16 mar 2021
Två olika återanvändbara kaffefilter, ett i bomull och ett i linne, på en skärbräda.

Återanvändbara kaffefilter

Återanvändbara kaffefilter, eller flergångsfilter för kaffe som de också kallas, har blivit mer och mer populärt. Miljövänliga kaffefilter i hållbara material som används om och om igen istället för engångsfilter som kasseras efter endast en användning.

Artikeln innehåller annonslänkar från Jordklok.

Små och enkla val i vardagen kan minska resursslöseriet och göra stor nytta i form av en hållbar framtid. Man minskar helt enkelt på den stora åtgången av engångsartiklar.

Det pratas ofta om det ekologiska fotavtrycket man lämnar efter sig och att använda sig av flergångsfilter kan vara en väg att gå. De är miljövänliga, innehåller mindre gifter, minska på engångsförbrukningen, är ekonomiskt och – inte minst – ett återanvändbart kaffefilter ger en lite exklusivare känsla av själva kaffekokandet.

 

Återanvändbara kaffefilter i naturmaterial kan vara lite av ett förverkligande om en mer klimatsmart vardag. En god form av shopping.

Det dricks en hel del kaffe i Sverige

Sverige är ett kaffedrickande land, tydligen konsumerar vi näst mest per invånare i världen och slås bara av Finland som alltså intar första platsen. Det blir troligen en hel del kaffe det.

Och med mycket kaffedrickande så följer även en hel massa kaffebryggande. Många engångsfilter som förbrukas och kastas i soporna till följd av detta. Om man önskar använda engångsfilter så är rekommendationen oblekta och komposterbara alternativ.

Tyvärr så har engångsfilter på senare tid uppmärksammats för att de kan innehålla bland annat bly. Tidningen Råd & Rön har skrivit artiklar kring detta. Dessutom kan de lämna en bismak, samt doft, till det färdiga kaffet som kanske inte är varken angenäm eller trevlig.

Flera engångsfilter i en hög

Kaffefilter som återanvänds

Numera finns en uppsjö med olika typer av återanvändbara kaffefilter. Vi har testat några och är riktigt nöjda.

Det man kan göra, som är bäst, är ett eget test av några olika återanvändbara kaffefilter för att hitta sin egen favorit. Egna preferenser som hur ofta man kokar kaffe, om man föredrar bomull eller t.ex. linne i sina flergångsfilter för kaffet är såklart grundläggande.

Men vi tänkte i denna artikel tipsa om två flergångsfilter så att det blir lättare att göra ett beslut och komma till ett köp.

Droppfilter

Vi kommer i denna guide ta upp droppfilter till kaffebryggare. Det är alltså detta filter som är absolut vanligast och sannolikt det man avser när man talar om kaffefilter.

Ett återanvändbart kaffefilter passar alltså i avsedd plats i en kaffebryggare precis som ett vanligt traditionellt engångsfilter. Var noga att flergångsfiltret är märkt med ”1×4”.

Ett droppfilter syftar till ett filter man mäter upp malet kaffe i som sedan sakta fylls på med varmt vatten och släpper ifrån sig droppar av färdigbryggt kaffe ner i en kanna.

Storleken 1×4

Det finns lite olika storlekar på kaffefilter, men det absolut vanligaste och det som bör passa i en standardkaffebryggare är märkt med 1×4.

Siffrorna 1×4 kan härledas till originalfiltret från Melittas filter för 4 koppar kaffe. Numer används det som ett standardmått när det används i en vanlig kaffebryggare som klarar upp till omkring 8–10 koppar.

Siffrorna 1×4 hänvisar till måttet 125 mm högt vilket gör att filtret du köper passar i en vanlig standardkaffebryggare.

Material för ett flergångsfilter

Det finns några olika typer av material för återanvändbara kaffefilter att välja mellan, så som t.ex. bomull och linne. Vilket man väljer beror såklart mest på personliga preferenser.

Båda materialen är hållbara och behåller därmed sin form i bryggaren utan att ”sagga” ihop eller vika sig under själva bryggningen. Filtren ger heller ingen bismak och är dessutom ekonomiskt ganska likvärdiga i pris.

Dock så kommer filtret, oavsett om det är bomull eller linne, att missfärgas av kaffet. Detta kan man antingen tycka ger karaktär och är lite estetiskt snyggt eller motverka genom att mer ofta rengöra filtret.

Att notera

Olika sorters kaffe kan innehålla olika mycket fett och därmed påverka filtren på lite olika sätt. Fett kan sätta igen filtret och då är tipset, vi skriver om nedan, med bikarbonat och ättika toppen!

När flergångsfiltrens livslängd är uppnådd och de är förbrukade så kan man klippa ner dem i småbitar och kompostera dem.

Ekologiskt kaffefilter i bomull på en skärbräda

Bomull

Ett flergångsfilter i ekologisk bomull, tillverkas i Sverige.

Med 100% ekologisk bomull.

Man gör precis som vanligt: placerar filtret i avsedd plats i kaffebryggaren, fyller på med malet kaffe och låter sedan vattnet passera genom kaffet och filtret ner i kannan.

 

För att rengöra ett använt ett flergångsfilter av bomull så tömmer man kaffesumpen i komposten (alt. kärlet som är avsett för komposterbart), sköljer av det, kramar ur vatten och hänger sedan upp det på tork.

Vanligen så finns en lite ögla fastsydd på filtret som agerar upphängningsanordning. Man kan även låta bryggaren stå ”öppen” och låta filtret torka på sin plats så är det alltid redo för att användas.

Innan man använder sitt återanvändbara kaffefilter i bomull så bör man koka det i ca 5 minuter.

Ekologiskt kaffefilter i linne på en skärbräda

Linne

Ett flergångsfilter i linne, tillverkas i Sverige.

Med 100% oblekt linne är detta kaffefilter inte bara vackert utan fantastiskt bra som just kaffefilter.

Man gör precis som vanligt: placerar filtret i avsedd plats i kaffebryggaren, fyller på med malet kaffe och låter sedan vattnet passera genom kaffet och filtret ner i kannan.

 

För att rengöra ett använt ett flergångsfilter av linne så tömmer man kaffesumpen i komposten (alt. kärlet som är avsett för komposterbart), sköljer av det, kramar ur vatten och hänger sedan upp det på tork.

Vanligen så finns en lite ögla fastsydd på filtret som agerar upphängningsanordning. Man kan även låta bryggaren stå ”öppen” och låta filtret torka på sin plats så är det alltid redo för att användas.

Innan man använder sitt återanvändbara kaffefilter i linne så bör man koka det i ca 5 minuter.

Skötselråd för återanvändbara kaffefilter

Gäller både bomull och linne:

När det flergångsfiltret använts ett antal gånger så är det bara att koka det för att fräscha upp och få filtret rent. Ett tips kan vara att hälla lite ättika i det kokande vattnet tillsammans med filtret så att eventuella missfärgningar samt fettfläckar försvinner.

Man kan även lägga filtret i lite vatten över natten med bikarbonat samt ättika och sedan koka det i lite nytt vatten dagen efter.

Beroende på hur ofta filtret används så kan det behöva kokas allt från en gång var 14 dag till en gång var 4:e vecka.

Ett flergångsfilter har en beräknad livslängd på omkring 250 stycken kaffekokningar. Det blir alltså inte många ören per kopp som ett miljövänligt och fint flergångsfilter kostar.

Sju tips för kaffefilter

Man kan använda kaffefilter till så mycket mer än bara till kaffebryggaren. Här kommer sju riktigt smarta och bra tips för multianvändning av flergångsfilter.

Är ju toppen när något går att använda till flera olika saker i hemmet!

1. Filtrera vin

Om du fått korkrester i vinflaskan är det bara att filtrera vinet genom filtret – lämnar ingen bismak (om filtret är oanvänt).

2. Torktumlarduk

Någon droppe med en eterisk olja på ett flergångs kaffefilter som man placerar i torktumlaren tillsammans med lakanen ger en fantastisk känsla.

3. Servera mat i kaffefilter

Man kan servera hamburgare i ett kaffefilter, fungerar jättefint och gör burgaren mer lätt att äta då man inte spiller lika mycket. Smart och fungerar såklart även för andra rätter och små tilltugg.

4. Te

Självklart kan man även brygga te i återanvändbara kaffefilter, antingen i en mugg eller en hel kanna. Bara att justera mängden teblad i filtret.

5. Droppskydd

Sätta glasstruten i ett kaffefilter minska risken för att få glassfläckar på läder, i soffan eller bilen. Perfekt droppskydd, väldigt enkelt.

6. Putstrasa

ett nytt flergångsfilter går att använda som putsduk till skärmen eller glasögonen.

7. Kallkompress

Blötlägg flergångsfiltret och lägg det sedan i frysen. Blir då en alldeles utmärkt kallkompress att använda vid insektsbett, bula eller om man bränt sig lite.

…och supertips på kaffesump

Man kan spara kaffesumpen som blir från bryggkaffet. Samla ihop sumpen i en burk istället för att slänga det direkt i påsen för kompost.

När det blivit en ansenlig mängd kan det användas som gödningsmedel till blommor, som ett luktborttagningsmedel eller till och med som en kroppskrubb!

Och därefter till kompost så att det blir till jord, då är cirkeln sluten.

Kaffesump kan bli till näring för växter

Kaffesump innehåller näring som kan stimulera mikroorganismer i jord. Detta är positivt för t.ex. krukväxter och kan göra dem både friskare och mindre benägna för att råka ut för skadedjur/-insekter.

Ett väldigt enkelt sätt att jordförbättra. Så prova att strö lite kaffesump i blomkrukan eller ute i rabatten.

Kaffeskrubb

Om man blandar kaffesump med lite kokosolja så får man en exfolierande dusch-/kroppsskrubb.

Ta två (2) delar kaffesump och en (1) del kokosolja, blanda ihop väl. Går att förvara i rumstemperatur, använd skrubben i duschen.

Luktborttagningsmedel

Om man hanterat lök, vitlök, fisk eller liknande som sätter en lukt på händerna som man kanske inte önskar. Då går det fint att skrubba/gnugga in kaffesump i händerna under en liten stund.

När man sedan tvätta av sig sumpen är händerna fria från lukten.

Det går även att lägga kaffesump i en burk utan lock som man ställer in i kylskåpet. Eventuell dålig lukt ska då absorberas av sumpen.

Sammanfattning

Sverige är en kaffeälskade nation!

Att ersätta sina engångskaffefilter med återanvändbara kaffefilter när man brygger sitt kaffe har sannolikt en stor och positiv inverkan på miljön.

Det är inte dyrare att köpa flergångsfilter i förhållande till engångsfilter och de är inte svårare att använda.

Vi önskar er en god kopp kaffe!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

10 mar 2021
Tre burkar med benbuljongspulver Real Broth i olika smaker

Benbuljongspulver – Real Broth

Har du hört talas om benbuljongspulver och hur smidigt det är att använda sig av i sin matlagning?

Vi brukar säga att man ska undvika genvägar inom hälsa och att laga all mat från grunden, men ibland finns det faktiskt bra genvägar!

Artikeln innehåller annonslänkar från Bodystore.

Något vi ofta får höra, och som det kommer många mail om, är att det är så jobbigt att koka en god och välgörande benbuljong och att det tar så lång tid.

Vi är helt med på detta, livspusslet är ibland svårt och att få tiden att räcka till allt är absolut inte lätt. Man behöver göra prioriteringar och då kanske ett långkok inte hamnar högst upp på listan.

Färdig buljong

Att köpa färdiga buljongtärningar i butik har inte alltid varit det bästa alternativet. Detta då de vanligen innehåller kemiska tillsatser, socker eller andra sötningsmedel.

Och om man äter enligt Paleo så brukar det sällan fungera med buljongtärningar. Ingredienslistan är troligen både lång, krånglig och med råvaror man bör undvika.

Men nu finns det ett benbuljongspulver som är toppenfint, med god smak och hög kvalité! Real Broth benbuljongspulver.

Tre burkar med benbuljongspulver Real Broth som ligger på en kökshandduk

Benbuljongspulvret Real Broth kokas på märgben från svenska gräsbetande nötdjur, helt fritt från socker, inga tillsatser och självklart helt fritt från antibiotika.

Prova du också – BONUS – det är just nu, och fram till och med den 15:e mars, 20% rabatt på alla Real Broth hos Bodystore!

 

Hur använder man benbuljongspulver?

Real Broth fungerar utmärkt i grytor eller soppor. Och den är fantastiskt fin att blanda upp med kokande vatten för att bara dricka en kopp rykande het buljong. En härlig rutin att starta dagen med.

EXEMPEL: Man blandar 1 matsked benbuljongspulver i 1 deciliter vatten. Med andra ord – om det i ett recept skulle stå ”6 dl buljong” så blandar man 6 msk benbuljongspulver i 6 dl vatten.

Det används alltså på samma sätt som vanlig benbuljong eller buljongtärningar i matlagning.

Fem snabba om Real Broth

  • Gjord på märgben på svenska gräsbetande nötdjur
  • Omkring 80% kollagen av typerna I och III
  • Smaksatt med havssalt och kryddor (förutom “Unflavored” som inte har någon smaksättning)
  • Inget tillsatt socker
  • Blandar sig fint i vätska

Njut av riktig benbuljong utan krånglet som det kan innebära att koka den själv.

Välj mellan tre olika smaker

Real Broth finns i tre olika smaker, ”Real Broth Savory Spices”, “Real Broth Unflavored” och ”Real Broth Chocolate”.

 

Real Broth benbuljongspulver finns i tre olika smaker.
En matsked med Real Broth benbuljongspulver.

Real Broth Savory Spices

Real Broth Savory Spices är kryddat med havssalt, lökpulver, vitlökspulver, svartpeppar, gurkmeja och persilja vilket ger buljong en härligt rik och djup smak.

Soppan och grytan får en fantastisk smak av denna buljong och ger både en större smakbild samt en extra hälsoboost i form av det viktiga kollagenet.

 

 

Real Broth Unflavored

Real Broth Unflavored har, som namnet antyder, ingen smaksättning.

Denna passar därför bäst till bakverk eller smoothies där man inte önskar smaken från en buljong men ändå vill få in hälsofördelarna.

 

 

Real Broth Chocolate

Real Broth Chocolate är smaksatt med kakaopulver, havssalt och stevia.

Även denna kanske passar bäst i bakverk och smoothies men även i varmchoklad.

 

 

Real Broth benbuljongspulver kommer från Nyttoteket

Nyttoteket, som även har många andra fina och högkvalitativa produkter (bland annat vår favorit Clean Collagen), har låtit märgben, från svenska gräsbetande nötdjur, koka under en lång period. Då får man en benbuljong som är av högsta kvalitet och innehåller cirka 80% kollagen av typerna I och III.

Man har smaksatt benbuljongspulvret med rena och naturliga örter samt havssalt för att få den klassiska och goda smaken av buljong.

När buljongen har kokat klart blandas den med en liten mängd (1%) solroslecitin, för att göra det färdiga pulvret lättlösligt i vätska, och därefter spraytorkas det till ett pulver.

Avslutande ord

Hur bra som helst och ett toppenfint alternativ till egenkokad benbuljong. Förhöj smakerna i din mat, förenkla matlagningen och ge samtidigt en extra hälsoboost i form av kollagen.

Vi har provat Real Broth Savory Spices i flera av våra recept och det fungerar så bra. Riktigt god och mustig med en djup smak.

Köp ditt benbuljongspulver här: Real Broth tre smaker

En smak och hälsoboost som underlättar matlagningen.

Önskar allt gott!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

6 mar 2021
En påse med bananmjöl och bredvid ligger en matsked där man ser mjölet

Bananmjöl

Bananmjöl är ett spännande, och kanske lite ovanligt, mjöl som har en hel del positiva egenskaper.

Artikeln innehåller annonslänkar från Bodystore och Hemköp.

Bananmjöl görs av grön matbanan (ibland även kallad grön kokbanan) och man tar matbananen precis innan den mognat. Detta innebär att man får ett mjöl som innehåller mindre fruktos (fruktsocker) och en hel del resistent stärkelse (kan även kallas RS2).

Resistent stärkelse är en typ av prebiotika vilket är ”mat” för de goda tarmbakterierna i tjocktarmen. De goda tarmbakterierna minskar inflammationer i tarmen samt verkar stärkande för immunförsvaret. [1]

Att detta mjöl dessutom innehåller lite mineraler i form av kalcium, magnesium och järn gör ju inte saken sämre. Ett bra och spännande mjöl helt enkelt.

Och bananmjöl är självklart helt naturligt 100% glutenfritt vilket gör att personer med någon form av glutenintolerans, -överkänslighet eller -allergi (celiaki eller sädesslagsallergi) också kan använda sig av detta mjöl!

Här köper man bananmjöl

Mjölet kan finnas i helt vanliga men lite mer välsorterade matbutiker och det står då vanligen i hyllan för glutenfritt alternativt i en specialavdelning.

Men det är kanske på nätet som det är enklast att köpa sitt bananmjöl.

 

Men, vad heter det egentligen?

Mjölet går under lite olika namn, så som: Bananmjöl, Grönbananmjöl, Plantain, Plantainmjöl eller Pisangpulver.

Men i Sverige är den vanligaste benämningen Bananmjöl. Bra och lätt att komma ihåg och även lätt att använda sig av.

Vad är Bananmjöl?

Mjölet är tillverkat av omogen matbanan (kokbanan). De skalas, hackas, torkas och mals för att bli till ett mjöl. Det går åt ca 8–10 kg matbanan för att få 1 kg bananmjöl. Texturen kan påminna lite om vetemjöl.

Ibland kan man även se, höra om, bananpulver. Detta kan vara samma sak som bananmjöl men avser vanligen ett pulver som gjorts av innersta kärnan på stammen av bananträdet. Bananpulver bör kunna användas på liknande sätt som det gjort på matbanan.

Ett paket med bananmjöl från da carla

Ursprung

Grön matbanan har sitt ursprung i Afrika och Jamaica och historiskt användes det som ett billigare alternativ till vetemjöl. [1] Lite kul då det även idag används som ett alternativ till vetemjöl men nu kanske främst för att få ett glutenfritt mjöl.

Den odlas nu vanligen i Sydamerika, bland annat i länder som Peru, Ecuador och Colombia. Det är oftast från dessa länder Sverige importerar mjölet.

Smak

Smaken på bananmjöl är lite söt med en mild ton av banan, men när den tillagas i ett bakverk eller i en rätt kan smaken gå mot en lite ”jordig” ton.

Näringsvärde

Näringsvärdet för bananmjöl per 100 g:

Energi 344 kcal
Fett 0,7 gram
Kolhydrater 77,4 gram (varav sockerarter 2,8 gram)
Protein 3,2 gram
Fiber 7,8 gram

Notera att näringsvärdet kan skilja mellan olika tillverkare samt olika var den gröna matbananen vuxit. Siffrorna ovan är från märket Da Carla. [2]

Blodsocker

Trots att bananmjöl innehåller en hel del kolhydrater så har det en stor fördel för att förhindra en snabb blodsockerstegring och detta är resistent stärkelse. Detta tillsammans med att de skördas omogna gör att de har en förhållandevis låg andel fruktsocker.

Om man jämför med traditionellt spannmål (t.ex. vetemjöl) så reagerar blodsockret med att höjas ganska kraftigt av mjölbaserade produkter. Beroende på att mjölet bryts ner i kroppen och blir till glukos som går ut i blodet och höjer insulinnivåerna.

Men bananmjöl som innehåller en relativt hög andel resistent stärkelse (alltså en form av prebiotisk fiber) ger istället en flackare blodsockerkurva och man får alltså inte samma insuliutsöndring som med t.ex. ett bakverk innehållande vetemjöl.

Man skulle alltså kunna säga att den resistenta stärkelsen i bananmjölet kan reglera blodsockret och därmed även ge en fördel till personer med t.ex. diabetes typ 2. Det ger också en metabol fördel genom att vara en prebiotika vilken genom tjocktarmens goda bakterier omvandlas till nyttiga fettsyror så som smörsyra.

Baka med bananmjöl

Bananmjöl passar till både matlagning och bakning. Man kan använda mjölet till bröd, kakor, pannkakor, paj, pizzabotten och även för att reda såser då det är stärkelserikt.

Här hittar du recept från Paleoskafferiet med bananmjöl som bas:

Goda kakor i form av Chokladdrömmar.

Äggfria chokladplättar som passar till både frukost och lunch.

Det går faktiskt att byta ut vanligt vetemjöl i recept mot bananmjöl, MEN när man ersätter ett mjöl som innehåller gluten med ett glutenfritt alternativ så kommer degen och slutresultatet att bli annorlunda mot originalreceptet.

Det man behöver justera är primärt mängden mjöl. Vanligen kan (bör) man minska mängden bananmjöl med omkring 30% i förhållande till den i receptet angivna mängden. Detta beror på att bananmjölet innehåller mer stärkelse än ett vanligt vetemjöl.

Sammanfattning

Bananmjöl görs av grön omogen matbanan. Det innehåller resistent stärkelse som har många hälsofördelar och är 100% glutenfritt.

Smaken är lite söt med en mild ton av banan.

Här kan du köpa Bananmjöl: Bananmjöl från Da Carla

Mjölet fungerar både i matlagning och i bakning och kan till och med, i flera fall, ersätta vetemjöl i bakverk.

  • Vad? – mjöl på grön matbanan
  • Varför? – Glutenfritt och innehåller resistent stärkelse

Prova bananmjöl du också och experimentera med recept i ditt kök!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

[1] wikipedia.org/wiki/bananmjol

[2] dacarla.se/product/bananmjol/

 

Liknande artiklar från Under vårt tak som också kan intressera dig!

 

17 feb 2021
Rengöringspads av bambu i en tvättpåse

Återanvändbara rengöringspads

Topplista på bästa återanvändbara rengöringspadsen och tips på hur du enkelt gör din egen naturliga ansiktsrengöring!

Artikeln innehåller annonslänkar från Jordklok, Bodystore och Bagaren & Kocken.

Pads, bomullspads, bambupads, tygpads, sminkborttagningspads eller bara rondeller? Kärt barn har många namn men vanligen kallas de för rengöringspads eller bomullsrondeller.

rengöringspads i återvunnen bomull

I ett miljömedvetet samhälle där fokus på hållbar livsstil med återbruk och ekologiskt odlade produkter ligger många varmt om hjärtat finns det stora möjligheter till förändring och påverkan. I en djungel av produkter och oändliga val kan det vara bra att försöka göra skillnad genom att fokusera på en sak i taget.

Här kommer en recension och test av tre alternativ på prisvänliga och mer klimatsmarta tvättbara pads för rengöring och exfoliering av din hud.

BÄST I TEST

Anae – Rengöringspads av ekologisk bomull, 5-pack 89:- *

Stella sews – Återanvändbara Rengöringspads av tygrester, 8-pack 99:- *

Bambaw – Tvättbara Rengöringsrondeller, 16-pack 205:- *

*Aktuellt pris 2021/2

Vad är pads och varför välja återanvändbara?

Bomullspads används (oftast) som en del i hudvårdsrutinen och då för att föra på hudvårdsprodukter som rengöring eller som sminkborttagning. Pads är som en liten tvättlapp.

Bomullspads är en vanlig engångsprodukt som finns i många hushåll. Det är en produkt som köps, används och slängs efter endast en användning och med tanke på att pads ofta används dagligen av många innebär det ett enormt slöseri med resurser. Men även en möjlighet till att göra skillnad på ett lätt sätt.

Tillverkning av bomull tar förhållandevis lång tid och kräver vanligen stora mängder vatten och i ett flertal fall även bekämpningsmedel i produktionen. Återanvändningsbara pads i ekologisk bomull eller bambu är ett fint steg åt rätt håll för att göra en miljövinst.

Märkning och certifiering

Förutom märkningen ekologisk bomull kan bomull märkas med GOTHS-certifiering eller OEKO-TEX-certifiering.

GOTHS innebär att ansvar har tagits i flera led från odling till tillverkning. Bland annat är kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är förbjudet och förpackningsmaterialet får inte innehålla PVC och om den är gjort av papper vara återvunnet.

Produkter gjorda av OEKO-TEX-certifierad bomull innebär att den är fri från ohälsosamma kemikalier.

Bambu

Bambu är en av världens mest snabbväxande växt och den blir vanligen färdig för att skördas på enbart tre månader. Vid odling av bambu används vanligen inga kemiska tillsatser vilket kan vara fallet vid bomull och som ytterligare fördel är bambu vattenbärande och behöver inte bevattnas i någon större utsträckning.

Bambu genererar ungefär 10 gånger mer material på samma odlingsyta som för bomull. Bambu är naturligt antibakteriellt och är skonsam mot känslig hud.

Tänk dock på att kontrollera innehållet på en “bambuprodukt” innan du köper om det är av vikt för dig!

Fördelar med återanvändbara pads:

  • Miljövänligt
  • Mindre avfall
  • Prisvärt
  • Härlig mjuk känsla mot huden
  • Luddfritt
  • Fin inredningsdetalj och både uppskattad och tänkvärd present

Perfekt för dig som genom en lättare handling önskar minska din konsumtion och göra en miljöinsats.

Vilken Rengöringspad är bäst?

När du ska välja vilken rengöringspads som du vill använda kan det vara bra att tänka på följande;

  • Är innehållet viktigt för dig? Har det betydelse om padsen är gjorda av konventionell bomull, ekologisk bomull eller bambu?
  • Föredrar du små eller stora pads?
  • Önskar du en pad som är mjuk och eller en som har fler finesser med både mjuk och exfolierande yta?
  • Vilken prisklass kan du kan tänka dig – vill du betala extra för tvättpåse?

Här nedan har vi gjort en jämförelse och satt in rengöringspadsen i en topplista utifrån innehåll, funktion och pris för att lättare kunna välja vilken sort du önskar.

Anae rengöringspads i ekologisk bomull

1.  Anae – Rengöringspads av ekologisk bomull, 5-pack 89:-

Dubbelsidiga rengöringspads av ekologisk bomull. Finns även att köpa i 10-pack med tillhörande tvättpåse i ekologisk bomull.

  • GOTHS-certifierad bomull
  • 10 cm i diameter
  • Tvättas i maskin på 40 grader
  • Ca 18 kr/pad

rengöringspads i återvunnen ekologisk bomull

2.  Stella sews – Återanvändbara Rengöringspads av tygrester, 8-pack 99:-

Gjord från tygrester som annars skulle blivit slängda. De flesta tyger är ekologiska, några är OEKO-TEX-certifierade och några är av konventionell bomull.

Varje set är unikt och de kommer i blandade färger och mönster vilket även gör produkten till en rolig inredningsdetalj.

  • Blandning av ekologisk, OEKO-TEX-certifierade och konventionell bomull
  • 7 cm i diameter
  • Tvättas i maskin på 40-60 grader
  • Ca 12 kr/pad

rengöringspads av bambu i en tvättpåse

3.  Bambaw – Tvättbara Rengöringsrondeller, 16 st 205:-

Innehåller en blandning av mjuka och lite grövre frottérondeller för både daglig sminkborttagning och för exfoliering av huden med en lätt skrubbande effekt.

Har en meshpåse i 100% bomull som medföljer.

En nackdel är att de mjuka rondellerna innehåller en femtedel polyester.

  • Mjuk rondell innehåller 60% bambu, 20% polyester och 20% bomull
  • Frottérondell innehåller 80% bambu och 20 % bomull Tvättpåse: 100% bomull
  • 8 cm i diameter
  • Tvättas i maskin på 40 grader
  • Pris ca 13kr/pad

Användning

Med tvättbara pads kan du använda produkten om och om igen. På så sätt blir det märkbart för miljön men också i din plånbok. De återanvändbara padsen används precis som vanliga engångspads för exempelvis:

  • Rengöring
  • Sminkborttagning
  • Tvätt av känslig hud
  • Tvätt av hud på barn

Idag finns det mängder av sminkborttagningsservetter och våtservetter för rengöring där färdiga kit/paket med engångsservetter finns att köpa. Ett smidigt sätt att genomföra sin ritual för sminkborttagning eller rengöring men kanske inte alltid så bra för miljön.

Du kan göra din egen naturliga hudvård med ekologisk naturlig ansiktsrengöring som endast har två ingredienser. För att underlätta vardagslivet kommer ett ”lifehack” som du kommer att spara tid på.

Vatten blandas med kokosolja som en rengöring för återanvändbara pads

Rengöringspads i burk – Ekologisk rengöring

Recept för en ekologisk rengöring av flergångspads.

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Förbered en ren burk med lock
  2. Lägg i dina återanvändbara pads i burken
  3. Koka upp 2 dl vatten
  4. Lägg i 0,5 tsk kokosolja i vattnet och rör runt så oljan smälter
  5. Häll blandningen över padsen
  6. Använd en sked och tryck ihop padsen så att alla blir genomdränkta
  7. Häll av överflödig vätska och stäng locket

Lägg i pads som räcker i en vecka och fyll därefter på med nytt så att de alltid hålls fräscha.

Recept för att hålla rengöringspads fräscha och fina med kokosolja

De använda padsen är bara att slänga ner i tvättkorgen (med eller utan tvättpåse) tillsammans med din vanliga tvätt.

Kokosolja har antibakteriella egenskaper och fungerar både rengörande och mjukgörande. Den tar effektivt bort smuts, make-up, rengör huden samt lämnar huden återfuktad och len.

Vi tipsar gärna om Renée Voltaires ekologiska kallpressade kokosolja. Den räcker till en hel massa omgångar av rengöringen men passa på att använda din olja till fler saker! Kokosolja har nämligen många användningsområden och används med fördel till matlagning och bakning likväl som till hud och hår.

Den här kokosoljan är len och krämig och lämnar ingen bismak eller konstig lukt. Renée Voltaires produkter har dessutom snygga förpackningar så de vill man låta stå framme.

Testa gärna och berätta vad du tycker!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

 

Liknande artiklar från Under vårt tak som också kan intressera dig!

 

28 jan 2021
Dukat med Paleo semlor

Älskar du semlor? Detta ljuvliga lilla bakverk som lockar många av oss långt innan fettisdagen, även kallad semmeldagen, är här.

Att få njuta av en god semla till kaffet är något vi gärna gör här hemma Under vårt tak. Att vi uppskattar detta lilla bakverk kan ingen som besöker Paleoskafferiet ta miste på då man där kan hitta flera recept och varianter.

Paleo semla

Detta är vår variant på den klassiska semlan men helt Paleo, vilket innebär att den är helt fri från gluten, mejerier och vitt socker.

Semlebullarna går bra att frysa så det är perfekt att baka en omgång och lägga i frysen. Sedan är det bara att ta fram och njuta när man önskar en semla till kaffet.

Här hittar du receptet på våra Paleo Semlor

Chiasemla

En spännande variant på semla som går lätt att röra ihop när man vill ha en god semla utan att behöva baka.

Här hittar du receptet på vår Chiasemla

Semmelvåfflor

Två favoriter tillsammans, våffla och semla, det kan ju inte vara annat än gott!

Här hittar du receptet på våra Semmelvåfflor

Semmelwrap

De senaste åren har semmelwraps gjort inträde på caféer runt om i vårt land.

En spännande variant på semla som vi gärna vill testa. Wrapsen är lätta att göra och går fint att frysa om man önskar.

Testa denna nya och härliga variant på semla!

Här hittar du receptet på vår Semmelwrap

En semla till kaffet

Njut nu av en semla eller två…

Baka lite semlebullar och lägg i frysen så du kan göra klassisk Paleo Semlor till kaffet eller varför inte testa en Chiasemla, Semmelvåffla eller Semmelwrap.

Paleo så gott och så enkelt!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild

Glutenfritt glutenfri baka mejerifritt utan vitt socker laktosfritt

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube