
Paleo och Kalcium
Äter man enligt Paleo så ingår inte mejerivaror och många undrar då hur man får i sig Kalcium?
Mejerivaror är absolut inte den enda källan även om det finns mycket just där.
Inlägget innehåller annonslänkar.
Hur fungerar kalcium i kroppen?
För det första, Kalcium är en mineral och viktig för alla levande organismer. För oss människor är det framför allt i benvävnaden och tänderna som den förknippas med.
Här ser den till att uppbyggnad och ett eventuellt läkande fungerar som det ska.
Men mineralen krävs även för att blod ska kunna koagulera och det sköter också om överföringar av vissa nervimpulser och det är faktiskt den vanligaste mineralen i våra kroppar.
Med andra ord, Kalcium är riktigt viktigt för oss alla!
I vilka råvaror finns Kalcium
Så vad får man då Kalcium ifrån när man inte använder mejerivaror?
Den finns i en rad olika råvaror och flera av dem äts dagligen, kanske till och med flera gånger!
Dessutom är det svårt att överdosera Kalcium (om man också har rätt mängd magnesium i kroppen) så det är bara att käka på!
Det är generellt inte så många som är i behov av kosttillskott för Kalcium men det kan behövas för vissa.
Vi rekommenderar alltid att man testar sig för att veta vad man eventuellt skulle ha en brist på. Oavsett om det gäller mineraler, vitaminer eller någon annan brist.
Några, utan inbördes ordning, av alla de råvaror som innehåller Kalcium är:
ägg
benbuljong
räkor
lam
sill
kyckling
broccoli
spenat
morot
mandlar
hasselnötter
pumpakärnor
purjolök
kryddor som t.ex. basilika och oregano
avokado
lök
sparris
grönkål (alla möjliga sorters kålvarianter)
sesamfrön
solrosfrön
kokosnötkött
Det går att göra listan ännu längre men detta är en del av de råvaror som innehåller Kalcium och är helt Paleo.
Bra att veta
Det man bör tänka på är att kroppen (utöver magsyran) behöver D-vitamin, C-vitamin och Magnesium (Kalcium och Magnesium samverkar i kroppen och det är Magnesium som styr halten av Kalcium i kroppen) för att kunna tillgodose sig Kalcium.
Men även motion och träning hjälper till med upptaget, man kan alltså träna sig till ett starkare skelett!
Dock så hämmas upptaget av spannmålsprodukter då dessa innehåller antinutrienter. Läs gärna mer i vår artikel – Vad är antinutrienter?
Även oxalsyra som finns i t.ex. spenat, tomater och rabarber hämmar upptaget.
Avslutande ord
Som en kort sammanfattning kan man alltså konstatera – mejeriprodukter är långt ifrån den enda källan till kalcium.
Att utesluta mejerier innebär därmed inte per automatik att man kommer få en brist, detta uppstår sannolikt mer ofta på grund av en brist på t.ex. magnesium, D-vitamin och så vidare.
Magnus & Jenny
Carina 28 oktober, 2014 07:33 -
Hej!
Fick tips förut att man kunde koka benbuljong också för att få i sig mkt kalcium.
Mvh/Carina
undervarttak 29 oktober, 2014 10:52 -
Bra Carina, helt perfekt sätt!
Magnus & Jenny
Mia 28 januari, 2015 13:40 -
Räcker den Kalcium mgd i paleokosten när man som kvinna går in i klimakteriet eller rekommenderar ni kosttillskott då?
Tänkte bara helt generellt om ni har nån rekommendation.
Tack för en jättebra sajt!
undervarttak 29 januari, 2015 12:00 -
Hej Mia
Tror inte att det är just kalciummängden i kosten som är någon fara med. Sannolikt är det D-vitamin och magnesium som är svårast med och dessa krävs för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Om vi skulle göra några rekommendationer till dig så är det att ta tillskott på D-vitamin och magnesium.
Magnus & Jenny
Tomas Ekelund 28 januari, 2015 13:53 -
Hej.
Det skulle vara bra om ni kunde informera om vilket källor ni använder när ni skriver om paleokostens fördelar. Jag fördjupar mig gärna i dessa.
undervarttak 29 januari, 2015 12:03 -
Hej Tomas
Läs gärna Robb Wolf´s bok “Paleo – Stenålderskost”, han är biokemist och forskar inom stenålderns födoämnen. I hans bok hittar du även flera sidor med källhänvisningar.
Magnus & Jenny
Matilda 28 januari, 2015 14:28 -
Hej! Väldigt intressant. Hur är det när man är gravid, får man verkligen i sig tillräckligt med kalcium utan mjölkprodukter? Logiskt sätt borde man ju det, eftersom vi inte ätit mjölkprodukter så länge i människans historia. Men man blir så osäker när man är så van med att man behöver mjölk för att få i sig kalcium.
undervarttak 29 januari, 2015 12:05 -
Hej Matilda
Ja det är rätt logiskt när man ser till vår historia och hur få år vi faktiskt använt oss av mejeriprodukter.
Svarar samma som på tidigare fråga: Tror inte att det är just kalciummängden i kosten som är någon fara med. Sannolikt är det D-vitamin och magnesium som är svårast med och dessa krävs för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Om vi skulle göra några rekommendationer till dig så är det att ta tillskott på D-vitamin och magnesium.
Men som gravid bör du även ta Omega3 tillskott, mycket viktigt.
Magnus & Jenny
Jannice 23 februari, 2015 16:32 -
Hej! Vi diskuterade detta precis på lunchen idag, just den här märkliga kopplingen att vi i skandinavien är de som stoppar i oss absolut mest mejeriprodukter av alla men också är de länder som har skörast skelett av alla också… Vi landade i att kalcium från andra källor är “bättre” än det i tex mjölk då mjölk innehåller mycket vit A (?) som motarbetar kalciumupptaget. Vad säger ni om detta?
Jag är mer inläst på vit D… Har vi brist på vit D urholkas skelettet vet jag men den andra teorin – har ni hört den? Personligen har jag aldrig druckit mjölk, tycker helt enkelt inte det är gott och detta får man ju uppläxningar om emellanåt 😉 😉 😉
Elisabeth 25 oktober, 2015 13:40 -
Hej. Kan man äta får ost? Mvh Elisabeth
undervarttak 2 november, 2015 15:59 -
Hej Elisabeth
Mejerivaror ingår inte i Paleo, men om du önskar äta ost från t.ex. får så är det naturligtvis ett beslut du gör (man brukar kalla den kosten Primal).
Magnus & Jenny
Olle 6 september, 2016 07:39 -
Det är ju inte bra (skadligt) att ta mycket kalcium enligt vetenskapen. Hur stor blir dosen om man dricker 2 dl benbuljong?
undervarttak 21 september, 2016 11:31 -
Hej Olle
Vi vet inte mängden och det kan variera STORT beroende på vad du använder i ditt buljongkok.
Magnus & Jenny