju mer du använder den desto bättre blir den. Det är inte ovanligt att pannan gjutjärn ärvs i generationer! Här pratar vi alltså om en investering som betalar sig (om man vårdar den rätt).

Man ska inte heller diska en gjutjärnspanna med diskmedel då beläggningen och instekningen förstörs.

GreenPan

Den är lätt, den har en beläggning som inte kräver något, eller enbart lite fett, vid användning och den passar till mycket.

En stor fördel med GreenPan i förhållande till andra stekpannor med ”non stick material” är att de har ett förhållandevis miljövänligt material som inte ska avge några gifter i maten. Detta är såklart väldigt viktig och något man bör tänka på om man funderar på att köpa en panna med ”non stick material”.

GreenPan är stekpannan som gör alla de där enkla jobben med bravur.

Du kan, och bör, diska den med diskmedel. Men man får absolut inte använda hårda och vassa föremål i pannan, så som verktyg av metall. Helst bör man enbart använda sig av träredskap.

En GreenPan är med andra ord betydligt ömtåligare än både en kolstålspanna och en gjutjärnspanna. Men å andra sidan kanske enklare och snabbare att använda.

Avslutande ord

Använd dig av guiden för att köpa din stekpanna och få bästa möjliga för just dig. Tänk på hur du lagar mat i ditt kök och gör en investering som speglar detta.

Gör kanske en liten lista med för och nackdelar samt hur de olika passar in i din vardag. Gå ut i handeln och känn på pannorna, hur mycket väger de egentligen, hur ligger de i handen, ser det ut att passa in i mitt hem.

Att trivas i köket med sina köksredskap är så viktigt och gör att man lagar både godare och bättre mat enklare!

Magnus & Jenny

20 okt 2019

Falsk ostkaka

Ostkaka är en gammal klassiker när det kommer till efterrätter eller när man vill ha något gott till kaffet, och vi älskar det! Men kan man göra ostkaka utan mejerier?

Ett recept får liv

När vi var på besök hos fina vänner härom sistens, med det fina efternamnet Drott, blev vi bjudna på Falsk ostkaka. Basen var squash tillsammans med mandel, sååå gott!

Receptet hade de i sin tur fått från vänner som de sedan omarbetat för att göra Paleo. Deras vänner hade i sin tur hittat det och så vidare… För visst är det så med de flesta recept att man tar de till sig och ändrar kanske lite för att få det att passa sina egna smaker och efter vilka råvaror man har att tillgå, och ja, vi har anpassat det lite också…

Så svaret på frågan om det går att göra ostkaka utan mejerier är ja! Eller ja, en variant som passar perfekt för alla oss som vill utesluta spannmål och mejerier i vår kost men ändå njuta av de goda smakerna av ostkaka.

Baka Paleo

Att baka utan spannmål, mejerier och vitt socker är inte svårt men det kan vara ovant i början innan man vant sig vid eventuellt nya råvaror.

I vår bakbok Nyttigare gott hjälper vi dig som vill baka Paleo med konkreta tips, idéer och härliga recept på hur du bakar just, Nyttigare gott. För det handlar ju om just det, att ibland kunna njuta lite nyttigare när man vill ha något gott till kaffet eller när det bjuds till kalas.

I vår bakbok Nyttigare gott hittar du recept på allt från bröd, kex, kakor till pajer, tårtor och smarriga tillbehör.

Köpknapp för boken Nyttigare Gott

Recept på Falsk ostkaka

Receptet på Falsk ostkaka ála Drott hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet. Så baka, sätt på kaffet och njut av Falsk ostkaka, servera tillsammans med snabb bärsylt, vispad kokosgrädde och njut!

Här hittar du receptet på Falsk ostkaka ála Drott.

Falsk ostkaka framdukad och kaffe som hälls upp i kopp

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo bakglädje hälsosamt Sverige laktosfritt glutenfritt sockerfritt paleoblogg fredagsmys godis nyttigt gofika fika 

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter