2 dec 2014

Kokosolja

Vi skriver ofta om alla fantastiska hälsofördelar som kokosolja har med sina medellånga fettsyror.

Detta är ett inlägg om kokosolja som innehåller annonslänkar.

Kokosolja är ganska unik med sina medellånga fettsyror (MCFA, Medium-Chain Fatty Acids) som tas upp på ett helt annat sätt i kroppen mot vad korta- och långa fettsyror gör.

Kokosoljan tas omhand redan i magsäcken och sänds direkt till levern för att sedan gå ut i kroppen medans “annat” fett behöver ta hela vägen ner i tarmen och sedan med hjälp av galla brytas ned och därefter tas upp i kroppen.

Medellånga fettsyror har alltså en betydligt snabbare process i kroppen och ger därmed även en riktigt snabb energitillförsel.

De medellånga fettsyrorna, som finns i kokosolja, kräver mindre energi samt färre enzymer för att tas upp av kroppen, det innebär att om man har svårt med matsmältnings- och ämnesomsättningsproblem kan detta vara en stor fördel.

Det underlättar även för människor som har problem med att ta hand om “vanligt” fett samt upptaget av fettlösliga vitaminer. [1]

Kokosolja är en helt fantastisk råvara och den är självklart en Basvara i Paleoskafferiet.

Kokosolja är bland annat:

 • Inflammationshämmande
 • Antibakteriell
 • Bra vid höga temperaturer
 • Förebyggande för lever- och njursjukdomar
 • Stärkande för immunförsvaret
 • Bra för skelettet
 • Till stöd för en viktminskning
 • Bromsande för demens
 • Bra mot ett “sötsug”
 • Läkande vid infektioner
 • Till hjälp vid upptagning av andra vitaminer och mineraler
 • Ger snabb energi då medellånga fettsyror tas upp redan i magsäcken

(källa till hälsoeffekter [1])

Och kokosoljan har många andra positiva egenskaper som att hår, naglar och hud stärks. Perfekt att använda på nariga läppar under kalla vinterdagar.

Den kan dessutom användas både som invändigt och utvändigt bruk. Fungerar fint som sminkborttagning och som bas för tillverkning av egen deodorant. Ja listan över allt man kan använda kokosoljan till kan göras riktigt låååång!

Enligt oss bör man äta kokosolja som ett rent kosttillskott, omkring tre matskedar per dag är vad kroppen kan ta upp och alltså vad man ska försöka få i sig.

Att ta en matsked morgon, middag och kväll är alltså väldigt hälsofrämjande och kan ge hälsovinster både nu och längre fram i livet.

Köp kokosolja

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är något som vi gärna skriver om och det beror på att Magnus (från Under vårt tak) tidigare, under många år, lidit av detta. Men med en Paleolivsstil, kost, rörelse och återhämtning, är nu alla symptom helt borta!

Även när det gäller IBS så har kokosolja faktiskt en väldigt god inverkan, den förbättra matsmältning och förebygger mag- och tarmproblem.

Äta kokosolja

Man kan få i sig kokosolja på många sätt. Äta kokosoljan som den är (helt enkelt ta en sked), ha den i mat, i dryck eller blanda ner i bakverk. Man kan naturligtvis även använda kokosolja när man steker sin mat då fettet i kokosoljan tål mycket höga temperaturer utan att förstöras.

Genom sökordet “Kokosolja” i Paleoskafferiet så får man fram alla de rätter där vi använder kokosolja i, antingen som en del i receptet eller för att steka med.

Här finns allt från fina middagar till enkla mellanmål eller ett tilltugg. Gå gärna in på vår receptbank och titta runt bland alla fina recept.

Avslutande ord

Som ni förstår så rekommenderar vi verkligen kokosolja, använd i mat och dryck och ta som ett rent kosttillskott.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny kokosfett kokosnöt Paleo paleoblogg matblogg

Källa

[1] Kostdemokrati

Martina 2 december, 2014 20:25 - Svara

Jag använder Biofoods ekologiska kokosolja, bland annat i kaffet, en tesked i varje kopp. Vad tycker ni om den sorten?
En annan sak, upptäckte ju att ni bor på samma gata som mina föräldrar, kul!

mm

undervarttak 2 december, 2014 21:11 - Svara

Hej Martina

Det man bör titta på är att Kokosoljan ska vara ekologisk och kallpressad. Sedan är det helt enkelt personliga referenser som t.ex. smaken som avgör, den kan variera lite mellan olika märken.

Vad roligt att vi bor grannar med dina föräldrar, misstänker att det är fina H och L på nummer 5.

Magnus & Jenny

Roffe 2 december, 2014 20:54 - Svara

Kokosoljan är även bra för minnet. Ett tips: Läs boken STOPPA ALZHEIMER NU, av Bruce Fife. Med underrubrik. Undvik, förebygg och bromsa demenssjukdomar. Var rädd om din hjärna. Ta ett par matskedar kokosolja till frukost. I slutet av boken, har han en hel del recept med lågkolhydrat kost(LCHF), som är förträfflig vid demenssjukdomar. Besök gärna hans webbplats, http://www.coconutresearchcenter.org
Lycka till!

mm

undervarttak 2 december, 2014 21:12 - Svara

Hej Roffe

Tack för tipset.

Magnus & Jenny

Anneli 2 december, 2014 22:09 - Svara

Hej,
Gourmet Apelsin Cocosa+kaffe blir apelsinkaffe.
Gourmet Apelsin Cocosa+ YogiTea Choco blir romerska bågar Gottigt!

mm

undervarttak 4 december, 2014 14:10 - Svara

Tack för ditt tips Anneli.

Magnus & Jenny

jocke 3 december, 2014 11:27 - Svara

Använder det som hudkräm och vaselin

Jenny Forsberg 3 december, 2014 12:03 - Svara

Kokosolja är verkligen fantastiskt – det blir ju så gott också när man använder en kallpressad kokosolja med fin smak. Ett av mina favoritgodisrecept är att blanda lika delar kokosolja, kakao och agavesirap. Om kokosoljan är i fast form så behöver man smälta den först, och det går att värma alltihop i en kastrull om man vill. Sedan kan man blanda i någon smaksättning, kanske nötter, havregryn eller kokosflingor. Lägg ut lagom stora kluttar på en tallrik och låt stelna i kylskåp. Mums!

mm

undervarttak 4 december, 2014 14:14 - Svara

Låter jättegott Jenny!

Magnus & Jenny

lina 12 januari, 2015 20:47 - Svara

Vi använder kokos olja till en massa olika saker. Äter, smörjer kroppen och ansiktet, använder som sminkborttagning, tillverkar deo, mm.
Tycker det är toppen!

mm

undervarttak 12 januari, 2015 21:38 - Svara

Hej Lina

Kokosolja är verkligen fantastiskt till så mycket!

Magnus & Jenny

Irene G 12 januari, 2015 21:21 - Svara

Vore tacksam för namn och tips på stora förpackningar kvalitets kokosolja Markattas är dyr om man ska använda så mkt varje dag :/. När ni säger matsked. Är det i fast el flytande form ni menar? Nybörjare o med under paleo 1månad i feb 🙂

mm

undervarttak 12 januari, 2015 21:41 - Svara

Hej Irene

Vad roligt att du ska vara med på vår Paleo30dagar!

En matsked är en matsked, det spelar alltså ingen roll om du tar det fast eller flytande (kokosoljan är i fast form och vit när temperaturen understiger 24 grader och blir flytande och transparant vid temperaturer på ungefär 25 grader och över).

Vi har tyvärr inga tips på stora förpackningar. Kanske om man söker på nätet efter en näthandel…

Hälsningar
Magnus & Jenny

Katarina 12 januari, 2015 22:26 - Svara

Hej, jag undrar om kokosmjölk har samma fina egenskaper som kokosoljan? Jag använder mycket kokosmjölk i både mat, kaffe och desserter 🙂
Tack för en trevlig sida! 🙂

mm

undervarttak 13 januari, 2015 22:08 - Svara

Hej Katarina

Svaret är nej, kokosmjölk innehåller inte lika stora hälsofördelar.

När man tillverkar kokosmjölk så river man kokos, tillsätter vatten och kramar sedan ut vätskan.

“Kokosoljan får man genom att skörda färska kokosnötter. Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. Vattnet sjunker till botten, och i mitten samlas kokosoljan. Efter fermentering skopas proteinet bort från ytan. Sedan skopar man försiktigt upp oljan som flyter på vattnet. Därefter hettar man försiktigt upp oljan så att vatten avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader.” – beskrivning från Holistic.

Hälsningar
Magnus & Jenny

Lina 12 januari, 2015 23:45 - Svara

Hej
Kan även små barn äta kokosolja? Har en 2,5 åring samt en 9 månader hemma.
Sen har jag även fundering på om går att använda på huden direkt, 2,5 åringen har känslig hud (keratosis Pilaris)
som behandlad med salva varje dag men hade helst sett att vi skulle kunna övergå till naturliga ämnen till henne.
//Lina

mm

undervarttak 13 januari, 2015 22:10 - Svara

Hej Lina

Ja och ja. Barn kan äta kokosolja (dock kan man bli illamående om man är ovan…) och det är väldigt bra på huden.

Magnus & Jenny

caro 13 januari, 2015 23:42 - Svara

Kan småbarn ockso äter ??är det bra för de??

mm

undervarttak 15 januari, 2015 18:09 - Svara

Hej Caro

Ja mindre barn (till spädbarn rekommenderar vi modersmjölk) kan också äta kokosolja – men i mindre mängder.

Magnus & Jenny

Anna 14 januari, 2015 20:45 - Svara

Hej!
Jag tar en matsked i min morgongröt varje dag men jag använder den från Biofood utan smak och lukt. Är den tillräckligt bra för magen eller bör jag byta till den med kokossmak? Är inte så förtjust i kokos :/ Bör jag äta en större mängd om jag har magproblem?

mm

undervarttak 15 januari, 2015 18:22 - Svara

Hej Anna

Det beror lite på vad du har för mål med att äta kokosoljan. Om det är för att ta tillvara alla hälsoeffekter som den har så skulle vi rekommendera en ekologisk och kallpressad variant (alltså ingen luktfri). Du kan blanda i lite färsk riven ingefära eller vaniljpulver för smakens skull.

Vi tycker alla ska ta tre matskedar kokosolja per dag (det är ingen större ide att ta mer då kroppen inte kan tillgodose sig detta), men speciellt om man har magproblem (om det inte är så att du mår dåligt av oljan…).

Magnus & Jenny

Louise 6 februari, 2015 15:28 - Svara

det står att “kallpressad kokosolja ej får hettas upp över 42 grader”? Kan man då inte tex steka i den? Har bara hittat kallpressad i affärerna där jag bor….

mm

undervarttak 7 februari, 2015 10:52 - Svara

Hej Louise

42 grader gäller under tillverkningen av oljan för att den ska få kallas kallpressad. Om temperaturen under tillverkning överstiger 42 grader så är den varmpressad. När det står kallpressad på en kokosolja så är det alltså en form av “kvalitetsstämpel”, alla vitaminer och näringsämnen är då intakta!

Ja man kan absolut steka i den och det är precis denna olja du ska köpa – ekologisk och kallpressad.

Magnus & Jenny

Hannah 23 mars, 2015 16:22 - Svara

Så att den hettas upp över 42 grader efter tillverkning påverka inte vitaminerna och så i oljan alltså? Men har läst att om oljan börjar ryka i stekpannan ska man hälla ut den för då är den inte längre bra för kroppen.

mm

undervarttak 24 mars, 2015 16:20 - Svara

Hej Hannah

Om man värmer en kokosolja så kommer vitaminerna att ta skada men fettet är väldigt stabilt (till skillnad mot t.ex. olivolja) och kommer klara sig.

Magnus & Jenny

Elizabeth 19 april, 2015 11:12 - Svara

Hej!
Tror verkligen på kokosoljans fördelar. Då man ska få i sig 3 msk per dag bör man äta ca 2 msk någorlunda koncentrerat ex på morgonen och sedan får man säkert i sig ca 1 msk genom att man tillreder frukost, lunch o middag, tänker jag.

Problemet är hur man ska få i sig 2 msk kokosolja utan att få kväljningar. En skrev att hon gjorde bollar, superbra ide, bara det att hon blandade i havregryn. Det får man väl inte äta. Eller?

Är det någon som har ett bra tips på hur jag kan göra, något man kan stå ut med att äta varje dag?

mm

undervarttak 20 april, 2015 14:12 - Svara

Hej Elizabeth

Kokosolja har otroligt många bra hälsofördelar och vi tycker ALLA borde få i sig 3 msk per dag.

Vi anser att man bör fördela intaget ganska jämnt under dagen. Man kan äta det på olika sätt, antingen så äter man det som det är. Men det är inte alla som klarar det. Så en klick i varm dryck, rör ner det i maten, smaksätt med t.ex. ingefära och ha det som “röra” till maten, mixa tillsammans med avokado. Ja det finns många sätt.

Magnus & Jenny

Yasmine 22 november, 2015 19:49 - Svara

Blanda med krossade nötter istället för havregryn! Och kakao och björksocker eller stevia!! Jättegott!!

Kattiz 16 maj, 2015 23:26 - Svara

Hej. Jag älskar er paleokost men det är något jag inte tål med min ibs mage:-( misstänker något av kokosolja, mandelmjöl eller avokado. Eller kakao. Försöker komma på vad. Vilket är mest vanligt tror ni? 😀

mm

undervarttak 18 maj, 2015 09:57 - Svara

Hej Kattiz

Härligt att du gillar Paleo kost men trist med IBS…

Det kan vara vilket som, alltid svårt att veta och alla reagerar vi olika på olika livsmedel. Vårt tips är att utesluta en av råvarorna under en veckas tid och sedan prova igen. Reagerar man då så är det bara att undvika det livsmedlet – men om inget händer provar man med nästa livsmedel.

Magnus & Jenny

Anna 25 maj, 2015 12:54 - Svara

Vilken intressant tråd! En fråga som uppstår är: Vad är anledningen till att äta kokosoljan, är det fettet eller vitaminerna? Om jag t ex gör te med kokosolja i, då värms den till över 42 grader och vitaminer förstörs vad jag förstår, så den andra frågan blir: Finns det ändå vitaminer kvar om jag har oljan i te?

mm

undervarttak 4 juni, 2015 08:40 - Svara

Hej Anna

Hej Anna

Kokosolja innehåller medellånga fettsyror som är oerhört bra för oss människor.

Vågar inte svara på hur mycket av vitaminerna och mineralerna som förstörs eller finns kvar efter uppvärmning, den fungerar utmärkt att “äta” som den är.

Magnus & Jenny

Åsa 29 juli, 2015 20:19 - Svara

Hur får man i sig två matskedar kokosolja? JO, man gör sin egen choklad! 🙂 Jag blandar kokosolja med råkakaopulver och lite honung. Låter det stelna i kylen eller frysen. Tar typ 10 min från start till färdig choklad! Jag varierar vad jag blandar med; har nästan alltid i kakonibs för crispigheten. Olika fröer och nötter (sesamfrö, hampafrö etc) – blir lite mer matig och crunchig då. Lakritspulver för riktigt smaskigt godis. Torkade jordgubbsbitar som strös ovanpå blir himmelskt och ser väldigt proffsigt ut! Blåbärspulver, gojibär, havtornspulver etc etc kan blandas i för en mer syrlig superantioxidant choklad. Eller sofistikerade havssalt eller chili… Möjligheterna är oändliga! Äter en chokladbit efter varje måltid och den är proppfull med nyttigheter! Win win!

mm

undervarttak 30 juli, 2015 11:40 - Svara

Hej Åsa

Vilket toppenfint tips, tack snälla. Vi har gjort liknande och det är försvinnande gott 🙂

Magnus & Jenny

Josefine 18 april, 2016 12:57 - Svara

Såg just ditt härliga tips om egen choklad. Men hur mycket brukar du ha av kakao respektive kokosoljan? Smaksättningen kan jag höfta lite med men tänkte om du brukar ha en dl kokosolja och 1 msk kakao, mer eller minde? Tack på förhand!!

mm

undervarttak 18 april, 2016 13:05 - Svara

Hej Josefine

Detta är inget vi känner igen. Kan det vara så att du blandar ihop oss med någon annan – vi tänker direkt på Hälsotugg, de hade på Instagram och Facebook ett tips om egen choklad som just innehåller kokosolja och kakao. Kolla deras Instagram – @halsotugg

Magnus & Jenny

Nilla 31 juli, 2015 08:49 - Svara

Hej, har svårt för kokos överhuvudtaget. Allting smakar kokos. 🙁 Några enstaka i en mysli är ok men kokosmjölk i all matlagning blir bara för mycket. Alternativ?

mm

undervarttak 3 augusti, 2015 11:02 - Svara

Hej Nilla

Det är jobbigt när man har svårt för vissa smaker. Man kan använda mandelmjölk i vissa recept eller så kan välja att inte göra recept med kokos. Tänk rena och naturliga produkter, håll recepten enkla och med få råvaror. Man kommer långt på kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och rotfrukter – tillsammans med kryddor så får man en stor variation och underbara smaker.

Magnus & Jenny

Monika 6 december, 2015 16:30 - Svara

Jag skulle verkligen vilja få i mig mer kokosolja. Nu är det under långa perioder noll intag. Gillar inte att steka i det så mycket. Visst bananplättar och wok funkar bra, men´för en vanlig köttbit eller fiskbit är smör så mycket godare. Har i alla fall testat något nytt idag. Har smält ca 1 msk (det där med 3 msk får nog anstå) i ett litet glas så att den precis blev flytande (inte varm) och blandade i ekologiskt lakritspulver från Kalabrien. Det blev faktiskt riktigt gott och något jag skulle kunna tänka mig som “morgonhutt” (kosttillskott)

mm

undervarttak 7 december, 2015 13:55 - Svara

Hej Monika

Bra tips! Ett annat sätt är att mixa en avokado med en msk kokosolja, fungerar också väldigt fint.

Magnus & Jenny

Malin 4 januari, 2016 02:51 - Svara

Riskerar man att gå upp i vikt av 3 msk kokosolja om man oxå äter low carb?

mm

undervarttak 5 januari, 2016 19:16 - Svara

Hej Malin

Kokosolja är inget som man normalt går upp i vikt av, det består till största delen av medellånga fettsyror (inga kolhydrater).

Magnus & Jenny

Helena Pettersson 18 april, 2016 10:15 - Svara

Jag använder den för att massera min son innan han ska sova..bra för huden och sonen somnar gott:) Använder den också för sminkborttagning, steker mina wraps samt i kakor.

mm

undervarttak 18 april, 2016 10:48 - Svara

Hej Helena

Kokosolja är verkligen mångsidigt och bra till mycket!

Magnus & Jenny

Sussie Rislund 18 april, 2016 15:26 - Svara

Jag blandar min eko kokosolja med socker och använder som kroppscrub. Inpackning till håret. Kokosolja använder jag som bodylotion… Älskar kokosolja och älskar både smaken och doften… 🙂

mm

undervarttak 20 april, 2016 09:45 - Svara

Härligt att höra Sussi, tack för dina tips!

Magnus & Jenny

Malin Palmkvist 27 april, 2016 18:31 - Svara

är nybörjare och har hört mkt bra om just kokosolja så jag tänkte jag skulle göra ett försök och vänja mej vid det,tex ha i kaffet osv.
nu köpte jag denna på apotea: http://www.apotea.se/biofood-kokosolja-doftfri-250-ml

Biofoods doftfria kokosolja tillverkas av färska kokosnötter från ekologiska odlingar. Torkad kokosnötråvara, så kallad kopra, kallpressas och deodoriseras. Deodorisering är en process där vattenånga trycks igenom oljan vilket ger den en neutral smak.

det står att den är kallpressad betyder det att den här är “godkänd” att använda?
jag är inte ett fan av kokos smaken…
eller finns det nån “mildare” variant av kokosolja som man kan använda då man inte tycker om kokos?

please help… inte lätt att vara nybörjare 🙂

mm

undervarttak 29 april, 2016 08:27 - Svara

Hej Malin

Om man vill åt hälsoeffekterna från kokosolja så hade vi inte valt en smak och luktfri variant. Även om det står att den är kallpressad… Den som du har köpt fungerar att steka med.

En ekologisk, kallpressad och oprocessad bör du leta efter. Som denna: http://clk.tradedoubler.com/click?p(70363)a(2451513)g(17349432)url(https://www.bodystore.com/virgin-kokosolja-500-ml) Renée Voltaire´s ekologiska och kallpressade olja brukar vi använda.

Magnus & Jenny

Sofia 6 september, 2016 16:39 - Svara

Hej! Kan man lägga i lite kokosolja i ersättningen en gång om dagen till spädbarn? BVC rekommenderar 1-3tsk matolja för att motverka hård mage men för mig känns kokosolja som ett bättre alternativ? Med vänlig hälsning, Sofia

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:30 - Svara

Hej Sofia

Vi ser inga konstigheter med detta och tycker att det borde vara mycket bättre än matolja. Men vi är inga experter på små barn, kan tipsa om Ann Fernholm som skriver en hel del om kost och barn, länk här: http://ettsotareblod.se/

Magnus & Jenny

Eva Lindbom 15 oktober, 2016 12:36 - Svara

Hej! Vill så gärna äta kokosolja men jag upplever att jag får brännande känsla i hela munnen och hals/strupe. Har ni hört talas om någon som fått negativa reaktioner, eller att kroppen vänjer sig om man är försiktig. Tack för en fin sida och att ni hjälper oss som vill äta Paleo 🙂
Hälsn. Eva

mm

undervarttak 22 oktober, 2016 12:38 - Svara

Hej Eva

Man kan vara överkänslig mot kokosolja, samma som med så mycket annat. Om du får negativa reaktioner så bör du vara försiktig.

Om du ändå vill försöka att äta kokosolja så börja med väldigt lite och “kämpa” på med denna lilla mängd under en lång period för att sedan mycket sakta öka mängden.

Tack snälla för dina fina ord om vår sida, det värmer att höra.

Magnus & Jenny

Tina 6 december, 2016 22:32 - Svara

Varför skulle man inte gå upp i vikt om man äter kokosolja för att det inte innehåller några kolhydrater? Kokosolja är ju väldigt energirikt!

mm

undervarttak 9 december, 2016 13:15 - Svara

Hej Tina

Kokosolja förbränns i kroppen på ett helt annat sätt, de medellånga fettsyrorna (vilket kokosolja består mest av) behandlas annorlunda.

Magnus & Jenny

Ann 4 februari, 2017 13:17 - Svara

Skulle ni säga att det spelar någon roll om man använder “vanlig” kokosolja eller mct? Jag har försökt läsa mig till skillnaden, men förstår inte riktigt

mm

undervarttak 5 februari, 2017 12:46 - Svara

Hej Ann

MCT olja är utvunnet av kokosolja och innehåller enbart de medellånga fettsyrorna. Det finns mer eller mindre bra MCT olja, vissa har ett brett spann på fettkedjan medan andra är mer exakta.

Om det spelar någon roll eller inte beror lite på vad du ska göra.

Magnus & Jenny

Julia 21 december, 2018 11:22 - Svara

Hej! Jag undrar om det är likvärdigt att äta 3 matskedar kokossmör (coconut butter)? Jag tycker det är mycket godare!
Hälsar, Julia

mm

undervarttak 22 december, 2018 19:06 - Svara

Hej Julia

Det är inte riktigt samma produkt och vi skulle säga – nej det är inte likvärdigt.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga