28 aug 2020

Koka grönsaksbuljong på rester och grönsaksrens

En hållbar livsstil, att ta tillvara på de tillgångar man har och använda allt på råvaran man förbrukar. Detta är naturliga delar i en Paleolivsstil, att värna om vår natur och de resurser som finns.

Rester och grönsaksrens är något som man får massor av, då man äter en hel del av detta. Och det behöver inte alls gå ner bland soporna utan kan tas omhand och det har faktiskt hela två steg till för att ge oss nytt och gott!

Här följer ett grönsakstips som kan göra skillnad.

Artikeln innehåller annonslänkar.

När du skalar och ansar dina grönsaker och rotfrukter inför en måltid så spara ALLT renset. Lägg det i en gryta med lock, i en stor glasburk eller i en plastpåse som du sätter en klämma på – en form av “behållare” helt enkelt.

För varje gång du t.ex. skalar en morot så lägger du i renset i din behållare och ställer den sedan i kylskåpet, fyll på hela tiden med allt från grönsakerna och rotfrukterna. Resterna klarar sig oftast i 1 – 2 veckor i kylen.

Vi använder ekologiska grönsaker och rotfrukter. Man behöver endast skölja av dem och sedan är de redo för att fortsätta ge dig godsaker i köket.

Grönsaksbuljong

När man sedan har en full behållare så startar man ett buljongkok på allt. Lägg resterna av grönsaker och rotfrukter i en gryta, fyll på med vatten så att det täcker allt och salta.

Man kan även krydda med lagerblad, peppar eller någon annan favoritkrydda om man önskar. Fast vill man ha en “neutral” grönsaksbuljong så fungerar det alltså utmärkt med enbart salt.

Koka upp och håll det sedan på sjudning i ungefär två timmar. Kontrollera med jämna mellanrum så att det inte kokar över eller sjuder för lite.

Det går även fint att använda en Crock-Pot till buljongkoket, tiden är då omkring 3-4 timmar på låg (LOW).

rester och grönsaksrens

Sila av buljongen, låt svalna och häll sedan upp den i glasburkar. Man kan utan konstigheter frysa ner grönsaksbuljongen i glasburkarna, tänk då på att inte fylla hela burken eftersom vätskan expanderar något när den fryses.

Vad använder man buljong till?

Grönsaksbuljongen använder man till soppor, kokar grönsaker eller när man gör en vegetarisk rätt. Den fungerar även utmärkt som bas när man kokar fisk, kyckling och kött till olika grytor.

Det går även att göra en fond av grönsaksbuljongen, bara att koka ner (reducera) den rejält. Man får då en mer koncentrerad smak av den vätskan som är kvar och nu passar den fint att frysas ner i en behållare för istärningar. Då kan man enkelt plocka upp en “tärning” och ha som smaksättare i maten.

Klimatsmart

Nu har man en fin och god grönsaksbuljong från något som annars hade hamnat i soporna! Det är fantastiskt enkelt och man får lite olika smak på buljongen för varje gång man kokar beroende på vilka rester och vilket rens man har.

Detta är steg ett i att göra nytt av rester och rens, helt klart klimatsmart.

Kompostera

Steg två är kanske ännu enklare än steg ett och sköter sig näst intill helt själv. Kompostera de avsilade resterna!

Renset och resterna blir till ny fin jord som sedan kan användas till att odla blommor eller varför inte nya grönsaker och rotfrukter! Ett sant kretslopp.

Avslutande ord

Rester och grönsaksrens är alltså inte bara skräp utan en fin resurs som man kan få mycket nytta av!

Bra för dig, bra för ekonomin och bra för miljön, med andra ord – ett väldigt fint “grönsakstips”.

Magnus & Jenny långkok Paleo paleoblogg hållbar framtid eko krav vegetariskt eco ekologisk Paleolivsstil

24 aug 2020
sötpotatismjöl i en påse

Sötpotatismjöl

Ett mjöl på enbart sötpotatis är både spännande och nyttigt. Sötpotatismjöl har en god och lite söt smak samt innehåller flera fina näringsämnen.

När man som vi testar nya recept var och varannan dag så hittar man även många nya smaker och produkter. Väldigt kul och intressant.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett sötpotatismjöl är 100% naturligt glutenfritt och består enbart av  sötpotatis. Toppenbra!

  • Innehåller enbart sötpotatis
  • Naturligt fritt från gluten
  • Näringsrik
  • Lågt glykemiskt index

Var köper man sötpotatismjöl?

I butik är det än så länge relativt ovanligt men man kan, i välsorterade livsmedelsbutiker, hitta sötpotatismjöl och det finns då vanligen i hyllan för glutenfritt.

Ett säkrare tips är näthandeln som oftast kan ha ett större utbud, och priset brukar även var något lägre. En webbutik som t.ex. bodystore har produkten i sitt utbud.

knapp för att klicka på för att komma till produkten sötpotatismjöl

Varför sötpotatismjöl?

Vill man undvika spannmål så är mjölet väldigt bra då sötpotatis är en rot.

Det är också fint om man är glutenintolerant, eller av andra anledningar önskar utesluta gluten från sin kost, då mjölet är naturligt helt fritt från gluten.

Man kan baka på sötpotatismjöl, göra pannkakor, reda sås, soppa och stuvningar. Finns massa god och nyttig mat man kan göra med mjölet, bara att prova sig fram och experimentera.

Lågt GI

Mjölet innehåller även flera fina näringsämnen och har ett lågt glykemiskt index vilket innebär att man får ett jämnare blodsocker (kolhydraterna tas upp långsamt i blodomloppet).

Det handlar alltså om långsamma kolhydrater vilket gör att kroppen inte får en lika snabb blodsockerstegring och därmed kan använda energin kolhydraterna ger under en längre period.

Långsamma kolhydrater

Detta kan även vara intressant om man håller på med uthållighetsidrott då det ger en förhållandevis lång energitillgång.

Och de långsamma kolhydraterna tillsammans med det höga innehållet av kostfiber gör även att man håller sig mätt länge.

Kosthållning

Sötpotatismjöl passar i flera olika kosthållningar, så som t.ex. – Paleo, AIP, Vegetarian, Vegan, med flera.

Vad använder man sötpotatismjöl till?

Använd sötpotatismjöl i bröd, kakor, muffins, pannkakor eller redning i soppor, såser, stuvningar och grytor.

Recept till goda pannkakor med sötpotatismjöl hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet. Vi kallar dem helt enkelt “Pannkakor på sötpotatismjöl”, de är lite matigare än en Bananpannkaka och har såklart en helt annan smak, ett fint och bra komplement alltså.

Man kan alltså baka glutenfritt med sötpotatismjöl, göra redningar och laga mat med mjölet – mycket mångsidigt. Prova sötpotatismjöl även i ditt kök.

Pannkakor bakade på sötpotatismjöl

Sötpotatis är näringsrik

Näringsinnehållet är också intressant och mjölet innehåller bland annat (utan inbördes ordning) både vitaminer och mineraler:

  • kostfiber
  • kalium
  • magnesium
  • kalcium
  • C-vitamin
  • vitamin B6
  • E-vitamin
  • Järn
  • Koppar
  • Folat

En näringsrik och fin knöl som man gjort mjöl på helt enkelt!

Prova sötpotatismjöl du också!

Du hittar mjöl på sötpotatis här, köp hem redan idag och testa att baka eller laga mat med mjölet. Hitta nya spännande rätter och smaker på rena och naturliga råvaror!

Avslutande ord

Ett mjöl som är 100% naturligt glutenfritt och som består av enbart en (1) ingrediens är alltid intressant.

Mjölet är gjort på sötpotatis och innehåller därmed en del fina näringsämnen.

Prova gärna att baka på mjölet och hitta dina favoriter!

Magnus & Jenny

5 aug 2020
Krämiga zucchininudlar med kantareller

Krämiga zucchininudlar med kantareller

När kantarellsäsongen är här och vi får ta del av dessa skogens guld mår vi bra och vill njuta i massor!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att ta med sig svampkorgen ut i skogen för att plocka kantareller gör gott för både kropp och själ och är något vi gärna gör.

annons för kokböcker Paleo

Att sedan bara få steka kantarellerna i ghee med lite salt på toppen och äta som de är, ja det är ljuvligt!

Eller varför inte laga Kyckling med timjan och kantareller till middag eller en härlig Kantarellpaj, som även smakar fantastiskt till kräftorna när det bjuds till kräftkalas.

En ny favorit här hemma Under vårt tak är krämiga zucchininudlar med kantareller, sååå gott!

En bra grönsakssvarv

När man ska gör zucchininudlar är en bra grönsakssvarv oslagbart.

Grönsakssvarven är ett väldigt fint verktyg till den som vill få lite variation och kanske ett festligare utseende på sin måltid med grönsaker och rotfrukter.

Man kan göra nya roliga rätter och spännande sallader som inte bara är för utseendets skull utan också kan göra både grönsaker och rotfrukter roligare för både barn och vuxna att äta.

Det finns olika varianter på grönsakssvarvar men vi använder en bänkvariant som passar oss väldigt bra.

Grönsakssvarv

Plocka svamp

Om du har möjlighet så ge dig nu ut i svampskogen och plocka härliga kantareller, andas och njut!

Eller låt andra plocka åt dig och köp lite goda kantareller på torget eller i affären och laga något gott.

Kanske blir det Krämiga zucchininudlar med kantareller. Ja, varför inte…

Ett fat med Krämiga zucchininudlar med kantareller redo att avnjutas.

Recept

Receptet på Krämiga zucchininudlar med kantareller hittar du i vår receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Krämiga zucchininudlar.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo nyttigt enkel  enkelt mat nyttig spiralizer svarvade grönsaker kantarell glutenfritt mejerifritt laktosfritt matlagning zucchini noodles pasta

19 jul 2020

Snabba och enkla hälsotips

Visst letar vi alla efter en quick fix. Snabba lösningar som kräver minsta möjliga ansträngning eller motstånd.

De finns faktiskt och du kan enkelt göra dem för att uppnå en bättre hälsa!

Vi gör det och har stor nytta av snabba och enkla lösningar i vår vardag. Det finns flera otroligt enkla hälsotips som går både snabbt och enkelt och som med tiden ger stora resultat. Tricket är kontinuitet men framför allt – att man genomför dem.

Quick fix som hälsotips!

Vanligen så skriver vi att man ska undvika så kallade quick fix och se långsiktigt på hälsa, viktnedgång och läkande. Det tycker vi självklart fortfarande, men det finns snabba små saker man kan göra som fungerar utmärkt i vardagen.

Olika typer av quick fix har en tendens att inte fungera i längden och gör att man därmed inte uppnår de resultat och mål man önskar nå över tid. Det kan resultera i den klassiska jojobantningen, att man startar entusiastiskt och hårt men sedan ger upp, o.s.v.

Fast det finns många snabba lösningar som inte alls är meningslösa eller av ondo, det är mycket man kan göra i det dagliga livet som gör hälsoresan snabbare, enklare och bättre.

Snabba lösningar är alltså inte alltid att förakta och man kan göra mycket som ger en fin ”hälsoavkastning”, alltså investeringar i hälsan som ger vinster.

Låt oss presentera en lista med flera bra, snabba och enkla tips som nästan alla kan börja med direkt (idag, nu).

Nio snabba tips

I stort sätt så kan alla genomföra dessa enkla och snabba hälsotips, några av dem eller kanske alla. Och i princip alla kommer att kunna få hälsofördelar från dem.

Det är enkla hälsovinster som kan betyda mycket både nu och i framtiden.

Ät en ren och naturlig mat

Kosten har en oerhört stor betydelse för hälsan, det är här man lägger grunden. Vi förordar en Paleokost vilket är människans ursprungskost. Satsa på enkla rätter med få ingredienser.

Läs innehållsförteckningen

Det går snabbt och enkelt att läsa innehållsförteckningen i butiken och då sortera ut produkter man inte önskar (bör) äta redan från början.

Kommer de inte ner i kundvagnen så kommer de inte hem, och har man dem inte hemma är det ofantligt mycket enklare att undvika dåliga produkter.

Uteslut socker

Vitt processat socker är 100% onödigt och innehåller inga näringsämnen alls som skulle kunna vara bra för kroppen. Tyvärr så finns socker som tillsats i massa råvaror, så läs innehållsförteckningen.

Att utesluta socker går snabbt, man kan ”starta” att sluta med socker omgående.

Laga mat i en Crock-Pot

Ladda en Crock-Pot med mat på morgonen innan det är dags att gå till jobbet. Lagom tills du kommer hem är middagen klar, varm och redo att ätas.

Du har med andra ord en god, nyttig och snabb måltid redo varje dag efter jobbet och om du laddar den med lite extra varje dag så har du rester till morgondagens lunchlåda!

Ett toppenbra, snabbt och enkelt tips som dessutom sparar pengar till dig.

Ta en promenad varje dag

Att komma ut i naturen, friska luften och samtidigt få in rörelse är otroligt bra för hälsan. Man behöver inte gå superlångt eller supersnabbt, det viktiga är att man faktiskt dagligen tar sig ut och går.

Höj hjärtfrekvensen

Gör något varje dag som höjer hjärtfrekvensen. Det kan vara en sprint på 100 meter, tio snabba armhävningar eller squat. Välj att lyfta något tungt, hoppa hopprep eller lek – lek är klart underskattat och något alla borde göra mer av.

Teama ihop dig med en kompis

Att göra saker tillsammans ger synergieffekter. Man känner en större glädje och om man gör saker tillsammans kan det även ge en push att genomföra den där promenaden eller vad det nu kan vara även om det vissa dagar finns lite motstånd.

Lägg bort telefonen, paddan, datorn

Detta är speciellt viktigt på kvällen och innan man ska gå till sängs. Det blåa ljuset som kommer från telefonen, paddan eller datorn stör hormonerna och därmed sömnen.

Gå till sängs vid 22:00

Man brukar säga att sömntåget går vid 22:00, detta är biologiskt och har med våra hormoner att göra.

Att följa kroppens klocka genom att lägga sig vid 22:00 och få åtta timmars obruten sömn gör mycket gott.

Läs en bok

Genom att läsa sätter man igång fantasin, får nya intryck och skapar nya kopplingar i hjärnan. Helt enkelt hjärnympa som är fantastiskt viktig.

Avslutande ord

Det finns enkla hälsopoäng att plocka på olika små quick fix. Vi kan göra dem, du kan göra dem, bara att sätta igång och få in en rutin som väntar på att genomföras.

Det man behöver göra är just att genomföra dessa hälsotips, att få in rutin på enkla saker som gör skillnad.

Tyvärr är det lätt att strunta i de enkla sakerna, det finns ett motstånd i kroppen. Varför är det så? Tror var och en har sina varför. Ett varför som bygger upp hinder för att faktiskt må bra. Men det går att ändra på.

Titta på listan och ta tag i några punkter redan idag, vi finns här om du behöver stöd och hjälp!

Magnus & Jenny

11 jul 2020

Frysa in färska kryddväxter

Kan man frysa in färska kryddväxter och örter? Ja det går utmärkt och kommer bevara de härliga smakerna under hela året.

Frys in kryddor och örter

Dax att frysa in ännu en omgång med rosmarin! Kryddväxter och örter är alltid roligt att kunna plocka fram under vintern för att använda i sin matlagning – så gott och fräscht!

I inlägget skriver vi om kryddväxter samt hur de kan förvaras och artikeln innehåller annonslänkar.

Jenny´s mor och far odlar lite olika kryddväxter för husbehov och vi passar på att plocka med hem om det finns mycket av något. Olika år har de olika mycket av olika kryddor, men just rosmarin brukar det ofta vara gott om i deras köksträdgård.

Det tycker vi om, för då kan vi fylla på vårt vinterförråd av kryddor och örter i frysen.

Det går att frysa alla kryddväxter och örter

Det är självklart mer kryddor än rosmarin som går att frysa in. Vi skulle säga att man kan frysa in alla typer av färska kryddor och örter.

Eller torka kryddor och örter om man tycker det är bättre. Detta fungerar också utmärkt, lite längre ner i artikeln hittar du information om att torka.

Det gå att frysa in kryddväxter som rosmarin, basilika, timjan, libbsticka, körvel, dragon, mejram, koriander, salvia, oregano, dill, citronmeliss, persilja, gräslök, med flera.

Många passar utmärkt att torka också, t.ex. dragon, salvia, rosmarin, oregano, timjan. med flera. Beroende på vad man är van vid så kanske just oregano, timjan och dragon känns bättre som torra kryddor.

Att tänka på

Man måste ta hand om kryddor och örter i sin köksträdgård innan frosten kommer. Har de varit frostangripna så har de oftast svårt för att överleva. Detta är regel ett! Skulle ju vara väldigt tråkigt om man vårdat sin köksträdgård en hel sommar bara för att sedan låta frosten förstöra…

Beroende på vad det är för kryddväxt eller ört så kan man behöva en kniv (eller sax) när man skördar. Om man bryter av stjälkarna finns risk för att man skadar växten.

Man kan oftast skörda kryddväxter och örter under hela säsongen och skär eller klipper då vanligen av toppskotten.

Ta helst inte hela stjälken utan lämna några blad längst ner. Detta för att växten ska ha möjlighet till att fortsätta växa och bilda nya skott. En säsong är lång och man kan ofta skörda mycket under lång tid.

Vårdar man sin köksträdgård kan den skördas många, många gånger och alltså ge en riklig skörd. Man behöver vanligen inte så stor yta för att tillgodose sitt husbehov under ett helt år, några krukor eller en pallkrage till sin odling kan räcka fint.

Enkelt att använda frysen

Något som är väldigt enkelt och fungerar riktigt bra är alltså att frysa in kryddväxter. Efter att vi skördat växterna sköljer vi av dem och låter dem sedan torka lite på en kökshandduk.

Efter detta är det enkelt att rensa lite, plocka bort vissna och fula stjälkar, löv samt titta så att det inte följt med några småkryp eller liknande.

Beroende på vilken typ av krydda/ört (kryddörter) det är så repar vi av “bladen”, på t.ex. rosmarinen och timjan, från sina stammar. Bladen läggs ner i en tätslutande glasburk och burken åker in i frysen. Klart. Toppenenkelt.

Vissa växter hackar man bara ner och andra repar man. Det beror på vilken sort och vad, samt hur, man använder sina växter till i maten och matlagningen.

Nu kan man ta upp burken från frysen närhelst man önskar och plocka ur önskad mängd, sedan in med den i frysen igen. Blir precis som att använda färska kryddväxter i matlagning!

Fast det finns ett litet undantag – dekoration. De flesta kryddväxterna och örterna kommer inte se lika späda och fina ut som färska och gör sig därmed inte så bra och fint som dekoration.

Märk upp dina burkar

När man har några olika burkar i frysen med kryddväxter och örter kan det vara svårt att se vad som är vad. Ett tips är då att märka upp burkarna med respektive namn.

Man märker burkarna innan de åker in i frysen så att det blir enkelt att hitta rätt när man önskar använda dem.

Torkade örter är lätt att känna på doften vad det är men frysta kan vara svårt, för att inte säga helt omöjligt, att lukta sig till sorten.

Hur länge håller kryddväxter och örter i frysen?

Man kan enkelt förvara kryddor och örter under minst ett år i frysen. De kommer hålla sig fräscha och fina.

Tänk dock på att inte tina upp kryddorna för att sedan frysa om dem, det kommer de att ta skada av.

Torka

Ett annat sätt är att torka kryddor, det är inte lika snabbt och enkelt men fungerar utmärkt och ger även det ett fantastiskt resultat.

Vi skulle säga att vad man väljer torka alternativt frysa – är helt upp till vad man är van vid och känner sig bekväm med. Kanske lagar man mat där torkade kryddor passar bättre och då torkar man helt enkelt sin kryddskörd!

Man kan hacka ner kryddväxterna och breda ut dem på t.ex. en kökshandduk så att de får torka inomhus. Detta tar dock lång tid och det behövs mycket plats.

Man kan även repa (eller hacka) och sedan sprida ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt, in i ugnen på 50 grader under några timmar (var försiktig med varmluft då detta kan blåsa bort allt).

Eller använda sig av en torkugn som är specialgjord för att torka olika typer av råvaror. En torkugn fungerar väldigt fint och vi använder den också till att torka äppelringar, olika frukt, svamp, göra bärremmar och lite annat smått och gott.

Köpa torkade örter

Är du nyfiken på torkade örter och önskar köpa färdigt så kan vi tipsa om Örtagubben som har ett fint utbud av ekologiska torkade örter.

Örtagubbens ekologiska torkade kryddor kan användas i matlagning, som dekoration, brygga te på eller göra egna kroppsvårdsprodukter av dem!

Avslutande ord

Prova gärna att frysa in eller torka dina kryddor och örter och njut av dem året om. De behåller sin smak och förhöjer rätterna du lagar!

Njut av färska kryddväxter och örter även under vintern!

Information om bloggen under vårt tak samt bild

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube