15 jun 2012

Hur startar man med Paleo?

Ja hur gör man? Och var börjar man? Det behöver inte vara så krångligt och svårt att göra sin övergång till Paleo!

Paleo, eller ursprungsmat, är namnet på den kosten som människan är byggd och utvecklad av – biologiskt anpassade för. Kosten som vi levt på under hundra tusentals år och som format oss till dem vi är idag. Från början var vi jägare och samlare, vi levde alltså av det vi lyckades fånga i naturen samt det vi kunde samla från marken, träden och buskar. Inget odlades och inga boskap hålls inhägnade.

Paleokosten

Viltfångat kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, fröer och rötter, detta var vad kosten bestod av. I dagens samhälle har vi inte samma möjlighet att jaga och samla men vi kan i butiken göra våra aktiva val och därifrån är det bara att jobba vidare.

Undvik alltså spannmål, mejerivaror, baljväxter, vitt socker, hårt processade varor och självklart så mycket kemiska tillsatser som möjligt. Inget av detta fanns naturligt för jägarna och samlarna.

Hur?

Det är inte svårt att äta enligt Paleo och en bra start är att sortera hemma i kylskåpet och skafferiet. Det är ofta allt för lätt att äta den maten som finns hemma, därför är det en god ide att börja med att sortera bort det som inte hör ihop med Paleo kosten. Att sedan själv laga maten från grunden på fina råvaror ger en bättre förståelse och kunskap för vad det är vi stoppar i munnen, dessutom ger det en god känsla att ha lagat allt det man äter!

Något man bör vara observant på är alla tillsatser som finns i mat, det behöver t.ex. inte bara vara kött man får i sig när man köpt en fin fläskytterfilé i butiken. Oftast är det tillsatt både nitritsalt och ett (eller som det tyvärr är oftare – flera) konserveringsmedel och/eller stabiliseringsmedel… Absolut inget som man vill ge sin kropp! Bara för att något finns att köpa i butiken innebär inte att det är bra för dig eller att du ens ska överväga att köpa det. Var noggrann och kritisk, det handlar om din kropp och din hälsa.

Paleo handlar inte om att avstå och helt utesluta sådant man älskar men man behöver få en förståelse för att det man äter dagligen påverkar hälsan, vikten, humöret och en hel massa andra funktioner i kroppen. Man behöver absolut inte ge sig själv dåligt samvete för en kaka, men man behöver förstå kopplingen – ett dagligt intag av kakor, pasta, smörgås och produkter med kemiskt innehåll ger en sämre fungerande kropp. Genom att äta naturlig och ren mat, som kroppen är byggd och utvecklad för, får man ett rejält försprång både fysiskt och psykiskt.

Vill man göra en övergång till Paleo mat så är det enklast att börja i sitt eget kylskåp och skafferi, efter att det är gjort går man vidare till butiken och söker efter “jägare och samlar mat”. Vår blogg Under vårt tak med Paleoskafferiet (eller andra Paleo bloggar), är också en god ide, här finns recept, inspiration och hjälp att få.

Paleo30dagar

Vi kan utöver all information som finns i bloggen även rekommendera vår Hälsoutmaning Paleo30dagar, detta är en kickstart in i Paleo och du kommer då att få allt material från oss i form av menyer, recept, inköpsguide, råvaruguide och obegränsad mailsupport under de 30 dagarna som utmaningen pågår. Så utmana dig själv till att uppnå bästa möjliga hälsa med vår hjälp, läs mer på sidan Paleo30dagar!

Nästa inlägg på samma tema: Hur startar man med Paleo? Del 2

Stort lycka till!
Magnus & Jenny paleoblogg paleorecept ursprungsmat stenåldersmat matblogg

Anette 3 januari, 2015 01:02 - Svara

Hej! Lite nyfiken och tänkte prova paleo! Kokosmjölk är ganska vanligt, var ska man köpa för fabrikat? Hur är det med mandelmjölk?
Mvh
Anette

mm

undervarttak 3 januari, 2015 12:58 - Svara

Hej Anette

Vad roligt att du är nyfiken på Paleo! Vi använder “Santa Maria Extra Creamy Coconutmilk” på tetrapack. Man kan göra mandelmjölk själv (bara att googla hur man går tillväga), om du hittar i butiken så läs noga på innehållsförteckningen.

Magnus & Jenny

Helene 4 januari, 2015 02:18 - Svara

Hej ! Är jag är jätte intresserad av råd tips och hjälp med att komma igång med paleo dieten..är svårt sjuk i hypotyreos och blir sämre för varje år. Min adhd hjärna strular bara till det så om ni har möjlighet att maila tips på vad jag bör fylla kyl,frys och skafferi med för varor för att komma igång vore jag så tacksam. Gärna lättlagat då jag inte orkar vara på benet långa stunder i dagsläget 🙁 .
Tack på förhand Helene

Nina Sarkki 5 januari, 2015 10:25 - Svara

En liten fråga eller två. Inga mejeriprodukter, alltså inte fett i dom stora mängderna som i LCHF?? Är det olja istället då som “smörjmedel”? Hur är denna kost för ngn som gjort GBP??
MVH

mm

undervarttak 5 januari, 2015 15:20 - Svara

Hej Nina

Inom Paleo så fokuserar man inte lika tydligt på fett men det är en större andel fett inom Paleo än det är i “vanlig” kost. Fett kommer från animalier, kokosolja, avokado, nötter, olivolja och liknande. En ren och naturlig kost – vilket Paleo främst är – är bra för alla.

Magnus & Jenny

Agnes 20 januari, 2015 20:39 - Svara

Hej! Jag undrar om det det enligt paleo även är okej att dricka oatly havredryck av den ekologiska sorten, eller om det borde uteslutas helt?

mm

undervarttak 20 januari, 2015 21:42 - Svara

Hej Agnes

Spannmål ingår inte i Paleo, så nej havredryck är inte ok.

Magnus & Jenny

Anna 8 maj, 2015 07:03 - Svara

Hej! Jag har länge följt er på instagram och nu hittade jag er blogg efter att ha bestämt mig för att testa paleokosten. Jag är en riktig “kaloriräknare” och har därför svårt att ställa om mitt tänk här… Är det möjligt att gå ner i vikt med paleo? Ska jag tänka annorlunda? Ska jag fortsätta att räkna kalorier? Måste jag ligga på ett kaloriunderskott (vilket, vid första anblick, ser svårt ut då det är en ganska stor del fett etc. i recepten) eller fungerar det här lite som LCHF? Kanske en lite rörig fråga men jag hoppas att ni förstår vad jag menar…

Jag önskar er en härlig helg!
Anna

mm

undervarttak 8 maj, 2015 17:36 - Svara

Hej Anna

Vad roligt att du har hittat in till oss och tack för att du följer oss på Instagram!

Inom Paleo så räknar man inte kalorier och ja om man har överskottskilon så brukar man gå ned i vikt. Om man följer en Paleo kost så blir kroppen fettdriven, vilket vi är biologiskt anpassade för, och när man kommit dit så händer det mycket positivt.

Magnus & Jenny

Anna 9 maj, 2015 13:59 - Svara

Tack snälla ni för snabbt svar! Jag har egentligen inga överskottskilon men det skulle inte skada att tappa några kilon till. Det jag inte vill är att det ökade fettintaget ska ge en viktökning. Jag får helt enkelt testa och hålla lite koll på vågen, och vid behov justera lite. Tack igen!

Jenny Lindblad 14 juni, 2015 23:33 - Svara

Jag äter idag en nyttig och balanserad kost men är sugen på att ta den ett steg till och testa paleo. Jag äter inte kött och fågel. Antar att det var dåligt med Quornfilé att jaga på stäppen…. 😉 kan jag tänka på något annat livsmedel eller bra öka på fisk och ägg?

mm

undervarttak 22 juni, 2015 08:16 - Svara

Hej Jenny

Roligt att du går mot Paleo med din kost.

Nu vet vi ju inte i vilka mängder du äter fisk och ägg, men rent generellt – ja. Tänk på att variera med olika fisk och om du äter skaldjur så är det också toppen. Så ägg, fisk och skaldjur.

Magnus & Jenny

Maria Korhonen 24 juni, 2015 15:36 - Svara

Hej, fick idag tips om eran kost då jag var och handlade. 2008 fick jag Diagnosen IBS och har ibland fruktansvärda kramper, har div läkemedel som ska lindra kramperna, kan dena kost hjälpa mig med att slippa kramperna så vore jag tacksam. Vilken av receptboken rekommenderar ni?.

mm

undervarttak 13 juli, 2015 11:55 - Svara

Hej Maria

Vi vet av egen erfarenhet att en Paleo kost botar IBS. Vi skulle först och främst rekommendera att äta rena och naturliga råvaror. Kombinera basvarorna (kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och rotfrukter) inom Paleo och laga enkel och varierande mat.

På vår hemsida så har vi en del böcker inom Paleo som vi rekommenderar och här finns även kokböcker, länken dit är: https://www.undervarttak.se/vart-bibliotek/

Magnus & Jenny

Mika 16 augusti, 2015 10:07 - Svara

Kan man äta havregryn till frukost om man kör paleo kost?

mm

undervarttak 16 augusti, 2015 16:33 - Svara

Hej Mika

Havre är ett spannmål och det ingår inte i en Paleo kost.

Magnus & Jenny

Malene 29 oktober, 2015 12:44 - Svara

Varför går det inte bra att äta baljväxter, om dagens frukter går bra? Fanns det inte vilda varianter av baljväxter som påminner om dagens odlade varianter? Dagens frukter påminner inte det minsta om de frukter som fanns under den paleolitiska eran och dessutom fanns de väl sällan året runt?

mm

undervarttak 2 november, 2015 16:04 - Svara

Hej Malene

Det är alltid svårt när man går in på vad som fanns och inte fanns och vad människan verkligen åt eller inte. Vad man vet är att baljväxter var giftiga och åts alltså inte under den Paleolitiska eran, frukt var betydligt annorlunda mot dagens men åts till viss utsträckning (frukt klassa som ett tillbehör inom Paleo).

En modern Paleo kost EFTERLIKNAR en Paleolitisk kost – vi kommer idag aldrig kunna äta precis som våra förfäder men om vi efterliknar den så mycket som möjligt så har vi mycket goda förutsättningar för en fin hälsa.

Magnus & Jenny

Marianne 8 januari, 2016 14:48 - Svara

Ni förespråkar kokossocker (tror jag ialla fall)? Till bakning någon gång ibland då menar jag. Eftersom jag tidigare varit lite inkörd på LCHF så säger man där bestämt nej till kokossocker och anser det vara precis lika dåligt som vanligt vitt socker. Vad anser ni?

mm

undervarttak 30 januari, 2016 19:02 - Svara

Hej Marianne

Nu vet vi inte vilka värderingar du lägger i ordet “förespråkar” men ja, kokossocker och oprocessad honung är ok inom Paleo. MEN vi menar inte att man fritt ska äta detta utan anser att det är en krydda som man kan använda vid speciella tillfällen.

När man jämför kokossocker och “vanligt” socker så kan man jämföra på så många olika sätt – dock triggar det ett sötsug i kroppen på samma sätt.

Magnus & Jenny

Liwia 21 januari, 2016 16:37 - Svara

Hej!
Jag skulle vilja testa Paleokost då jag har haft problem med uppblåst mage i några månader nu och ser det som en chans till förbättring. Många säger att man går ner i vikt när man börjar med Paleokost, jag är en smal person och min vikt ligger nästan på gränsen till undervikt (så har det alltid varit). Finns det något sätt att undvika en viktnedgång när man äter Paleokost?
Hälsningar, Liwia

mm

undervarttak 30 januari, 2016 18:54 - Svara

Hej Liwia

Vad roligt att du är nyfiken på Paleo.

När man byter från en “modern” kosthållning till Paleo så händer mycket i kroppen och många får initialt en viktnedgång, detta brukar dock justera sig med tiden allt eftersom kroppen vänjer sig vid den nya kosten. Vi skulle säga att det inte är några konstigheter, äter du en fin och bra mix av basen inom Paleo så kommer vikten att justera sig själv med tiden.

Magnus & Jenny

Eija 17 februari, 2016 12:49 - Svara

Hej! Har nyss börjat med paleo pga mag-och tarmbesvär och en tendens till viktuppgång. Lyckligtvis driver vi ett spannmålsfritt jordbruk, dvs våra djur går ute året om på naturbetesmarker och äter bara gräs och hö. Vi har även en fjällko som mjölkas till husbehov. Ställer mig undrande till varför inte opastöriserade, rena och obehandlade mejeriprodukter från egen gård skulle kunna vara en del av paleo? Har lite sådan mjölk i morgonkaffet men annars har jag skippat mjölk i glas till maten nu. Opastöriserad långfil tex. skulle vara utmärkt och lättsam frukosttillbehör. Ofta kan laktosintoleranta dricka opastöriserad mjölk, är det så att det är laktos som är problemet med mjölk inom paleo?

mm

undervarttak 29 februari, 2016 12:55 - Svara

Hej Eija

Vilken underbart fin förmån med gräsbetesdjur och en fjällko, helt fantastiskt bra.

Under den Paleolitiska eran höll man ingen boskap och det var därmed svårt att mjölka vilda djur – det är sannolikt anledningen till att man inte åt några mejeriprodukter. Så om man ser ur ett evolutionsperspektiv så är vi människor inte biologiskt anpassade för just mejerivaror.

MEN en opastöriserad och ohomogeniserad mjölk är det absolut bästa och precis som du skriver så kan många med laktosintolerans klara av denna mjölken. Det är med andra ord OTROLIGT stor skillnad på “fabriksmjölk” och din mjölk.

Magnus & Jenny

Gudrun 7 mars, 2016 20:46 - Svara

Hej på Er 🙂
Är så glad att jag har hittat er fina sida med många bra tips och recept. Jag är inne nu på min tredje dag av den mer strikta varianten av Paleo, AIP. Min tanke är att så småningom gå över till “vanlig” Paleo. Jag är histaminöverkänslig och har IBS sen många långa plågsamma år. Jag har förstått att vi som får autoimmunbristsjukdomar har dålig tarmflora och obalans i hela matspjälkningsprocessen. Jag mår inte speciellt bra i magen nu efter omläggningen men förstår ju varför. Har ätit lågkolhydratkost i många år men fick till sist tillbaka besvären i magen ändå. En teori varför kan vara att då man äter LCHF så äter man inte så mycket fibrer som många goda tarmbakterier behöver. Jag har läst på er sida att ni har erfarenhet av IBS och nu undrar jag om det tog lång tid innan magen lugnade sig? Jag har försökt äta efter IBS foodmap där många av råvarorna inom Paleokosten ej rekommenderas som lök och alla kålsorter tex. Men jag ska kämpa på trots att magen gör uppror,

mm

undervarttak 10 mars, 2016 11:07 - Svara

Hej Gudrun

Tack för ditt meddelande och vad härligt att du har hittat till Paleo. Alla är vi olika och har olika bakgrund och historia, det är därmed svårt att skriva någon exakt tid för hur “snabbt” det kommer att bli bättre för dig. Men vi vet att ren och naturlig kost är vägen att gå! När man har bakomliggande problem så kommer man alltid att få anpassa och justera i kosten och kanske utesluta vissa varor – även om de ingår i en Paleokost. Så om du har problem med kål och lök så undvik dessa, vet att även paprika brukar vara dumt.

Vi kan också med varm hand rekommendera ett glas benbuljong varje morgon, är väldigt välgörande och läkande för tarmen, recept hittar du här: https://www.paleoskafferiet.se/benbuljong/

Ta hand om dig.

Magnus & Jenny

Sofia Nihlen 31 mars, 2016 21:43 - Svara

Hej! Jag äter enligt lchf, men saknar att ta en frukt ibland och funderar på att gå över till paleo. Men hur ser ni på mejeriprodukter som ex. kvarg, crem fraiche, färskost? Funkar laktosfri mjölk? Nu är man ju bortskämd med goda såser på lchf vis. Ingår sås i paleo? Mvh Fia

mm

undervarttak 5 april, 2016 09:05 - Svara

Hej Sofia

Inom Paleo så utesluter man mejerivaror och frukt räknas som ett tillbehör. Ja man kan göra sås inom Paleo men inte på mejerivaror 🙂

Magnus & Jenny

m 4 juli, 2016 11:26 - Svara

hej!
jag skulle verkligen behöva er hjälp, har ibs enligt läkarna men de hittar eg ingen orsak, upplåst mage, från 2010-2016 165 cm, väger 82kg, förut 65. upplåst mage, sväld mage, osv.
känslig mot mjölk, skulle behöva er hjälp <3 men svårt att äta all mat, stressigt liv, osv

Frkmillan 12 juli, 2016 21:30 - Svara

Hej. Är väldigt nyfiken på Paleokost då jag har Ulcerös kolit och många säger att magen blir bättre av denna kost. Är egentligen en viktväktare och har hållit vikten bra med det men tror ni man kan kombinera Paleokost med Viktväktarna? Alltså det viktigaste för mig är att inte gå upp i vikt igen men vill ändå se om magen blir bättre 🙂

mm

undervarttak 13 juli, 2016 19:17 - Svara

Hej Camilla

Så roligt att du är nyfiken på en Paleokost, ren och naturlig mat är fantastiskt för kroppen.

Vi skulle vilja tipsa dig om Jerker Saether, har är utbildad kostrådgivare och har även ätit sig frisk från just Ulcerös kolit! Du kan nå honom via hans hemsida http://arliga-kostrad.se/

Ta gärna kontakt med honom och se vad han kan hjälpa dig med.

Magnus & Jenny

ingrid 10 augusti, 2016 22:51 - Svara

hej har börjat nosa lite på paleo efter att ha ätit lchf nått år men inser att grädde och yoghurtar drar igång mitt frosseri ätande ..så nu tänkte jag testa paleo och se om jag hittar ett lugnare å nöjdare ätande
men att leta bra och billiga saker i affären är tidsödande och jobbigt .. och en flaska olivolja på en butik kostar 39.90 och en annan på en annan butik 68 kr ..är alltid de dyraste de bästa ? vad har ni för erfarenhet av bra och dåliga varor ? ..tycker de är svårt att hitta “rätt” märke med lagom nivå på priset med en bra kvalité liksom ..för jag vet ju inte alltid vad som är bra ..varför skulle Lidls olivolja vara sämre än icas finaste olja t.ex..hur ska jag veta skillnaden i kvalitén ..de står ju inte på flaskan ..skit olja eller super bra olja ……och de är ju inte bara att gå in och köpa en kokosgrädde och tro att den är nyttig och utan tillsatser nä de är ju olika på olika varumärken..inte heller lika lätt att köpa kyckling t.ex för med en sjukpensionärs plånbok så blir valet ofta den billiga frysta ..fast jag försöker köpa den svenska frysta om den nu är bättre än den från andra länder …de vill jag i alla fall tror..att köpa färsk händer knappt om de inte är nersatt på grund av kort datum …..köttet köper jag i alla fall på ett litet ställe som har kött från när liggande gårdar men de är nog inte gräsbetes kött..tycker de är jätte svårt och tar en himla massa tid att leta bra mat i affärerna ..hur gör ni när ni handlar ??? ..tar ju liksom flera timmar att bara gå igenom allt som står på förpackningarna och aldrig kan man köpa saker som kommer i annonsbladen med extra priser för de är ofta skit mat..fast ica har ibland eco varor som jag försöker köpa billigt …om maten vore bra från början i affärerna vore de ju bara att gå in och handla ..nu är de jätte svårt ..tack för en bra sida

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:48 - Svara

Hej Ingrid

Tack för ditt meddelande.

Vi håller precis med om din avslutande mening! “…om maten vore bra från början i affärerna vore de ju bara att gå in och handla…” Precis så borde det vara!!!

Verkligheten är tyvärr annorlunda och det ligger på oss konsumenter att titta på varan läsa innehållsförteckningen samt ha koll på allehanda märkningar. Det finns inget bra svar utan man behöver helt enkelt engagera sig och ta sig tid, men när du hittar varor som är bra är det ju bara att köra på dem 🙂

Ta hand om dig.

Magnus & Jenny

Dona 18 september, 2016 12:25 - Svara

Hej jag ammar lite och undrar om jag kan börja med paleo lite saktare typ att jag har havre mjölk kvar i min morgonkaffe och ibland get ost eller ohomogenisrrad mjölk i matlagning . Eller brukar det i te vara några bekymmer då jag ammmar 3-4ggr dygn och bebisen ör snart 2 år och äter annan mat..

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:23 - Svara

Hej Dona

Du kan absolut göra en “långsam” övergång mot Paleo, det finns inga hinder för att äta en Paleokost och samtidigt amma.

Magnus & Jenny

Tuija 21 september, 2016 18:33 - Svara

Hej på er sköna människor 🙂 Tack för en helt underbar sida och alla goda recept!
Jag har ätit Paleokost i snart två år och vill bara dela av mig mina erfarenheter. Jag har gått ner över 30 kilo sedan jag började äta Paleo, är full av energi och somnar inte på soffan varje kväll som jag tidigare gjorde. Men det allra bästa är att min värk i kroppen som jag har haft under nästan 30 år är borta, den försvann efter ett halvår och jag är helt övertygad om att alla gifter som vi får i oss i maten var en stor del av orsaken till min värk. Äter ekologiskt, inga spannmåls- eller mejeriprodukter och naturligtvis massor med kött, fisk och fågel. Jag predikar fördelar med Paleo så ofta jag bara kan och har lyckats få några av mina vänner att gå över också.
Tack än en gång och keep going 🙂

mm

undervarttak 21 september, 2016 19:08 - Svara

Tack snälla för din fina kommentar Tuija, vad glada vi blir!!!

Vilken underbar resa du gjort med ren och naturlig mat, Paleokosten är fantastisk och har så många hälsofördelar.

Njut och ta hand om dig!

Magnus & Jenny

Eddie 23 september, 2016 15:21 - Svara

Hejsan.
Har en fundering……
Som Gbp Opererad och styrketränar så är det viktigt för mig att jag får i mig 2 – 3g protein per kg kroppsvikt…….det verkar vara svårt med Paleo kost…eller har jag fel.?

mm

undervarttak 25 september, 2016 13:24 - Svara

Hej Eddie

Du får gärna utveckla din fråga lite, varför skulle det vara svårt? Finns väldigt många råvaror med protein inom en Paleokost.

Magnus & Jenny

Josefin 7 oktober, 2016 10:02 - Svara

Hej, och tack för en jätteinformativ sida 🙂
Jag har tänkt börja med paleo, INTE för att jag har någon allergi eller tarm- eller viktproblem, men på grund av att jag lider av utmattningssyndrom/depression och önskar bli kvitt detta och bli piggare och vitalare. Tror ni att denna diet är något för mig? Eller är kroppen inte redo för en så stor förändring nu när den inte riktigt är i balans?
Sen så har jag några funderingar som jag hoppas ni kan reda ut för mig:

1) Ni skriver nånstans på er sida att man med hjälp av denna diet kan bli kvitt överskott av vätska i kroppen, jag undrar över vad det är i dieten, eller avsaknaden i dieten, som hjälper till med detta?

2) Jag tränar ganska mycket (HIIT samt crossfit) och brukar efter varje träning (samt även som mellanmål och till frukost) äta proteinpulver gjort på vassle. Eftersom man ska undvika mjölkprodukter så förstår jag att detta proteinpulver inte är så bra. Men har ni något annat förslag på bra proteinpulver? Det finns ju även ärtproteinisolat, sojaproteinisolat samt risprotein men dessa är väl inte heller att rekommendera då? Jag känner mig lite förtvivlad över detta eftersom jag dricker proteinpulver varje dag 🙁

3) Om man som jag inte är så glad i att baka undrar jag om det finns något mjukt eller hårt bröd att köpa i butik som ni kan rekommendera?

4) Jag läste nånstans att vitt, polerat ris kan vara okej inom paleo, vad anser ni om det?

5) Finns det någon risk att man i framtiden blir allergisk mot både gluten och laktos om man börjar med att helt utesluta det? Jag vill ju liksom inte trigga igång något som jag inte har, om ni förstår 🙂

Återigen, tack för en bra sida 🙂 Keep up!

mm

undervarttak 22 oktober, 2016 12:51 - Svara

Hej Josefin

Tack snälla, vad roligt att du uppskattar vår sida. Och riktigt kul att du är nyfiken på Paleo. Ren och naturlig mat har många och stora hälsofördelar.

Kosten kommer att skapa en balans i kroppen vilket sannolikt är väldigt bra för dig och vi skulle verkligen rekommendera detta.

1. En lågkolhydratskost binder minder vätska. En modern kost innehåller en hög andel kolhydrater och binder därmed mer vätska, om man minskar kolhydratsintaget så minskar man även vätskan som det binder.

2. Vi förordar ren och naturlig mat, en bra kvalité på råvarorna. Kosten bör ge dig tillräckligt med protein, man ska inte behöva proteinpulver – om man inte elitsatsar eller har något bakomliggande problem. Ett VÄLDIGT bra tipps är egengjord benbuljong, den innehåller mycket och välgörande protein och har stora hälsofördelar på många områden.

3. Vi vet inget bröd i butiken som är ok. Men just bröd är ju något man faktiskt helt kan utesluta.

4. Om man inte i dagsläget är allergisk så kommer man sannolikt inte bli allergisk om man håller upp under ett tag. Dock så tror vi att alla människor har mer eller mindre överkänslighet mot gluten och mjölkprotein…

Vill vara tydlig med att skriva att det är du som bestämmer vad du önskar äta eller inte äta, Paleo är ett ramverk – man kan anpassa och justera så att det blir personligt.

Magnus & Jenny

Ewa 10 oktober, 2016 08:17 - Svara

Går det att vara vegetarian och äta Paleo? Quorn, funkar det?
Hälsningar Ewa

mm

undervarttak 10 oktober, 2016 09:12 - Svara

Hej Ewa

Vad innebär vegetarian för dig? Nej, Quorn ingår inte inom Paleo.

Magnus & Jenny

Josefin 12 oktober, 2016 20:35 - Svara

Hej!
Jag skrev några frågor till er för typ en vecka sedan men har fortfarande inte sett något svar. Vad har hänt?
Mvh Josefin

Maggan 1 november, 2016 22:33 - Svara

Hej
Jag har ätit strikt lchf ketogen kost nu sedan ett år och har fått tillbaka alla mina hemska eksem, värre än någonsin och funderar därför på paleo. men samtidigt har jag misstankar på att jag inte tåler ägg och kokos el om jag kanske överbelastat kroppen på något sätt med dessa. Tänkte undvoka dem ett tag för att se vad som händer. kan jag äta frukost utifrån protein grönsaker och tillsätta andra fetter el ska göra smoothies etc på frukter avocado bär ?
Mvh maggan

mm

undervarttak 3 november, 2016 18:07 - Svara

Hej Maggan

Vad roligt att du är nyfiken på Paleo. Att utesluta just ägg kan ha stor inverkan, speciellt beroende på hur mycket man ätit tidigare.

Vi tycker inte att man bör göra så fruktsmoothies till en vana (alltså ha till frukost varje dag). Men grönsaker och andra typer av fett (även avokado) är toppen.

Magnus & Jenny

Jeannette Westerbergh 2 januari, 2017 14:17 - Svara

Hej,
Helt “grön” när det gäller paleo kosten.
Läste någonstans att man ska koka sin egen benbuljong, finns det något alternativ till de ?

mm

undervarttak 2 januari, 2017 15:44 - Svara

Hej Jeannette

Vad roligt att du är nyfiken på Paleo.

Ett recept på Benbuljong hittar du här: https://www.paleoskafferiet.se/benbuljong/

Man kan även köpa oxbuljong och lite andra varianter i butik – googla “scandinavian organics”.

Magnus & Jenny

emelie 10 januari, 2017 08:52 - Svara

Hej,
Jag har tänkt att prova Paleo för att se om den kan förbättra min akne. Är det något speciellt jag bör tänka på? Något som verkligen ska exkluderas eller som man borde äta mer av. Jag tänkte följa er “baslista” och inte den för autoimmuna sjukdomar. Dock funderar jag på om jag ska utesluta frukt/bär, om fruktsocker är mindre bra för hyn?
Tack för er blogg, den verkar kanon!

mm

undervarttak 10 januari, 2017 18:02 - Svara

Hej Emelie

Paleokost har en stor inverkan på att förbättra akne. Uteslut helt spannmål och mejerivaror. Vi tycker inte att du behöver utesluta frukt eller bär, men dessa är komplement till kosten och ska alltså inte ätas mycket av. En enkel regel kan vara max en (1) frukt om dagen. Typ dadlar och liknande bör du kanske vara extra restriktiva mot och i viss mån även nötter.

Önskar dig all lycka.

Magnus & Jenny

Anna 23 januari, 2017 00:41 - Svara

Hej, jag hade bara en snabb fråga om paleo! Hur ställer den typen av kost sig till rötter? Finns ju mjöl som är gjorda på rötter, typ som mandelmjöl är gjort på mandel. Vet dock inte hur sådana produkter hanteras/produceras men de brukar säljas i hälsokostbutiker. Tänker här främst på maniokmjöl.

mm

undervarttak 26 januari, 2017 20:15 - Svara

Hej Anna

Rötter är helt ok inom Paleo. Maniok är det samma som Cassavamjöl och det är Paleo.

Hälsningar

Maria 7 juni, 2017 07:43 - Svara

Hej!
Kan jag byta ut kokosmjölk mot mandelmjölk?
Vilken fin sida, jag är nybörjare, ser fram emot att komma igång.

mm

undervarttak 7 juni, 2017 20:30 - Svara

Hej Maria

Roligt att du provar en Paleokost, den har många hälsofördelar.

Det är lite svårt att svara på din fråga då olika sorters mjöl har olika egenskaper, det går alltså inte att byta mandelmjöl mot kokosmjöl, eller tvärt om, rakt av (1:1). Om man vill byta kokosmjöl mot mandelmjöl så måste man ta tre ¨ånger så mycket mjöl mot angiven mängd i receptet (kokosmjöl har en större uppsugningsförmåga), MEN detta är ett generellt svar – olika recept fungerar på lite olika sätt.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga