Ägg en basvara i Paleoskafferiet

Tillbaka

Kan ägg vara en av världens bästa livsmedel? Mycket troligt och jag tror absolut det! Att det är en vara för Paleoskafferiet finns det inga tvivel om. Mycket gott och användbart, det går att variera ägget i oändlighet – som enskild rätt, som tillbehör eller som ingrediens i ett bakverk eller i en maträtt. Med en fantastisk form och egen förpackning, det ovala och vackra skalet, är det en upplevelse både i estetik och smak! Och väldigt Paleo.

Att det dessutom är fullt av nyttigheter i form av vitaminer och mineraler som A, D, E, K, B2, B12, folat, järn, jod, magnesium, kalium, niacin, zink samt protein och selen gör ägget ännu mer intressant. Hela 30% av rekommenderat dagligt intag (RDI) för selen kommer från ett ägg. Folat är speciellt viktigt för gravida och ammande kvinnor. Den, särskilt här uppe i norden, så viktiga D vitaminen finns också i ägget. Vitamin B2 kommer till stor del från mjölkprodukter och om man är strikt Paleo så blir ägg en viktig källa för dessa. För den som undrar över kolhydrater så innehåller den 0 (noll) g kolhydrater. Kolesterolet i äggen leder inte till hjärt- och kärlsjukdomar som den gamla myten fortfarande gör gällande… Titta gärna in hos mycket duktiga och informationsrika Kostdoktorn och läs mer om kolesterol.

Koka (löskokt eller hårdkokt), stek, pochera, gör äggröra eller en omelett som går att göra på så otroligt många sätt! Som en viktig del i majonnäs (detta tack vare äggulans egenskap till emulsion som enkelt förklarat innebär egenskap att blanda två komponenter som i vanliga fall inte vill blandas) glass, en fin äggstanning (perfekt som bindemedel tack vare proteinerna i vitan) eller till baket. Finns det något annat livsmedel som är så mångfasetterat och användbart som ägget!

Ägg

Ägget är oftast märkt med en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen, men de håller bra mycket längre än så. Denna märkning grundar sig i ett EU direktiv och på sydligare breddgrader är det mer vanligt att förvara ägg i rumstemperatur mot här där kylskåp är vanligast. Om ägget förvaras i kylskåp med den spetsiga änden nedåt (på grund av luftfickan som alltid finns i motsvarande ände och denna vill man hålla intakt – lätta trycket/tyngden från den) så håller ägg 2 kanske till och med upp till 3 månader. Luktar det inte illa så är det helt enkelt okej att äta, svårare är det inte.

Att alltid ha färdigkokta ägg i kylskåpet är fantastiskt bra, ett snabbt mellanmål, frukost eller som tillbehör till en sallad. Lätt och bekvämt! Besök gärna Paleoskafferiet för flera tips på Paleo mat med ägg.

Magnus och Jenny