Benbuljong

Tillbaka

Benbuljong

Att koka sin egen benbuljong kanske för många låter som både omständligt och besvärligt men det är verkligen helt tvärt om.

Vi använder oss dessutom av en Crock-Pot (långsamkokare) för att göra det, om möjligt, ännu enklare.

”Släng” i några märgben, lite benknotor och liknande i grytan, smaksätt med kryddor, fyll upp med vatten och tryck på start. Svårare är det inte!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp Crock Pot

Benbuljongens dag

För att hylla benbuljong och alla dess välgörande egenskaper så har vi ”Under vårt tak” tillsammans med bloggen ”Hälsa som livsstil” startat Benbuljongens dag.

Detta är en dag som är avsatt helt för benbuljong och infaller årligen den 18:e november.

En av våra samarbetspartners är Gröna Gårdar som säljer KRAV märkt gräsbeteskött på nätet. Helt fantastiskt fint kött och vi är så glada att de är en av våra samarbetspartners.

Gröna Gårdar säljer bl.a. toppenfina buljongboxar från både nöt och lamm! På dessa får man en helt underbar benbuljong.

Välgörande

Man kan göra sin buljong på lite olika sätt och speciellt smaksättningen varierar stort, men vi gör oftast en enkel bas.

Då passar den bra i soppor, grytor och liknande och man kan dricka den precis som den är. Underbart gott och så välgörande!

En bra rutin är att ta en värmande och god kopp varje morgon, detta kommer stärka upp magens goda bakterier och därmed ditt immunförsvar och ditt välmående.

Glycin

Benbuljong innehåller kollagen vilket är olika sorters protein. Bland annat Gelatin som består av den viktiga Aminosyran Glycin.

Glycin är bra för alla oss människor men speciellt viktig för gravida, barn (som alltså växer) och alla med autoimmuna sjukdomar.

Kollagen är också otroligt viktig för kroppens bindväv

Benbuljong är inflammationshämmande och läkande för tarmen vilket innebär att den gör underverk för er med diagnosen IBS, Ulcerös kolit eller Crohns.

Man kan få i sig kollagen även via kosttillskott, Clean Collagen är från gräsbetesdjur och helt fritt från tillsatser och dessutom smakfritt.

Kollagenet Clean Collagen blandar sig lätt i både varm och kall vätska samt i mat, toppenenkelt sätt för att få i sig det viktiga kollagenet.

Kvalité

Det man ska tänka lite extra på när man gör sin benbuljong är kvalitén på råvarorna som ingår. Det är detta som verkligen är avgörande för din slutprodukt.

Välj gärna märgben, benknotor, revben och liknande från gräsbetesdjur, alltså djur som fått artegen föda, eller vilt.

Till er som tidigare tvekat på att göra egen buljong kan vi bara säga – med alla hälsofördelar som en benbuljong har, och så enkelt som det är att göra, så är det bara att köra på. Gör din egen benbuljong!

Genväg – benbuljongspulver

Benbuljongspulver, med namnet Real Broth från Nyttoteket, kokas på märgben från svenska gräsbetande nötdjur. Det är helt helt fritt från socker, man använder inga tillsatser och självklart är det även fritt från antibiotika.

Pulvret fungerar som vanlig buljong och man blandar bara upp det i vatten så får man en hälsosam, fin och välsmakande buljong. Ibland kan det vara fint med en genväg och att köpa färdigt.

Se pris och info här: Benbuljongspulver Real Broth!

Recept

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till vår Benbuljong hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny långkok Paleo