16 jun 2020
Fyra burkar med inälvstillskott som står i naturen

Organtillskott

Har du hört talas om Organtillskott?

För inte allt för länge sedan var olika organ och inälvor en naturligt och självklar del i kosten, man tog tillvara på alla detaljer på djuret och visste att just dessa var oerhört näringsrika.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Man behöver alltså inte gå speciellt långt bak i tiden, kanske bara tre/fyra generationer, för att få en helt annan syn på organ- och inälvsmat mot vad vi har idag.

Det gjordes leverkorv, blodpudding, benbuljong, rökt hjärta, kokades fonder, levergrytor, patéer och en massa annat gott och nyttigt. Numera är det primärt muskelkött som säljs i butiken och vårt förhållande till organ- och inälvsmat har förändrats mycket.

Organ och inälvor

Här hemma äter vi olika organ- och inälvsmat i form av lever och benbuljong ganska regelbundet och tycker att det är fantastiskt gott.

Vet dock att många har svårt för den lite unika smaken, som skiljer sig en del från muskelkött, och själva vetskapen om att det är just organ och/eller inälvor man äter. Att det kan vara svåra att tillaga och det blir många faktorer som bidrar till att det helt enkelt inte blir av.

Men nu, och med tanke på detta, vill vi gärna tipsa om Organtillskott som svenska Nordic Kings tagit fram. Tillskotten är frystorkade och alla näringsämnen finns därmed bevarade.

Organtillskotten är gjorda uteslutande på svenska, ekologiska/KRAV och 100% gräsbetade nötdjur. Helt fria från tillsatser och förpackade i kapslar (tablettform). [1]

Köp Organtillskott:

Organmix (innehåller 900 mg lever, 900 mg njure och 900 mg hjärta – inget annat!)

Lever (innehåller 2700 mg nötlever – inget annat!)

Hjärta (innehåller 2700 mg nöthjärta – inget annat!)

Njure (innehåller 2700 mg nötnjure – inget annat!)

Fri frakt vid order över 500 kr!

Alla fyra varianter med samma höga kvalité och med samma tanke – ett kosttillskott gjort på organ/inälvor som gör det enkelt och bekvämt att tillgodogöra sig 100% naturliga näringstäta råvaror proppfulla med mineraler, vitaminer och antioxidanter.

fyra bilder på inälvstillskott

Helt enkelt ett superfood i tillskottsformat!

Eller som Nordic Kings själva skriver:

Vi skapade Nordic Kings inälvstillskott för att göra det så smidigt som möjligt att regelbundet kunna få i sig näringspackade inälvor av riktigt hög kvalitet utan en massa krångel.

Ingen smak, ingen jobbig tillagning och inget besvär. Bara riktigt bra nötinälvor.

Organ- och Inälvsmat som kosttillskott

Dessa tillskott har snabbt blivit en favorit här hemma Under vårt tak, vi äter dem dagligen och förstår att de blivit en ”hit”! Helt unika i sitt slag.

Varför ska man äta organ?

Organ och inälvor är sannolikt de mest näringstäta råvarorna som finns, det är ett superfood i sin rätta bemärkelse. Tråkigt nog så får de inte den uppmärksamheten de verkligen förtjänar. Detta trots att vi människor enligt evolutionen är biologiskt anpassade till just denna näringsprofil. [2]

De innehåller en unik kombination av mineraler, vitaminer, antioxidanter och kofaktorer (En kofaktor är en kemisk förening som binder till enzymer för att bidra till dess katalytiska förmåga [3]).

Med en bred näringsprofil, hög koncentration av näringsämnen samt optimal biotillgänglighet är inälvor svårslaget när det kommer till riktigt nyttiga råvaror.

Biotillgänglighet

Näringsämnena i organ och inälvor är, som vi nämnt tidigare, mycket biotillgängliga. Detta innebär att kroppen lätt kan absorbera de näringsämnen som finns i råvaran.

Man kan tycka att det är en självklarhet men så är tyvärr inte fallet, animaliska råvaror har i regel mycket större biotillgänglighet i förhållande till plantbaserade. [2] När det gäller plantbaserade råvaror så behöver kroppen själv omvandla dess näringsämnen för att de ska bli tillgängliga och komma kroppens alla celler tillhanda. Detta har alltså redan skett i animaliska råvaror och näringsämnena är därmed fullt tillgängliga.

Näringsämnen

Vi kan inte nog hylla organ och inälvsmat och deras rika näringsinnehåll.

Här följer en uppradning (utan inbördes näringsordning) av näringsämnen som finns i inälvor och därmed även i Organtillskotten:

  • A vitamin (retinol och retinylestrar)
  • Alfakaroten (förstadiet till A vitamin)
  • Betakaroten (förstadiet till A vitamin)
  • B1 vitamin Tiamin
  • B2 vitamin Riboflavin
  • B3 vitamin Niacin
  • B5 vitamin Pantotensyra
  • B6 vitamin Pyridoxin
  • B9 vitamin Folat
  • B12 vitamin Cyanokobalamin
  • C vitamin (antioxidant)
  • D vitamin
  • E vitamin (antioxidant)
  • K vitamin
  • Prolin (en aminosyra som är byggsten till protein)
  • Glycin (en aminosyra som är byggsten till protein) – finns även rikligt i kollagen
  • Kolin (essentiellt vattenlösligt näringsämne)
  • Kalcium (mineral)
  • Hemjärn (mineral)
  • Magnesium (mineral)
  • Fosfor (mineral)
  • Kalium (mineral)
  • Natrium (mineral)
  • Zink (mineral)
  • Koppar (mineral)
  • Selen (mineral)

Naturen är fantastisk och förser oss med det vi behöver för att fungera rätt och må bra.

Varför frystorkning?

Svaret är mycket enkelt. Frystorkning är en metod som är skonsam mot känsliga näringsämnen så som t.ex. vitaminer.

Man räknar med att frystorkning bevarar 97% av alla näringsämnen i råvaran. [1] Detta är unikt när det kommer till “konservering” av näringsämnen.

Vem kan äta Organtillskott?

Alla som äter någon form av animalier kan också äta kosttillskott gjorda på inälvor.

Text om varför man bör köpa inälvstillskott

Ja då är valet självklart! Organtillskott är unika och har sannolikt en överlägsen, samt helt naturlig och biotillgänglig, näringsprofil.

Passa på och beställ Organtillskott redan idag:

Organmix (innehåller 900 mg lever, 900 mg njure och 900 mg hjärta – inget annat!)

Lever (innehåller 2700 mg nötlever – inget annat!)

Hjärta (innehåller 2700 mg nöthjärta – inget annat!)

Njure (innehåller 2700 mg nötlever – inget annat!)

Fri frakt vid order över 500 kr!

Avslutande ord

Vår önskan är att fler väljer att äta organ och inälvor, att man använder hela djuret – från nos till svans.

Organ- och inälvsmat är överlägset när det kommer till näringstäthet och näringsprofil samtidigt som det är oerhört biotillgängligt.

Utöver det finns en positiv miljöaspekt då gräsuppfödda idisslare (nötdjur) bidrar till en större artrikedom och ökad kolinlagring samt att djuren växer upp i lagom takt på naturlig föda och då hinner köttet utvecklas riktigt vad gäller alla aspekter. [4]

Det har med andra ord alla fördelar man söker.

Har man svårt för smak, konsistens, lukt eller vad det nu kan vara på inälvsmat så finns numera naturliga Organtillskott som är gjorda uteslutet på svenska, ekologiska och 100% gräsbetade nötdjur.

Inälvstillskott skapar möjlighet till en kontinuitet, lättillgänglighet och ett intag med garanterad hög näringsprofil.

Lev väl!
Magnus & Jenny

Källor:
[1] https://nordickings.se/
[2] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[3] https://sv.wikipedia.org/wiki/Kofaktor
[4] https://www.gronagardar.se/sv
[SÖKORD] Paleo KETO Carnivore naturbetad funktionsmedicin rawfood biohacking kroppsoptimering inälvstillskott stenåldersmat stenålderskost paleomat paleokost nötinälvor nötlever nöthjärta nötnjure

15 jun 2020
jordgubbar i durkslag

Midsommarmat

Nu är vi inne i midsommarveckan och vi börjar planera för allt gott som vi vill njuta av under midsommarhelgen.

Vi hoppas även kunna hjälpa dig lite med planeringen av midsommarmat genom att tipsa om lite god mat som passar bra på buffébordet, under grillkvällen och till kaffet i midsommar.

Midsommarlunch

Den klassiska midsommarlunchen för många är matjessill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Fantastiskt gott och enkelt för alla som kan och vill äta detta.

Här nedan hittar du några goda rätter som ger ett härligt alternativ till den klassiska midsommarlunchen och dessutom väcker nyfikenhet.

För dig som älskar räkor vill vi tipsa om våra lyxiga Gröna räkrullar som du dessutom enkelt förbereder i förväg om du önskar.

Gröna räkrullar snyggt serverade på fat

Ett gott och mycket populärt vegetariskt alternativ är vår ljuvliga Tomatpaj med pesto, så god! Här kan du välja att göra din pesto på dina favoritörter.

Tomatpaj med pesto

En relativt ny bekantskap i vår receptbank är våra Tonfiskrullar. Passar även dessa perfekt till midsommarlunchen serverade med en fräsch sallad.

Tonfiskrullar

Grillkväll

När det kommer till goda tillbehör till grillat oavsett om det är kött, fisk, fågel eller grönsaker som är på menyn är vår Blomkålssallad fantastisk. Ett perfekt alternativ till den klassiska potatissalladen.

Krämig Blomkålssallad närbild

En favorit när det kommer till gratänger som smakar underbart till grillat är en krämig Fänkålsgratäng, med härliga smaker av vitlök och soltorkade tomater blir det en succé!

Fänkålsgratäng till grillat

Jordgubbar hör verkligen midsommar, och sommaren överlag, till och om du älskar jordgubbar måste du testa denna somriga och fräscha Jordgubbssalsa. Ett ljuvligt tillbehör till grillat!

Jordgubbssalsa

Med den perfekta blandningen av sött och salt blir Baconlindad sötpotatis lätt en favorit hos alla runt bordet.

Baconlindad sötpotatis

En såsfavorit till grillat är en krämig Vitlök och chilimajonnäs.

Vitlök och chilimajonnäs

Få en fräsch och god avslutning på din grillkväll med en dröm av vattenmelon!

En vattenmelonsdröm redo att servera

Till kaffet

Jordgubbar hör som sagt midsommar och sommaren till och vad kan bli mer somrigt än vår Somriga tarte, med sin ljuvliga smak av citron och jordgubbar. Servera med vispad kokosgrädde och njut!

Sommar tarte

Avnjut en underbar Cashewglass med smak av vanilj till dina jordgubbar eller Jordgubbspaj!

Cashewglass serverad tillsammans med jordgubbar

För dig som älskar choklad och mandelsmör vill vi tipsa om vår Efterrättspizza som du självklart nu till midsommar toppar med färska jordgubbar.

Efterrättspizza

Ännu fler recept

För mer inspiration på god midsommarmat gör ett besök i vår stora digitala receptbank Paleoskafferiet.

Har du den stora glädjen att vara ägare till våra böcker Ren & Naturlig mat och Nyttigare gott så vet du att där hittar du ännu fler unika recept som passar ljuvligt till midsommar.

annons för kokböcker Paleo

Njut gott!

Vi önskar dig nu en härlig midsommar med massor av god midsommarmat och trevligt sällskap ute i det vackra sommar Sverige.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo glutenfritt mejerifritt laktosfritt utan vitt socker nyttigt glutenfri mejerifri laktosfri matglädje 

14 jun 2020
Sardiner på ett fat, rika på omega 3

Omega 3

Omega 3 hanterar flera viktiga funktioner i kroppen och är en essentiell (livsnödvändig) fettsyra.

Vi människor kan inte bilda denna fettsyra själva utan behöver få i oss den via mat eller kosttillskott för att, helt enkelt, må bra.

Inflammationer – Värk – Morgonstelhet

Allt detta, och mycket mer, kan underlättas med rätt nivåer av Omega 3 i kroppen!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Tre riktigt bra Omega 3 tillskott:

Puori – flytande (hög kvalité och till ett bra pris)

ArcticMed – flytande (ett fantastiskt fint tillskott med mycket bra recensioner)

Puori – tabletter (enkelt och smidigt med tabletter)

Nedan följer en utförlig guide om Omega 3 samt information om hur man kan stötta kroppen med mat samt bästa tillskotten.

Omega 3 är en fettsyra som normalt tas upp via kosten vi äter. Fettsyran finns bl.a. i fet fisk, gräsbetat kött, alger, chiafrön och valnötter.

Artikeln innehåller:

  1. Vad är Omega 3?
  2. DHA, EPA och ALA
  3. Vad gör Omega 3?
  4. Vad är inflammationer?
  5. Balansen Omega 3 och Omega 6
  6. Lider du brist på Omega 3?
  7. Vad kan man göra?
  8. Omega 3 har många hälsofördelar!
  9. Hur mycket Omega 3 behöver just du?
  10. Risker med Omega 3
  11. Avslutande ord

Vad är Omega 3?

Omega 3 är namnet på en grupp fettsyror. Den kemiska beskrivningen är: ”En fleromättad fettsyra är en lång kedja med kolatomer som har minst två eller flera dubbelbindningar mellan kolatomer”. [1]

Den huvudsakliga fettsyran i Omega 3 familjen heter alfa-linolensyra. Den kan omvandlas bland annat till EPA och DHA. Rent allmänt så är fetter livsviktiga för oss människor och vi behöver få i oss dem via kosten eller ”gör om” dem från kolhydrater och proteiner, som vi äter, för att överleva.

De flesta fetter som kroppen behöver kan alltså bildas om från kolhydrater och protein till fettsyror. Men undantaget är vissa Omega 3 och Omega 6 fetter som vi måste få i sin rätta form via mat eller som tillskott.

Det finns, med andra ord, två fettsyror som kroppen inte kan göra själv och de är essentiella fettsyror. Dessa är Omega 3 fettsyran Alfa-linolensyra samt Omega 6 fettsyran Linolsyra. [2]

I denna artikel kommer vi fokusera på Omega 3 och dess egenskaper.

Det finns tre olika typer av omega 3-fettsyror:

  • DHA (Dokosahexaensyra/Docosahexaenoic Acid)
  • EPA (Eikosapentaensyra/Eicosapentaenoic Acid)
  • ALA (alfa-linolensyra/Alpha-Linolenic Acid)

DHA, EPA och ALA

DHA och EPA är långkedjade fettsyror som främst återfinns i fisk och gräsbetat kött (även vissa alger). ALA är en kortkedjad fettsyra och återfinns främst hos plantor som exempelvis chiafrö, valnötter och alger.

De vanligaste Omega 3 fettsyrorna är EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra).

Vad gör Omega 3?

Omega 3 minskar inflammation samt är en av byggstenarna till kroppens cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Speciellt viktigt är denna fettsyra för att kontinuerligt bygga upp alla hjärnans celler.

Tankarna om möjligheten ett lindra inflammationer i kroppen, och därmed inflammatoriska sjukdomar, beror på att Omega 3-fett bildar ämnet EPA som dämpar inflammation samt DHA som också är inflammationshämmande men även agerar byggstenar för hjärnans nervceller.

Vad är inflammation?

Rent biologiskt och evolutionärt så är inflammation något bra och en respons från kroppens immunförsvar vid t.ex. en infektion eller en vävnadsskada.

På kort sikt kan en lokal inflammation, från kroppsskada eller infektion, därmed spela en aktiv, bra och korrekt roll i att hjälpa kroppen att läka.

MEN när inflammationen blir låggradig och långvarig, eller till och med kronisk, så förstörs celler och vävnader och risken för medicinska tillstånd såsom hjärtsjukdomar och artrit ökar avsevärt. Det uppstår då en oxidation i kroppens celler.

Omega 3 fettsyror kan hjälpa till med att förebygga eller underlätta flertalet orsaker associerade med inflammation.

Man bör därmed prioritera och aktivt jobba för en minimering av låggradiga inflammationer i kroppen. Detta för att dessa med tiden i princip oundvikligen kan leda till vällevnadssjukdomar.

Man gör detta enklast med kosttillskott i form av Omega 3.

Men självklart finns fettsyran naturligt i mat, så som t.ex. fet fisk (makrill, sill, sardiner, m.m.) och gräsbetat kött. Fettsyrorna från animalier är mer biotillgängliga än de från vegetabilier, men även vegetabilier innehåller Omega 3, t.ex. alger, chiafrön och valnötter.

Och om du är nyfiken på “Världens finaste Sardiner“, som tillverkaren presenterar sina produkter, så klicka dig gärna in här, läs mer och köp dem. Naturligt rika på Omega 3, du kommer bli besviken på varken smak eller kvalité!

Balansen Omega 3 och Omega 6

Man brukar jämföra balansen mellan Omega 3 och Omega 6 för att få svar i form av en kvot.

Ett önskvärt förhållande (en kvot), mellan dessa fettsyror i kroppen, bör ligga på kvoten 1:1–4. Det vill säga – lika mycket Omega 3 som Omega 6 eller som mest fyra gånger mer Omega 6. Detta anses vara en hälsosam och normal kvot.

Kvoten 1:1–4 är ett hälsosamt tillstånd i kroppen som bör hålla låggradiga inflammationer borta. [4]

Tyvärr så är det oftast långt ifrån dessa siffror som verkligenhet landar. Vår moderna kosthållning med mycket spannmål och vegetabiliska oljor ökar Omega 6 onormalt mycket och ger därmed en helt annan kvot.

Det ”normala” i västvärlden ligger kanske på kvoten 1:15-25. Detta i sin tur innebär ökad risk för låggradiga inflammationer dramatiskt och därmed vällevnadssjukdomar. [4]

En hög förekomst av Omega 6-fettsyran arakidonsyra indikerar inflammationer. Man kan även avläsa inflammationer i kroppen via värdet på CRP (C-Reaktivt Protein) vilket oftast tas i samband med att man mäter blodfetter. CRP är en markör som levern tillför blodet vid inflammation. [4]

Man skulle kunna säga att idag med en modern kosthållning krävs det, ett generellt, tillskott av Omega 3 för att uppnå en optimal balans mellan fettsyrorna för att bibehålla en god hälsa.

Lider du brist på Omega 3?

Tecken på en eventuell brist kan ibland vara otydlig och svåra att upptäcka. Men det finns några ganska typiska symptom.

Har du noterat följande [5]:

  • Torr hud
  • Skrovlig hud
  • Sår i hårbotten
  • Dåliga naglar

Ovanstående kan vara indikation på en Omega 3 brist.

Vad kan man göra?

Kosten har en avgörande betydelse och att efterlikna Paleokosten, vilket är människans ursprungskost och den vi enligt evolutionen är biologiskt anpassade efter [4], är ett stort steg i rätt riktning.

Undvik spannmål, kemiska tillsatser, vegetabiliska oljor och industriellt framtagen mat. Välj råvaror som är så naturliga som möjligt. Ät vildfångad fet fisk, vilt kött eller gräsbetat kött, alger, chiafrön och liknande för att uppnå en fin kvot mellan fettsyrorna.

Detta sammantaget ger en högre grad av Omega 3 samt ett mer, för människan, normalt intag av Omega 6 (alltså minskat Omega 6 i förhållande till en modern kosthållning).

Tillskott av Omega 3 är också en mycket fin väg att gå för ett mer hälsosamt liv och det man primärt bör tänka på där är kvalitén på oljan.

Oljan har lätt för att oxidera och det är därmed av stor vikt att den olja du väljer tillverkas under goda förhållanden samt innehåller ett naturligt oxidationsskydd.

Tre riktigt bra Omega 3 tillskott:

Puori – flytande (hög kvalité och till ett bra pris)

ArcticMed – flytande (ett fantastiskt fint tillskott med mycket bra recensioner)

Puori – tabletter (enkelt och smidigt med tabletter)

En skål med omega 3 i tablettform

Omega 3 har många hälsofördelar!

  • Inflammationshämmande
  • Bygger upp kroppens celler
  • Minskar inlagringen av kroppsfett
  • Ökar fettförbränningen
  • Ökar fokus (genom ökat blodflöde till hjärnan)
  • Stärker den kognitiva förmågan
  • Minskar aktiveringen av stresshormoner

Fettsyran minskar även blodets förmåga att levra sig (vilket minskar risken för blodpropp).

Som en extra bonus, när man tar tillskott av fettsyror i samband med viktnedgång så kan det hjälpa till att reducera kroppens nivåer av insulin, glukos och triglycerider. Detta sammantaget kan ge effekter som gynnar fettförbränningen i kroppen. [3]

Hur mycket omega 3 behöver just du?

Det är inte helt lätt att veta hur mycket Omega 3 som är bra och lagom att äta per dag för just dig. Men det finns dels rekommendationer från Livsmedelsverket [2] och dels från hälso- och kostrådgivare (samt av producenter för kosttillskott) och enligt dessa rekommendationer bör man äta någonstans mellan 2–5 gram per dag.

Det är viktigt att tänka på att få i sig både Omega 3 och Omega 6 eftersom båda är essentiella och innehåller fettsyror som kroppen behöver. MEN det absolut viktigaste är balansen mellan dessa fettsyror!

Risker med tillskott av Omega 3

Var inte rädd för tillskott av fettsyran, men om du äter någon form av receptbelagd medicin så kan det vara klokt att få en läkares tankar kring medicinens effekter i samband med ett tillskott av fettsyran.

Omega 3 verkar blodförtunnande och det kan t.ex. innebära risker att i samband med medicinen Waran ta tillskottet – med andra ord, för en dialog med läkare. [5]

Avslutande ord

Sannolikt, och generellt, så lider de flesta brist på Omega 3 samt även D-vitamin och Magnesium, detta är tre näringsämnen som många skulle behöva tillskott av och därmed uppleva hälsovinster på.

Läs gärna mer om D-vitamin i vår artikel om D-vitamin här.

Läs gärna mer om Magnesium i vår artikel om Magnesium här.

Med önskan om ett friskare liv!
Magnus & Jenny Omega3

Källa:
[1] https://omega3.se/vad-ar-omega-3/
[2] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6
[3] https://www.dietdoctor.com/se/omega-3
[4] Paleo-Institute, utbildningen: Certifierad PI Kost- & Hälsocoach
[5] https://www.doktorn.com/artikel/det-du-behöver-veta-om-omega-3/

7 jun 2020
Grön hälsosmootie i glas med sugrör

Grön hälsosmoothie

En Grön antiinflammatorisk hälsosmoothie som är fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter, så underbart!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Snabbt och enkelt

En riktigt god smoothie kan vara ett bra komplement till frukosten, ett fint litet mellanmål eller om man behöver något snabbt när man är på språng.

I vår digitala receptbank Paleoskafferiet kan du redan hitta recept på bl.a. Blåbärssmoothie, Kaffesmoothie och Hallonsmoothie, så gott!

tre smoothies på rad

Antiinflammatorisk smoothie

Vår nya Gröna hälsosmoothie innehåller massor av nyttigheter som bidrar till en bättre hälsa och verkar antiinflammatoriskt i din kropp, en riktig hälsoboost!

Två viktiga ingredienser

Babyspenat – innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter och är en boost gör immunförsvaret.

Ingefära – verkar inflammationshämmande i kroppen och är bra vid förkylningar. Den anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret.

Kollagen

Kollagen är något som vi tar som tillskott varje dag på det ena eller andra sättet för att stärka kroppen.

Kollagen är bra för hud, hår, naglar, bindväven, skelett, leder och muskeluppbyggnad. Det verkar även läkande för mag-/tarmkanalen och har med andra ord en både viktig och mångsidig funktion i kroppen.

Köp Kollagen här: https://adtr.co/4EWujH

För extra boost mixa ner 1 msk kollagen i sin smoothie!

Grön hälsosmoothie i glas redo att avnjutas!

Recept

Hälsoboosta med en Grön hälsosmoothie!

Hela receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Receptet på Grön hälsosmoothie hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo nyttigt nyttig frukost mellanmål måbra recept bästa

2 jun 2020
Citroner utspridda på ett bord, fyllda med C-vitamin

C-vitamin

Det finns mycket att lära om denna viktiga, och ibland kanske lite bortglömda, C-vitamin! På senare tid*, med den oron som råder i omvärlden, så har vitaminens egenskaper mer och mer diskuterats.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Läs vidare om hur du kan få i dig vitaminen, vad den gör för kroppen, vilka positiva effekter den har samt vad som kan ske vid en eventuell brist.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin, eller Askorbinsyra (L-Askorbinsyra) som det också heter, tillhör de vattenlösliga vitaminerna tillsammans med B1(tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (Pyridoxin)), B7 (biotin), B9 (folatsyra) samt B12 (Cyanokobalamin), den har en syrlig smak och är av kristallstruktur.

Är du i behov av och nyfiken på ovan nämnda B-vitamin så har Helhetshälsa ett intressant B-vitamin komplex.

Flera vitaminer fungerar också som antioxidanter, varav C-vitamin är en mycket stark antioxidant, och gemensamt för dessa är att de bland annat tar hand om överskottet av fria radikaler. [1]

Mest effektivt är att tillföra C-vitamin tillsamman med andra näringsämnen – kroppen skyddar sig mot angrepp av fria radikaler genom flera olika antioxidanter [2] – och det kan därmed vara sunt att tillföra en variation av näringsämnen.

Naturliga råvaror så som en bred och fin variation av riktig mat är en förutsättning för att uppfylla kroppens behöv av vitaminer, mineraler och näringsämnen och därmed alltid det bästa.

Kosttillskott

Men att ta kosttillskott vid olika tillfällen och som punktinsatser när det t.ex. föreligger en ökad stress, mer fysiska påfrestning, hård fysisk aktivitet, vid förkylning eller sjukdom samt för att upprätthålla en bra allmänhälsa är en god ide.

Tre olika tillskott som kan göra skillnad:

Askorbinsyra

C-vitamin Complex

Nyponpulver

C-vitaminbrist

Askorbinsyra, som är ett annat namn på C-vitamin, kommer från latinets ”a scorbutus” viket betyder ”utan skörbjugg”. Med andra ord den sjukdom som kan uppstå vid allvarlig C-vitaminbrist.

I en allvarlig C-vitaminbrist vill man inte hamna och i dagens samhälle är det väldigt ovanligt att en så stor brist skulle uppstå, annat än om man har en svår bakomliggande problematik (som t.ex. sjukdom eller matproblematik).

En lindrig brist kan ge symptom som trötthet, svaghet och irritation. Men även försämrad sårläkning och en högre infektionskänslighet är relativt vanliga symptom.

bild med text om symptom vid brist på c-vitamin

Allvarlig brist kan, som sagt i sällsynta fall, ge skörbjugg – vilket är en mycket svår sjukdom med symtom som t.ex. inflammationer i tandköttet.

Vid stress under enstaka tillfällen, tillfälliga perioder eller under längre perioder, så förbrukas C-vitamin, magnesium och vitamin B6 snabbt i kroppen. Man bör därmed se till att hålla upp dessa nivåer, genom en variationsrik och näringsrik kost samt även komplettera med tillskott.

En känslig vitamin

Rent kemiskt så är C-vitamin vattenlöslig, den oxiderar lätt vid upphettning men även alkalisk pH ökar oxidationen.

Om man varmhåller mat länge eller värmer den vid upprepade tillfällen så försvinner vitaminen (den bryts ner). Hög värme, långvarig värme eller upprepad uppvärmning förstör alltså C-vitaminet i råvaran.

Vitaminen påverkas negativt av luft (syre), ljus och värme, dessa element gör att den förlorar i styrka. Med andra ord, om man pressar apelsin till juice och har det i kylskåpet så kommer halten C-vitamin att minska med tiden.

Allt detta innebär att vitaminen är något känslig och behöver därmed behandlas varsamt, både vad gäller förvaring och när den används i matlagning.

apelsiner som krockar med ett glas juice fyllt med c-vitamin

Syntetisera C-vitamin

Människan, tillsammans med vissa andra djur, kan inte själv tillverka (syntetisera) denna vitamin utan behöver få i sig C-vitamin via mat eller kosttillskott.

Annars är det mer regel än undantag att djur själva syntetisera askorbinsyra som en normal kroppslig process, detta sker dagligen och kontinuerligt via glukos i njurar eller lever.

Men vi människor saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. Detta – tillsammans med att halveringstiden för C-vitamin, som lagras i vävnaden, är omkring 16–22 dagar samt att halveringstiden för vitaminen i blodomloppet endast är 3–6 timmar – gör att kroppen behöver en kontinuerlig påfyllning.

Med en ökad ålder minskar även kroppens förmåga att lagra C-vitamin i vävnad och blod.

Det kan vara fint att ha ett jämnt intag (kanske till och flera gånger per dag) för att hålla bra C-vitaminnivåerna, detta speciellt då om man är äldre eller om man har bakomliggandebesvär.

Vid influensa, infektioner, bältros, m.m., kan högre dos av C-vitamin som tas oftare, till exempel varje timme ha en stor positiv effekt. [3]

C vitamin ökar hudens kollagenproduktion

Proteinet kollagen är viktigt för hudens elasticitet och vitaminen C är den enda antioxidant som kan öka kollagensyntesen. När vi åldras förlorar vi tyvärr mer och mer förmågan att skapa kroppseget kollagen. Påfyllnad av C-vitamin men även tillskott av kollagen kan därmed bli aktuellt.

L-Askorbinsyra fungerar som en signal till kollagengener att syntetisera (tillverka) kollagen, samt agerar som en kofaktor för två enzymer som är viktiga för kollagenets syntes. [3]

Hur fungerar C-vitamin i kroppen?

Vitaminet har många positiva och viktiga egenskaper.

Stärkande av immunförsvaret och att öka kroppens motståndskraft mot (vid) förkylningar, influensa och infektioner är troligen någon av de viktigaste och mest kända funktionerna. [4]

knapp med köplänk till C-vitamin

C-vitamin har även en avgörande roll vid reglering av blodets kolesterolhalt. Kolesterol är livsnödvändigt och tillverkas i lever och tarmvägg.

Vi producerar med andra ord själva större mängder kolesterol än vad vi normalt får via kosten, samt att kroppen är självjusterande (vilket innebär att om vi vid ett tillfälle, eller en period, får i oss mer kolesterol via kosten så sänks den kroppsegna produktionen och vise versa).

Kolesterol krävs för uppbyggnad av cellmembran, hormoner, D-vitamin samt för kroppens interna transport av fettsyror. C-vitamin motarbetar oxidering av LDL-kolesterolet och plackbildning i artärerna. [4]

C-vitamin kan döda virus och minska förökning av patogena bakterier samt stimulerar produktion av vita blodkroppar och antikroppar.

C-vitamin är bra för:

  • bidrar till kroppens egen kollagenbildning
  • immunförsvaret
  • ämnesomsättningen
  • normal funktion av nervsystemet
  • normal psykologisk funktion
  • skydda celler från oxidativ stress
  • minska trötthet och utmattning
  • verka antiinflammatorisk
  • krävs för proteinsyntesen (uppbyggnad/läkning av skelett, brosk, bindväv, muskler, hud och hår samt medverkande enzymer)
  • för ett friskt tandkött och motverkar tandköttsinflammation
  • gynnar järnupptag samt bidrar till lagring av järn i benmärg, mjälte och lever
  • ökar upptag av mineral (från tarmen och blodet)
  • motverkar (tillsammans med kollagen) för tidigt åldrande
  • motverkar uppkomst av autoimmuna sjukdomar
  • skyddar mot samt avlägsnar tungmetaller ur kroppen (speciellt avgiftande mot bly)
  • ökar effekterna av vitamin B12
  • bibehåller friskt fortplantningssystem

C-vitamin är en kraftfull antioxidant

Som vi nämnde tidigare i texten så agerar även vissa vitaminer som antioxidanter och skyddar därmed kroppen från fria radikaler.

Bland annat kan lokalt applicerad C-vitamin ha förmågan att skydda huden mot skador som orsakas av solljus. Vitaminet gör detta genom att neutralisera fria radikaler, som annars skulle förstöra hud och dess komponenter.

Tre olika tillskott som kan göra skillnad:

Askorbinsyra

C-vitamin Complex

Nyponpulver

Naturliga källor

Det mesta av C-vitaminintaget kommer sannolikt från frukt och/eller grönsaker.

C-vitaminkällor (utan inbördes rangordning):

Det finns flera fina exempel på bra C-vitaminkällor i Norden som alltså odlas lokalt. Något vi gärna tipsar om är lever från Svenska gräsbetande nötdjur, lever är en oerhört näringstät råvara och innehåller även C-vitamin.

Nypon på en buske, fyllda med C-vitamin

Pepparrot är (vad vi funnit) den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram [5], men även svarta vinbär och vitkål är bra. En råkostsallad med strimlad vitkål, strö svarta vinbär över salladen eller riven pepparrot över maten är tre toppentips för dagligt extra C-vitamintillskott.

Men även inälvsmat, så som t.ex. lever, innehåller C-vitamin. Har man svårt för att äta inälvor så kan vi tipsa om inälvstillskott via Nordic Kings. Dessa tillskott är helt naturliga, fria från tillsatser och från ekologiska/KRAV samt 100% gräsbetande svenska nötdjur!

Tyvärr så innebär vårt moderna samhälle med tillgång till jordens alla frukter och grönsaker året om att de fraktas långt.

För att klara detta skördas de omogna och C-vitamin bildas sent i mognadsprocessen. Så trots att man själv gör nypressad apelsinjuice till frukosten så är det sannolikt inte en vitaminbomb man får i sig.

Dosering

RDI: 60–100 mg
ODI: 2 000–12 000 mg

Rekommenderat dagligt intag (RDI) är för vuxna 75 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande). [1] Men Livsmedelsverkets rekommendation på 75 mg/dag är satt för att minimera skörbjugg och därmed kanske inte kroppens faktiska behov.

Måttet RDI är rekommenderade miniminivåer för att förebygga näringsbrister! Det har alltså inget med optimal hälsa att göra.

Vi har tidigare skrivit om RDI och ODI (artikeln om D-vitamin) – Optimalt dagligt intag – och tycker att ODI skulle vara en betydligt bättre rekommendation. För det är väldigt långt från skörbjugg till att ha ett optimalt fungerande immunförsvar.

Överdosering

På grund av att C-vitamin är vattenlösligt så bör man inte kunna få ett överskott i kroppen, ett överskott följer helt enkelt med urinen ur kroppen.

Man hör ibland kopplingen – högt intag av C-vitamin och njursten. Dock så beror detta sannolikt mer på tillsatser i kosttillskott än själva vitaminen och att alltid använda rena kosttillskott samt mat utan tillsatser bör alltid vara en prioritet.

Avslutande ord

C-vitamin har en stor och viktig roll i många processer som sker i kroppen. Oftast, och helt rätt, så förknippas den med immunförsvaret – detta är dock bara en del i allt vitaminen gör.

Sannolikt är det en stor fördel att kontinuerligt förse kroppen med C-vitamin för att upprätthålla bästa möjliga funktion och hälsa.

Magnus & Jenny

*våren, sommaren 2020

Källor:
[1] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter
[2] https://ehdin.com/c-vitamin-ar-livsviktigt/
[3] https://naringscenter.se/fragor-svar/forkylning-influensa-och-c-vitamin/
[4] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[5] http://matkalkyl.se/se-pepparrot.php

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube