Bladgrönsaker en basvara i Paleoskafferiet

Tillbaka

Gröna bladgrönsaker innehåller så otroligt mycket nyttiga vitaminer, mineraler, enzymer, klorofyll och antioxidanter, allt detta vackert förpackat i ett fint grönt blad! Det finns så många olika sorters bladgrönsaker och ät (eller varför inte dricka som en vitamindrink) mycket av dessa välgörande och goda grönsaker, råa eller tillagade, i en maträtt, som en sallad eller som en god dekoration. Titta gärna in under Säsongens frukt och grönt för att se vilka bladgrönsaker som är i säsong just nu!
 
Det finns ju en massa olika sorters bladgrönsaker och alla passar lika bra in i Paleoskafferiet! Att ha bladgrönsaker som en basvara hemma är en god ide då de är otroligt nyttiga, passar till mycket och ger en extra ”piff”, både för smaken och ögonen, till din mat.
 
Spenat brukar kallas för superlivsmedel och det kryllar av C-, A-, E- och K-vitamin dessutom finns höga halter av mineralerna (som krävs för kroppens uppbyggnad) magnesium, kalcium, kalium och järn. Som om inte detta är nog är bladspenat en bra källa till antioxidanter som anses ha en central roll för livslång hälsa!
 
Sallat är rik på vitamin A och Folsyra. Det finns flera olika varianter av sallat, bl.a. Ekbladssallat, Huvudsallat, Bataviasallat och Romansallat.
 
Maché innehåller bland annat C-vitamin och karotin (som omvandlas till A-vitamin i kroppen).
 
Ruccola kommer med en rad mineraler, som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink som finns i nästan alla kroppens celler och är en förutsättning för bildandet av blod.
 
Grönkål är rik på C- och D-vitamin, mineraler som järn, zink och kalcium. Nästan alla kåltyper räknas till ”supermat” men de är väldigt underskattade och äts alldeles för lite av i förhållande till sitt rika innehåll!
 
Vitkål innehåller C-vitamin, folsyra och kalium.

Stekt vitkål

Brysselkål är rik på C- och A-vitamin, mineraler som folsyra, kalium och järn.
 
Mynta motverkar infektioner och ökar upptagningen av kalcium.
 
Bladgrönsaker gör kroppen mer alkalisk vilket bidrar till ett bra PH värde i magsäcken, detta är bra för hela mag- och tarmkanalen. Matsmältningen blir bättre på grund av det stora innehållet av enzymer.
 
Genom att mixa grönsakerna får man i sig en större mängd än om man äter en sallad, dessutom så frigörs alla näringsämnen ännu mer och når ut i kroppens celler där de verkligen gör nytta! Man kan blanda och ge en hel del när man sätter ihop en grönsaksdrink, lägg i flera sorters bladgrönsaker och kanske avokado, citron, o.s.v. Smaka dig fram, experimentera och njut av alla möjligheter!
 
Bladgrönsaker är allsidiga, goda och fantastiskt nyttiga. Ha alltid ett urval hemma i ditt Paleoskafferi!
 
Magnus & Jenny