23 sep 2014

Det finns vissa grönsaker som är bättre och med mer hälsofrämjande egenskaper än andra, Broccoli är en av dessa. En sann “äta-varje-dag-grönsak” och en självklar basvara i Paleoskafferiet!

Broccoli är en kålsort och är alltså släkt med t.ex. Blomkål. Man började importera Broccoli till Sverige under 1950-talet och den kallades då för Sparriskål. Växten kommer ursprungligen från Italien men odlas nu i stora delar av världen. Man kan äta både blomman och stjälken, till skillnad från Vitkål och Salladskål där man äter bladen.

Näringsinnehåll

Man kan äta Broccoli rå, kokt, stekt, wokad eller i olika gratänger och liknande – väldigt varierat och användbart. Som med de flesta råvaror så behåller Broccoli sina näringsämnen bäst om den är rå, ät den alltså gärna som den är eller ha den i en sallad eller dekorera en paj. Och när vi är inne på näringsämnen – C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin och flera olika sorters B-vitamin. Massa mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium och zink! Det fullständigt kryllar av nyttigheter i en Broccoli, men som om detta inte är nog så innehåller den dessutom antioxidanten Sulforafan som stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Tror inte att vi behöver upprepa att Broccoli är oerhört nyttigt och något man ska äta väldigt ofta!

Recept med Broccoli

Det finns flera recept i Paleoskafferiet som innehåller Broccoli, så förutom att äta den rå så kan du även laga dessa recept – länk till recepten med Broccoli finns här.

Magnus & Jenny

Marja - Baka Sockerfritt 23 september, 2014 20:15 - Svara

Jag använder som tur är broccoli ofta. Även fast den säkerligen är bra mycket nyttigare rå, så blir det mest tillagad broccoli för min del!

mm

undervarttak 24 september, 2014 08:37 - Svara

Hej Marja

Broccoli är underbart gott, för oss blir det också tillagat – lättkokt och som ett fint tillbehör.

Magnus & Jenny

Linda Assarsson 13 januari, 2015 14:31 - Svara

Jag älskar broccoli 🙂
Soppa, ugnsbakad, kokt..
Mums!!

mm

undervarttak 13 januari, 2015 22:16 - Svara

Hej Linda

Ja broccoli är så gott – härligt i det mesta!

Magnus & Jenny

Linda Ericsson 13 januari, 2015 14:33 - Svara

Vi äter en hel del broccoli och vi tycker att det är supergott. Jag funderar på om det är samma näringsinnehåll i fryst broccoli som i färsk? Köper ofta färsk men ibland är det praktiskt att ha broccoli i frysen.

mm

undervarttak 13 januari, 2015 22:17 - Svara

Hej Linda

Om den frysta är förkokt så är det skillnad mot färsk – men annars så är det marginellt.

Magnus & Jenny

Daniel 14 januari, 2015 13:02 - Svara

Broccoli är supergott men tyvärr väldigt hårdsmält

mm

undervarttak 15 januari, 2015 18:11 - Svara

Aj då, då får du ta det försiktigt Daniel.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga