Potatisväxter

Tillbaka
Tomater och chili på ett bord

Potatisväxter/Nattskatteväxter

Har du hört talas om Nattskatteväxter tidigare? Enkelt förklarat är det växtfamiljen Potatisväxter (på engelska Solanaceae).

Dessa Potatisväxter benämns ibland som Nattskatteväxter alternativet Nattskuggeväxter (på engelska blir det Night shade / nightshades), och de innehåller ämnen vilka kan skapa problem för personer som lider av inflammationer och autoimmun sjukdom.

Solanin

Primärt är det ämnet solanin i växtfamiljen som ställer till med besvär för vissa människor.

Ämnet solanin finns i alla Potatisväxter, så som t.ex.: potatis, tomat, aubergine, paprika och chilipeppar.

”Solanin är en glykoalkaloid som förekommer naturligt i alla Potatisväxter som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier. Det är väldigt giftigt för både människor och djur, även i små doser.” [1].

Det giftiga ämnet som finns i potatis kallas glykoalkaloider (en antinutrient) vilket då är solanin. Detta fungerar som växtens naturliga bekämpningsmedel mot skadedjur [2]. Alltså ett växtgift som är till för att skydda artens fortlevnad genom att förhindra att de blir uppätna.

Solanin finns sannolikt främst i omogna grönsaker som utsatts för ljus, dvs grönsaker som plockas innan de fått mogna helt och sedan transporterats långt och fått mogna på vägen till butiken.

Det vi i Sverige troligen främst förknippar med solanin är potatisen i jorden som inte är riktigt kupad och därmed hamnat i dagsljus. Den blir då grön (vilket är på grund av klorofyll) och utvecklar ännu mer solanin.

En liten äggplanta växer

Vad är Potatisväxter?

Familjen Potatisväxter är en av de största växtfamiljerna, cirka 2000 arter ingår, och de fördelas på över 90 släkten [1].

Vissa av dessa växter är dödliga men flera av dem är ätliga, även om de innehåller en viss nivå av solanin, och finns sannolikt i de flesta hem och i alla matbutiker.

Behöver jag undvika Potatisväxter i min kost?

De flesta påverkas inte alls av den lilla mängd solanin som finns i dessa men vissa personer kan tyvärr drabbas negativt. Man kan ha en hög känslighet eller en bakomliggande problematik som gör att kroppen triggas av ämnet solanin.

De med aktiva inflammationer samt autoimmuna sjukdomar kan få problem med bland annat mag-/tarmkanalen vilket i sin tur påverkar många andra funktioner i kroppen.

Man bör undvika, eller stark minska (minimera), Potatisväxter om man har:

  • Kroniska inflammationer
  • Autoimmun sjukdom
  • Kroppen reagerar negativt mot potatisväxter
  • Om man har en problematik med ledvärk eller svullna leder

Testa sin reaktion mot Potatisväxter

Om man är osäker på ifall det är Potatisväxter som påverkar hälsan negativt kan man testa att under en period, på kanske 60–90 dagar, utesluta dessa ur sin kost.

Man kan med fördel prova en AIP kost för att göra detta test.

Efter den perioden gör man en försiktig återintroduktion, råvara för råvara, och ser hur kroppen reagerar. Därefter får man alltså ett resultat på ifall Potatisväxter har en negativ inverkan på hälsan eller inte.

Vilka är Potatisväxterna?

De vanligaste man brukar ta upp är följande:

  • Potatis
  • Tomat
  • Paprika
  • Aubergine
  • Chili
  • Peppar
  • Cayenne
  • Gojibär
  • Physalis

Värt att nämna kan också vara att även tobak ingår i gruppen Potatisväxter.

Tomater på rad

Avslutande ord

Potatisväxter är alltså något som kan påverka hälsan negativt om man har bakomliggande problematik så som t.ex. en autoimmun sjukdom.

Det fina är att man själv kan testa hur man påverkas av dessa genom att utesluta dem från sin kost under en period och sedan göra en försiktig återintroduktion. Det tar tid men är väl värt!

Och man kan äta grönsaker i säsong, då minskar man också risken för att få i sig större mängder av solanin.

Lev väl!

 

Visitkort för Under vårt tak

 

Källa:

[1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Solanin

[2] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider

 

Liknande artiklar som kan vara intressanta för dig:

Antinutrienter

Blåljusblockerande glasögon

Näringsupptag och Matsmältning