24 feb 2015

Inflammationshämmande

Det finns mycket man kan göra i samband med en Paleo kost för att minska ännu mer på inflammationer i kroppen. Hälsoboosta på enkla sätt!

Men bara det faktum att man tar bort inflammationsskapande spannmål samt vitt sockret ur kosten och faktiskt går över till Paleo har en avgörande effekt på inflammationer i kroppen.

En Paleokost i sig är alltså inflammationshämmande och speciellt i förhållande till en modern kosthållning.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Nedan ger vi några väldigt enkla tips på hur man kan hälsoboosta kroppen ännu mer.

Omega3

Omega3 med fettsyrorna EPA och DHA har en väldokumenterad inflammationshämmande effekt och lindrar sannolikt alltid vid olika typer av inflammationer och värk.

Om man googlar lite så kan man hitta ett flertal studier som visar på goda effekter vid reumatism, smärta och även att morgonstelhet kan minska. Allt detta i sin tur leder ofta till ett lägre användande av värktabletter.

Tre gram Omega3 per dag är att rekommendera och om man har någon form av inflammation och/eller värk så bör resultat märkas inom någon månad med Omega3.

Kokosolja

Vi skriver ofta om kokosolja och alla dess fantastiska egenskaper och en av dem är just att den är inflammationshämmande. Detta tillsammans med alla andra positiva egenskaper gör den till något av ett toppentips.

Rekommendationen är 3 msk kokosolja per dag. Utöver att den är inflammationshämmande så ger kokosoljan även energi, minskar hunger och sötsug samt att den är antibakteriell!

Ingefära

Ingefära har en inflammationshämmande effekt, den sägs kunna lindra smärta, öka rörlighet och minska svullnader.

Vi använder gärna ingefära i maten, som smaksättning till kokosolja eller i te – ingefära, citron och kanelstång som får dra tillsammans med varmt vatten.

Kosten tillsammans med Kokosolja blir extra bra då båda har inflammationshämmande egenskaper!

Gurkmeja

Örten Gurkmeja har länge använts inom Indisk (och även Kinesisk) medicin mot bland annat ledvärk. Det finns en verksam inflammationshämmande substans i örten. Gurkmeja är alltså hälsokost i en liten rot!

Köp gurkmeja

Nu för tiden så är Gurkmeja nog, för de flesta, mest förknippat med curry. Det är den örten som ger kryddblandningen dess mörkgula färg.

Men självklart finns den att köpa ”separat” också och med sin lätt kryddiga, ganska milda smak passar den väl med ingefära, kardemumma och citrusfrukter.

Nypon

Nypon, eller nyponpulver, finns i många kosttillskott och har en inflammationshämmande effekt.

Nypon, liksom en del andra bär, kan lindra smärta och vidhålla en god rörlighet i leder.

Ren och naturlig kost

Man kan alltså genom en ren och naturlig kost minska och även läka inflammationer i kroppen.

Paleo så gott och så enkelt!
 
Information om bloggen under vårt tak samt bild

Ulrika 24 februari, 2015 18:26 - Svara

Det är bra att tänka på att omega 3 är blodförtunnande. Viktigast om man tar tillskott förstås eftersom det är då man kommer upp i större mängder. Men som sagt – det kan vara bra att tänka på t.ex. inför förlossning eller operation eller om man t.ex. som kvinna blöder mycket vid mens.

mm

undervarttak 24 februari, 2015 19:24 - Svara

Ja det är helt riktigt Ulrika.

Magnus & Jenny

Jenny 24 februari, 2015 18:45 - Svara

Hej! Undrar om en sak. Jag har nog en och annan inflammation och vill gärna äta så anti-inflammatoriskt jag kan (i längden). Vad jag förstått är socker, även i naturlig form, inte så bra i så fall. Att äta ketogent är inte riktigt något jag pallar i längden 🙂 men bortsett från grönt och rotfrukter, är fruktsocker i frukt antagligen mindre bra, vad anser ni? Jag försöker hålla mig till bär, men har nu fått lite smak för torkade bär, som tillbehör på en soppa, sallad eller kokosgröt 🙂 men visst är de nästan rent fruktsocker? Lite petig fråga, men jag vill liksom inte motverka mig själv…

mm

undervarttak 24 februari, 2015 19:22 - Svara

Hej Jenny

Ja det är riktigt att socker “förstärker” inflammationer i kroppen och om man vill bli av med en inflammation så bör man minska på allt socker. Med andra ord så är det bra att minska eller helt ta bort frukt och bär även torkade varianter av dessa.

Magnus & Jenny

Beatrice 25 februari, 2015 01:03 - Svara

@ Jenny

Vill bara tipsa om AIP-kost (Autoimmune protocol). Man kan beskriva det som en striktare Paleo-kost och det är särskilt lämpligt om man har inflammatoriska sjukdomar. Jag mår själv mycket bättre med denna kost även om jag äter en del frukt 🙂

Lycka till!

mm

undervarttak 1 mars, 2015 15:54 - Svara

Hej Beatrice

Tack för ditt tips.

Magnus & Jenny

Gittan nilsdotter 25 februari, 2015 13:14 - Svara

Vad ska man då ersätta de nyttiga bären med?

mm

undervarttak 1 mars, 2015 15:54 - Svara

Hej Gittan

Vi förstår nog inte riktigt vad du menar med din kommentar…

Magnus & Jenny

Tina 25 februari, 2015 13:59 - Svara

Jag ger min gammelhund gurkmejaextrakt (Fortodol) då hon inte kan äta den medicin veterinären skriver ut mot hennes stela leder. Fungerar jättebra och jag märker stor skillnad om jag gör uppehåll. Lite knepigt att få i henne med gömmer man kapslarna väl i maten går det bra. Funderat på färsk ingefära också men gissar att det inte är popolärt, ska kanske testa att blanda in i kokosolja så får hon det med.

mm

undervarttak 1 mars, 2015 15:55 - Svara

Hej Tina

Tack för din kommentar!

Magnus & Jenny

Barbro 25 februari, 2015 14:45 - Svara

Hej! Hur funkar det med ingefära torkad i kryddburk??

mm

undervarttak 1 mars, 2015 15:55 - Svara

Hej Barbro

Det fungerar fint.

Magnus & Jenny

meit backman 26 februari, 2015 09:50 - Svara

HEj
Använder allt detta men har fortfarande obalans, men fortsätter ändå
blir illamående av mer än 1 msk cocosolja (den bästa)
hört att levern påverkas? vad vet ni om detta
Tack för bra information

mm

undervarttak 1 mars, 2015 16:11 - Svara

Hej Meit

Tack för din kommentar. Det är inte lätt med obalanser i kroppen och det kan bero på så mycket, allt från vad man äter till vilken livsstil man har. Man kan ha svårt för kokosolja och en av de vanligaste symptomen är illamående och magknip, vårt förslag är att håller upp ett tag med oljan och sedan väldigt sakta återintroducerar den i väldigt små mängder. Öka sakta och stegvis.

Vet inte vad du menar med “levern påverkas”, men om du menar i samband med kokosolja så fungerar inte kokosolja på samma sätt som “övriga” fetter. Kort kan man beskriva det att kokosoljan består nästan helt av medellånga fettsyror och dessa tas upp redan i magsäcken (till skillnad mot andra fetter som bryts ner i tarmen) och går sedan vidare till levern och omvandlas till energi. Det påverkar inte levern negativt.

Hälsningar
Magnus & Jenny

Noomi 1 mars, 2015 09:24 - Svara

Hej på er!

Både jag och min make bill börja med paleo (igen för mig). Det är första gången min make provar Paleo. Han är väldigt smalbyggd, och har kämpat hela livet med att öka i vikt, men det enda som får honom att öka i vikt verkar vara muskelbyggning + en kombination av pasta/ris + fet mat.

Nu när han är sugen på Paleo oroar jag mig att han ska gå ned ännu mer i vikt. Men har ni några konkreta tips för hur han kan öka i vikt? Jag tänker mig att han säkert kan dricka mycket av sitt kaloriintag, i form av feta smoothies med både kokosmjölk, avokado och sedan kolhydrater i form av banan t.ex. Mycket nötter är ju givet.. men sen då? Ska jag bara ladda honom med mer kolhydrater i form av frukt och paleokakor med dadelgrund ;-)? Vill att han ska få en bra upplevelse av Paleo! Går han ner mer i vikt kommer han absolut inte fortsätta och jag vill så gärna att vi båda kommer in på den här livsstilen. Jag är nu också gravid och önskar äta bättre än jag gjort i första trimestern.

Tacksam för hjälp!

mm

undervarttak 1 mars, 2015 16:02 - Svara

Hej Noomi

Vad roligt att ni kör igång med Paleo.

Man kan reagera olika på en kostomläggning, en del går ner i vikt och andra går upp i vikt. Detta är väldigt individuellt och är självklart även kopplat till livsstilen i övrigt.

Om ni önskar hjälp av oss så maila gärna på info@undervarttak.se

Hälsningar
Magnus & Jenny

Noomi 1 mars, 2015 09:25 - Svara

Om ni har någon bra inspiration typ, länk till en paleo-kroppsbyggare så tas detta också tacksamt emot!

Och glömde ju säga, tack för en superbra blogg med fantastiska recept!

mm

undervarttak 1 mars, 2015 16:04 - Svara

Hej Noomi

Tack snälla för dina fina ord!

Ett väldigt bra tips är Cross fit, sök upp någon box i ditt närområde och prata med dem. De förordar oftast också Paleo!

Magnus & Jenny

mm

undervarttak 1 mars, 2015 16:04 - Svara

Tack för din kommentar Jeanette.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga