Sitta på huk eller squat

Tillbaka
Sitta på huk och laga mat

Sitta på huk eller squat

Att sitta på huk, eller i squat, tillhör människans normala och ursprungliga rörelsemönster.

I dagens moderna västerländska samhälle kan det kanske verka konstigt fast det finns en rad fördelar med att sitta på huk.

Att sitta på huk är bland annat bra för att:

  • stimulerar hela matsmältningssystemet
  • minska spänningar i ryggen
  • öka och utmana rörligheten i princip hela kroppen men framför allt fotleder, knän, höfter och ryggrad
  • öka muskler i fötterna, benen och baken
  • stärka och utmana balansen
  • sträcka ut ryggen, vristerna och höfterna
  • minskar skaderisken på vrister, knän och höfter

Huksittande borde vara en självklarhet i allas vardag och det är egentligen människans viloposition.

 

Sitta på huk under ett träd, en skön sommardag

Tycker man det är svårt, att det är jobbigt eller att det gör ont att gå ner på huk. Ja då borde man sitta ännu mer på huk för att öka rörligheten i kroppen. Det är alltså ett tecken på att man inte har den rörlighet man bör ha.

För ett litet barn kommer detta helt naturlig, när de ska leka, äta eller bara ”sätta” sig så blir det oftast på huk. Tyvärr är detta något som vi vuxna jobbar bort hos barnet. Vi gör det genom att vår förhållning till att sitta vanligen innebär på en stol eller i en soffa.

Vad betyder det att sitta på huk?

Vi alla utför sannolikt olika typer av ”hukrörelser” varje dag och antagligen flera gånger per dag. Man reser sig från en stol, sätter sig i en bil eller plockar upp något från golvet.

Squat är alltså mycket relevant dagligen. Men tyvärr så har vi i det västerländska samhället gjort oss beroende av stolar och det gör att vi inte längre kommer ner lika djupt i en squat som man bör. Såklart bekvämt och enkelt med stolar men kanske inte den ultimata eller bästa lösningen för våra kroppar.

Detta tillsammans med dålig hållning och moderna (o)vanor (som t.ex. datorer, mobiler, TV, m.m.) har gjort huksittande mer och mer utmanande för oss människor.

Biologiskt anpassade

I vårt nedärvda och biologiska ursprung har det varit helt naturligt att sitta på huk. Människosläkten har under 2,5 miljoner år av evolution suttit på huk, det är något som är naturligt och bra för oss på många sätt.

T.ex. så bör man sitta på huk när man gör ifrån sig, alltså inte sitta med benen i 90 grader på en toalettstol som sannolikt de flesta gör.

Du kan läsa mer om detta i vår artikel Squatty Potty.

 

Att sitta på huk handlar om att tillämpa en rörelse som kroppen enligt evolutionen är anpassad efter och därmed ger oss hälsomässiga vinster för. Vi gör det naturligt som barn men som de moderna människor vi är ”förlorar” vi med tiden egenskapen.

Som barn var det alltså naturligt men när och hur förlorade vi vår förmåga till att sitta på huk? Och hur kan vi få tillbaka den?

Svåra frågor men vi tror att det är genom träning och kontinuitet. Tillåt dig att vara annorlunda i samhället, sitt på huk när du väntar på bussen, eller gör som vi när vi jobbar med datorn. Det är ok – även om ”andra” kanske lyfter på ögonbrynen – och det kommer ge dig hälsofördelar.

 

Sitter på huk och jobbar vid datorn

Kan alla sitta på huk?

De flesta kan sitta på huk men om man är ovan kan man behöva träning. Som vuxen, ovan vid huksittande, så kan det vara en (ibland lång) process att komma ner i ett bekvämt huksittande men vanligen så klarar de flesta av detta efter lite (/mycket) övande.

Om man har uppenbara bakomliggande problem så kan det såklart vara svårt eller rent av omöjligt. T.ex. så är diskbråck, eller andra ryggproblem/-operationer faktorer som begränsa, alternativt om du har skador i höfter, knän eller fötter.

Generellt skulle vi dock säga att de flesta kan sitta på huk och att övning gör det lättare och lättare.

Hur lära man sig att sitta på huk?

Stå med fötterna lite lätt pekandes utåt och något lite bredare isär än höfterna, andas ut och gå långsamt ner på huk så långt det går. Luta överkroppen lite lätt framåt samtidigt som du går ner. Kanske behöver du även ha armarna utsträckta rakt framåt för att inte tippa bakåt. I en inledning kan detta vara helt nödvändigt men med träning så kan du sannolikt föra armarna närmare kroppen utan att ramla bakåt.

Båda fötterna ska var helt i golvet, hälen ska alltså inte lätta från underlaget. Är detta omöjligt så kan du lägga något under hälarna så att dessa kommer upp någon centimeter, t.ex. rulla ihop en handduk eller placera en mindre bok eller liknande under hälarna. Upphöjningen du skapar är tillfällig men underlättar initialt och det blir alltså en utmaning att efter hand minska upphöjningen så att hela foten till slut står plant på golvet.

Ryggraden ska vara så rak som möjligt och det gör att svanskotan i princip pekar rakt ner mot golvet. Du ska kunna titta framåt utan att böja upp nacken nämnvärt eller få en så kallad ”gamnacke”.

Öva och börja långsamt

Börja med att sitta i squat under korta stunder, typ 30 sekunder till 1 minut per gång. Efter hand ökar du på tiden allt eftersom du känner dig mer bekväm. Ha tålamod och träna varje dag, kanske vid flera korta tillfällen per dag.

Sitt på huk när du tittar på TV, lagar mat, äter, jobbar, borstar tänderna, o.s.v.

 

Sitta på huk och laga mat på en campingplats

Är du ihärdig så kommer det gå relativt snabbt att träna upp ett fint och bekvämt huksittande. Med tiden kommer du också märka av hälsofördelarna, att du blir mer rörlig, får en bättre balans och en starkare core.

Sitta på huk utmaning

Att göra något till en utmaning och dra med sig familj, vänner eller kollegor kan ge lite extra driv och push till att faktiskt genomföra övningar.

På nätet kan man hitta lite olika typer av utmaningar för att sitta på huk, de vanligaste är troligen 30/30 eller 1-30/30. De går ut på att träna på sin squat under en månad för att därefter bekvämt kunna sitta på huk och därmed även få en rutin som sitter och hälsovinster genom detta.

30/30

Sitt på huk i 30 minuter per dag under 30 dagar.

Man kan dela upp dessa 30 minuter på flera tillfällen under dagen och därmed själv bestämma om man önskar göra många korta sittningar eller lite färre längre sittningar (eller en mix av korta och långa).

1-30/30

Här börjar man med 1 minut dag ett, 2 minuter dag två, o.s.v. Man tar sig alltså stegvis, minut för minut uppåt från dag ett till dag trettio.

Även här kan man välja att dela upp tillfällena man sitt på huk under flera tillfällen per dag och detta kanske blir aktuellt ju längre in i, just denna, utmaningen man kommer.

Så utmana din partner, kollega eller vän redan idag på lite huksittande!

Varför kan jag inte sitta på huk?

Det kan finnas flera anledningar till att man inte kan sitta på huk.

Vi är alla olika individer med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar. Detta påverkar också våra möjligheter till att sitta på huk, vissa har mycket lätt för det även om de inte övat eller gjort det sedan de vara barn medans andra tycker det är helt omöjligt och behöver kämpa i massor för att ens få till något som liknar en squat.

Med andra ord, vi är olika individer med olika förutsättningar men det innebär inte att ett huksittande skulle vara dåligt för vissa (om man inte har skador som förhindrar detta) – bara att det kräver mer tid och övning.

Förberedande tips

Men eftersom vi alla har olika kroppsproportioner, ledstrukturer, styrkor, svagheter, spännings- och rörlighetsområden kan det alltså vara tufft för många.

Några tips som kan vara värda att tänka på och följa i en inledning:

  • värm upp och stretcha lite innan du kör igång din squatövning
  • lägg något under hälarna så att balansen underlättas
  • sitt lite bredare isär med fötterna, tänk på att låta knän och fötter peka åt samma håll
  • ta djupa och långsamma andetag
  • gör mycket korta övningar (testa hellre flera gånger per dag)

Det vi upplever är att de flesta faktiskt kan sitta på huk men behöver mer tid. Just att låta det ta tid och att ha tålamod är svårt. Man önskar ju framsteg snabbt och det är inte konstigt, är ju så vi människor i mångt om mycket fungerar med det mesta vi företar oss.

Avslutande ord

Inom yoga så kallas squat, eller att sitta på huk, för Malasana och detta är sannolikt något alla som använder sig av yoga är bekanta med. Positionen är för att ”landa i sig själv”, sakta ner och skapa en vila samtidigt som man stretchar kroppen och ökar rörligheten. Den sägs även kunna lindra stress, ångest och depression.

Att sitta på huk kan verka flummigt men det ger stora hälsofördelar.

Övning ger färdighet och kontinuitet är sannolikt nyckeln till att på ett fint och bekvämt sätt kunna sitta på huk.

Så inta männsikans viloposition och sitt på huk.

 

Visitkort för Under vårt tak

 

Källa: https://movnat.com

 

Liknande artiklar som kan vara intressanta för dig:

 

Naturlig rörelse

Kollagen

Tips på att leva plastfritt