Kokosolja

Tillbaka

Kokosolja

Vi skriver ofta om alla fantastiska hälsofördelar som kokosolja har med sina medellånga fettsyror.

Detta är ett inlägg om kokosolja som innehåller annonslänkar.

Kokosolja är ganska unik med sina medellånga fettsyror (MCFA, Medium-Chain Fatty Acids) som tas upp på ett helt annat sätt i kroppen mot vad korta- och långa fettsyror gör.

Kokosoljan tas omhand redan i magsäcken och sänds direkt till levern för att sedan gå ut i kroppen medans ”annat” fett behöver ta hela vägen ner i tarmen och sedan med hjälp av galla brytas ned och därefter tas upp i kroppen.

Medellånga fettsyror har alltså en betydligt snabbare process i kroppen och ger därmed även en riktigt snabb energitillförsel.

De medellånga fettsyrorna, som finns i kokosolja, kräver mindre energi samt färre enzymer för att tas upp av kroppen, det innebär att om man har svårt med matsmältnings- och ämnesomsättningsproblem kan detta vara en stor fördel.

Det underlättar även för människor som har problem med att ta hand om ”vanligt” fett samt upptaget av fettlösliga vitaminer. [1]

Kokosolja är en helt fantastisk råvara och den är självklart en Basvara i Paleoskafferiet.

Kokosolja är bland annat:

 • Inflammationshämmande
 • Antibakteriell
 • Bra vid höga temperaturer
 • Förebyggande för lever- och njursjukdomar
 • Stärkande för immunförsvaret
 • Bra för skelettet
 • Till stöd för en viktminskning
 • Bromsande för demens
 • Bra mot ett ”sötsug”
 • Läkande vid infektioner
 • Till hjälp vid upptagning av andra vitaminer och mineraler
 • Ger snabb energi då medellånga fettsyror tas upp redan i magsäcken

(källa till hälsoeffekter [1])

Och kokosoljan har många andra positiva egenskaper som att hår, naglar och hud stärks. Perfekt att använda på nariga läppar under kalla vinterdagar.

Den kan dessutom användas både som invändigt och utvändigt bruk. Fungerar fint som sminkborttagning och som bas för tillverkning av egen deodorant. Ja listan över allt man kan använda kokosoljan till kan göras riktigt låååång!

Enligt oss bör man äta kokosolja som ett rent kosttillskott, omkring tre matskedar per dag är vad kroppen kan ta upp och alltså vad man ska försöka få i sig.

Att ta en matsked morgon, middag och kväll är alltså väldigt hälsofrämjande och kan ge hälsovinster både nu och längre fram i livet.

Köp kokosolja

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är något som vi gärna skriver om och det beror på att Magnus (från Under vårt tak) tidigare, under många år, lidit av detta. Men med en Paleolivsstil, kost, rörelse och återhämtning, är nu alla symptom helt borta!

Även när det gäller IBS så har kokosolja faktiskt en väldigt god inverkan, den förbättra matsmältning och förebygger mag- och tarmproblem.

Äta kokosolja

Man kan få i sig kokosolja på många sätt. Äta kokosoljan som den är (helt enkelt ta en sked), ha den i mat, i dryck eller blanda ner i bakverk. Man kan naturligtvis även använda kokosolja när man steker sin mat då fettet i kokosoljan tål mycket höga temperaturer utan att förstöras.

Genom sökordet ”Kokosolja” i Paleoskafferiet så får man fram alla de rätter där vi använder kokosolja i, antingen som en del i receptet eller för att steka med.

Här finns allt från fina middagar till enkla mellanmål eller ett tilltugg. Gå gärna in på vår receptbank och titta runt bland alla fina recept.

Avslutande ord

Som ni förstår så rekommenderar vi verkligen kokosolja, använd i mat och dryck och ta som ett rent kosttillskott.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny kokosfett kokosnöt Paleo paleoblogg matblogg

Källa

[1] Kostdemokrati