28 okt 2018

Pumpatider

Var man än tittar så ser man pumpor vid denna tiden på året och säga vad man vill om den amerikanska högtiden Halloween som firas den 31 oktober men den har fört in många spännande recept med pumpa i vår matlagning och det ser ut att växa sig allt starkare för varje år som går.

Pumparecept

I tidningar och olika sociala matbloggs flöden ser man recept med pumpa. Pumpapaj, pumpalatte, pumpasoppa, pumpakakor… Ja, listan kan göras lång.

Pumpakrydda

Även om man inte vill fira halloween så vill man ju njuta av goda recept med pumpa. Vår Pumpakrydda passar perfekt till alla olika sorter recept med pumpa som man kan tänka sig både när det kommer till pajer, grytor, soppor eller kakor men den passar även perfekt att ha som smaksättning i ditt Paleokaffe eller varför ge spännande smaker åt din müsli.

pumpakryddmix

Recept

Gör ett besök i vår receptbank Paleoskafferiet för vårt recept på Pumpakrydda och njut av goda recept med pumpa oavsett halloween eller inte. Klickbar länk till vår Pumpakrydda hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleorecept paleo recept paleotips sverige paleoblogg pumpakryddor pumparecept paleoinspiration matglädje

1 okt 2018

Bokmässan 2018

Vilka fantastiska fyra dagar vi fått vara med om när vi deltog på Bokmässan med vår kokbok REN & NATURLIG MAT! Vi är så tacksamma över att Isberg Förlag gav oss chansen att vara med om detta event.

Bokmässan 2018

En upplevelse utöver det vanliga

Så många fantastiska människor vi mött under dessa dagar, vilka fina samtal vi haft och så många böcker vi fick glädjen att signera!

Vi mötte människor som aldrig hör talas om Paleo och Paleovänner som följt oss länge. De små smakproverna på våra Äpplekaksbollar var en succé och hela 550 st gick åt under de 7 tillfällen på vardera ca 40 minuter som var vår stund i montern för att promota vår kokbok.

Vi fick även tillfälle att själva vandra runt på mässan och bläddra i fantastiska böcker och lyssna till och titta på en stor skara kända och mindre kända författare, en upplevelse utöver det vanliga.

Bokmässan 2018

Glädje och tacksamhet

Nu dagen efter mässan känner vi oss ganska möra i kroppen och har laddat ny kraft genom en härlig promenad i höstsolen. Med stor glädje och tacksamhet ser vi tillbaka på Bokmässan och den fina respons som vår kokbok REN & NATURLIG MAT fått.

Bokmässan 2018

Köp vår kokbok REN & NATURLIG MAT

Om du missade att få ett signerat exemplar av vår kokbok under mässan så kan du beställa ett signerat exemplar av kokboken här hos oss på Bloggen. Här köper du vår kokbok REN & NATURLIG MAT.

Om du inte önskar ett signerat exemplar finns den att köpa hos Adlibris eller Bokus.

Kokboken finns även hos flera akademibokhandlare i sverige men hittar du den inte i din butik så be dem ta hem den.

Om du jobbar i en butik där boken skulle passa eller har en egen privat bokhandel så tveka inte att ta in några exemplar till din butik, kontakta då gärna vår förläggare Eva Månsson på Isberg förlag.

Med matglädje och kärlek

Tack för att ni finns alla glada Paleovänner och underbara kokboksälskare!

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

26 aug 2018

Ren och naturlig mat

JA, äntligen så är vår kokbok REN & NATURLIG MAT ute i handeln!

Vi är så stolta och glada över att ha skrivit vår första kokbok, känns nästan lite overkligt men nu har vi kokboken i våra händer. Och här behöver vi skryta, kokboken har blivit fantastiskt bra med underbara recept, ett fint förord av Birgitta Höglund, ett kapitel om hur man kommer igång med Paleo och ett kapitel om vår hälsoresa som på inget sätt var rak, bra eller kul.

Men som om inte detta är nog så innehåller boken även en massa annat smått och gott!

Nu finns alltså ett urval av våra bästa digitala recept i bokformat, vi har i kokboken Ren och naturlig mat samlat favoriter från Paleoskafferiet samt att vi har kompletterat med några riktigt goda och helt nya recept.

Köp boken direkt via oss och få den signerad samt hem i brevlådan – snabbt, enkelt och lite extra roligt med en hälsning från författarna.

Dela mer än gärna detta inlägg om vår nya fina kokbok så att fler får möjlighet till att upptäcka enkla och goda recept för ren och naturlig mat.

knapp ren och naturlig mat

Bokinformation

Kokboken Ren och naturlig mat är fylld med massa goda recept enligt vår devis – Paleo, så gott och så enkelt.

Titel: Ren och naturlig mat – med recept från Paleoskafferiet
Författare: Jenny & Magnus Andersson
Antal recept: 82
Antal sidor: 176
ISBN: 978-91-7694-998-6
Förlag: Isaberg förlag AB
Leverans: Via post i ett vadderat kuvert
Pris: 269 kr + frakt på 79 kr inom Sverige (om du önskar beställa från ett annat land så var vänlig och maila till: info@undervarttak.se för prisinformation)

Köp kokboken Ren och naturlig mat

Vi skulle bli så glada om just du ville köpa vår kokbok, du beställer den enkelt genom vår webshop och vi sänder boken till dig i ett vadderat kuvert via posten. Och självklart signerar vi alla böcker som säljs via vår sida och skriver en liten hälsning från oss.

Direktlänk för att köpa boken: https://www.undervarttak.se/product/ren-naturlig-mat-med-recept-fran-paleoskfferiet/

Du kan även beställa vår bok via Adlibris eller Bokus, bekvämt och enkelt. Direktlänkar till kokboken för både Adlibris och Bokus finner du här nedan:

Beställ från nätbutiken Adlibris: Ren och naturlig mat

Beställ från nätbutiken Bokus: Ren och naturlig mat

Med förhoppning om att få inspirera till många underbara rätter i ditt hem.

Med matglädje och kärlek
Jenny & Magnus paleokokbok paleorecept matinspiration receptinspiration paleosverige paleobok

*Köpvillkor

9 aug 2018

Frukostgratäng

Gamla hjulspår

Det är så lätt att man kommer in i samma hjulspår när det gäller frukosten och hur man startar dagen, och det är inget fel i det, man hittar en favorit som man kör med och som man känner sig nöjd med. Här hemma så blir det oftast att vi startar med Frisk Avokadokräm, kokt ägg, Paleokaffe, Benbuljong, Guldmjölk eller gröt, men ibland vill man ha något nytt.

Jag har inte tid

En Frukostgratäng kanske kan kännas som något man inte vill stå och laga på morgonen när man ska iväg till jobb, skolor och andra verksamheter. Helgfrukost tänker säkert många, något man väljer att laga när man har lite mer tid. Men det är inte så krångligt som man kan tro och mycket eller allt kan man förbereda så det blir lätt och smidigt att duka fram på morgonen.

Antingen så steker du samman röran som är i gratängen och ställer in i kylskåpet över natten så det enbart är att vispa samman äggen på morgonen, hälla över röran och sedan grädda i ugnen medans du står i duschen eller förbereder dagen. Eller så gör du färdigt hela Frukostgratängen och enbart värmer den lite i ugnen innan du äter den eller om du väljer att äta den kall, vilket också går bra.

Bacon

Receptet innehåller bacon och det kan man ju tycka är en mindre bra produkt, och det kan vara helt sant, de flesta baconsorter som man hittar ute i butik innehåller tyvärr så mycket annat än bara bacon. Vi har förmånen att köpa “fin bacon”, som vi kallar det, av en ekologisk grisbonde som enbart rubbar in sitt bacon med havssalt innan hon röker det med alspån. Hon gör enbart en begränsad mängd per år så vi känner oss högst privilegierade. Men alla andra detaljer från grisen finns hos vår samarbetspartner Gröna Gårdar. Vårt tips är att du letar runt i din närhet hos olika gårdsbutiker och frågar hur de gör sitt bacon och vad det innehåller, oftast är det så mycket bättre än det bacon som du hittar i butik.

Vegetariskt

Givetvis kan man utesluta baconet och göra Frukostgratängen helt vegetarisk (pescetarian). Öka mängden med svamp istället eller tillsätt dina favoritgrönsaker och rotfrukter.

Skapa din egen variant

Fyll din frukostgratäng med dina favoriter och skapa din egen variant. Paprika, kyckling, tomat, räkor… bara fantasin sätter gränser. Dessutom går det perfekt att blanda ner rester från gårdagens middag.

Frukostgratäng

Bryta mönster

Så våga bryta ditt gamla mönster och testa något nytt! De trygga och goda frukostarna finns ju kvar och ska på inget sätt bytas ut utan enbart kompletteras med ännu en favorit.

Recept

För recept och hur du går tillväga när du lagar denna goda Frukostgratäng så gör ett besök i vår receptbank Paleoskafferiet. Länk till receptet på vår Frukostgratäng hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Frukost Paleo nyttigfrukost nyttigmat nyttigt paleosverige paleoinspiration mat inspiration recept paleorecept paleotips

27 jul 2018

Kollagen

Kollagen är ett mycket viktigt protein och som med alla andra proteiner byggs det upp av aminosyror vilka lysin och arginin är två.

Det utgör en tredjedel av allt protein i din kropp, är helt naturlig och finns framförallt i den så kallade stödjevävnad vilket inkluderar ben och senor. Men det finns också i huden samt brosk, naglar och hår.

Inlägg är om kollagen samt innehåller annonslänkar.

Vad är kollagen bra för?

Kroppen skapar själv mycket av den kollagen som behövs men produktionen avtar med ålder. Detta gör huden slappare och mer rynkig samtidigt som det pågår en kontinuerlig nedbrytning av proteinet.

Det är alltså proteinet som gör huden elastisk och fyllig, brist på proteinet kollagen kan också ge stela och ömma leder. Därför rekommenderas det vanligen som ett kosttillskott för personer som lider av artrit och inflammation i lederna. Men också allt eftersom man blir äldre.

Kollagen är bra för hud, hår, naglar, bindväven, skelett, leder och muskeluppbyggnad. Det verkar även läkande för mag-/tarmkanalen och har med andra ord en både viktig och mångsidig funktion i kroppen.

Proteinet återuppbygger kroppen samt reparerar den, det kallas även för “limmet” eller “armeringsprotein” som håller ihop kroppen.

Proteinet har även en egenskap av att öka på metabolismen vilket är en positiv egenskap, och fördel, om man har viktminskning som mål. Om man önskar gå ned i vikt kan det alltså vara bra.

Man använder vanligen inte detta protein för att bygga muskler (inte optimal för muskeltillväxt) som ett vanligt proteintillskott utan för att stärka leder, bindväv, hår, naglar och för att bibehålla rörlighet. Men det är ett bra komplement om man tränar mycket då detta kan slita på kroppen och kollagen fungerar då som en uppbyggnad.

Hur får jag i mig kollagen?

Var finns kollagen naturligt? Kan man äta något speciellt – ja du kan enkelt tillföra kroppen detta protein via i din kost.

Genom att äta mer kollagenrika livsmedel och råvaror så som inälvsmat och benbuljong ökar man mängden. Men det finns även att köpa som tillskott i form av hydrolyserat kollagen vilket vanligen utvinns från fisk eller kor.

Det finns olika källor av hydrolyserat kollagen. Något som är enkelt för kroppen att tillgodogöra sig är hydrolyserat kollagen från fisk och för en mer underhållande dos (kontinuerligt intag) går det fint att köpa hydrolyserat Clean Collagen från gräsbetade kor vilket håller en mycket hög kvalité. Vi skulle säga att detta är bäst i test av de vi provat.

Hydrolyserat innebär att proteinet är förspjälkat, uppdelat i minsta beståndsdel, och därmed tas upp av kroppen både snabbt och lätt.

Clean Collagen är helt utan smak, ett smaklöst pulver. Det blandar sig lätt i mat samt varm och kall vätska, vilket gör det väldigt mångsidigt och enkelt att tillföra som ett kosttillskott i vardagen.

Lägg pulvret i mat, vid tillagning eller servering. Blanda ner det i kaffe eller te, en smoothie eller en proteindrink. Det finns mängder med alternativ och möjligheter. Tipsar gärna om kollagenkaffe som är otroligt gott och välgörande!

”kollagen

Bild från Hälsa som livsstil

Avslutande ord

Om du önskar läsa mer om hur man kan må sitt bästa jag och vad vi gör för att boosta vår hälsa så läs gärna vårt inlägg om Hälsoboosta. Här skriver vi om hur vi optimerar vår hälsa och vad som kan vara bra att tänka på.

Magnus & Jenny

Källor:
Nyttoteket
Hälsa som livsstil

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Äggersättning Ätbara insekter