30 jun 2019
Bild på en flasa med zinkstatus

Zinkbrist

Dåligt immunförsvar, återkommande infektioner, håravfall, en mage som krånglar och sköra naglar? Det kan vara zinkbrist, alla dessa symptom kan vara en indikation på att du har låga zinknivåer i din kropp.

Låga zinknivåer kan ha stor inverkan på ditt allmänna välmående och det manifestera sig på flera olika sätt.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Zink är kopplat till över 200 viktiga kroppsfunktioner [1]. Då zink är ett essentiellt (livsnödvändigt) näringsämne, som har stor betydelse för många funktioner samt vår allmänna hälsa, så påverkas vi redan vid en liten brist.

Testa dig enkelt med Zinkstatus för att få snabbt svar om en eventuell zinkbrist!

Läs vidare för en utförlig guide med svar på frågorna vad, varför och hur kring zink och zinkbrist. Få bästa förslagen om proven vid zinkstatus och kosttillskotten som hjälper upp ett underskott.

Vad gör zink i kroppen?

Då zink finns i mängder av funktioner i kroppen så finns det lika många system, processer och egenskaper som påverkas av zink.

Ett förenklat axplock med flera av zinks egenskaper samt inblandning:

  • En av de främsta uppgifterna är att stärka immunförsvaret samt verka virusdödande
  • Avgörande för produktion av nya celler (zink finns därmed i alla kroppens celler)
  • Stärker antioxidanter och skyddar cellerna mot oxidativ stress
  • Sköter koagulering av blod och läkning av sår
  • Hanterar en normal sköldkörtelfunktion
  • Inblandad i insulinregleringen
  • Förbättrar den mentala förmågan och tankeverksamheten
  • Omvandla vitamin A till dess aktiva form
  • Tillverkning av matsmältningsenzymer som behövs i bukspottet
  • Nödvändig för en ”normal” smakupplevelse
  • Tillverkningen av saltsyra i magsäcken
  • Delaktig i spermaproduktion

Zink är alltså en extremt viktig mineral som finns på plats vid många funktioner och påverkar mycket i kroppen på ett bra och positivt sätt.

Varför och hur får man zinkbrist?

De som ligger i riskzonen för att utveckla zinkbrist är personer som äter en mycket ensidig kost, är hårt stressar, gravida och ammande (då behovet av zink ökar), om man tränar väldigt hårt, äldre eller om man äter olika typer av mediciner och/eller har någon form av sjukdomstillstånd.

Men primärt, och framför allt, är det alla med någon form av mag-/tarmproblematik som t.ex. läckande tarm, IBS, Crohns, Ulcerös kolit eller Celiaki (glutenintolerans).

Detta beroende på att zink är ett näringsämne som tarmen normalt har lite svårt att absorbera. Ytterligare problematik försvårar alltså upptaget ännu mer och kan sannolikt leda till en brist och i vissa fall till en allvarlig brist.

Köpknapp för zinktabletter vid zinkbrist

Zinkbrist

Men det är inte bara magproblem, mediciner och sjukdomar som hämmar upptaget av zink. Fytinsyra som finns i t.ex. spannmål, baljväxter och även till viss del i nötter hämmar effektivt upptaget i tarmen.

Man kan genom att blötlägga och aktivera nötter (samt fröer) minimera fytinsyran i nötter och om blötläggning kan du läsa mer här.

Fytinsyra binder, bland annat, mineraler till sig och för med sig dem ut via avföringen. Detta utan att kroppen får möjlighet till att använda dem och det gäller inte enbart mineralen zink utan fytinsyra binder alla mineraler till sig [2].

Mag-/tarmproblematik

Anledningen till att personer med någon form av mag-/tarmproblematik har en sämre upptagningsförmåga av zink beror på att absorptionen, vid en frisk tarm, av zink i våra tarmar ligger på omkring 15–40 % av det man får i sig via kosten [3].

När man har en bakomliggande problematik som stör upptaget av näringsämnen i mag-/tarmkanalen så försämras alltså absorptionen ytterligare! Allt från marginellt till gravt.

Zinknivåer, upptag och behov

Det kan också vara bra att känna till att kaffe, alkohol och vitt socker ökar utsöndringen av zink. Om man är kvinna och använder kopparspiral så bör man också vara uppmärksam på sina zinknivåer.

Det mesta av zinken som vi får i oss gör sig kroppen av med via avföringen, men en del försvinner naturligt också via urin och svett.

Det är svårt att överdosera zink via kosten och om man tar zinktillskott och får i sig en för hög dos kan man få reaktioner som kräkningar, diarréer och magsmärtor. Man bör alltid följa rekommenderad dos vid zinktillskott.

Det dagliga intaget, via kosten, för män och kvinnor bör ligga på 7–9 milligram (mg) zink per dag. Om man som kvinna är gravid eller ammar bör man ha ett intag på 9–11 mg per dag.

En övre gräns brukar ligga på 25 mg per dag och är oftast det man tar, under en period, vid zinktillskott för att återställa zinkbalansen i kroppen. Viktigt att tänka på är att kosttillskott inte ska användas som ett alternativ till en varierad kost.

Det finns alltså mycket som påverkar zinkupptag och vårt zinkbehov. Då vi alla är olika individer med olika förutsättningar så kan det finnas anledning att göra tester för en eventuell zinkbrist.

För det finns olika lösningar och vägar att gå för att åtgärda en zinkbrist.

Zinkstatus och provtagning via Werlabs

Symptomen för zinkbrist kan vara diffusa, individuella och även stämma in på mycket annat, det kan därför vara svårt att ställa en egen diagnos med hjälp av att enbart läsa på om symptom.

Werlabs

Genom att prova sig för zink hos Werlabs , som har väldigt många och bra prover/tester i sitt produktutbud, får man en säker analys och ett korrekt svar.

Werlabs erbjuder snabba och smidiga blodprov på provtagningsställe runt om i Sverige. De ger konfidentiella resultat online som nås via BankID, säkert och enkelt.

Svaren tillhandahålls alltid av legitimerade Werlabsläkare tillsammans med kommentarer till dina resultat.

Zinkstatus

Det finns även ett mycket enkelt zinkprov som man själv kan göra hemma, det tar bokstavligen endast 30 sekunder att genomföra. Du köper Zinkstatus , t.ex. via bodystore , som är en vätska bestående av vatten och zinksulfathydrat. Med hjälp av Zinkstatus kan du sedan superenkelt genomföra ett eget prov.

Detta är ett så kallat funktionsmedicinskt zinktest med vilket man uppskattar smaken av Zinkstatus. Smaklökarna är helt styrda av enzymer som behöver zink, för att fungera korrekt, vilket vi nämnde ovan.

Besked direkt om du har zinkbrist

Om man gör ett smaktest med Zinkstatus kommer man direkt få besked om huruvida allt är ok eller om man skulle ha en eventuell brist.

Om man har en tydlig brist på zink kommer man tycka att vätskan smakar vatten, alltså i princip ingenting. Men om man har bra mängd zink i kroppen kommer man tycka att det smakar riktigt illa och metalliskt.

Köpknapp för zinkstatus vid zinkbrist

Smaktesten görs genom att smaka på 1 tsk (5 ml) av lösningen Zinkstatus. Håll kvar vätskan i munnen under 20 sekunder. Klart.

Resultatet av smaken man får ska jämföras med någon av följande kategorier:

  1. Ingen speciell smak eller annan förnimmelse märks. Det smakar i princip inget annat än vatten.
  2. Ingen omedelbar smak märks men efter några sekunder framträder en smak av metall, sötma och/eller strävhet.
  3. En tydlig men inte direkt obehaglig smak märks omedelbart och intensifieras efter hand.
  4. En stark och obehaglig, oftast metallisk, smak känns omedelbart.

Man kan välja att svälja eller spotta ut Zinkstatus efter att testet är genomfört.

Utvärdering av smaktestet, beroende av ovanstående skattning ska testet tolkas:

  1. Sannolikt har du zinkbrist.
  2. Du kan ha en zinkbrist.
  3. Du kan ha en liten zinkbrist.
  4. Zinknivåerna kan vara tillräckliga.

Om man ligger på t.ex. 1–3 så kan man med fördel ta kosttillskottet Zinkstatus, 1 matsked (15 ml) per dag tills flaskan är slut eller tills smaken blir enligt kategori 4. Alltså när man får en obehaglig och metallisk smak i munnen av innehållet.

Man kan även köpa zinktillskott i tablettform för att med hjälp av dessa återställa zinknivåerna i kroppen.

Det man bör veta om Zinkstatus och ovanstående test är att det inte är vetenskapligt validerat och att det kan förekomma individuella skillnader i skattningarna. Men det är samtidigt ett väldigt tillförlitligt och smidigt test.

I vilka råvaror finns zink?

Genom kosten får vi i oss mängder av energi och näring, men det kan ibland vara svårt att identifiera bra källor till olika näringsämnen.

Den vanligaste orsaken till zinkbrist är, som vi tidigare konstaterat, någon form av mag-/tarmproblematik och/eller att kosten man äter innehåller för lite zink. Alternativt att man har en stor andel av sin kost baserad på spannmål och baljväxter som innehåller fytinsyra vilket hämmar kroppens upptag av zink.

Goda zinkkällor

Goda källor till zink är främst animaliska produkter så som kött, fisk, ägg, inälvsmat och skaldjur och då speciellt ostron som utmärker sig väldigt i förhållande till alla andra råvaror vad gäller zinkinnehåll.

Även nötter och t.ex. sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön innehåller zink.

Bild på tre ostron vilka är en fin källa till zink speciellt vid zinkbrist

Ironiskt nog så innehåller även spannmål zink, men det kommer inte kroppen tillgodo när man äter spannmålet på grund av dess inbyggda skyddssystem fytinsyra. Fytinsyra är alltså en del av spannmålets system för att skydda dess fortplantningssystem och försäkra sig om artens överlevnad.

Rekommendationen om du ändå önskar äta spannmål är att läsa på om blötläggning och aktivering för att minimera fytinsyran.

Varningstecken

Symptom på zinkbrist kan yttra sig på flera sätt, symptom och varningstecken kan ibland vara lite svåra att uppfatta som just zinkbrist då de kan likna andra symptom.

Men det är fint att vara vaksam och medveten om symptomen så att man i god tid kan åtgärda en eventuell zinkbrist och på det sättet slippa en massa problem och besvär.

Några av de symptom som en zinkbrist kan leda till:

  • Vita fläckar på naglarna
  • ”Överdriven” trötthet
  • Begär efter salt och även kolhydrater
  • Håravfall
  • Synförändringar i form av synnedsättning och dåligt mörkerseende
  • Sämre hud-/sårläkning
  • Hudförändringar som ökad akne och eksem
  • Vit beläggning på tungan
  • Ökad risk för infektioner
  • Sämre minne
  • Minskad produktion av testosteron (manliga klimakteriet)
  • Nedstämdhet
Tag hjälp vid zinkbrist

Det är alltid klokt att vara påläst och ha kunskap om sin kropp. Är man orolig så gör ett test via t.ex. Werlabs eller ta Zinkstatus som ger en väldigt fin indikation på en eventuell zinkbrist.

Och var inte rädd för att be om individanpassad hjälp i form av kostrådgivning.

Skulle man upptäcka att någon, eller flera, av ovanstående symptom är just zinkbrist så se över kosten och ta hjälp av kosttillskott för att återställa balansen.

Tanken är inte att skapa ett ”pillersamhälle” utan ta till hjälp när en brist är på gång, eller redan har uppstått, för att stötta upp kroppen och dess funktioner.

Avslutande tankar

Dagens moderna samhälle är sannolikt ett av de stressigaste någonsin i människans historia, allt ska gå väldigt fort och kraven ökar konstant. En konstant och långvarig stress är enbart av ondo och skapar förutsättningar för ohälsa. Våra kroppar är inte gjorda för detta och vi kommer få varningssignaler i olika former.

Det viktigaste budskapet vi har är att man lyssnar på sin kropp och ta till sig de varningssignaler den ger. Du kan varje dag välja hälsa eller ohälsa, genom olika val i din vardag – genom kost, rörelse, vila och mycket annat.

Magnus & Jenny

Källor:
[1] https://ehdin.com/
[2] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[3] http://www.jonasbergqvist.se/

27 jun 2019
Vattenmelon på bricka med hallon, pistagenötter och mynta

Vattenmelonsdröm

Drömmar av silver drömmar av guld…

En dröm med vattenmelon, hallon, pistagenötter och mynta smakar svalkande och gott vid varma och lata sommardagar!

Vattenmelon på olika sätt

Älskar du vattenmelon? Då är du inte ensam, denna underbara frukt med smak av sommar är något som många älskar att njuta av så här års, så även vi.

Att skära upp vattenmelonen och äta den precis som den är läskande gott en varm sommardag. Att grilla den och servera till köttet är något vi också gärna gör nu på sommaren. Melon i salladen gör den extra somrig och att frysa in skivor och äta som små isglassar är också gott för både stor och liten.

Vattenmelon pizza

Att toppa bitar av vattenmelon med olika läckerheter har blivit lite av en trend de senaste åren och vattenmelon pizza har blivit ett begrepp för många.

Vår variant får bli denna Vattenmelonsdröm. En härlig blandning av vattenmelon, hallon, pistagenötter och mynta som svalkar ljuvligt gott i skuggan en varm sommardag. Eller ge din måltid en extra fräschör och serverar den som ett gott tillbehör till din middag, så gott!

Närbild på Vattenmelon, hallon, pistagenötter och mynta på en skärbräda

Recept

Så låt fantasin flöda och skapa din egen dröm med vattenmelon eller låt dig inspirera av vår. Receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet, här hittar du receptet på vår Vattenmelonsdröm.

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus Paleo sommarmat hälsa matlagning hälsosamt matglädje Sverige sommar semester melon glutenfritt mejerifritt laktosfritt sockerfritt nyttigt godis

23 jun 2019
Bild på omslaget för boken Den friska maten för hela familjen

Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna

Vi har fått en ny bok till vårt lilla bibliotek här hemma. Det är boken ”Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna” som är skriven av Sandra Owe.

Sandra skriver även bloggen www.familygood.se så du hittar henne där också.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Böcker är något vi älskar och när de är såhär fina och viktiga som Sandra Owe´s bok är då blir man riktigt glad!

Innehåll

Boken innehåller flera goda recept som ger inspiration till att laga ren och naturlig LCHF mat. Men framför allt så är det en guide som tydligt och fint förklarande beskriver vägen till en bättre matlivsstil.

Eller som Sandra Owe skriver: ”Kostronauterna visar vägen till en piggare vardag med naturlig mat, mindre socker och mer näring”.

Som några av er som läser vår blogg redan vet så har vi tidigare haft en problematik med IBS. Och detta var tyvärr även fallet för Sandra som skrivit boken. Vi blir både ledsna och förtvivlad när vi ser att hon och hennes familj haft liknande upplevelser som vi.

Att under år efter år behöva kämpa med smärta och magproblematik, för att inte tala om alla de sociala svårigheter som detta innebär, när det faktiskt finns en lösning. Att tvingas kämpa med ohälsa länge innan man hittar rätt väg är ledsamt men kanske ibland nödvändigt för att verkligen satsa.

Men det positiva är att Sandra precis som vi hittat till ren och naturlig mat som läker och bygger upp kroppen.

Knapp för att köpa boken Den friska maten för hela familjen

Ny kosthållning

Att byta kost kan ibland vara svårt och utmanande.

Hur gör man? Var börjar man? Vad passar mig?

Det finns många frågor och alla dessa och massa andra får man svar på i boken. Under kapitlen Förändringsresan och Smakportioner till vuxna så berättas om hur Sandra och hennes familj gjorde samt att du får konkreta och praktiska tips.

Man får alltså både enkla tips till vardagen likväl som förklaringar till hur kroppen reagerar och agerar på maten vi stoppar i oss.

Två i en

Det finns en extra rolig sak med boken och det är att den går att vända. Då har man en till bok, alltså två böcker i en. Kul och en riktigt bra ide som verkligen ger mer. Som titeln så väl förespeglar “…för hela familjen”.

Vi har dels ”Den friska maten för hela familjen” och när man vänder på boken får man också ”Kostronauterna” som vänder sig direkt till barnen.

Här förklaras det på ett fint, spännande och enkelt sätt om mat, näring och hur kroppen reagerar på det man äter.

Man önskar att man själv kommit på denna fina ide! Bra och kul!

Köp boken ”Den friska maten för hela familjen”

Det enda som kvarstår för oss att skriva nu är: – köp boken ”Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna”.

Köplänk till Adlibris: Sandra Owe´s bok
Köplänk till Bokus: Sandra Owe´s bok

Önskar er ett fint bokäventyr
Magnus & Jenny

19 jun 2019
Sommar tarte, jordgubbar, lemon curd, mynta

Sommar tarte

Sommar, sol, jordgubbar och ljuvlig Sommar tarte! Nu bjuder moder natur på härliga dagar med tillfällen för sommarkalas i det gröna tillsammans med familj och vänner.

Vad är en tarte?

Tarte kommer från franskan och betyder paj. Det är enkelt beskrivet ett bakverk där man gör ett pajskal som man fyller med en god fyllning. Variationen på vad man kan fylla sin tarte med är oändlig och endast fantasin sätter gränser.

Jordgubbar

Jordgubbar hör verkligen den svenska sommaren till och visst väcker smaken av jordgubbar många sommarminnen från barndomen till liv.

Det finns många härliga sätt att avnjuta denna delikatess på, förutom att äta den precis som den är. I vår digitala receptbank Paleoskafferiet hittar du många goda recept med just jordgubbar, Jordgubbssalsa eller Raw Jordgubbstårta bara för att nämna två favoriter.

Citron och mynta

Jordgubbar tillsammans med syran från citron i vår Lemon Curd och friskheten från de spröda myntabladen i denna Sommar tarte skapar en härlig smaksymfoni av sommar.

sommar tarte på ett fat, jordgubbar, lemon curd, mynta, tårta

Sommarkalas

Så bjud in till sommarkalas i det gröna och njut av denna härliga Sommar tarte med smak av sommar. Ge dig tid för goda stunder och skapa nya sommarminnen med smaken från jordgubbar.

Recept

Receptet på vår Sommar tarte hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på vår Sommar tarte.

sommar tarte med jordgubbar, lemon kurd och mynta. sommarkalas

Tid att njuta!
Jenny & Magnus hälsa baka Paleo matlagning matglädje glutenfritt mejerifritt laktosfritt midsommar tårta hälsosam

15 jun 2019
Ägg visp recept

Ersätta ägg i bakning 5 bra tips

Ägg är vanligt i många recept när man bakar och även i matlagning. Den första tanken är kanske – man kan ju inte baka utan ägg? eller? kan man?

Inlägget innehåller annonslänkar.

Visst skulle det skulle vara fint om man kunde ersätta ägg i bakning med något annat ibland.

Jo, man kan faktiskt ersätta ägg i bakning! I vissa recept går det kanske helt enkelt att bara utesluta ägget och vid andra tillfällen krävs någon annan form av bindemedel. Då gäller det att vara kreativ och tänka till lite extra.

Vad har ägg för funktion i bakverk?

Ett ägg har en emulgeringsförmåga vilket enkelt uttryckt innebär att ägget fungerar som ett bindningsmedel. Ägg bidrar även med vätska och viss hjälp vid jäsning för att skapa luft och lite höjd i bakverket.

Genom att tillsätta ett bindningsmedel (eller som det också heter emulgeringsmedel) i t.ex. ett bakverk så håller det ihop och smular, förhoppningsvis, inte sönder så fort man skär upp eller tar i det.

Det är primärt äggulan som har en emulgeringsförmåga i ett ägg.

En av de viktigare sakerna som man bör veta, när man väljer vad man ska ersätta ägget med, är att ha förståelsen för funktionen av ägget i just det recept som man vill göra ersättningen till. Ägg bidrar ju med lite olika egenskaper i olika recept.

Det finns flera alternativ för att ersätta ägg i bakning men man bör vara medveten om är att det finns inget direkt substitut för ägg (när det gäller näringsvärden och exakt funktion). Vad man än ersätter med så kommer konsistensen sannolikt att bli lite annorlunda och kanske även i viss mån smaken.

Men det går självklart att få toppenfina och goda resultat utan ägg i dina bakverk!

Naturliga äggersättare funkar väldigt bra och man kan lösa detta på lite olika sätt. Beroende på vad man använder för att ersätta ägget är lite upp till vad man ska baka samt vad man har för personliga preferenser. Så som eventuell bakomliggande problematik som matallergier eller t.ex. att man äter en specialkost.

För bästa resultat rekommenderar vi att man inte ersätta mer än 3-4 ägg per recept i ett bakverk. Mellan 1-2 ersättningsägg är optimalt, men det kommer sannolikt att “fungera” med fler.

Enligt vår erfarenhet så blir det dock ett något sämre slutresultat i och med den ökade mängden ersättningsägg.

5 tips på ersättning till ägg i bakverk

Äggersättning är enklare än man tror och vi hoppas att dessa tips ska ge dig både inspiration och glädje till att prova dig fram med just din bakning. Och förhoppningsvis hitta en favoritmetod som fungera bra.

Recepten nedan ersätter ett ägg i bakverket och om man önskar ersätta mer än ett ägg så är det bara att öka upp (gångra) ingredienserna med det antal ägg man önskar ersätta.

Chiafrön – ersätter 1 ägg

Chiafrön sväller och klibbar ihop sig med varandra och blir ett mycket bra bindemedel istället för ägg i t.ex. mjuka och hårda kakor. Fröna kommer, när de blandas med vatten, bilda en geléaktig massa.

1 msk chiafrön
3 msk varmt vatten

Blanda chiafrön med vatten.

Låt stå i ca 15 minuter före användning.

Det går även att mixa/mala chiafröna så att de blir mer pulveraktiga, då behöver man inte känna fröna i det färdiga bakverket.

en matsked med chiafrön

Krossade linfrön – ersätter 1 ägg

Krossade linfrön blandat med vatten (fungerar även med kokosmjölk eller t.ex. nötmjölk) får en liknande effekt som chiafrön. Detta kan ibland fungera lite bättre i kakor, då chiafrön både syns lite mer och kan kännas av i bakverk.

Linfröna måste vara krossade (eller finmalda i t.ex. en matberedare) för att fungera. Vad man väljer att använda beror på hur man önskar att det färdiga resultatet ska se ut. Om man mal linfröna så kommer dessa inte att synas eller kännas i det färdiga bakverket.

1 msk krossade (allt. finmalda) linfrö
3 msk vatten

Det finns två tillvägagångssätt:

alt. 1: Lägg ingredienserna i en kastrull och låt sjuda, under ca 5 minuter (rör om emellanåt), tills det blir en tjock äggviteliknande konsistens.

alt. 2: Blanda ingredienserna i en mixer eller matberedare tills du har en tjock och krämig blandning.

Låt stå i ca 15 minuter före användning.

En matsked med linfrön

Banan – ersätter 1 ägg

Banan fungerar inte bara som ett bindningsmedel utan ge även lite extra naturlig sötning och smak. När man använder banan bör man tänka på att minska eventuell annan sötma i receptet.

0,5 st banan
1 krm bakpulver

Mosa bananen fint och blanda ner bakpulvret.

Passar till lite sötare bakverk där man tycker att banansmaken fungerar. Som t.ex. en banankaka, kladdkaka eller andra chokladiga bakverk.

Bananen är i sig själv ganska stärkelserik och binder därmed bra, men vill du ha ännu mer bindmedel så tillsätt även 1 tsk tapiokastärkelse (-mjöl).

En banan

Äppelmos – ersätter 1 ägg

Precis som banan så är äppelmos ett bra bindmedel och samtidigt tillföra naturlig sötma. Även här behöver man alltså att se över och minska på eventuell övrig sötma som kan finnas i receptet.

0,5 dl äppelmos
0,5 tsk bakpulver

Blanda ihop ingredienserna.

Resultatet brukar bli mjuka och fluffiga kakor.

Bilp på ett äpple

Allmänt tips

Man kan också lägga till lite (omkring 1 tsk, beroende på recept) psylliumfröskal och i vissa fall även en gnutta extra bakpulver, beroende på receptet i övrigt.

Detta för att få in mer luft, höjd och volym. Man behöver alltså prova sig fram lite för att uppnå bästa resultat, det gäller för alla tips ovan.

Tapiokastärkelse – ersätter 1 ägg

Tapiokastärkelse (-mjöl) ges oftast samma egenskaper som potatismjöl (och majsmjöl) vilket inte är helt korrekt. Den kan visserligen användas som redning (man kan t.ex. köpa arrowrot i kryddavdelningen avsett för redning och detta är samma som tapiokastärkelse) och är väldigt lik potatismjöl i torr form, men i bakning har den fler egenskaper.

Tapiokan binder även ihop och ger en seg konsistens till bakverken vilket andra stärkelserika mjöl inte alls gör till samma grad. Ett exempel på detta är vårt Stekpannebröd som blir just segt och därmed fungerar toppen att använda till wraps eller liknande. Den kan också skapa luftbubblor lite likt gluten i bakverk.

Tapiokastärkelse/-mjöl kan användas med måtta om man äter enligt kosthållningen AIP (autoimmuna protokollet) vilket gör detta tips riktigt intressant för alla med någon autoimmun sjukdom.

3 msk tapiokastärkelse (-mjöl)
0,5 dl vatten
2 tsk neutral olja

Det finns två tillvägagångssätt:

alt 1: blanda tapiokastärkelse med fingervarmt vattnet samt olja väl, låt stå i ca 5–10 min.

alt 2: häll tapiokastärkelse, kallt vatten samt olja i en kastrull och blanda samman allt väl innan du sätter kastrullen på spisen.

Sätt på låg värme, rör kontinuerligt tills blandningen stelnar till en seg, vit gummilik pasta.

Den kommer sannolikt att bildas klumpar under tiden men fortsätt bara rör kontinuerligt (och relativt snabbt), försök få pastan så jämn som möjligt.

Använd något platt (som t.ex. en stekspade) när du rör så att du kommer åt att hela tiden röra upp från botten.

När du fått en seg, vit pasta ska den bort från plattan. ställ kastrullen åt sidan så att allt kan svalna.

Det färdiga resultatet ska vara liknande en tjock vit glasyr/tuggummi.

OBS: det kommer går snabbt så var beredd och fokuserad. Tipset med tapiokastärkelse hittades hos https://nillaskitchen.com

En matsked med tapiokastärkelse

Avslutande tankar

Experimentera med dina bakverk, se vad som passar dig och din familj bäst. Börja med enklare recept för att få in känslan och gå sedan vidare med mer omfattande recept.

Det kan finnas många anledningar till att man önskar utesluta och ersätta ägg med något annat och då är det alltid bra med tips som ger många olika lösningar. Tänk på att ovanstående tips är just tips och att de kan fungera mer eller mindre bra på olika bakverk.

Matallergi, kosthållningar, sjukdomar, m.m. allt detta påverka vardagen och hur man ordnar med sin mat. Att baka kan vid dessa tillfällen vara riktigt utmanande och svårt. Hittar man favoritrecept med ingredienser man inte kan använda så behöver man experimentera och finna andra lösningar. Ibland går det jättebra och ibland går det inte alls…

Vår förhoppning är att det i denna guide med äggersättning ska finns förslag som passar de flesta.

Önskar allt gott!
Magnus & Jenny äpplemos paleo aip baka no egg veganägg veganegg

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter