23 nov 2019
Grönsakssvarv med tre olika skär tillsammans med zucchini

Grönsakssvarv bästa tipsen

En grönsakssvarv, eller spiralizer, zoodles maker, grönsaksskärare, m.m., är precis som namnet antyder. Något man kan svarva grönsaker med.

Man kan bland annat gör grönsaksspagetti, grönsaksnudlar och grönsaksskruvar, eller motsvarande i rotfrukter. Helt enkelt twista till grönsaker och rotfrukter!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vi kommer i inlägget gå igenom tre olika och bra alternativ av grönsakssvarvar.

  1. Manuell grönsakssvarv – Fint resultat, gör sitt jobb, bra pris.
  2. Elektrisk grönsakssvarv – Otroligt effektiv, snabb och säker, dyrare men riktigt bra.
  3. Handhållen grönsakssvarv – Väldigt enkel, snabb att ta fram och använda, lätt att rengöra, billig.

Vad kan man göra med en grönsakssvarv?

Grönsakssvarven är ett väldigt fint verktyg till den som vill få lite variation och kanske ett festligare utseende på sin måltid med grönsaker och rotfrukter.

Naturligtvis fungerar det även utmärkt att svarva olika typer av frukt som t.ex. äpple och päron av fastare varianter, kan bli många spännande, fina och goda efterrätter.

Genom att svarva grönsaker och rotfrukter till spagetti (nudlar) så blir det helt plötsligt en helt ny rätt, både utseende och smakupplevelse blir ny.

Man kan göra nya roliga rätter och spännande sallader som inte bara är för utseendets skull utan också kan göra både grönsaker och rotfrukter roligare för barn att äta. Det är ett väldigt fint tips till att få barn att äta mer grönsaker och rotfrukter.

Förnya grönsaker och rotfrukter på ett lätt sätt

Lätt, nyttigare och vackert, kan det bli bättre?

Att svarva grönsaker och rotfrukter är alltså ett enkelt och roligt tips till att få in mer grönt i måltiderna. Blink, blink alla föräldrar som har svårt till att få barnen att äta sina grönsaker.

Sätt t.ex. en morot i svarven och ”veva”. Ut kommer jättefina snurrade remsor och vips så har man morotsremsor/morotsspagetti/morotsnudlar (vad man nu vill kalla dem) som är jättegoda att äta som de är, i sallad, att steka, dekorera med eller vad man nu önskar.

Zoodles

Något som man sannolikt mest kopplar ihop en grönsakssvarv med är Zucchinipasta/Zucchinispagetti (zoodles). Detta är verkligen enkelt att göra och används precis som vanlig spagetti i en maträtt.

Grönsakssvar som svarvat zucchininudlar

Byt alltså bara ut vanlig spagetti mot Zucchinipasta i din måltid.

Ett lite annorlunda och smakrikt recept på Zucchinipasta hittar du här i vår receptbank Paleoskafferiet.

Grönsakssvarv, en favorit i köket!

Vi tror lätt att grönsakssvarven kan komma bli en favorit i ditt kök. Det kommer öppna upp en ny värld med goda, läckra och fina grönsaksrätter.

  • Svarva
  • Dekorera
  • Skapa nya rätter
  • Variera
  • Förändra
  • Gör roligare

Mer varierade sallader som både ser och är godare. Skapa nya tillbehör till fisken eller köttet. Svarva dekorationer som lyfter måltiden och är kul att göra.

Ännu ett ”gör det roligare för alla barn att äta grönsaker tips” genom att låta dem vara med i matlagningen – sätt barnen på att svarva grönsakerna och/eller rotfrukterna. Superkul och fint sätt att bli intresserad av mat.

Det är lite som ett trolleri. Man sätter fast t.ex. en sötpotatis i grönsakssvarven, börjar veva och ut kommer jätteroliga spiraler. Åter igen: blink, blink alla föräldrar.

Detta är köksredskapet som kommer bli favorit i ditt kök riktigt snabbt, och dessutom inspirera till att laga mat samt höja måltiderna med goda och nyttiga grönsaker och rotfrukter.

Tre olika varianter av grönsakssvarv

Det finns såklart en uppsjö av olika varianter men vi tipsar om tre svarvar som alla ger liknande resultat men på tre helt olika sätt.

Manuell

Manuell grönsakssvarv

grönsakssvarv laddad med en zucchini

Bild: Bagaren & Kocken

Den grönsakssvarv som sannolikt är både vanligast och mest använd. Alltså en omtyckt variant.

Smidig att använda och med olika skär som ger variation på den färdiga produkten.

Du får veva svarven själv men det är ett enkelt ”jobb”.

Fördelar:

  • Enkel att hantera och kul att använda.
  • Ett bra pris som motsvarar förväntningarna.
  • Gör sitt jobb utan problem.

Att tänka på:

  • Man kan behöva hålla ”kvar” grönsakssvarven, även om sugpropparna undertill hjälper mycket.
  • Råvaran du svarvar behöver placeras rätt så att svarvningen blir fin och så att man utnyttjar mesta möjliga av råvaran.
  • Behöver utrymme vid förvaring.

EL

Elektrisk grönsakssvarv

Elektrisk grönsakssvarv

Bild: Bagaren & Kocken

Lite lyx i vardagen men ändå en nyttopryl som man kan använda alla dagar.

Jobbet att svarva grönsaker och rotfrukter går som en dans och smidighet skulle kunna vara denna grönsakssvarvs mellannamn.

Även om den kräver lite plats att förvara och kan upplevas som ”bökig” att plocka fram, plugga in och liknande så är den absolut snabbast och gör alltid ett fint jobb.

Fördelar:

  • Riktigt effektiv.
  • Väldigt snabb.
  • Minst ”manuellt” jobb jämfört med de övriga varianterna.

Att tänka på:

  • Man måste (självklart) vid användning ha tillgång till ett eluttag.
  • Priset – tänka på att man använder grönsakssvarven tillräckligt i förhållande till kostnaden.
  • Tar stor plats att förvara.

Mini

Handhållen grönsakssvarv

Liten handhållen grönsakssvarv

Bild: Bagaren & Kocken

Vill man snabbt och enkelt svarva lite grönsaker eller rotfrukter då och då är detta absolut bästa tipset!

Här har man en lätt och trevlig grönsakssvarv som gör de lite mindre jobben med bravur.

Du får en svarv som är enkel att hantera, gör ett bra jobb, tar liten plats att förvara och detta till en relativt liten peng.

Fördelar:

  • Mycket enkel att hantera och den mest tillgängliga grönsakssvarven av alla.
  • Billigast och därmed även mest för pengarna.
  • Tar nästan ingen plats att förvara.

Att tänka på:

  • Kräver (självklart) mest manuellt jobb jämfört med de övriga modellerna.
  • Lätt och snabb att rengöra.
  • Klarar inte större råvaror.

Avslutande ord

En grönsakssvarv kan göra dina rätter godare, roligare, enklare och vackrare. Rätt använd är det en stor tillgång i köket.

Det är alltid kul att ”piffa” upp vardagsrätter och att kunna göra festliga rätter enkelt. Med en grönsakssvarv kan man göra just detta!

Svarva på och njut av god, näringsrik och vacker mat!
Magnus & Jenny

20 nov 2019
Rostade märgben med vitlök och havssalt

Rostade märgben med vitlök och havssalt

Rostade märgben är superfood för din kropp, helt naturligt och snyggt potionerat.

Benbuljong

Att dricka riktigt fin buljong kokt på märgben och benknotor/ben när man är sjuk är en gammal huskur. Tidigt började vi människor inse buljongens hälsoeffekter och näringstäthet.

Benbuljong stärker upp magens goda bakterier och därmed ditt immunförsvar och ditt välmående.

Den 18 november varje år firas Benbuljongens dag här i Sverige. En dag då vi vill lyfta fram denna fantastiska dryck!

Märgben

Märgben innehåller framför allt Kollagen som är ett protein som återuppbygger kroppen samt reparerar den, det kallas även för “limmet” eller “armeringsprotein” som håller ihop kroppen.

Fetthalten i märgben ligger på omkring 85 procent och antioxidanter, olika antiinflammatoriska ämnen, mineraler samt vitaminer återfinns även dessa i mängder i märgben

Annons på kokböcker

Rosta märgben i ugnen

Att rosta märgben i ugnen tillsammans med lite vitlök och havssalt ger ett fantastisk näringstillskott till din måltid.

Att servera rostade märgben som en liten förrätt eller tillbehör på tallriken när man har vänner på besök ger garanterat ett spännande och nyfiket samtal runt bordet.

Förvara i kylen

De märgben som blir över tar du bara och gräver ut märgen ur och förvarar i en tätsluten burk i kylen. Sedan kan du med fördel blanda ner lite märg i förslagsvis köttfärssåsen, köttgrytan eller omeletten.

Superfood för hela kroppen!

Kvalité

Att välja en bra råvara när man lagar mat över lag är så viktigt, inte bara för oss utan även för vår miljö.

Vi väljer att använda märgben och kött från svenska ekologiska/kravmärkta gräsbetande djur som enbart är uppfödda på gräs och örter.

Att använda märgben och kött från vilt är också toppen.

Rostade märgben

Recept

För att ta del av detta fantastiska recept på Rostade märgben, gör ett besök i vår receptbank Paleoskafferiet.

Här hittar du receptet på Rostade märgben.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo nyttigt nyttig mat hälsa måbra ibs aip maghälsa mage tarm Sverige hälsosamt läkande kost under vårt tak

16 nov 2019
Tapiokastärkelse på en liten träsked

Tapiokastärkelse

Tapiokastärkelse, eller tapiokamjöl som det även kan kallas, är ett 100% naturligt glutenfritt mjöl.

Detta mjöl är utmärkt att baka på och man kan göra massor av gott.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hur får man tag på Tapiokastärkelse?

Det kan vara lite svårt att få tag på Tapiokastärkelse, men här är två bra tips:

  • Välsorterade matbutiker kan ha tapiokastärkelse på hyllan för ”Glutenfritt” (fråga gärna personalen om du inte hittar, kanske kan de även ta hem till dig om det inte finns i butiken).
  • Många webbutiker som säljer matvaror kan ha Tapiokastärkelse, du kan bland annat beställa direkt från Svensk Hälsokost.

Knapp till att köpa tapiokastärkelse

Vad är Tapiokastärkelse?

Tapiokastärkelse kommer från Kassavaroten som alltså är en rot. Roten kan kallas vid flera olika namn, bland annat: Tapioka, Manioca, Maniok, Cassava, Kassava eller Yuca.

Kassavaroten i sin rotform är en basföda på många håll. Dock så är den rent näringsmässigt ganska ”fattig”, roten innehåller i princip bara kolhydrater och väldigt få näringsämnen.

Inom Paleokosten så är det med andra ord ingen basföda utan räknas som ett tillbehör.

Mjölet är i näringssynpunkt ganska likt ett vanligt vetemjöl men med den STORA skillnaden att Tapiokastärkelse/-mjöl är naturligt helt fritt från gluten samt saknar helt flera av de antinutrienter ett vetemjöl innehåller.

Växten har sitt ursprung i Brazilien, Sydamerika. Portugisiska och spanska upptäcktsresande har sedan spridit växten till Afrika och Asien. Den frodas och trivs bäst på tropiska platser.

Stärkelsen utvinns från Kassavaroten och bildar ett vitt och relativt neutralt och smaklöst mjöl/pulver. Man kan förnimma en något söt smak från mjölet.

En påse med Tapiokastärkelse samt en sked med lite tapiokastärkelse på

Just för att det är så smaklöst och dessutom neutralt i färgen gör att Tapiokastärkelse blir väldigt användbart i många olika sammanhang.

Det fungerar utmärkt att baka bröd på, både mjuka och hårda kakor samt att använda som ett förtjockningsmedel i matlagning (sås, grytor, o.s.v.) och även till kräm.

Snabba fakta och fördelar med Tapiokastärkelse

  • Brett användningsområde – baka bröd, kakor och annat gott, fungerar som förtjockningsmedel till sås och grytor.
  • 100% naturligt glutenfritt.
  • Ett relativt billigt mjöl som fungerar till så mycket!
  • Smakneutralt vilket gör det bra i många olika typer av sammanhang.
    Kan ersätta t.ex. potatisstärkelse vid redningar.

Knapp till att köpa tapiokastärkelse

Är Kassavamjöl samma sak som Tapiokastärkelse?

Från kassavaroten så kan man få både Kassavamjöl och Tapiokastärkelse.

Dessa två mjölsorter har lite olika egenskaper och ger alltså lite olika resultat i det färdiga bakverket eller den färdiga rätten. De är alltså inte samma mjölsorter och fungerar därmed lite olika.

Då Tapiokastärkelse är just ett stärkelsemjöl så kan man självklart använda detta till att t.ex. reda såser, grytor, krämer och liknande (blir transparant i vätska). Det har samma eller liknande förmåga och egenskap som potatismjöl och majsstärkelse i dessa sammanhang.

MEN till skillnad mot potatis- och majsstärkelse så hanterar tapiokastärkelse frysning mycket bättre vilket gör att det fungerar utmärkt som förtjockningsmedel i glassrecept.

Man kan även köpa Arrowrot, det finns vanligen på kryddavdelningen i din butik, och detta är exakt samma sak – alltså Tapiokastärkelse och det används som redning.

Tapioka kan, enkelt förklarat, binda vätska i en gel. Detta gör att man får en ”liknande” egenskap som mjölsorter med gluten och man kan därmed baka massor med härliga bakverk helt glutenfria!

Ett Kassavamjöl ger ett lite grövre resultat och har inte samma bindande egenskap som Tapiokastärkelse. Kassavamjölet har lite mer egensmak samt innehåller utöver kolhydrater även lite protein och fett.

Recepttips

Vi har i vår receptbank Paleoskafferiet flera tips på vad du kan göra med Tapiokastärkelse, bara att klicka sig in på de olika recepten och inspireras till massa glutenfria bak- och matalternativ.

Stekpannebröd

Små brytbröd

Morotsscones

Paleopizza

Rabarberkräm

Jordgubbspaj

Krusbärskräm

Pulled beef taco style

Här vill vi även passa på att tipsa om våra böcker där vi har massor av Paleorecept för alla tillfällen.

Boken Nyttigare Gott har flera recept på godsaker som bland annat innehåller Tapiokastärkelse. Är du nyfiken finns böckerna att köpa på vår webshop.

Annons på kokböcker

Förvaring

Tapiokastärkelse har en väldigt lång bäst före datum och håller sig fint under många år så länge förpackningen är väl försluten, inte utsatt för värme, fukt eller insekter.

Man ska förvara mjölet torrt och absolut inte i kyl eller frys.

Avslutande ord

Med Tapiokastärkelse kan man göra mycket gott och spännande och dessutom helt glutenfritt.

Testa och experimentera i ditt kök, prova våra recept som vi tipsar om lite högre upp i detta inlägg först så att du ser hur mjölet fungerar och gör sedan egna favoriter.

Tapiokastärkelse är ingen dagligvara inom Paleo utan något man använder vid olika tillfällen då detta passar fint och man kanske önskar sig ett gott bröd, en kaka eller liknande.

Att reda sås, grytor, m.m. är helt ok då mängden självklart spelar stor roll.

Njut av goda glutenfria bak- och matverk!
Magnus & Jenny
tapiocastärkelse tapioca tapiocamjöl tapiokamjöl cassavamjöl glutenfri

13 nov 2019
Pepparkasrutor med choklad och apelsin

Pepparkaksrutor med choklad och apelsin

Detta recept är lika ljuvligt gott som det låter. Med smak av pepparkaka, choklad och apelsin blir dessa Pepparkaksrutor ett måste till kaffet och glöggen i jul och advent eller när som man blir sugen på något gott.

Baka utan ugn

Att baka utan ugn kan vara väldigt praktiskt om man inte har tillgång till en ugn och ändå vill baka något gott till kaffet. När vi är ute med vår husbil är det superbra att ta till när man vill ha något gott.

I vår receptbank Paleoskafferiet finns sedan tidigare både recept på Äpplekaksbollar, Dadelbollar, Raw kladdkaka och många flera goda recept på bakat utan ugn. Gör gärna ett besök och låt dig inspireras!

Pepparkakor

Pepparkakor är något som verkligen förknippas med tiden runt jul och advent. Och vad skulle denna härliga tid vara utan smaken av underbar pepparkaka.

Vi bakar gärna både Snabba Pepparkakor och Mjuk pepparkaka till jul och advent men även ibland under resterande tiden under året när man får en otrolig längtan efter pepparkakor.

Pepparkaksrutor

Nu får alltså våra älskade Pepparkakor fint sällskap av dessa härliga Pepparkaksrutor med choklad och apelsin som garanterat kommer bli en ny favorit här hemma Under vårt tak.

Pepparkaksrutor med smak av ljuvlig choklad och apelsin

Recept

Svåra att motstå och helt fantastiska! Så kan man sammanfatta dessa godbitar som du med fördel förvarar i frysen fram tills de är dax att njuta!

Receptet på Pepparkaksrutor med choklad och apelsin hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet.

Här hittar du receptet på Pepparkaksrutor med choklad och apelsin.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo glutenfritt mejerifritt laktosfritt glutenfri mejerifri laktosfri sverige recept nyttigare pepparkaka pepparkakor raw godbit gofika nyttigt fika 

10 nov 2019
En skiss över tarmsystemet antinutrienter

Vad är antinutrienter?

Antinutrienter är ett ämne som hämmar upptaget av olika näringsämnen från kosten. Det är en förening som finns i många råvaror från växtriket och agerar som ett inbyggt skydd för växtens reproduktion.

Kort sagt är det en skyddsmekanism för växten som skulle kunna jämföras med andra skydd så som taggar eller stark doft. Hela syftet är att försvara växtens överlevnad och framtid.

Dessa antinutrienter förhindrar dock kroppen från att absorbera näringsämnen som t.ex. proteiner, mineraler eller vitaminer samt att de kan störa enzymers funktion och i förlängningen skada tarmen [1].

Man hittar antinutrient främst i spannmål, baljväxter, nötter och fröer men även bland andra växter [2]. Hur mycket eller lite som finns i växten kan variera.

En antinutrient är alltså, precis som namnet antyder, motsatsen till ett näringsämne.

Hur minimerar man antinutrienter?

Det finns några tillvägagångssätt som man kan använda sig av för att minska och minimera antinutrienter i kosten.

Blötläggning (kan även kallas aktivering) och kokning är vanliga och både bra och vedertagna tillvägagångssätt, även ångkoka och detta fungerar fint för bladväxter så som spenat och grönkål. Fermentering är också ett effektivt sätt för att minimera antinutrienter.

Man bör vara extra observant på antinutrienter om man äter en kost med en hög andel råa växter (spannmål, baljväxter och nötter).

Personer som äter en Vegetarisk- eller Vegansk kost brukar ofta ha stor kunskap kring hur man bör förbereda råvaror från växtriket för att få ut mesta möjliga näring – MEN alla andra som inte har någon specialinriktning för sin kost kan blir ”lidande”.

Råvaror man köper i butik är med största sannolikhet inte blötlagda och omhändertagna korrekt med tanke på antinutrienter.

Paleokost

Inom Paleokosten så utesluter man spannmål och baljväxter, vilka är de två stora grupperna som innehåller antinutrienter.

Nötter och fröer är däremot helt ok inom Paleo och om man äter mycket av dessa bör man blötlägga för att aktivera dem för att få i sig mesta möjliga näring.

Paleo är en kosthållning som automatiskt innehåller en lägre andel råvaror med antinutrienter. Kosthållningen är även 100% naturligt fri från gluten och massa paleorecept hittar du i receptbanken Paleoksafferiet.

Är du nyfiken på att prova en Paleokost under 30dagar och se vilka hälsovinster just du kan få så tipsar vi gärna om Hälsoutmaningen Paleo30dagar!

Banner för att klicka till Hälsoutmaningen Paleo30dagar

Olika typer av antinutrienter

Det finns flera olika typer av antinutrienter, här är några av dem och hur de verkar i kroppen.

Lektiner

Är ett protein som går genom kroppen oförändrade, vi människor kan alltså inte tillgodogöra oss dessa eller ta tillvara på näringen.

Höga andelar lektiner kan skada tarmludden och därmed tarmens väggar vilket i förlängningen kan leda till läckande tarm.

Lektiner binder även näringsämnen och förhindrar kroppen att absorbera dessa.

Exempel på råvaror som innehåller Lektiner:

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Grönsaker (t.ex.: tomater)
  • Rotfrukter (t.ex.: potatis)
  • Nötter och fröer

Oxalsyra

En förening som finns i spannmål, baljväxter och många bladgrönsaker men även andra typer av växter.

Binder mineraler och förhindrar upptaget av dessa i tarmen.

Exempel på råvaror som innehåller Oxalsyra:

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Grönsaker (t.ex.: spenat, grönkål, rabarber)
  • Rotfrukter (t.ex.: potatis)
  • Nötter och fröer

Fytinsyra

De binder till mineraler och stoppar därmed kroppens absorption i tarmarna (liknande Oxalsyra).

Primärt binder de magnesium, zink, järn och kalcium.

Exempel på råvaror som innehåller Fytinsyra:

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Nötter och fröer

Avslutande ord

Antinutrienter kan effektivt stoppa upptaget av näringsämnen. Så trots att man anser sig äta en kost innehållande magnesium, järn, zink och vitaminer kan alltså brister uppstå.

Huruvida just du bör, måste, behöver blötlägga och preparera råvaror innan du äter dem är dock väldigt individuellt.

Äter du baljaväxter dagligen så tycker vi att det är av stor vikt att dessa förbereds enligt alla konstens regler.

Men om man inte äter baljväxter alls men någon näve nötter en gång per månad så är förberedelser som blötläggning inte alls av samma betydelse.

Med andra ord, man får göra ett personligt avvägande beroende på sin livsstil och kosthållning.

Magnus & Jenny

Källor:
[1] Livsmedelsverket
[2] https://www.jonasbergqvist.se/gluten-och-spannmal

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube Ätbara insekter