Hur kan man börja äta en Paleokost?

Tillbaka
Ordet Paleo skrivet med bokstäver från ett Alfapet

Äta enligt Paleo

Är du nyfiken på en Paleokost och skulle vilja testa men vet inte riktigt hur och var man börjar.

Grunden för Paleo är att man efterliknar det våra förfäder jägarna och samlarna åt under den Paleolitiska eran före jordbruket.

Inom Paleo så undviker man tre stora råvarugrupper – spannmål, mejerier och baljväxter. Man undviker även vitt socker, hårt processade varor och så mycket kemiska tillsatser som möjligt.

Låter det krångligt, nejdå!

Vi hjälper dig med Paleo

Att äta en Paleokost behöver inte vara svårt eller krångligt.

Låt oss ge dig 10 goda och enkla råd:

  • Börja med att göra en liten inventering av din nuvarande kost. Titta på hur du äter nu och vad du kanske behöver ändra på för att kunna följa en Paleokost.
  • Om det känns svårt att helt sluta äta vissa livsmedel, försök att minska mängden gradvis istället för att sluta direkt. Vi är ju alla olika individer med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar så för vissa går det fint att starta med något helt nytt direkt medans andra behöver en övergångsperiod. Och inget är av dessa sätt är fel, båda når till målet.
  • Ett riktigt bra tips är att alltid planera dina måltider i förväg. Gör en inköpslista och en meny, detta underlättar inhandling betydligt. Man får en tydlighet och det är alltid bra om man har ont om tid när måltiden ska göras. Det kan även vara svårt att hitta paleovänliga alternativ när du är på språng, så det är bra att ha mat förberedd att ta med sig. Att planera är helt enkelt ett sätt att underlätta för att lyckas.
  • Var inte rädd för att prova nya maträtter och ingredienser. Inom Paleo finns massor av möjligheter till smakrika och nya goda matupplevelser och du finner flera enkla och goda recept i vår receptbank www.paleoskafferiet.se
  • Var inte hård mot dig själv! Om du skulle glömma bort eller göra fel och äta något som inte är Paleo så är det helt ok. Det viktiga är att vara realistisk och inte pressa sig själv för hårt. Man lär och går vidare.

Jenny & Magnus från Under vårt tak som grottmänniskor

  • Söka hjälp och stöd från andra, hitta inspiration och tips på t.ex. Facebook eller Instagram. Det kan vara svårt att veta vad man ska äta och hur man ska planera sina måltider i början. Skulle du önska professionell hjälp med ett färdigt Paleoprogram så har vi kursen Paleo30dagar där du får både guidning och hjälp under hela 30 dagar. Läs gärna mer på vår sida: www.paleo30dagar.se
  • Experimentera med olika maträtter för att hitta dina favoriter. Variera mellan olika kött- och fiskrätter och se till att äta en mängd olika grönsaker och rotfrukter för att få in många olika vitaminer och mineraler. Komplettera din mat med frukt och nötter om du önskar.
  • Prova att laga maten på olika sätt, exempelvis grilla, koka, steka, ugnsrosta och så vidare. Det är även toppen att göra storkok (tipsar gärna om Crock-Pot här som underlättar vardagen) så att man har färdiga portioner i frysen, extra bra när tiden kanske är knapp eller liknande.
  • Utforska receptböcker för att hitta inspiration till nya Paleo recept. Du finner flera fina och härliga kokböcker i vår shop: www.undervarttak.se/shop/
  • Testa nya kryddor och smaker för att göra din mat mer intressant och smakrik.

Och, vi finns här om du har frågor eller funderingar. Bara att maila oss på: info@undervarttak.se

Vår önskan är att så många som möjligt ska prova en Paleokost för att själva märka skillnaden i sitt mående, både fysiskt och mentalt. Ren och naturlig mat har så många fina hälsovinster!

PS. vill du vara först? Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev Grottpost – som är helt gratis – så kommer du få förtur på nya recept, inspirerande artiklar samt tips och erbjudanden. Du startar din prenumeration här.

 

Signaturbild för Under vårt tak