6 jul 2012

Hur startar man med Paleo? Del 2

I förra delen av “Hur startar man med Paleo?” så låg vikten på vad Paleokost är för något och vad man kan göra i hemmet för att underlätta en Paleokost – genom att helt enkelt röja ut sådant som är dåligt. Undvik spannmål, mejerivaror, baljväxter, socker, hel- och halvfabrikat och kemiska tillsatser.

Vad bör man då ha hemma?

En bas av varor som är bra och ingår i många rätter, nedan är en lista på varor som man kommer långt på:

Basvaror
Kött (gärna vilt, gräsbetat och ekologisk nöt, fläsk, fågel, får, m.m.)
Fisk
Skaldjur
Ägg

Grönsaker
Rotfrukter
Örter
Kryddor

Frukt
Bär

Kokosolja
Olivolja

Kokosmjölk

Kokosmjöl
Mandelmjöl

Nötter
Fröer

Vatten
Naturligt kokosvatten
Kaffe
Te

Råvaruguide

En komplett lista över vad som ingår i Paleokosten, en råvaruguide finns här.

Paleoskafferiet

Vi har samlat alla de recept som vi gjort Under vårt tak på sidan Paleoskafferiet och där finner ni en massa nyttigheter i form av recept som man kan laga av varorna ovan! Allt från ett enkelt mellanmål till festmåltiden.

Välj rena varor utan tillsatser och gärna ekologiskt. Ekologisk mat är alltid bättre än giftbesprutad, men det finns ju också en ekonomisk verklighet. Gör aktiva val och köp det du tycker är prisvärt, skulle du t.ex. använda tomater ofta så välj ekologiskt av dessa. Det är maten man ofta äter som påverkar kroppen mest i det långa loppet.

Bäst är självklart färska varor men det är bekvämt att lägga i frysen och bara hämta vid behov. Att ha kött, fisk, bär och örter i frysen, som man lätt kan ta fram, och laga en fin Paleorätt på är aldrig fel.

Basen, huvuddelen av matpyramiden, inom Paleo utgörs av grönt (grönsaker och rotfrukter) samt kött (olika sorter), fisk, skaldjur och ägg. Övrigt som frukt, bär, nötter, fröer och kryddor är “tillbehör”, man ska alltså huvudsakligen äta av basen och sedan komplettera kosten med övrigt. Bara för att t.ex. honung och kakao finns med så är det alltså inte en dagligvara… Men det är gott ibland och helt i sin ordning njut av dessa varor!

Njut och ät som våra förfäder jägarna och samlarna!

Vi kan utöver all information som finns i bloggen hjälpa till med Konsultation och Kostrådgivning. Det kan vara frågor som hur du gör för att komma igång med Paleo, veckomenyer, vilka råvaror som ingår och hur man bör äta. Bara att maila oss på kostradgivning@undervarttak.se för information.

Paleo30dagar

Vi kan utöver all information som finns i bloggen även rekommendera vår Hälsoutmaning Paleo30dagar, detta är en kickstart in i Paleo och du kommer då att få allt material från oss i form av menyer, recept, inköpsguide, råvaruguide och obegränsad mailsupport under de 30 dagarna som utmaningen pågår. Så utmana dig själv till att uppnå bästa möjliga hälsa med vår hjälp, läs mer på sidan Paleo30dagar!

Vårt tidigare inlägg på samma tema: Hur startar man med Paleo?

Stort lycka till!
Magnus & Jenny paleoblogg paleorecept ursprungsmat stenåldersmat matblogg

Marie Lundström 13 januari, 2015 00:24 - Svara

Hej!
Jag har anmält mig till Paleo 30 dagar och ser så fram emot att få lite material! Sedan 29/12 har jag helt undvikit socker och gluten, för två veckor sedan tog jag bort även mejerivaror. Jag har flera syften med min kostförändring, några är relaterade till kroppen; Ökat välbefinnande, att ge min kropp de bästa förutsättningarna för ett hålla sig frisk, en välfungerande mage (har varit förstoppad hela mitt vuxna liv, beroende av laktulos) önskar även gå ner några välmåendekilon – ca 5….
Har alltså kört drygt två veckor helt Paleo nu – kan man förvänta sig något positivt snart….? Hittills har det varit uppförsbacke: Ingen förbättring gällande förstoppning, fortfarande känsla av svullen mage, ingen viktnedgång. Har själv en teori – kanske äter jag för mycket frön? Känner med mig att jag ersätter en del småätande med fröknäcke, har även bakat några paleokakor som går att mumsa på. Hur många mål om dagen rekommenderar ni? Småäta bannlyst?
Mycket av detta kanske jag får svar på när Paleo 30 dagar kommer igång men är lite otålig! Förresten, hur ska man uttala Paleo? Betoning på a eller e? 🙂
Varma hälsningar Marie

mm

undervarttak 13 januari, 2015 22:16 - Svara

Hej Maria

Vad roligt att du ska vara med på Paleo30dagar. Bra mål med din kostförändring!

Det är väldigt svårt att svara på din fråga då vi inte vet hur du äter Paleo. Men generellt så tenderar man att överdosera nötter, fröer och frukt när man startar med Paleo. Vi rekommenderar tre mål per dag och om man är hungrig så bör man i första hand äta mer på de målen, men annars så är det ok med något mellanmål (men småkakor räknas inte som ett mellanmål…).

Troligen kommer det bli tydligare när allt material kommer från oss.

Magnus & Jenny

Lotta Salomonsson 27 februari, 2016 17:27 - Svara

Hej Marie! Såg att du hade problem med förstoppning och har haft samma problem i många år. jag har sedan ett år tillbaka slutat äta socker och gluten och recepten här på paleoskafferiet lagar jag ofta, och de är fantastiskt goda! Jag har några tips som hjälpt mig mycket, det sista året har jag sällan problem med förstoppning. Varje morgon när jag vaknar gör jag en magövning som grundar sig i yogan. Ligg på rygg. Andas in så att magen spänns ut, håll sedan andan medan du rullar med magen precis som om du andas. Andas sedan sakta ut, upprepa några gånger. Sedan dricker jag ett halvt snapsglas med olivolja och lite ljummet vatten, gärna med citron i. Det sista och det bästa tror jag är dagliga promenader, om jag struntar i promenaden några dagar kan jag bli förstoppad igen. Att sluta med socker och gluten har varit det bästa jag gjort, eftersom jag lider av IBS. Lycka till och hoppas att det bättrar sig med magen!

mm

undervarttak 29 februari, 2016 12:47 - Svara

Tack snälla för att du tipsar och delar med dig av ditt liv Lotta!

Magnus & Jenny

Malin Knutsson 15 januari, 2015 09:39 - Svara

Hejsan!
Jag har precis börjat med Paleo och försöker addera detta vidare på min familj. Tänkte i början att detta kommer bli jobbigt att “bara” äta 3 ggr per dag eftersom kroppen är van vid frukost/mellis/lunch/mellis/middag. Men jag måste säga att det har fungerat riktigt bra 🙂 Brukar iofs få lägga till något litet extra på kvällen efter träning för att inte vakna hungrig på morgonen.
Det jag skulle vilja fråga er om är om jag faktiskt äter rätt, alltså mängdmässigt och vad som är bäst direkt efter träning.

Såhär äter jag idag:
Kl 06.45 frukost bestående av ett (1) kokt ägg och smoothie gjord på 1 dl blåbär samt 1 dl kokosmjölk.
Kl 10.00 är det första rasten på jobbet. Brukar här inte känna mig jättehungrig, dock fixar jag inte att vänta tills kl 12 då det är lunch. Så jag äter oftast något litet, typ 10 st gröna oliver eller 1 kiwi eller ett kokt ägg.
Kl 12.00 Lunch Paleo lunch. Igår onsdag vart det baconfylld laxfilé med blomkålsris, sparris och rostade pinjenötter.
Kl 15.45 är det träning. Fria vikter just nu, Crossfit-inspirerat oftast 1,5 timma. Styrka i kombination med intensitet som marklyft, boxhopp, hopprep, armhävning, axelpress, bänkpress, rodd osv. direkt efter träningen äter jag ett kokt ägg + 1,5 dl smoothie (samma som vid frukost)

På kvällen runt 20-21 kommer lite hunger och då brukar jag äta kanske en mindre sallad med protein som bas och grönsaker (ej dressing) men olivolja förekommer. Dricker minst 2 liter vatten per dag.

Är detta ett bra kostupplägg?

Tacksam för svar!
Mvh Malin

mm

undervarttak 15 januari, 2015 18:25 - Svara

Hej Malin

Vad roligt att du börjat med Paleo och försöker få med dig hela din familj, vad bra!

Men oj vilken svår fråga, vi vet ju inget om dig, din livsstil, vad du ätit tidigare eller vad du har för mål med kosten.

För att svara på detta skulle vi behöva en massa mer information. Om du är nyfiken så skulle vi kunna göra en Konsultation – det är bara att maila oss på info@undervarttak.se om du vill ha mer information.

Magnus & Jenny

Souad 23 februari, 2015 18:11 - Svara

Hej jag en kvinna som har diabetes och fick för några dagar sen att jag har fett runt levern. Är det farligt? Jag vill även veta om jag kan paleo kost är bra för mig som har diabetes och använder insulin.
Tack mvh souad .

mm

undervarttak 24 februari, 2015 19:26 - Svara

Hej Souad

Vad tråkigt att höra om din problematik. Ja en Paleokost är bra för dig, äter du enligt Paleo nu?

Magnus & Jenny

Michela 14 mars, 2015 13:54 - Svara

Hej!
Tack för en intressant hemsida som jag just blivit varse! Jag funderar på att prova Paleokost men det ända som inte passar mig är att jag inte vill äta kött och fisk. Kan proteinmängden per dag ändå bli tillräcklig om jag äter två ägg och chiafrön dagligen?

Vänligen Michela

mm

undervarttak 16 mars, 2015 11:29 - Svara

Hej Michela

Tak för dina fina ord om vår sida.

Vi brukar inte rekommendera en kost utan kött och fisk. Vår åsikt är att protein från vegetabilier inte är tillräckliga och två ägg uppväger inte detta. Kött och fisk är en naturlig del i en Paleo kost.

Magnus & Jenny

Caisa 11 april, 2015 11:17 - Svara

Hej!

Jag undrar ifall ekologisk agavesirap kan inräknas till paleokost?
Med animaliskt fett menar ni baconfett/ankfett?

Tack för bra hemsida!
/C

mm

undervarttak 20 april, 2015 14:18 - Svara

Hej Caisa

Vi skulle säga nej till agavesirap, men det är ett personligt ställningstagande du får göra.

Ja, det är helt enkelt det vita i kött.

Tack, vad roligt att du tycker om vår sida.

Magnus & Jenny

Hannah 12 maj, 2015 12:43 - Svara

Hej!
ÅhVilkenhärlighemsida! Massor med bra info. jag har tänkt börja med paleo. Kört lite halv ett tag nu. Men tomte ge det en ärlig chans. Hatt ev liten fundering om havremjölk. Är det ok eller inte. Jag ton nämligen inte nötter och vill ha något i mitt te. Och sojamjölk är inte det godaste jag druckit utan skippar det helst.
Men Hanna

mm

undervarttak 12 maj, 2015 17:33 - Svara

Hej Hannah

Vad roligt att du är nyfiken på Paleo och att redan testat lite.

inom Paleo så utesluter man Spannmål, Baljväxter, Mejerivaror, hårt processade livsmedel och kemiska tillsatser så långt det går. Havre och soya är därmed inte Paleo. Men du kan använda kokosmjölk.

Magnus & Jenny

Lea 19 maj, 2015 13:38 - Svara

Hej!
Tack för en inspirerande hemsida! Jag hittade hit via ert fantastiska nötbröd.
Jag är intresserad av kost och hälsa, men har på grund av längre utlandsvistelser och studentekonomi inte haft möjlighet att vara så strikt som jag skulle önska.. Hur som – jag har psoriasis och vill gärna äta antiinflammatorisk kost och är inne på att nu helt utesluta gluten.
Jag är vegetarian, nästan vegan periodvis, och har mycket svårt att tänka mig att äta kött. Kan eventuellt överväga fisk. Tror ni att fisk och ägg kan räcka? (Såg en i en tidigare kommentar över att ni inte rekommenderar uteslutande av kött och fisk..) Hur tänker ni med gifthalter/föroreningar i fisk?
Jag undrar också hur ni ser på fördelarna att äta paleo vs raw food? Är det proteinintaget i första hand? Eller handlar det om att ni även utesluter baljväxter som groddar?
Mvh, Lea

mm

undervarttak 4 juni, 2015 08:45 - Svara

Hej Lea

Vi skriver om en Paleo kost och då ingår kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg som en naturlig del av kosten – men grönsaker och rotfrukter är lika viktiga och vi anser att man bör äta en bra mix av detta. Våra middagstallrikar brukar alltid fyllas till drygt hälften med härliga grönsaker och rotfrukter.

Eftersom vi utesluter baljväxter så blir de essentiella aminosyrorna från kött ännu viktigare.

Magnus & Jenny

Ingrid 1 juni, 2015 23:23 - Svara

Hej! Jag har gett mig i kast med att äta enligt Paleo för att se ifall det med den dieten går att undvika att få ett nytt skov i min inflammatoriska tarmsjukdom ulcerös kolit. Jag har inte haft ett skov i sjukdomen på över ett år nu men jag tål inga av de tillgängliga läkemedlen så vid nästa skov blir det till att operera bort tjocktarmen förmodligen. Jag har ätit Paleo i två veckor nu men det går inte så bra tycker jag. Jag har fått halsbränna och mer gaser i magen. Jag är också väldigt hungrig, det är liksom som att jag inte står mig på bara kött/fisk/kyckling med grönsaker. Den där riktiga mättnadskänslan uteblir och jag blir hungrig igen bara två timmar efter en måltid. Jag antar att jag måste äta mer vid lunch och middag men det tar liksom stopp för mig när jag har ätit ca 150 gram kött eller 200 gram fisk, jag kan inte få ner mer utan att bli illamående. Idag upptäckte jag att jag har gått ner 2-3 kg på bara dessa två veckor, och det var verkligen inte vad jag ville, jag är tunn som det är, väger bara drygt 50 kg. Jag har ätit ungefär såhär:
Frukost: ett kokt ägg och en smoothie med kokosmjölk, hallon och banan,
Mellanmål 1: en avokado och lite mandelsmör,
Lunch: ca 200 gram kokt fisk med rotmos på sötpotatis, morot och palsternacka och grönsallad,
Mellanmål 2: en banan,
Middag: ca 150 gram nöt-, lamm- eller älgkött med ugnsbakad zucchini och sötpotatis och sallad med någon frukt till efterrätt.
Kvällsmat: bananpannkaka på 2 ägg och en banan
Jag har aldrig någonsin bantat eller räknat kalorier men jag får anta att jag genom att äta Paleo ändå får i mig färre kalorier nu jämfört med innan, och att det är förklaringen till min hunger och viktnedgång. Jag har ett stillasittande jobb men jag är ändå mycket fysiskt aktiv under en dag (cyklar överallt, tränar lite grann, är småbarnsmamma). Har ni något tips på hur jag får i mig mer mat? Vad kan halsbrännan bero på? (det har jag aldrig annars). Blir så tacksam för svar! Jag vill inte ge upp denna diet riktigt ännu innan jag vet om den funkar mot ulcerös kolit.

PS. Jag är redan efter två veckor ganska trött på kokosmjölk, bananer, ägg och sötpotatis, det har blivit väldigt mycket av dessa livsmedel. Mottager gärna tips på andra godkända livsmedel som kan ersätta dem, och som mättar lika mycket.

mm

undervarttak 4 juni, 2015 08:32 - Svara

Hej

Direkt när vi nu ser din text så skulle vi villa rekommendera dig till en kollega som är fantastiskt duktig och själv har ätit sig frisk från Ulcerös Kolit! Du kommer bli väl omhändertagen och få hjälp av någon som brottats med samma problematik.

Gå gärna in på hans sida och kontakta honom! Han heter Jerker Saether och hans adress är här: http://arliga-kostrad.se/om_mig.html

Stort lycka till
Magnus & Jenny

Gabriella 21 juni, 2015 18:54 - Svara

Hej,

Jag lider av Vitiligo som bara bli värre och värre. Eftersom det är en autoimmun sjukdom vill jag veta om jag kan göra någonting åt den tillsammans med en Paleo kost? Jag äter mejerifritt men vet att det inte hjälper mot min sjukdom. All hjälp uppskattas!!!

Ann-Britt 13 juli, 2015 11:20 - Svara

Hej!

Jag och min dotter har båda psoriasis ( enbart i hårbotten) och tänkte prova på Paleokost. Blev intresserad av Karl Hultens sida som ni rekommenderar här ovan men upptäckte att man inte ska äta ägg vilket jag känner för min del att det kan bli svårt att ex. få i sig en god mättande frukost utan det. Min fråga till er är om man kan uppnå resultat genom att äta vanlig Paleokost som ni rekommenderar?
Tack på förhand!

mm

undervarttak 13 juli, 2015 11:46 - Svara

Hej Ann-Britt

När man har bakomliggande problem så behöver man alltid göra justeringar i kosten för att uppnå resultat. Att utesluta ägg under en period kan vara en av de justeringarna som krävs.

Magnus & Jenny

Elin 5 augusti, 2015 09:28 - Svara

Hej!
Tack för en fantastisk sida!
Vi har en mängd allergier i vår familj o själv har jag en mycket krånglig mage. Vi äter mjölkfritt hela familjen o jag har mer o mer börjat utesluta gluten o tycker att min mage blir lite bättre av det… Ska jag börja äta enligt Paleo som jag nu funderar på att testa så vill även min man prova på det… Han är tyvärr dödligt allergisk mot all slags fisk o skaldjur! Då är frågan om han får i sig en bra allsidig kost om vi äter Paleo ( och som nu o utesluter ALL slags fisk o skaldjur). Går de och enbart äta vanligt kött eller faller hela idéen då? För som sagt nu får vi ju ändå inte få oss i den allsidigheten…
Ja det är en viktig fråga för oss innan vi startar upp vår förändring med kosten

mm

undervarttak 6 augusti, 2015 09:21 - Svara

Hej Elin

Tack snälla för dina fina ord om vår sida.

Vad roligt att ni är nyfikna på Paleo. Som vi ser det så äter ju din man inte fisk eller skaldjur i dagsläget så det skulle inte göra någon skillnad om han går över till Paleo. Vi skulle däremot rekommendera gräsbeteskött då de innehåller en mycket bättre balans av Omega3 och det kan vara bra när man inte äter fisk eller skaldjur.

Magnus & Jenny

Carina 24 september, 2015 05:26 - Svara

Hej! Jag har precis börjat med paleo kost 2a dagen idag. Men jag har räknat kcal i hela mitt liv, köksvågen är nr 1. Blir rädd för att jag kommer att äta för mycket, för stora portioner och jag älskar ju nötter. … har gått upp 6-7 kilo under sommaren som jag såklart vill gå ner igen. Jag är van att äta 6 gånger om dagen, men nu med paleo bara 3 gånger? ? Tränar 5 dagar i veckan, på gym hur är det med proteinpulver efter träningen? Annars tror jag att detta kommer bli toppen

mm

undervarttak 29 september, 2015 09:54 - Svara

Hej Carin

Vi har svarat dig via mailet du sände till oss.

Magnus & Jenny

Sara 31 oktober, 2015 15:19 - Svara

Hej, vilken underbar sida!!
Har provat paleokost i snart två veckor och jösses vad gott jag mår! Min mage har strulat så länge jag minns. Men nu fungerar den.
Men har samma fråga som föregående person.. Hur är det med kcal o s v? Har också ätit sex ggr/dag och väger mat samt räknar kcal. Är rädd för att jag nu kanske äter för mycket?
Styrketränar ca 4-5 dagar i veckan.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning, Sara

mm

undervarttak 2 november, 2015 16:07 - Svara

Hej Sara

Underbart att du hittat till Paleo och att du fått så fina resultat.

Vi har skickat mail och gått igen dina frågor 🙂

Magnus & Jenny

Louise 23 november, 2015 22:13 - Svara

Hejsan! Har under lång tid varit intresserad av paleo o många gånger besökt eran sida 🙂 Har i dagsläget en Hypothyres, Hashimoto som jag inte mår bra av o börjar även misstänka läckande tarm, undrar om Paleo är den förändring jag behöver för att läka min tarm o kunna ta upp min medicin igen?! Tack på förhand 🙂

mm

undervarttak 24 november, 2015 16:12 - Svara

Hej Louise

Vi har svarat via ditt meddelande på vår facebooksida.

Magnus & Jenny

Alexandra 28 december, 2015 18:55 - Svara

Hej !

Min son har svår Chrons och vi har nu blivit rekommenderade att köra en kost utan något sädesslag, mjölkprodukter, socker, ja allt ni säger. Problemet är att han även är allergisk mot nötter, coccos och avokado, tips på annat som kan ge mer fett då han har gått ner alldeles för mkt i vikt?

mvh

Alexandra

mm

undervarttak 28 december, 2015 19:07 - Svara

Hej Alexandra

Vad tråkigt att din son har drabbats av Chrons. Det innebär mycket lidande men kosten har en avgörande betydelse och ren och naturlig mat är fantastisk!

Vårt absolut bästa tips är att just ni vänder er till Jerker Saether som är en otroligt duktig och engagerad Kostrådgivare, hans kontaktuppgifter hittar ni på bloggen http://arliga-kostrad.se/

Magnus & Jenny

Emmy 5 januari, 2016 17:07 - Svara

Hej, tack för en bra hemsida!
Jag har gått till många läkare, homeopater o kinesologer genom åren. Jag har fått konstaterat att ja g inte lider av någon allergi, skönt men jag får ont i magen, blir uppblåst och illamående av att äta. Har plockat bort mer och mer ur kosten som gluten, mjölk, vitt socker, kött (äter kyckling o fisk), spannmål (äter ibland lite havreyoghurt), baljväxter… Finns snart inget mer att äta känns det som. Jag är lång, underviktig men med en bulle på magen. Kan Paleo funka?
Mvh Emmy

mm

undervarttak 5 januari, 2016 19:20 - Svara

Hej Emmy

Tack för ditt meddelande och för att du delar med dig av ditt liv. En Paleokost motsvarar just det som du beskrivit, om man tar bort råvaror som: spannmål, mejerivaror, baljväxter, raffinerat socker, hårt processade varor och kemiska tillsatser så äter man Paleo.

Paleo är den kost som människan är biologiskt anpassad efter och den är väldigt bra och läkande för kroppen, MEN om man har bakomliggande problem så kan man behöva justera kosten ytterligare just för att läka kroppen och få ut mesta möjliga av kosten – bästa hälsan.

Magnus & Jenny

Klara 6 januari, 2016 12:49 - Svara

Hej! Otroligt bra sida! Har länge tänkt ta bort laktos och gluten då min mage krånglat i flera år. Man hittar inget på prover men är nästintill säker på att jag är överkänslig mot iaf gluten. Ska börja med paleo i februari och har januari för att lära mig, byta ut råvaror och vänja mig vid tanken. Hur är det med mejeriprodukter? Ingår även havre- soja och mandel produkter att avstå? Med vänlig hälsning, Klara

mm

undervarttak 30 januari, 2016 19:09 - Svara

Hej Klara

Tack snälla för dina fina ord om vår sida!

Kul att du är nyfiken på Paleo och kommer testa på det – tror du kommer få stora hälsofördelar av detta.

Inom Paleo så utesluter man mejeriprodukter, spannmål, baljväxter, hårt processade varor och så mycket kemiska tillsatser som möjligt. Så svaret på dina frågor är: nej, mejeriprodukter, havre, soja ingår INTE. Dock så är det ok med mandel.

Magnus & Jenny

Emmy 6 januari, 2016 15:24 - Svara

Hej igen, ni rekommenderar frukt, är det verkligen bra för en ond mage och för sockerberoende som jag misstänker att jag är?
Mvh Emmy

mm

undervarttak 30 januari, 2016 19:05 - Svara

Hej Emmy

Vi är osäkra på vilken värdering du lägger i ordet “rekommenderar” men ja, frukt är ok inom Paleo. Självklart ska man dock inte utsätta sig för något som triggar ett igång ett sockerberoende. Att frukt är ok inom Paleo innebär alltså inte att det är fritt att äta hur mycket som helst eller att man ens bör/behöver göra det.

Magnus & Jenny

Kristina 13 mars, 2016 12:25 - Svara

Hej! Tack för en fantastisk hemsida med inspirerande information och recept!
Tänkte börja med Paleo och har köpt buljongingredienser. Misstänker att jag fått Histaminintolerans och undrar om det är något särskilt jag bör tänka på utifrån detta? Mvh Kristina

Erik 14 april, 2016 08:48 - Svara

Hej! Tack för en fantastisk hemsida med mycket intressant information!
Tänkte börja med Paleo och funderar på om mandelmjölk ingår i paleokosten?
Mvh Erik

Birgitta 17 juni, 2016 09:20 - Svara

Hej!
En fråga?
Om man tar bort alla mjölkprodukter från kosten, hur får kroppen sitt behov av kalk då?
Kalk är ju en viktig ingrediens för skelettet.
Nyfiken på Paleo, men har inte testat.
Mvh Birgitta

Sara 28 augusti, 2016 09:24 - Svara

Jag älskar kikärtor alla sorters bönor. Varför ska man undvika det

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:39 - Svara

Hej Sara

Man undviker baljväxter inom Paleo då de vi människor inte är biologiskt anpassade för dem.

Magnus & Jenny

Alba 5 oktober, 2016 11:32 - Svara

Om man har intolerans mot kokos, vilket verkar förekomma i många recept, vad ska jag använda istället? Är det ok med riktigt smör tex?

mm

undervarttak 5 oktober, 2016 15:45 - Svara

Hej Alba

Det är alltid tråkigt när man är allergisk, det ställer till problem och ger lite extra jobb. Vi har en del kokosmjölk i våra recept då denna är tacksam att använda, den god smak och innehåller ett fint fett som är bra för oss. Kokosmjölken kan ersättas med mandelmjölk, vatten eller buljong (smak och konsistens kommer att förändras på den färdiga rätten) – allt beror på vilket recept det är.

Man kan använda Ghee (klarifierat smör) inom Paleo.

Magnus & Jenny

Anne 15 oktober, 2016 20:32 - Svara

Tack för en inspirerande hemsida och alla goda recept! Vilken sorts kokosmjölk är det ni använder i recepten? Den kokosmjölk (kokosdryck tex Alpros, ICAs mfl) som finns att köpa i affärerna innehåller många tillsatser. Kan man enkelt göra egen kokosmjölk? Undrar också varför inte havre ingår i paleo-kosten, förstår att vi inte åt det när vi var jägare/samlare men det finns stark evidens för att havre är anti-inflammatoriskt och minskar åderförkalkning bland annat. Skulle vara intressant med er syn på saken.

mm

undervarttak 22 oktober, 2016 12:35 - Svara

Hej Anne

Tack snälla för dina fina ord om vår sida!

Vi använder “Santa Maria Extra Creamy Coconutmilk” på tetrapack i våra recept, den innehåller enbart kokos och vatten. Ja man kan göra egen kokosmjölk, bara att googla fram recept på nätet 🙂

Havre är ett spannmål och utgår därmed, MEN det är alltid du som avgör vad du önskar äta eller inte äta.

Du kan se en artikel om havre här: http://www.halsasomlivsstil.com/finns-det-gluten-i-havregryn/ om man går vidare i inlägget så finns även information om hur man gör havre bättre ur matsmältning-/näringssynpunkt.

Magnus & Jenny

Erica 20 januari, 2017 16:00 - Svara

Hej!
Jag har ätit enligt i 3 dagar nu. Jag trodde att omställningen med att bara äta 3 ggr per dag skulle göra det svårt för mig för jag brukar få huvudvärk om jag hoppar över mellisen men tycker att det har gått jättebra!
Jag är egentligen en stor fantast av en god mackfrukost med familjen på lördagen men tyvärr så mår inte min mage så bra av gluten så det brukar straffa sig ganska snart. Om jag ibland, nån helg skulle tillaga ett bröd från er, vad skulle ni rekommendera att ha som pålägg? Gillar ju att lyxa till lördagsfrukosten lite men har som ett av mina mål att gå ner i vikt så jag vill hitta ngt sunt sätt att lyxa.
Tack för en jättebra hemsida!

mm

undervarttak 20 januari, 2017 17:54 - Svara

Hej Erica

Härligt att du startat med Paleo och att det går fint!

Man kan ha väldigt mycket på mackan, bara fantasin som sätter gränser. Ägg, parmaskinka, avokado, grönsaker m.m. Bara att experimentera 🙂

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga