4 aug 2019

Crock Pot

Tänk dig att middagen är klar och rykande varm när du kommer hem efter en lång och intensiv dag på jobbet. Bara duka fram, sätta sig vid bordet och njuta! Med en Crock Pot så är detta en verklighet.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Crock Pot, slowcooker, långsamkokare, slökokare eller lågtryckskokare. Ja kärt barn har många namn och alla syftar mer eller mindre på en elektrisk gryta.

Här är en guide på allt du behöver veta både före och efter ett köp av Crock Pot! Bäst i test är också vår personliga favorit Crock Pot DuraCeramic 6.0L, som du kan köpa här .

Vad är en Crock Pot?

Crock Pot är en elektrisk gryta där man kan tillaga mat på ett enkelt, smart, energisnålt och väldigt bekvämt sätt.

Köpknapp till en Crock Pot

Själva uppfinningen är omkring 45 år gammal och kommer ursprungligen från USA och märket Crock Pot är originalet.

Det finns idag mängder av märken och varianter på marknaden.

Under åren har grytan utvecklats mycket och den är idag väldigt säker, användarvänlig, enkel att rengöra, energisnål och man kan välja mellan en uppsjö av olika modeller och storlekar.

Du kommer alltså att hitta en som passar dig och din familjs behov.

Crock Pot Express

Numera finns det även en expresstryckkokare med det mycket smidiga namnet Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker Eller kort och gott Crock Pot Express.

Denna har länge varit vanligt förekommande i USA och det finns massor av olika recept, för expressvarianten, på engelska.

Numera börjar man även så smått se denna expresstryckkokare i Sverige och recept bli vanligare och vanligare. Fördelen för denna är att man under ett högt tryck får mat färdigt snabbare.

Men nog om Crock Pot Express i denna artikel.

Slökokaren Crock Pot har ett unikt tillagningssätt

Det unika med elgrytan Crock Pot är att man inte behöver lägga ner mycket tid alls på själva måltiden för att få en underbar middag i ett långkok.

I princip så är det just så enkelt som att bara lägga ner råvarorna i grytan och trycka på “play”. Efter ungefär 6–8 timmar har man sedan den perfekta måltiden.

Man kan alltså njuta av långkokets alla fördelar utan att behöva stå vid spisen under en hel dag! Crock Pot sköter jobbet för dig.

Du behöver inte vara orolig för att maten ska bränna vid, inte lyfta på locket för att röra om och när maten är färdiglagad går grytan automatiskt över till varmhållning. Kan det bli bättre och enklare?

Vad är fördelarna med en Crock Pot?

Det finns en mängd olika fördelar med en Crock Pot och här är några:

  • Maten är klar och redo att serveras när man kommer hem från jobbet
  • Lagar maten varsamt på en låg och jämn temperatur
  • När tillagningstiden är klar går Crock Pot över till varmhållning
  • Näring och smak bevaras, tack vara den jämna och låga temperaturen
  • Den har en lägre energiförbrukning än t.ex. ugn och kokplatta i förhållande till tid – vilket är klimatsmart
  • Minimal förberedandetid
  • Endast en gryta som används
  • Man behöver inte röra om i grytan under själva tillagningen – ingen passning krävs
  • Användarvänlig och tydliga inställningar
  • Förbered maten när du har tid, ställ in timer och vilken värmenivå du önskar – klart
  • Lätt att rengöra och diska
  • Grytor, fonder, soppor, benbuljong, pulled-rätter, ghee och andra långkok, allt går att göra och dessutom mycket enkelt

För många varianter av Crock Pot går det dessutom att använda själva grytan på en vanlig spis, i ugnen eller mikron – detta gör den till ett mycket mångsidigt köksredskap.

Hur fungerar en Crock Pot?

Grytan sitter i, och omsluts av, värmekällan. Värmen för en Crock Pot motsvarar alltså inte en vanlig elplatta där all värme enbart kommer underifrån. Detta tillsammans med den låga och jämna värmen, som genereras i elgrytan, gör att risken för att något ska bränna fast är mycket liten.

Men just för att värmen omsluter grytan så bör man fylla den minst till hälften vid användning. Dels för att tider i recept ska stämma och dels för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Lagar man mindre mängder så påverkas tiden i receptet.

Man kan, i de flesta fall, lägga ner allt från ett recept i grytan från start och det tillagas sedan utan passning under dagen.

Att tänka på

Det man bör tänka på för att få råvarorna helt tillagade är tiden och effekten man använder. De flesta kombinationer med rått kött och råa grönsaker behöver omkring 8 timmar på låg effekt för att bli klara.

Vätskan kokar heller inte bort, som den kan göra i en gryta på spisen, och detta gör att man kan ha mer vätska kvar i den färdiga rätten.

Omvandlingstabell för tillagningstider

Tillagningstider behöver nästan alltid justeras när man använder vanliga recept i en Crock Pot, här följer en enkel och lättöverskådlig tabell för tidsomvandling. Nu är det bara att sätta igång och laga mat.

Tabell med tidsomvandling från ett vanligt recept till ett i Crock Pot

Tips för att lyckas med dina Crock Pot recept

I princip så fungerar det att tillaga det mesta i en Crock Pot, man kanske får anpassa recepten lite och justera tider enligt omvandlingstabellen ovan. Men det går och som sagt, utan passning och jobb under själva tillagningstiden.

Recepten kommer bli enklare att göra, allt från färre moment till mindre tid till förberedelser!

För det första, det går nästan alltid att lägga alla ingredienser till rätten i grytan från början och starta tillagningen.

Men det man kanske önskar vänta med är mejeriprodukter, om du använder dig av detta. Mejeriprodukter kan ibland skära sig om de får koka med från början och det är därför ett bra tips att vänta med dessa till sista timmen av tillagningen. Då hinner de ändå koka in i rätten så den blir sådär härligt krämig.

Något annat man bör vänta med till slutet är färska örter, detta för att de annars helt enkelt krymper och försvinner. Så lägg i färska örter som tidigast kanske 30 minuter innan allt är klart, då får du både smaken och utseendet av örterna.

Låt locket ligga på

I vanliga recept ska man ofta röra om då och då under både uppvärmning och själva tillagningen. Detta ska man inte göra när man tillagar något i en Crock Pot, det är frestande att lyfta på locket och röra runt.

Man tycker man har kontroll och att rätten behöver detta, men nej, undvik att lyfta på locket när rätten väl är igång.

Omrörning när man lagar mat i en Crock Pot är alltså något som vanligen inte behövs. Om man lyfter på locket släpper man istället ut värmen vilket motverkar funktionen samt förlänger tillagningstiden.

Så låt locket ligga på. OBS: om det inte är en specialrätt som kräver omrörning.

Ett stort tips

Tipset vi också verkligen vill förmedla är att satsa på en större modell av Crock Pot oavsett om du är ensam eller har ett stort hushåll.

Detta försäkrar att du alltid får plats med större stekar, revben eller helt enkelt kan göra storkok.

Elgrytan blir då också perfekt för att förbereda mat till kommande arbetsvecka eller en stor bjudning.

Köttdetaljer och kryddor

Då tillagningen sker under en lång tid samt på en låg och jämn värme så kommer även mindre bra köttdetaljer, som vanligen skulle kunna vara sega, bli möra och fina! Här har man alltså möjlighet att skapa fantastiska rätter på mindre dyra köttdetaljer.

Att kunna använda alla detaljer på djuret och tillaga goda rätter med en energisnål elgryta är både klimatsmart och miljösmart på många sätt och på flera nivåer.

  • Förbrukar mindre energi – vilket minskar elförbrukningen
  • Använda hela djuret – from nos to tail
  • Tillaga allt i samma gryta – inget behov av många plattor på samma gång eller ugn

Torkade örter och kryddor är en fördel när man lagar mat i en Crock Pot. Här kommer de verkligen till sin rätt när de under riktigt lång tid får koka in i maten och blomma ut med sina speciella egenskaper och smaker.

Färska örter bör man lägga i under sista halvtimmen.

Tre snabba Mästerkockstips med en Crock Pot

Tre riktigt bra och smarta tips som lyfter din matlagning:

  • Genom att lägga ett lager av rotfrukter och/eller grönsaker i botten på grytan och sedan en stek ovanpå så kan man få två olika rätter. På detta sätt får man en perfekt tillagad, mör och god stek samtidigt som man kan göra en underbart god soppa på allt annat.
  • Om du ska imponera på grillen så förlaga gärna köttet i din Crock Pot. Då blir det riktigt mört och när det sedan placeras på grillen får man den där härliga grillytan och smaken som bara blir på en grill! En fantastisk kombination och ett fantastiskt resultat.
  • Bryn köttet innan du lägger ner det i din Crock Pot. Detta gör att man sluter porer och all köttsaft stannar kvar inne i köttbiten och man får ett saftigare kött med mer smak.

Varför ska just du köpa en Crock Pot?

Det kan finnas hur många anledningar som helst till att skaffa en Crock Pot. Men du känner dig själv bäst och här kommer vi bara ge lite tips, tankar och fördelar som kanske lockar och väcker nyfikenhet.

Köpknapp till en Crock Pot

Med bara några enkla förberedelser så sköter sig elgrytan helt själv och lagar maten till dig. Oerhört bekvämt, tidssparande och enkelt.

Genom sin låga temperatur behöver man inte vara orolig för att rätten bränner fast. Det krävs ingen skötsel eller omrörning av rätten man lagar under tiden elgrytan är igång.

När tillagningstiden är klar så går den automatiskt över till varmhållning. Man behöver alltså inte hålla någon tid för att sätta sig till bords, maten är redo när du är redo.

Den låga temperaturen gör att maximalt antal näringsämnen är kvar i rätten. En riktigt viktig detalj som starkt talar för en Crock Pot och detta sätt att tillaga mat.

Man kan göra storkok, benbuljong, mustiga soppor och massa annat enkelt och utan någon större ansträngning.

Och sist men absolut inte minst eller på något sätt oviktigt, grytan är lätt att rengöra och diska. Det gör den användarvänlig och till ett husgeråd man faktiskt använder i sin vardag. Matlagning får gärna vara enkel, praktisk och bekväm – allt som underlättar vardagens stress och pusslande med tider är välkommet.

Avslutande ord

Om du funderar på en Crock Pot så är det något vi verkligen kan rekommendera. Den tar lite plats i köket, i förhållande till användningsområdet, och är oerhört mångsidig och användbar.

Rätterna blir enkla att tillaga och smakerna både djupare och tydligare.

Elgrytan förbrukar mindre el än en ugn eller en platta på spisen under motsvarande tid och den är säker att använda.

Njut av ett långkok med enkelhet!

Magnus & Jenny

3 aug 2019
Ugnsrostad sparris på ett fat, på linneduk, gamla fina gafflar

Ugnsrostad sparris

Smidigt, enkelt och så gott! Ugnsrostad sparris är något vi gärna äter som ett härligt tillbehör till både fisk, fågel, skaldjur och kött här hemma Under vårt tak. Men även som en egen god liten rätt på buffé- eller tapasbordet, så gott!

Sparris

Sparris är till färgen antingen vit eller grön. Den vita sparrisen skördas under jord då toppskotten bryter fram och den gröna sparrisen skördas ovan jord när den nått lagom längd.

Den första spröda svenska sparrisen på våren är helt fantastisk och då är den som godast men man kan nu i stort sett hitta sparris i butiken året om.

Folsyra och andra nyttigheter

Sparris innehåller gott om folsyra som är viktigt när man är gravid. Förutom folsyra så innehåller sparris både K-, E-, C- och A-vitamin. Mineraler som zink och kalium hittar du också i sparris. Dessutom innehåller den gott om fiber.

Recept med sparris

I vår digitala receptbank Paleoskafferiet hittar du härliga recept med sparris som bl.a. Sparrispytt med sötpotatis, Kokt vit sparris med ljuvliga tillbehör, Laxpaj med sparris och salladslök, Grillad vårglädje med rostad mandel och Färgstark vårsallad, så gott!

Sparris i ugnen

Att ugnsrosta sparris i ugnen är så enkelt och det krävs enbart 12 minuter för att få den perfekt!

Vi brukar oftast bara ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt men om man vill ha lite extra hetta kan man, som Magnus kusin Anna tipsade om, strö över lite chiliflakes, underbart.

Sparris uppradad på plåt

Recept

Nästa gång du blir sugen på sparris så testa Ugnsrostad sparris, så enkelt och gott!

Receptet på Ugnsrostad sparris hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Ugnsrostad sparris.

Närbild på Ugnsrostad sparris på ett fint fat

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus Paleo matlagning hälsa hälsosam hälsosamt mat Sverige matblogg hälsoblogg ren och naturlig mat tips sommar må bra glad mage vårprimör

28 jul 2019
Bild på omslaget av boken Birgitta Höglunds bästa grilltips

Birgitta Höglunds bästa grilltips – Naturligt god mat att njuta av

Gissa om vi blev glada över Birgittas förfrågan till oss om att skriva förord till nyutgåvan av boken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Det är så viktigt att ha förebilder, någon man kan inspireras av och för oss är Birgitta Höglund just detta! En stor förebild och hon inspirerar med sina kokböcker, sin blogg samt sitt fina och frikostiga sätt att förmedla sina tankar på i sociala medier.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att få skriva förordet till boken är en stor ära och vi blir stolta varje gång vi ser eller hör om boken. Så roligt att få vara en liten del i Birgittas fantastiskt fina grillbok.

Grillat, vem gillar inte det liksom?

När man, som vi, skriver om Paleo så måste man ju älska att grilla och det gör vi verkligen! Grillat är så gott och mysigt.

Att starta en eld och tillaga sin mat bör ju vara det absolut äldsta och mest genuina sätta att laga mat på.

Grilla är som en liten ritual och man kommer tillbaka till ett ursprung. Få igång elden, förbereda maten, känna dofterna, vara utomhus. Allt bidrar och skapar en njutbar stämning.

Knapp för att köpa boken Birgitta Höglunds bästa grilltips

Man kan i princip grilla allt och i Birgittas bok får man mängder av goda recept, fina tips och härlig inspiration.

Boken innehåller självklart en massa grillrecept men du kommer även få recept på goda tillbehör. Massa gott som passar utmärkt ihop med det grillade. Sallader, gratänger, såser, kryddsmör och annat. Det vattnas i munnen bara av att skriv om allt härligt!

Författaren Birgitta Höglund

Birgitta är en otroligt duktig receptskapare och har tidigare, under många år, jobbat som kock och köksmästare.

Nu driver hon en blogg, är receptkonsult och skriver med mycket stor framgång kokböcker. Hon har givit ut flertalet kokböcker och inte bara i Sverige utan även i andra länder.

Bland annat har hon skapat alla recepten till succéboken  Låt bönor förändra ditt liv Kokboken som 2019 blivit utsedd till en av de fyra bästa i världen inom kategorin specialkokbok av prestigefyllda Gourmand Awards! Stort grattis Birgitta!

LCHF och Paleo

Boken Birgitta Höglunds bästa grilltips innehåller primärt LCHF recept då det är här Birgitta har sin grund. Men du kommer, i boken, få några tips för att kunna anpassa vissa rätter till Paleo.

Alla recept är med tanke på naturliga och rena råvaror. En filosofi som vi verkligen delar med Birgitta och tycker är otroligt viktig.

Bild på omslaget av Birgitta Höglunds grillbok

Köpa boken

Boken finns att köpa på nätbutiker där böcker säljs, som t.ex. hos Adlibris och Bokus.

Direktlänk till boken Birgitta Höglunds bästa grilltips på Adlibris: Köp grillboken här!

Direktlänk till boken Birgitta Höglunds bästa grilltips på Bokus: Köp grillboken här!

Den finns även att köpa via förlaget Lumio förlag samt hos vissa utvalda bokhandlare.

Vår egen kokbok

Vår egen kokbok Ren & Naturlig Mat – Med recept från Paleoskafferiet har i gengäld Birgitta Höglund skrivit förord till och berikar därmed innehållet lite extra med sina tankar.

Du köper enkelt våran kokbok, Ren & Naturlig Mat med Birgittas förord, via webshopen på vår hemsida. Bara att klicka sig in via denna direktlänk: https://www.undervarttak.se/product/ren-naturlig-mat-med-recept-fran-paleoskfferiet/

Avslutande ord

Det går sannolikt inte att ta miste på vår stolthet över äran att få ha skrivit förord till Birgittas fina grillbok och därmed vara en del av hennes bok.

Detta är en kokbok som verkligen passar utmärkt under sommaren. Även om vi grillar året runt, och inte tycker det finns någon speciell säsong för grillande, så kanske majoriteten kopplar grillat till sommaren.

Passa på och köp boken, bli inspirerad av alla härlig recept, precis så som vi blir inspirerade och njut av grillat!

Magnus & Jenny

26 jul 2019
En burk med Rökt majonnäs

Rökig majonnäs

Till hamburgaren, korven, köttet, skaldjuren, grillat, salladen… Rökig majonnäs passar till det mesta.

Sås

Är du en “sås” människa? Det är jag! En krämig sås till maten smakar ljuvligt och på sommaren får den gärna var kall och god.

Grundreceptet på vår majonnäs är perfekt att smaksätta på olika sätt för att locka fram smakerna i din måltid.

I Paleoskafferiet hittar du sedan tidigare en Vitlök och chilimajonnäs, Tzatzikimajonnäs och Rödbetsmajonnäs med pepparrot som alla är härliga och goda varianter att njuta av.

I vår kokbok Ren & Naturlig mat hittar du också en riktigt god Dill och citronmajonnäs som smakar ljuvligt gott till fisken.

Olja

Vår majonnäs har en extra mild olivolja som bas och att den ska vara extra mild är viktigt då såsen annars blir besk i smaken. Man kan även använda avokadoolja om man önskar.

Rökt paprika

Den senaste tiden har jag fått en förkärlek till rökt paprikapulver. Den rökta smaken av paprika passar bra i köttfärssåsen den vegetariska pannan, biffarna, marinaden och soppan.

Att blanda ner lite rökt paprika även i majonnäsen måste ju vara en hitt!

En god hamburgare

Att njuta av en god saftig hamburgare är något vi gärna gör och en Hamburgertallrik, där du serverar burgaren med Sötpotatispommes är ju bara så gott!

Vår vitlök och chilimajonnäs fungerar superbra till hamburgarna, men det är alltid gott att testa något nytt.

Nygrillade burgare, fräsch sallad, tomat, rödlök och en Rökig majonnäs som serveras i nybakade hamburgerbröd, är ju bara så gott!

Närbild på en burk med Rökig majonnäs

Recept

Så nästa gång du vill ha en god sås till din hamburgare, till korven, köttet, skaldjuren eller salladen, testa en Rökig majonnäs.

Receptet på Rökig majonnäs hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Rökig majonnäs.

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus paleo, matlagning, matglädje, mejerifritt, laktosfritt, majonäs, hälsa, mat, matblogg, hälsosam, nyttig, recept, Sverige, dressing

21 jul 2019
Surkål i en glasburk, probiotika

Probiotika

Probiotika är de goda bakterierna som hela ditt matsmältningssystem behöver för att trivas och fungera som bäst. Här följer en liten guide över probiotika.

Inlägget innehåller annonslänkar.

För uppskattningsvis 4 miljarder år sedan uppstod den första livsformen på jorden i form av bakterier och än idag styr de villkoren för vår existens.

Läs vidare för att upptäcka hur probiotika fungerar, varför bör du inkludera dessa bra bakterier i din kost och de bästa källorna till probiotika som kan hålla din mage och tarm i god form.

Probiotika i form av kosttillskott är ett enkelt sätt att tillgodose sig dessa goda tarmbakterier. Köp kosttillskotten här redan idag och prova!

Artikeln tar upp:

  1. Vad probiotika egentligen är för något
  2. Hur evolutionen sett till att vi fått i oss probiotika samt vad som hänt i modern tid
  3. Alla fördelar som probiotika för med sig
  4. Flera tips på hur man kan få i sig probiotika
  5. Vad handlar prebiotika om
  6. IBS och problematiken kring detta

Vad är probiotika?

Ja vad är egentligen probiotika och vad är det bra för? Är det något man behöver fundera på i sin vardag?

Namnet Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier vilka har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier. De flesta probiotikasorterna är mjölksyrabakterier, men inte alla.

Den exakta definitionen för Probiotika är: “Levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem” (WHO 2002).

Probiotika betyder – ”För liv”.

Knapp för att köpa Probiotika

Probiotika är de goda bakterierna som lever i våra tarmar (tarmflora). De spelar en stor och viktig roll för att hålla hela vårt mag- och tarmsystem balanserat och i god hälsa samtidigt som de håller dåliga bakterier under kontroll. Störningar och obalanser i denna tarmflora är en vanlig orsak till olika hälsobesvär.

Som helhet kallas detta system “mikrobiom” och det består alltså helt av bakterier.

Många bakterier blir det…

I allas våra tarmar lever omkring 100 000 miljarder bakterier av hundratals olika sorter.

De utför alla fler olika och viktiga funktioner i vår kropp. Vi har cirka 10 gånger mer bakterier i kroppen än vad vi har mänskliga celler. Och fördelningen DNA för bakterierna i förhållande till oss människor är ännu större, här är det endast någon procent mänskligt DNA i förhållande till bakteriernas DNA.

Naveen Jain har, bland mycket annat klokt, sagt att den mänskliga kroppen är egentligen enbart ett skal för bakterier…

Att inte få tillräckligt med probiotika kan ha flera negativa hälsoeffekter, med först och främst påverkar det vår matsmältning – som i sin tur påverkar hela vår hälsa.

Men genom att öka mängden probiotika i kroppen kommer man sannolikt att märka en hel del fördelar.

Att Probiotika har anmärkningsvärda fördelar, allt från viktminskning till att förbättra den mentala hälsan är allmänt känt. Allt sitter i magen och det gamla ordspråket ”- lite skit rensar magen” har sannolikt en stor del av sanning i sig.

Vad har förändrats?

Traditionellt, för våra förfäder under den Paleolitiska eran, hade människor sannolikt en balanserad mikrobiom och massor av goda bakterier. Detta på grund av att de utsattes för smuts, jord och åt råvaror direkt från sin närmsta omgivning – då de var samlare och jägare.

Nu har vårt hem och närmiljö blivit så rena, på gränsen mot sterila, på grund av städprodukter och alla kemikalier som används. Det gör att vi inte längre kommer i kontakt med så mycket naturliga probiotika som vi brukade.

Vi går alltså miste om de naturliga och goda bakterierna i vår närmiljö.

Forskningen har under de senaste 10 åren exploderade inom området. Vetenskapen ifrågasätter snarare numera huruvida ett rent samhälle verkligen är det mest fördelaktiga för människors hälsa

När det gäller mat så är vi få som odlar och jagar vår egen mat. Mat är numera en industri och den kost vi idag äter går inte att jämföra med den våra förfäder åt. Men vi kan på olika sätt försöka efterlikna kosten.

Socker är direkt skadligt för alla goda bakterier och det matar de skadliga och dåliga bakterierna.

Fördelar med probiotika

Fördelarna med probiotika är många. De gynnar nästan alla system i din kropp, de arbetar på ett holistiskt sätt för att balansera och förbättra många områden. Allt från din hälsa till ditt humör.

1. Förhöjer maghälsan

Att återställa de goda bakteriehalterna i tarmen kan minska uppblåsthet, lindra förstoppning och till och med hjälp med ett antal allvarligare matsmältningsproblematiker.

Symptom för ulcerös kolit samt IBS (irriterad tarm) man mildras. Detta kan bero på minskad inflammation samt färre dåliga bakterier i tarmen. Dessutom kan probiotika även förhindra och lindra diarré.

2. Hjälp vid viktminskning

Intressant nog så kan probiotika vara din bästa vän när det gäller viktminskning.

Vissa stammar av probiotika hjälper till att förhindra inlagring till fettdepåer. Probiotika hjälper till att öka mättnadskänslan, förbränna mer kalorier samt ger en ökning av fördelaktiga hormoner.

3. Förbättrar mental hälsa

Visste ni att någonting så enkelt som rätt bakterier i magen kan ha en stor inverkan på den mentala hälsan och humöret?

Tarm och hjärna är direkt kopplade och en god mikrobiom förbättrar det mentala tillstånd som minskad ångest och depression. Detta tillsammans med minskade inflammationsnivåer i kroppen ger oerhört positiv upplevd hälsa.

4. Renare huden (hudproblematik)

Hudförbättringar efter att ha infört mer probiotiska livsmedel i sin kost är vanligt. Probiotika kan förbättra eksem samt akne.

5. Förbättrar immunförsvaret

Ditt immunförsvar producerar naturligt mördare i form av T-celler och antikroppar som ett främre försvar mot främmande “invaderare” som t.ex. en infektionssjukdom eller bakterier. Probiotika är en del i denna process, genom att främja produktionen av T-celler och antikroppar.

Men de tillverkar även vitaminer som B och K samt hjälper till att sänka PH-värdet, vilket skyddar mot skadliga inkräktare.

6. Cancer

Probiotika kan öka antalet bakterier som hämmar cancerceller i tarmen på patienter med tjocktarmscancer. Forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg har konstaterat detta och flera andra positiva effekter vid kontinuerligt intag av probiotika.

7. Förbättrat näringsupptag

Kanske extra viktigt med probiotika om man av olika anledning får i sig mindre mängd föda. Vid t.ex. sjukdom, hård diet eller under en specifik fitnessperiod.

Genom att äta probiotika i form av fermenterade livsmedel eller kosttillskott ökar du näringsupptaget, förbättrar enzymstatus samt bakterieflora.

Man förbättrar på så sätt kroppens allmänstatus.

Hur hjälper probiotika?

  • Minska bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO)
  • Ökar de goda bakterierna vilket minskar dåliga bakterier
  • Förstärka tarmslemhinnan
  • Läker läckande tarm
  • Normaliserad mobilitet, alltså tarmens normala rörelse
  • Smärta lindras genom effekter på nervreceptorer som finns i tarmslemhinnan (speciellt bra och lättande för personer med diagnosen IBS)

Bästa källa till probiotika och hur man tar dem

Det finns flera sätt att lägga till mer probiotika i din kost. Att äta lite varje dag ger bästa resultat.

Fermenterade livsmedel

Livsmedel som surkål, kimchi och kokosyoghurt som görs i en rumstempurerad och kontrollerad ren miljö för att växa bra bakterier. Kanske absolut enklaste och bästa sättet att få i sig probiotika.

OBS! Om du köper surkål eller kimchi, kontrollera då så att den INTE är pastöriserad! Om surkålen eller kimchin är pastöriserade så är alla bakterier döda och med andra ord helt verkningslösa.

När dessa bakterier blomstrar, kan fermenterade livsmedel (som surkål och kimchi) förvaras i flera månader i kylskåpet. Se dock till att du håller den i en förseglad burk som t.ex. en glasburk med lufttätt lock.

Några av de bästa, och dessutom Paleovänliga, probiotiska livsmedlen är:

  • Surkål (och andra, på samma sätt, inlagda grönsaker)
  • kimchi
  • Kokosyoghurt
  • Kombucha

Försök att alltid lägga till en typ av fermenterad mat till din dagliga kost. Njut av någon kokosyoghurt till frukost, ett par skedar av surkål eller någon kimchi i en sallad för en bra daglig dos probiotika. Din mage och din hälsa kommer att tacka dig.

Kosttillskott

Du kan också ta probiotika som kosttillskott i form av kapslar eller pulver. Detta rekommenderas speciellt för att få en extra dos bra bakterier om du har, eller har haft, någon form av problematik med magen eller tarmarna.

Kosttillskott med probiotika bör alltid tas i samband med mat då bakterierna har en större sannolikhet att överleva och därmed ta sig vidare ner i tarmen.

Knapp för att köpa Probiotika

Det finns många olika märken och produkter att välja mellan. De kan skilja sig en hel del i form av mängd, stammar och variation av bakterier samt om de innehåller prebiotika eller inte. Mer om Prebiotika längre ner.

Olika produkter kan ge olika effekter på olika människor också så det är värt att testa sig fram och prova lite olika produkter.

Att förebygga, underhålla och för framtiden ta hand om sin mage är alltid en god investering.

Kosttillskott skall aldrig ses som ersättning för riktig mat utan som en extra stöttning till kroppen vid behov.

Tips för att välja rätt probiotika

Testa lite olika märken och sorter. Olika produkter kan innehålla olika bakteriestammar så prova dig fram. Välj dessutom gärna en produkt med flera olika bakteriestammar. Detta ger större chans att några av bakteriestammarna passar just dig.

Köpknapp till olika sorters Probiotika

Behovet och mängden bakterier som just du behöver i din probiotika kan varierar då det är väldigt individuellt. Vid lättare besvär eller förebyggande intag kan det räcka med 1–2 miljarder om dagen. Vid svårare besvär kan det behövas 25–100 miljarder om dagen, speciellt efter en antibiotikakur.

Antibiotika slår i princip alltid ut tarmfloran och man behöver därmed stärka och bygga upp den efter att man genomgått en antibiotikakur. Detta kan ta tid.

För vissa individer kan ett kosttillskott av goda bakterier skapa en obalans i början. Börja därför försiktigt och öka succesivt. Man kan få symptom som illamående och en dålig, lös mage.

Probiotika kyls eftersom de flesta är känsliga för ljus och värme, det är en levande bakteriekultur. Kylskåpsförvaring kommer alltså se till att de fortfarande lever när du tar dem.

Var noga med att leta efter ett kosttillskott som innehåller flera olika stammar, minst fem eller flera, samt att antalet kolonidannande enheter (CFU) är 1 miljard eller högre.

En person står på en sten i strandkanten, representerar frisk mage med probiotika trots IBS

Få probiotika utomhus, i naturen

Marken och naturen innehåller rikliga mängder av fördelaktiga mikrober och probiotika. Före tillkomsten av skor, betong och rengöringsmedel var kontakt med smuts och jord en daglig del av livet.

Detta fungerade då som en naturlig interaktion med probiotika på din hud, av vilka några också skulle inandas och indirekt förbrukas bara genom att vara på händerna.

Man kan självklart efterlikna detta dagligen, eller någon gång per vecka, genom att gå barfota på gräset, göra trädgårdsarbete eller leka med husdjuret (om man nu har en hund eller katt) på gården.

Att ”leka” ute är alltså en väldigt viktig del för vår hälsa och något man bör prioritera i sitt liv.

Kom även ihåg prebiotika

Något man också kan behöva tänka på är Prebiotika vilket är viktigt att för probiotika. Prebiotika är benämningen på olika sorters kostfiber som har förmåga att stimulera tillväxten av de hälsofrämjande bakterierna i tarmen.

Prebiotika betyder – ”Före liv”.

Det är alltså mat och näring för probiotika. Av denna anledning bör du också inkludera någon typ av prebiotika tillsammans med din probiotiska för att mata och uppmuntra tillväxten av dina goda bakterier.

Magbesvär kan både lindras och förvärras av prebiotika när man är ovan vid detta samt har någon form av magproblematik. Det kan därmed vara klokt att undvika prebiotika i kosttillskott i början om du har mycket problem med t.ex. gaser eller ballongmage.

Men i längden är det viktigt att få i sig prebiotika för att ge näring till de goda bakterierna i tarmen.

Flera prebiotiska livsmedel inkluderar (utan inbördes ordning) bland annat:

  • Jordärtskocka
  • Vitlök
  • Lök
  • Sparris
  • Banan
  • Äpple
  • Linfrö
  • Tång
  • Kiwi
  • Banan (gärna omogen)
  • Vitkål
  • Broccoli
  • Rucola
  • Kokt kall potatis
  • Gröna delar på lök (sallad, purjo)

Generellt är det mer prebiotika i rå och omogen frukt och grönsaker än vad det är i tillagad och mogen. Kan vara bra att vara medveten om när man ska göra sina val.

Magproblematik som IBS

När man har någon form av problematik i magen, som t.ex. IBS, så kommer man få jobba och kämpa hårdare än en fullt frisk person. Det är inte rättvist och det kommer många gånger att vara extra tufft.

Råvaror som innehåller Prebiotika är inget undantag då många triggar IBS och skapar magproblem för känsliga. Man kan alltså reagera kraftigt på dessa och de blir då inte den effekt man önskar av prebiotikan.

Detta beroende på att många prebiotiska fibrer innehåller inulin. Man bör även akta sig för produkter innehållande fruktooligosackarider eller oligofruktos. Om någon av dessa finns på en innehållsförteckning så avstå eller välj en annan produkt med prebiotika.

Avslutande ord

Att probiotika är goda bakterier som lever i ditt matsmältningssystem vet vi nu. För att du ska må bra behöver de rätt form av mat.

De balanserar din mag-/tarmhälsa, vilken i sin tur påverkar i princip hela kroppen.

Stötta bakterierna genom att äta surkål och kimchi, vid behov lägg till kosttillskott i form av probiotika. Utsätt din kropp för naturen genom att gå barfota, leka ute och gräva i jorden.

Glöm inte heller prebiotika som är näring för probiotika.

Magnus & Jenny

Källor:
Wikipedia
PI Licensierad kostrådgivare utbildning
Jonas Bergqvist
WHO

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Äggersättning Ätbara insekter