10 aug 2019
Mandelsmör som breds, med hjälp av en sked, på en choklad brownie botten.

Efterrättspizza

Denna ljuvliga Efterrättspizza, med en förföriskt god choklad brownie botten toppad med mandelsmör, fräsch kokosyoghurt, frukt och bär, skapar en fantastiskt efterrätt som överraskar!

Kan man äta pizza till efterrätt?

Ja, det låter ju lite märkligt. Den klassiska pizzan med en brödbotten som man toppar med tomatsås och andra läckerheter är kanske något som vi inte skulle äta till efterrätt. Den passar mer som en varmrätt till fredagsmyset eller när som man blir sugen på pizza. Vår Paleo pizza passar perfekt vid tillfällen som dessa.

Men om man gör en stor och härlig choklad brownie och har som botten och toppar med mandelsmör, kokosyoghurt, frukt och bär. Ja, då talar vi om  en Efterrättspizza värd namnet, sååå god!

Mandelsmör

Att göra sitt eget mandelsmör är alls inte svårt och rena godiset om du frågar oss.

Vi använder det gärna, att servera till frukt som lördagsgodis är svårt att motstå. Vi använder även mandelsmör när vi bakar eller när vi njuter av en god Kaffesmoothie.

Det finns också färdigt mandelsmör att köpa i butik  och om du använder dig av något utav dessa, till vår Efterrättspizza, så tillsätt gärna lite salt i mandelsmöret då det ger en extra stuns åt smaken med det salta.

Mandelssmör som breds på en choklad brownie botten

Kokosyoghurt

Kokosyoghurten ger Efterrättspizzan en fräsch, syrlig och god smak som bryter av det söta från chokladen och gifter sig fint med sältan i mandelsmöret.

Kokosyoghurt är en lyx som vi köper och äter till frukost tillsammans med müsli ibland. Det finns idag att köpa i de flesta större, välsorterade matbutiker.

Kokosyoghurt kan man också göra själv och där kan du hitta många bra recept på nätet.

Frukt och bär

Vilka frukter och bär man använder att toppa med är helt valfritt och där kan man ju tänka att använda de som är i säsong just nu eller vad man hittar i butiken.

På vår Efterrätspizza använde vi vid detta tillfälle aprikos, banan och blåbär, underbart gott.

Eftterättspizza på fat redo att servera

Recept

Så bjud in nära och kära till en härlig middag och servera denna goda Efterrätspizza som dessert. Passar också om du vill ha något extra gott till kaffet.

Receptet på vår Efterrättspizza hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Efterrättspizza.

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus Paleo recept baka glutenfritt mejerifritt laktosfritt Sverige hälsa hälsosam hälsosamt matlagning laga mat matglädje bakglädje 

6 aug 2019
Omslaget på receptboken Nyttigare Gott

Nyttigare Gott

Nu äntligen kan vi presentera vår andra bok som kommer ut i handeln under september. Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker.

Boken är fylld av underbara recept på bakat och det finns allt från härliga matbröd till smarriga kakor och tårtor!

Vi är otroligt stolta och glada över vår nya receptbok Nyttigare Gott som nu går att köpa via vår webshop. Vi kommer självklart signera alla böcker som säljs via oss.

Nyttigare Gott är en receptbok med bakat

Tidigare så har vi givit ut boken Ren & Naturlig Mat – Med recept från Paleoskafferiet och då låg fokus på riktig mat och kosten som är grunden till ett hälsosamt liv. Nu vill vi ge det där lilla extra som man önskar unna sig då och då.

Denna gången har vi gjort en bok om bakat där alla recepten är helt naturligt fria från gluten, laktos och vitt socker. Det är viktigt för oss att inspirera med hälsosamma recept.

Det är väldigt många som önskar att baka men av olika anledningar finner det svårt på grund av överkänslighet, livsval, allergier eller liknande. Då är denna boken extra viktig och bra.

Söker man recept på bakat som är mer hälsosamt så hittar man det här!

Att baka är ju så härligt, känslan och alla goda dofter som sprider sig i köket och runt om i rummen. Man blir lite som ett barn på julafton, det är spännande och man sitter och längtar efter att få smaka.

Salta rosmarinkex ligger på en hög tillsammans med cashewost

Fikonkaka bakad i en stekpanna

Kaffebjudning med choklad och sötpotatistarte

Bokens innehåll

Receptboken innehåller hela 49 recept som är uppdelade under dessa avsnitt:

  • Bröd, kex och annat knaprigt
  • Baka, baka liten kaka
  • Fira med en tårta
  • Härliga pajer
  • Smått och gott

Vi hoppas att det kommer finnas något för alla och för alla tillfällen.

Boken har massa tips och även en del hjälp för att ersätta råvaror vid allergier. Vi skriver i ett kapitel om gluten, laktos och vitt socker där vi förklarar vad det är och varför det bör undvikas.

Ett annat roligt avsnitt i boken är där en handfull hälsoinspiratörer skriver om vad begreppet nyttigare gott betyder för dem. Här får man flera intressanta infallsvinklar och en fin läsning!

Hälsoinspiratörerna är:

Rebecca & Johan Drott

Annika Sjöö

Tine Worén

Anna-Maria Norman & Karl Hultén

Kristin Scherdin

Åsa Söderberg

Som en extra klick med god krämig kokosgrädde så har vi sammanställt en omvandlingstabell för vikt och volym i boken Nyttigare Gott. Denna är mycket användbar och bra att ha nära till hands. Perfekt att titta i för olika recept samt kunna konvertera, se enheter, mått och samband.

Lite extra viktigt när man bakar då måtten behöver vara mer exakta och inte minst om man önskar använda ett recept från USA eller England och då omvandla till mer kända måttenheter.

Köp boken Nyttigare Gott

Du köper enkelt boken via vår webshop med bara några klick och en adress! Så tveka inte utan köp den redan idag.

Tid att njuta!
Magnus & Jenny

4 aug 2019

Crock Pot

Tänk dig att middagen är klar och rykande varm när du kommer hem efter en lång och intensiv dag på jobbet. Bara duka fram, sätta sig vid bordet och njuta! Med en Crock Pot så är detta en verklighet.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Crock Pot, slowcooker, långsamkokare, slökokare eller lågtryckskokare. Ja kärt barn har många namn och alla syftar mer eller mindre på en elektrisk gryta.

Här är en guide på allt du behöver veta både före och efter ett köp av Crock Pot! Bäst i test är också vår personliga favorit Crock Pot DuraCeramic 6.0L, som du kan köpa här .

Vad är en Crock Pot?

Crock Pot är en elektrisk gryta där man kan tillaga mat på ett enkelt, smart, energisnålt och väldigt bekvämt sätt.

Köpknapp till en Crock Pot

Själva uppfinningen är omkring 45 år gammal och kommer ursprungligen från USA och märket Crock Pot är originalet.

Det finns idag mängder av märken och varianter på marknaden.

Under åren har grytan utvecklats mycket och den är idag väldigt säker, användarvänlig, enkel att rengöra, energisnål och man kan välja mellan en uppsjö av olika modeller och storlekar.

Du kommer alltså att hitta en som passar dig och din familjs behov.

Crock Pot Express

Numera finns det även en expresstryckkokare med det mycket smidiga namnet Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker Eller kort och gott Crock Pot Express.

Denna har länge varit vanligt förekommande i USA och det finns massor av olika recept, för expressvarianten, på engelska.

Numera börjar man även så smått se denna expresstryckkokare i Sverige och recept bli vanligare och vanligare. Fördelen för denna är att man under ett högt tryck får mat färdigt snabbare.

Men nog om Crock Pot Express i denna artikel.

Slökokaren Crock Pot har ett unikt tillagningssätt

Det unika med elgrytan Crock Pot är att man inte behöver lägga ner mycket tid alls på själva måltiden för att få en underbar middag i ett långkok.

I princip så är det just så enkelt som att bara lägga ner råvarorna i grytan och trycka på “play”. Efter ungefär 6–8 timmar har man sedan den perfekta måltiden.

Man kan alltså njuta av långkokets alla fördelar utan att behöva stå vid spisen under en hel dag! Crock Pot sköter jobbet för dig.

Du behöver inte vara orolig för att maten ska bränna vid, inte lyfta på locket för att röra om och när maten är färdiglagad går grytan automatiskt över till varmhållning. Kan det bli bättre och enklare?

Vad är fördelarna med en Crock Pot?

Det finns en mängd olika fördelar med en Crock Pot och här är några:

  • Maten är klar och redo att serveras när man kommer hem från jobbet
  • Lagar maten varsamt på en låg och jämn temperatur
  • När tillagningstiden är klar går Crock Pot över till varmhållning
  • Näring och smak bevaras, tack vara den jämna och låga temperaturen
  • Den har en lägre energiförbrukning än t.ex. ugn och kokplatta i förhållande till tid – vilket är klimatsmart
  • Minimal förberedandetid
  • Endast en gryta som används
  • Man behöver inte röra om i grytan under själva tillagningen – ingen passning krävs
  • Användarvänlig och tydliga inställningar
  • Förbered maten när du har tid, ställ in timer och vilken värmenivå du önskar – klart
  • Lätt att rengöra och diska
  • Grytor, fonder, soppor, benbuljong, pulled-rätter, ghee och andra långkok, allt går att göra och dessutom mycket enkelt

För många varianter av Crock Pot går det dessutom att använda själva grytan på en vanlig spis, i ugnen eller mikron – detta gör den till ett mycket mångsidigt köksredskap.

Hur fungerar en Crock Pot?

Grytan sitter i, och omsluts av, värmekällan. Värmen för en Crock Pot motsvarar alltså inte en vanlig elplatta där all värme enbart kommer underifrån. Detta tillsammans med den låga och jämna värmen, som genereras i elgrytan, gör att risken för att något ska bränna fast är mycket liten.

Men just för att värmen omsluter grytan så bör man fylla den minst till hälften vid användning. Dels för att tider i recept ska stämma och dels för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Lagar man mindre mängder så påverkas tiden i receptet.

Man kan, i de flesta fall, lägga ner allt från ett recept i grytan från start och det tillagas sedan utan passning under dagen.

Att tänka på

Det man bör tänka på för att få råvarorna helt tillagade är tiden och effekten man använder. De flesta kombinationer med rått kött och råa grönsaker behöver omkring 8 timmar på låg effekt för att bli klara.

Vätskan kokar heller inte bort, som den kan göra i en gryta på spisen, och detta gör att man kan ha mer vätska kvar i den färdiga rätten.

Omvandlingstabell för tillagningstider

Tillagningstider behöver nästan alltid justeras när man använder vanliga recept i en Crock Pot, här följer en enkel och lättöverskådlig tabell för tidsomvandling. Nu är det bara att sätta igång och laga mat.

Tabell med tidsomvandling från ett vanligt recept till ett i Crock Pot

Tips för att lyckas med dina Crock Pot recept

I princip så fungerar det att tillaga det mesta i en Crock Pot, man kanske får anpassa recepten lite och justera tider enligt omvandlingstabellen ovan. Men det går och som sagt, utan passning och jobb under själva tillagningstiden.

Recepten kommer bli enklare att göra, allt från färre moment till mindre tid till förberedelser!

För det första, det går nästan alltid att lägga alla ingredienser till rätten i grytan från början och starta tillagningen.

Men det man kanske önskar vänta med är mejeriprodukter, om du använder dig av detta. Mejeriprodukter kan ibland skära sig om de får koka med från början och det är därför ett bra tips att vänta med dessa till sista timmen av tillagningen. Då hinner de ändå koka in i rätten så den blir sådär härligt krämig.

Något annat man bör vänta med till slutet är färska örter, detta för att de annars helt enkelt krymper och försvinner. Så lägg i färska örter som tidigast kanske 30 minuter innan allt är klart, då får du både smaken och utseendet av örterna.

Låt locket ligga på

I vanliga recept ska man ofta röra om då och då under både uppvärmning och själva tillagningen. Detta ska man inte göra när man tillagar något i en Crock Pot, det är frestande att lyfta på locket och röra runt.

Man tycker man har kontroll och att rätten behöver detta, men nej, undvik att lyfta på locket när rätten väl är igång.

Omrörning när man lagar mat i en Crock Pot är alltså något som vanligen inte behövs. Om man lyfter på locket släpper man istället ut värmen vilket motverkar funktionen samt förlänger tillagningstiden.

Så låt locket ligga på. OBS: om det inte är en specialrätt som kräver omrörning.

Ett stort tips

Tipset vi också verkligen vill förmedla är att satsa på en större modell av Crock Pot oavsett om du är ensam eller har ett stort hushåll.

Detta försäkrar att du alltid får plats med större stekar, revben eller helt enkelt kan göra storkok.

Elgrytan blir då också perfekt för att förbereda mat till kommande arbetsvecka eller en stor bjudning.

Köttdetaljer och kryddor

Då tillagningen sker under en lång tid samt på en låg och jämn värme så kommer även mindre bra köttdetaljer, som vanligen skulle kunna vara sega, bli möra och fina! Här har man alltså möjlighet att skapa fantastiska rätter på mindre dyra köttdetaljer.

Att kunna använda alla detaljer på djuret och tillaga goda rätter med en energisnål elgryta är både klimatsmart och miljösmart på många sätt och på flera nivåer.

  • Förbrukar mindre energi – vilket minskar elförbrukningen
  • Använda hela djuret – from nos to tail
  • Tillaga allt i samma gryta – inget behov av många plattor på samma gång eller ugn

Torkade örter och kryddor är en fördel när man lagar mat i en Crock Pot. Här kommer de verkligen till sin rätt när de under riktigt lång tid får koka in i maten och blomma ut med sina speciella egenskaper och smaker.

Färska örter bör man lägga i under sista halvtimmen.

Tre snabba Mästerkockstips med en Crock Pot

Tre riktigt bra och smarta tips som lyfter din matlagning:

  • Genom att lägga ett lager av rotfrukter och/eller grönsaker i botten på grytan och sedan en stek ovanpå så kan man få två olika rätter. På detta sätt får man en perfekt tillagad, mör och god stek samtidigt som man kan göra en underbart god soppa på allt annat.
  • Om du ska imponera på grillen så förlaga gärna köttet i din Crock Pot. Då blir det riktigt mört och när det sedan placeras på grillen får man den där härliga grillytan och smaken som bara blir på en grill! En fantastisk kombination och ett fantastiskt resultat.
  • Bryn köttet innan du lägger ner det i din Crock Pot. Detta gör att man sluter porer och all köttsaft stannar kvar inne i köttbiten och man får ett saftigare kött med mer smak.

Varför ska just du köpa en Crock Pot?

Det kan finnas hur många anledningar som helst till att skaffa en Crock Pot. Men du känner dig själv bäst och här kommer vi bara ge lite tips, tankar och fördelar som kanske lockar och väcker nyfikenhet.

Köpknapp till en Crock Pot

Med bara några enkla förberedelser så sköter sig elgrytan helt själv och lagar maten till dig. Oerhört bekvämt, tidssparande och enkelt.

Genom sin låga temperatur behöver man inte vara orolig för att rätten bränner fast. Det krävs ingen skötsel eller omrörning av rätten man lagar under tiden elgrytan är igång.

När tillagningstiden är klar så går den automatiskt över till varmhållning. Man behöver alltså inte hålla någon tid för att sätta sig till bords, maten är redo när du är redo.

Den låga temperaturen gör att maximalt antal näringsämnen är kvar i rätten. En riktigt viktig detalj som starkt talar för en Crock Pot och detta sätt att tillaga mat.

Man kan göra storkok, benbuljong, mustiga soppor och massa annat enkelt och utan någon större ansträngning.

Och sist men absolut inte minst eller på något sätt oviktigt, grytan är lätt att rengöra och diska. Det gör den användarvänlig och till ett husgeråd man faktiskt använder i sin vardag. Matlagning får gärna vara enkel, praktisk och bekväm – allt som underlättar vardagens stress och pusslande med tider är välkommet.

Avslutande ord

Om du funderar på en Crock Pot så är det något vi verkligen kan rekommendera. Den tar lite plats i köket, i förhållande till användningsområdet, och är oerhört mångsidig och användbar.

Rätterna blir enkla att tillaga och smakerna både djupare och tydligare.

Elgrytan förbrukar mindre el än en ugn eller en platta på spisen under motsvarande tid och den är säker att använda.

Njut av ett långkok med enkelhet!

Magnus & Jenny

3 aug 2019
Ugnsrostad sparris på ett fat, på linneduk, gamla fina gafflar

Ugnsrostad sparris

Smidigt, enkelt och så gott! Ugnsrostad sparris är något vi gärna äter som ett härligt tillbehör till både fisk, fågel, skaldjur och kött här hemma Under vårt tak. Men även som en egen god liten rätt på buffé- eller tapasbordet, så gott!

Sparris

Sparris är till färgen antingen vit eller grön. Den vita sparrisen skördas under jord då toppskotten bryter fram och den gröna sparrisen skördas ovan jord när den nått lagom längd.

Den första spröda svenska sparrisen på våren är helt fantastisk och då är den som godast men man kan nu i stort sett hitta sparris i butiken året om.

Folsyra och andra nyttigheter

Sparris innehåller gott om folsyra som är viktigt när man är gravid. Förutom folsyra så innehåller sparris både K-, E-, C- och A-vitamin. Mineraler som zink och kalium hittar du också i sparris. Dessutom innehåller den gott om fiber.

Recept med sparris

I vår digitala receptbank Paleoskafferiet hittar du härliga recept med sparris som bl.a. Sparrispytt med sötpotatis, Kokt vit sparris med ljuvliga tillbehör, Laxpaj med sparris och salladslök, Grillad vårglädje med rostad mandel och Färgstark vårsallad, så gott!

Sparris i ugnen

Att ugnsrosta sparris i ugnen är så enkelt och det krävs enbart 12 minuter för att få den perfekt!

Vi brukar oftast bara ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt men om man vill ha lite extra hetta kan man, som Magnus kusin Anna tipsade om, strö över lite chiliflakes, underbart.

Sparris uppradad på plåt

Recept

Nästa gång du blir sugen på sparris så testa Ugnsrostad sparris, så enkelt och gott!

Receptet på Ugnsrostad sparris hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Ugnsrostad sparris.

Närbild på Ugnsrostad sparris på ett fint fat

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus Paleo matlagning hälsa hälsosam hälsosamt mat Sverige matblogg hälsoblogg ren och naturlig mat tips sommar må bra glad mage vårprimör

28 jul 2019
Bild på omslaget av boken Birgitta Höglunds bästa grilltips

Birgitta Höglunds bästa grilltips – Naturligt god mat att njuta av

Gissa om vi blev glada över Birgittas förfrågan till oss om att skriva förord till nyutgåvan av boken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Det är så viktigt att ha förebilder, någon man kan inspireras av och för oss är Birgitta Höglund just detta! En stor förebild och hon inspirerar med sina kokböcker, sin blogg samt sitt fina och frikostiga sätt att förmedla sina tankar på i sociala medier.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att få skriva förordet till boken är en stor ära och vi blir stolta varje gång vi ser eller hör om boken. Så roligt att få vara en liten del i Birgittas fantastiskt fina grillbok.

Grillat, vem gillar inte det liksom?

När man, som vi, skriver om Paleo så måste man ju älska att grilla och det gör vi verkligen! Grillat är så gott och mysigt.

Att starta en eld och tillaga sin mat bör ju vara det absolut äldsta och mest genuina sätta att laga mat på.

Grilla är som en liten ritual och man kommer tillbaka till ett ursprung. Få igång elden, förbereda maten, känna dofterna, vara utomhus. Allt bidrar och skapar en njutbar stämning.

Knapp för att köpa boken Birgitta Höglunds bästa grilltips

Man kan i princip grilla allt och i Birgittas bok får man mängder av goda recept, fina tips och härlig inspiration.

Boken innehåller självklart en massa grillrecept men du kommer även få recept på goda tillbehör. Massa gott som passar utmärkt ihop med det grillade. Sallader, gratänger, såser, kryddsmör och annat. Det vattnas i munnen bara av att skriv om allt härligt!

Författaren Birgitta Höglund

Birgitta är en otroligt duktig receptskapare och har tidigare, under många år, jobbat som kock och köksmästare.

Nu driver hon en blogg, är receptkonsult och skriver med mycket stor framgång kokböcker. Hon har givit ut flertalet kokböcker och inte bara i Sverige utan även i andra länder.

Bland annat har hon skapat alla recepten till succéboken  Låt bönor förändra ditt liv Kokboken som 2019 blivit utsedd till en av de fyra bästa i världen inom kategorin specialkokbok av prestigefyllda Gourmand Awards! Stort grattis Birgitta!

LCHF och Paleo

Boken Birgitta Höglunds bästa grilltips innehåller primärt LCHF recept då det är här Birgitta har sin grund. Men du kommer, i boken, få några tips för att kunna anpassa vissa rätter till Paleo.

Alla recept är med tanke på naturliga och rena råvaror. En filosofi som vi verkligen delar med Birgitta och tycker är otroligt viktig.

Bild på omslaget av Birgitta Höglunds grillbok

Köpa boken

Boken finns att köpa på nätbutiker där böcker säljs, som t.ex. hos Adlibris och Bokus.

Direktlänk till boken Birgitta Höglunds bästa grilltips på Adlibris: Köp grillboken här!

Direktlänk till boken Birgitta Höglunds bästa grilltips på Bokus: Köp grillboken här!

Den finns även att köpa via förlaget Lumio förlag samt hos vissa utvalda bokhandlare.

Vår egen kokbok

Vår egen kokbok Ren & Naturlig Mat – Med recept från Paleoskafferiet har i gengäld Birgitta Höglund skrivit förord till och berikar därmed innehållet lite extra med sina tankar.

Du köper enkelt våran kokbok, Ren & Naturlig Mat med Birgittas förord, via webshopen på vår hemsida. Bara att klicka sig in via denna direktlänk: https://www.undervarttak.se/product/ren-naturlig-mat-med-recept-fran-paleoskfferiet/

Avslutande ord

Det går sannolikt inte att ta miste på vår stolthet över äran att få ha skrivit förord till Birgittas fina grillbok och därmed vara en del av hennes bok.

Detta är en kokbok som verkligen passar utmärkt under sommaren. Även om vi grillar året runt, och inte tycker det finns någon speciell säsong för grillande, så kanske majoriteten kopplar grillat till sommaren.

Passa på och köp boken, bli inspirerad av alla härlig recept, precis så som vi blir inspirerade och njut av grillat!

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter