Starta med Paleo

Att starta med Paleo kan upplevas som både jobbigt och svårt. Vad betyder begreppet Paleo? Vad äter man? Och vad innebär detta för mig?

Av den anledningen så har vi samlat information, enkla tips och idéer om hur just du ska kunna starta ett nytt liv med Paleo kosten.

På vår sida Under vårt tak finns massa information och recept för en Paleolivsstil. Paleo på svenska helt enkelt.

Allt för att underlätta och göra en övergång till ett hälsosammare liv smidig.

Här finns information om vad man bör tänka på, hur man kommer igång och vilka råvaror som ingår i kosten.

Allt samlat på en plats – bekvämt och enkelt!

Paleo

Paleo, Ursprungsmat eller Stenålderskost (som det populistiskt blivit döpt till i media) vilket det också kallas, är allt det som människan åt innan jordbruket gjorde sitt intåg.

Det är kosten som har skapat våra kroppar, alltså det vi är konstruerade av och biologiskt anpassade för.

Paleolitiska eran

En Paleokost är vad människan har ätit under hela den Paleolitiska eran, vilken varade under ungefär 2,5 miljoner år.

Den startade i och med de första kända fynden av verktyg som var tillverkade av människan och avslutades i och med jordbrukets start.

Det är inte konstigt att vi mår bäst av att äta den kost vi människor är konstruerade och biologiskt anpassade för och av!

Paleo kosten har många hälsofördelar och är bl.a. inflammationshämmande och uppbyggande.

Man skulle väldigt förenklat kunna beskriva det som att Paleo kosten programmerar om kroppens celler till sitt ursprung, man blir stark, frisk och fylld av energi.

Paleo en diet eller en livsstil

När man äter enligt Paleo så kommer man sannolikt att kalla kosthållningen för en livsstil, alltså Paleolivsstil. Men när någon beskriver Paleokosten så är det sannolikt med termer som diet och Paleodieten.

Ordet Paleo är övergripande och innefattar inte enbart kosten utan många delar och aspekter inom livet. Det som är mest riktigt är därmed livsstil, Paleo är en livsstil och ett val man gör för att uppnå en bättre hälsa.

Paleo30dagar

Om du önskar hjälp med kosten och vill få en kickstart så erbjuder vi en kurs och utmaning för detta. Hälsoutmaningen Paleo30dagar ger dig allt material tillsammans med fullständig mailsupport under 30 dagar.

Banner för att klicka till Hälsoutmaningen Paleo30dagar

Här får du menyer, recept, inköpsguide, råvaruguide och introduktionsmaterial.

Allt är fint upplagt, enkelt och välbeprövat. Detta är ett riktigt bra sätt att snabbt, enkelt och med vår hjälp komma in i kosten och förhoppningsvis uppnå en bättre hälsa.

Är du nyfiken på Paleo30dagar så läs mer här: https://www.paleo30dagar.se/

Hur ska jag göra och vad ska jag äta?

I dagens moderna samhälle så försöker man efterlikna kosten som våra förfäder åt under den Paleolitiska eran. Det går alltså idag inte att äta exakt som man gjorde då men det går att efterlikna och därmed även uppnå fina hälsovinster.

Man kan inte säga exakt vad våra förfäder åt men man kan med säkerhet säga flera råvaror och produkter som våra förfäder absolut inte åt.

De åt absolut inte kemiska tillsatser, de åt ingen processad eller raffinerad mat, de åt ingen färdigmat och vitt socker fanns inte.

Sannolikt inga spannmål då våra förfäder var nomader (jägare och samlare) och därmed inte odlade några grödor.

De spannmål som växte fritt bestod inte av stora fält utan enskilda växter här och där, det var tidskrävande och energiåtgången var stor i förhållande till den mängd de kunde samla.

De hade inte heller boskap vilket gjorde det osannolikt med mejerier eftersom det är i princip omöjligt att mjölka vilda djur.

Baljväxter var oätliga, dessa har genom bland annat selektiv odling gjorts ätbara under jordbruket.

När man äter en Paleokost så försöker man alltså efterlikna maten våra förfäder åt. Kosten består av kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och rotfrukter som bas och inget är mer eller mindre viktigt.

Man bör äta en fin mix av basen i sin vardag. Som tillbehör finns frukt, bär, nötter och fröer. Detta är ett komplement till basen.

Inom Paleo så utesluter man spannmål, mejerivaror, baljväxter, vitt socker, hårt processade varor och så mycket kemiska tillsatser som möjligt.

Man lagar i möjligaste mån mat från grunden på rena råvaror och undviker hårt processade produkter.

Kom igång med Paleo

Nu är alltid bästa tiden att starta en hälsoresa. Vänta inte på att det perfekta tillfället så som t.ex. våren, när man fått lugnare på jobbet, när barnen är större, eller vad det nu kan vara.

Du kommer aldrig ångra att du startade ett hälsosammare liv igår men du kommer med stor säkerhet ångra att du skjut upp beslutet på framtiden…

Två fina guider för att komma igång med en Paleokost:

Kom igång med Paleo del 1 – Vad Paleo betyder och hur maten påverkar din kropp.

Kom igång med Paleo del 2 – Vad du ska äta enligt Paleo och råvaror som är bra att ha hemma.

Och om du önskar personlig hjälp samt guidning in i Paleo så tillhandahåller vi Hälsoutmaningen Paleo30dagar!

Vilka råvaror är bra att ha i skafferiet?

När man är ny på något är det inte alltid lätt att ha koll på vilka råvaror som ingår eller inte.

Vad är bra att ha i skafferiet? Vilka basvaror är bäst? Finns det något man bör undvika? Vad är fallgroparna?

I dessa guider finns svaren och utförlig information om råvaror för Paleo:

En Råvaruguide för Paleo kost – Alla de råvarorna som ingår i Paleo kosten.

Äta enligt Paleo – En översikt på vad som ingår och inte inom kosten samt en mer utförlig beskrivning på varor som ligger i gråzon och som är förväxlingsbara.

Var finns recept för att kunna äta enligt Paleo?

Paleoskafferiet – Här hittar du våra samlade recept. Man kan enkelt söka bland flertalet kategorier och etiketter. Lätt och bekvämt att hitta till just det tillfälle man önskar!

Vi har även skrivit kokböcker inom Paleo. En fylld med mängder av härliga recept att äta till vardag och fest och en som innehåller recept för att baka utan gluten, laktos och vitt socker.

Ren & Naturlig Mat – Med recept från Paleoskafferiet

En komplett kokbok för en Paleolivsstil. Här finns alla recept man behöver. Frukost, lunch, middag och mellanmål blir enkelt och gott.

Köp Ren & Naturlig Mat i vår webshop: https://www.undervarttak.se/product/ren-naturlig-mat-med-recept-fran-paleoskfferiet/

Omslagsbild till kokboken Ren och naturlig mat Paleo

Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Matbröd, kakor och efterrätter, allt naturlig fritt från gluten, laktos och vitt socker. Många härliga och smarriga recept för bakat!

Köp Nyttigare Gott i vår webshop: https://www.undervarttak.se/product/nyttigare-gott-naturligt-fritt-fran-gluten-laktos-och-vitt-socker/

bild på framsidan av boken Nyttigare gott Paleo

Passar Paleo alla?

Det går inte att ge ett entydigt och individuellt svar på detta då vi alla är olika med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar.

Men rent generellt så är Paleo endast ren och naturlig mat – inget annat – och detta är grunden för en god hälsa och därmed något för alla.

Men på grund av olika anledningar (som t.ex. en bakomliggande problematik) så kan man som enskild individ behöva anpassa kosten för att uppnå bästa hälsa.

Man kan även ha moraliska betänkligheter vilket gör att kosten kanske inte uppfyller alla önskemål man har med en kosthållning.

Paleo är dock kosten vi enligt evolutionen är anpassade efter och en kosthållning som därmed bör passa många.

Kosttillskott

Behövs kosttillskott när man äter en varierande och näringsrik kost? Önskemålet hade varit att svaret var ett högt och tydligt – Nej. Men så enkelt är det inte.

Det kan finnas många orsaker till att en brist uppstår men den vanligaste är någon form av magproblematik. Tyvärr så är magrelaterade sjukdomar något som blir allt vanligare i vårt moderna samhälle.

Kosten, livsstilen och hur vår mat produceras är de största anledningarna till detta.

Den moderna kosthållningen med mycket processad mat ger inte den näring våra kroppar behöver.

Den höga kontinuerliga stressen som vår livsstil innebär med press på att prestera i alla delar av livet påverkar kroppen starkt.

Utarmade jordar, genmanipulerade råvaror, felaktig kost till djuren, mat som transporteras runt halva jorden och därmed plockas omogen. Allt detta och mycket mer gör att näringen i maten är lägre än vad den borde vara.

Läs mer om hur man kan hälsoboosta och stötta kroppen på ett bra sätt:

Hälsoboosta – För att optimera sin hälsa, om man vill göra det där lilla extra.

Avslutande ord

Att starta med Paleo och äta enligt Paleo är inte svårt, allt handlar om ren och naturlig mat. Vår divis är ”Paleo – så gott och så enkelt” och detta är verkligen sant. Det är gott och enkelt.

Det som komplicerar saker och ting är vår moderna livsstil och att vårt samhälle inte är uppbyggt på att äta en hälsosam kost. Det är lättare att hitta snabbmat och ta genvägar än att hitta ren och naturlig mat som främjar hälsan.

På vår blogg och i Paleoskafferiet finns information, recept och mycket mer för att hjälpa och stötta. Vi har även en webshop där du bland annat hittar våra böcker och några receptsamlingar i PDF format vilka är väldigt populära.

Våga prova Paleo och se vilka hälsovinster just du kan uppnå!

Paleo så gott och så enkelt
Magnus & Jenny paleoblogg ursprungsmat stenåldersmat matblogg livsstil Paleorecept Paleomat Paleokost

PS: Följ oss på Facebook och Instagram för daglig inspiration och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev Grottpost!