8 nov 2015

Benbuljong

Att koka sin egen benbuljong kanske för många låter som både omständligt och besvärligt men det är verkligen helt tvärt om.

Vi använder oss dessutom av en Crock-Pot (långsamkokare) för att göra det, om möjligt, ännu enklare.

”Släng” i några märgben, lite benknotor och liknande i grytan, smaksätt med kryddor, fyll upp med vatten och tryck på start. Svårare är det inte!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp Crock Pot

Benbuljongens dag

För att hylla benbuljong och alla dess välgörande egenskaper så har vi “Under vårt tak” tillsammans med bloggen “Hälsa som livsstil” startat Benbuljongens dag.

Detta är en dag som är avsatt helt för benbuljong och infaller årligen den 18:e november.

En av våra samarbetspartners är Gröna Gårdar som säljer KRAV märkt gräsbeteskött på nätet. Helt fantastiskt fint kött och vi är så glada att de är en av våra samarbetspartners.

Gröna Gårdar säljer bl.a. toppenfina buljongboxar från både nöt och lamm! På dessa får man en helt underbar benbuljong.

Välgörande

Man kan göra sin buljong på lite olika sätt och speciellt smaksättningen varierar stort, men vi gör oftast en enkel bas.

Då passar den bra i soppor, grytor och liknande och man kan dricka den precis som den är. Underbart gott och så välgörande!

En bra rutin är att ta en värmande och god kopp varje morgon, detta kommer stärka upp magens goda bakterier och därmed ditt immunförsvar och ditt välmående.

Glycin

Benbuljong innehåller kollagen vilket är olika sorters protein. Bland annat Gelatin som består av den viktiga Aminosyran Glycin.

Glycin är bra för alla oss människor men speciellt viktig för gravida, barn (som alltså växer) och alla med autoimmuna sjukdomar.

Kollagen är också otroligt viktig för kroppens bindväv

Benbuljong är inflammationshämmande och läkande för tarmen vilket innebär att den gör underverk för er med diagnosen IBS, Ulcerös kolit eller Crohns.

Man kan få i sig kollagen även via kosttillskott, Clean Collagen är från gräsbetesdjur och helt fritt från tillsatser och dessutom smakfritt.

Kollagenet Clean Collagen blandar sig lätt i både varm och kall vätska samt i mat, toppenenkelt sätt för att få i sig det viktiga kollagenet.

Kvalité

Det man ska tänka lite extra på när man gör sin benbuljong är kvalitén på råvarorna som ingår. Det är detta som verkligen är avgörande för din slutprodukt.

Välj gärna märgben, benknotor, revben och liknande från gräsbetesdjur, alltså djur som fått artegen föda, eller vilt.

Till er som tidigare tvekat på att göra egen buljong kan vi bara säga – med alla hälsofördelar som en benbuljong har, och så enkelt som det är att göra, så är det bara att köra på. Gör din egen benbuljong!

Genväg – benbuljongspulver

Benbuljongspulver, med namnet Real Broth från Nyttoteket, kokas på märgben från svenska gräsbetande nötdjur. Det är helt helt fritt från socker, man använder inga tillsatser och självklart är det även fritt från antibiotika.

Pulvret fungerar som vanlig buljong och man blandar bara upp det i vatten så får man en hälsosam, fin och välsmakande buljong. Ibland kan det vara fint med en genväg och att köpa färdigt.

Se pris och info här: Benbuljongspulver Real Broth!

Recept

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till vår Benbuljong hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny långkok Paleo

Circe 9 november, 2015 16:32 - Svara

Hur gör ni med fettet som flyter upp? Jag brukar koka ca 8 tim, låta svalna ofta över natt i skafferiet, nästa dag är det ett tjockt fettlager som jag är osäker på om jag ska spara eller ej.

mm

undervarttak 24 november, 2015 16:05 - Svara

Hej Circe

Vi “lyfter” upp fettlagret, lägger i glasburk och använder sedan som fett när vi steker eller liknande. Toppenbra!

Magnus & Jenny

Agneta 28 december, 2015 06:52 - Svara

Jag rekommenderar verkligen en modern tryckkokare! (en vanlig funkar också.. 😉 ) Det är ändå enklare och snabbare än en slow cooker.
/Agneta

mm

undervarttak 28 december, 2015 12:38 - Svara

Hej Agneta

Vi älskar långsamt 🙂

Magnus & Jenny

Annelie 30 december, 2015 00:18 - Svara

Hej…en fråga. Kan man använda ben från vilt, typ rådjur älg o vildsvin?

mm

undervarttak 30 december, 2015 09:58 - Svara

Hej Annelie

Det går jättebra, ben (och självklart kött) från vilt är toppenfint!

Magnus & Jenny

Anna-Maria 10 mars, 2016 16:47 - Svara

Hej!
Jag har tänkt koka denna underdryck. =)
Vad jag funderar på är benhanteringen och vilka ben som passar bäst. Bogblad, revben, “vanliga” ben? Spelar det någon roll? Ska man dela dem innan kokning (för märgen) eller blir det nåt annat då? =) Jag kokar på renben, så de är ganska små och ryms oavsett i tryckkokaren.
Tack!

mm

undervarttak 11 mars, 2016 09:04 - Svara

Hej Anna-Maria

Vad kul att du ska göra benbuljong! Vi använder hälften märgben och häften “andra” ben, men av de “andra” benen så måste det vara en del knotor/leder och liknande för att man ska få buljongen att bilda gelatin. De märgbenen vi har är kapade i mellan 5-10 cm långa delar, man behöver inte klyva dem (bara de är öppna på sidorna). MEN man kan koka på vilka ben man önskar, dock så kanske det inte blir lika mycket gelatin.

Lycka till
Magnus & Jenny

Kerstin 18 november, 2016 08:13 - Svara

Hej! Jag tänkte prova detta i helgen för första gången. Ska bli så spännande! Tänkte på en sak, jag har en crockpot som jag ska använda till detta. I receptet står det att det ska sjuda… ska det vara hög eller låg värme då?

mm

undervarttak 18 november, 2016 12:15 - Svara

Hej Kerstin

Så roligt att du ska göra benbuljong, både välgörande och gott.

Om du använder en Crock-Pot så ska den stå på “Låg”.

Idag, den 18:e november, så är det dessutom Benbuljongens dag.

Magnus & Jenny

Mikael 1 mars, 2017 17:05 - Svara

Jag rekommenderar också en tryckkokare! De moderna tryckkokarna släpper ju nästan ingen vätska alls så nästan alla näringsämnen och smaker stannar i kastrullen. Ovärderlig om du vill maximera näringsinnehållet i buljongen. /Mikael

mm

undervarttak 2 mars, 2017 18:37 - Svara

Hej Mikael

Tack för tipset!

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga