Vi lever en Paleolivsstil

Tillbaka

Vi lever en Paleolivsstil

Om någon frågar hur vi lever så blir svaret att vi både äter och lever enligt Paleo, detta innebär dock inte att vi äter precis som våra förfäder (jägarna och samlarna) och lever precis som de gjorde. För det är alltid den naturliga följdfrågan vi får. Detta är inte praktiskt möjligt att göra i dagens samhälle och sannolikt inget att eftersträva – men vi försöker efterlikna kosten så mycket det går och applicera den på vår tidsålder och vi försöker också efterlikna mycket av livsstilen och applicera den på vår tidsålder.

Nu vet vi ju faktiskt inte exakt vad våra förfäder åt, MEN vi vet vad de absolut inte åt. Vår moderna hårt processade mat fylld med kemiska tillsatser!

Hur äter och lever vi då?

Att vi försöker efterlikna våra förfäders kosthållning och livsstil innebär alltså INTE:

– att vi jagar och dödar allt vi äter
– att vi bor i grottor
– att vi tillagar all vår mat över öppen eld
– att vi klär oss i pälsstycken

Det betyder däremot:

– att vi äter rikligt med ren och naturlig mat
– att vi ”vilar lite” i vardagen och njuter av nuet
– att vi så långt det går undviker hårt processad mat fylld med kemikalier
– att vi tränar genom en naturlig rörelse och ”lek”
– att vi försöker ta tillvara på de resurserna som vi har

Det är lustigt hur många som tror och tycker att man behöver gå tillbaka till grottstadiet för att efterlikna våra förfäders livsstil. Frågor om vi använder spisen, kylen, går till affären och liknande är väldigt vanliga.

Vi lever här och nu och kan därför bo i hus och få åtnjuta den bekvämligheten som detta innebär, men att leva nu innebär också skyldigheter som t.ex. att betala för allt man använder sig av. Väljer man att bo på landet, som vi gör för att komma närmare naturen, så behövs oftast bil för att ta sig till jobbet o.s.v. Så det finns många delar i livet som man av sociala och samhällsmässiga skäl behöver hålla sig till, men detta innebär inte att utrymmet för en hälsosam livsstil är helt borta.

Vardagsval

Varje dag består av flera val och vi försöker göra dem med tanke på en förbättrad hälsa och ett välmående (både fysisk och mental) i fokus. Genom att leva en naturlig livsstil med en kost som är anpassad efter människan (Paleo/ursprungskost/stenålderskost) och en rörelse som kroppen är skapad för (t.ex. som Crossfit/MovNat/stenåldersträning/lek) ger vi oss de bästa förutsättningarna för att leva ett friskt och rikt liv.

Kost
Vi äter en Paleokost där basen är: kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter och som komplement: frukt, bär, nötter, fröer och kryddor. Detta är kosten som våra förfäder åt och den är människan biologiskt anpassad efter, helt enkelt det vi mår bäst av att äta. Till skillnad från vår moderna kost så är Paleo inflammationshämmande och uppbyggande.

Ren och naturlig mat som lagas från grunden. Det är här valet om att sätta till tid kommer in, planera och att välja bort bekvämligheten av att köpa färdiglagat. Belöningen kommer i form av smak, hälsa och kunskap.

Träning
En naturlig rörelse, hålla igång kroppen. Gå, lyfta, dra, springa, klättra, kasta, böja sig, sitta på huk och krypa – allt detta är helt naturligt för människan. Vi är gjorda för att lyfta riktigt tungt ibland, springa långt (uthålliga) och sitta på huk.

Välj att komma ut ur komfortzonen och gör något aktivt, lek! Belöning i form av en användbar kropp som klarar oändligt mycket mer än man tror är möjligt.

Sömn
Att unna sig 8 timmar sömn per dygn i en dag/natt rytm är väldigt viktigt. Kroppen återhämtar sig och många positiva saker sker ända ner till cell- och hormonnivå.

Att välja sömn före andra saker som TV, internet eller vad det nu kan vara som lockar är ofta svårt men oerhört viktigt. Belöningen kommer i form av energi och hälsa.

Resurser
Vi återvinner, tar hand om matrester, handlar en del på second hand och skänker till second hand. Ta hand om de möjligheterna man har och försöka skapa något bra. Dessutom har vi möjlighet och kunskap till att driva en blogg om Paleo vilket är en stor resurs!

Valet att tänka på hur resurser används, vad du gör med dem och om hur nödvändiga saker och ting är. Belöning kommer i form av tacksamhet, bekräftelse och glädje.

Vila lite
Uttrycket ”Vila lite” som vi försöker leva efter och för oss innebär det att vara medveten om nuet. Ta hand om oss och vila lite i tanken, njuta av det man har här och nu.

Våga välja att varva ner, se det stora i det lilla. Belöningen är stor och man känner en inre glädje och ett lugn.

Kosttillskott
Vi äter kosttillskott för att komplettera kosten med mer vitaminer, mineraler och omega3. Anledningen är att vi verkligen vill må så bra som det bara är möjligt, en annan betydligt mer både tråkig och tragisk anledning är att råvarorna är inte lika innehållsrika näringsmässiga som de en gång var. Jorden utarmas av konstgödsel och moderna jordbruksmetoder samt att djuren inte är deras normala föda (artegen föda). Detta tillsammans med att vi lever i ett ”kemikaliesamhälle” där ingen går fri från utsläpp och olika gifter gör att vi hälsoboostar med kosttillskott.

Det är oerhört viktigt att välja råvaror som är ekologiska, kravmärkta och gräsbetande men också att vara medveten om hur kroppen fungerar och att allt samverkar. Varje del är viktig och vi väljer att hälsoboosta och belöningen är att få må extra bra.

Val man gör dagligen påverkar vår hälsa och vårt välmående inte bara idag utan för lång tid framöver – mitt jag i framtiden. Att vara medveten och göra dessa val idag blir en livsstil.

Vi lever en Paleolivsstil!
Magnus & Jenny