Squatty Potty

Tillbaka

Squatty Potty

Hm! Vi undrade lite vad vi skulle tro i början. Men när första ”lustighetsfaktorn” hade lagt sig så… ja, det fungerar ju toppen!

Squatty Potty hjälper dig att sitta på huk (squat) vid toalettbesök. Och det är på huk man ska sitta när man gör sina behov!

Du sitter helt enkelt fel på toaletten! Vi visste inte att man kan sitta fel och att man kan sitta rätt. Men det har till och med skrivits en bok i ämnet – Hur man sitter rätt på toaletten.

Vi människor är inte anatomiskt utformade för att sitta på en toalett när vi utför våra behov. Man sitter då i en 90 graders vinkel, precis som på en stol. Och detta är inte gynnsamt för själva toalettbesöket.

När vi sitter på huk i en 35 gradig vinkel, vilket är rätt, så rätar tarmen ut sig. En muskel som heter ”Puborectalis muscle” släpper taget kring ändtarmen. Detta gör att toalettbesöket blir lättare och mer naturligt.

Speciellt underlättar det för alla med t.ex. hård mage, IBS, hemorrojder eller någon form av tarmsjukdom.

Sitta på huk

Att sitta på huk med hjälp av t.ex. en Squatty Potty, eller en liten pall, kommer kännas annorlunda. Kanske till och med konstigt i början.

Man behöver som sagt komma över den där ”lustighetsfaktorn”. Men inom kort kommer du märka en positiv skillnaden. Att gå på toaletten blir både enklare och lättare samt att det går snabbare.

Allt detta för att tarmen får en anatomiskt rätt vinkel samt att muskeln som sitter runt ändtarmen hamnar i rätt läge. Vi jobbar helt enkelt med kroppen och inte emot kroppen.

Squatty Potty är ett hjälpmedel för att kunna sitta på huk vid ett toalettbesök. Pallen är utformad för att passa ”runt” toaletten och har plats för fötterna.

Den har en bred bas som gör att den står stabilt, är tålig samt att den är lätt att hålla ren.

Du kanske också känner igen den från TV då den gjort succé i programmet ”Shark Tank” (amerikanska förlagan till ”Draknästet”).

Vad händer då när man sitter på huk?

För att förtydliga lite så kan man titta på bilden nedan. Här illustreras problemet med att sitta i en 90 graders vinkel (bild till vänster). Mot att sitta rätt på huk i en 35 graders vinkel (bild till höger).

Om man använder sig av en Squatty Potty, eller en liten pall, när man går på toaletten så kommer knäna mycket högre upp. Man lutar överkroppen något framåt (t.ex. sätter armbågarna i knäna) så får man en fin 35 gradig vinkel mellan överkroppen och benen (låren).

Puborectalis muscleBild från: www.wikipedia.org

Notera hur ändtarmens form ändras vid huksittande (bild till höger). Samt hur muskeln ”Puborectalis muscle” släpper taget kring tarmen och tillåter fri passage.

Inte konstigt att huksittande underlättar toalettbesöken så mycket. Man förstår att alla borde helt naturligt sitta på huk vid toalettbesök. Men speciellt om man har någon form av problematik.

En hälsosammare tarm med en bättre tarmtömning helt enkelt.

En egen Squatty Potty

Vi, här Under vårt tak, har för ett tag sedan inskaffat en Squatty Potty och visst märker vi en stor skillnad.

Som vi skrev tidigare så kändes det lite annorlunda i början och kanske lite märkligt att sätta upp fötterna på en pall när man sitter på toaletten. Men det tog inte lång tid innan detta blev helt normalt och man kände en förbättring!

Speciellt Magnus, som tidigare under många år lidit av IBS, märkte en stor skillnad, allt känns betydligt mer normalt och lättare.

Toalettbesöken är ofta ett stort problemområde för alla med IBS. Tänk att en så lite detalj som hur man sitter på toalettstolen kan ha en fantastiskt och rent avgörande betydelse. Väl värt att prova!

Avslutande ord

Så vi säger, köp en egen Squatty Potty och märk skillnaden du också! Gå på toaletten på rätt sätt, sitt rätt och underlätta för din kropp. Jobba med kroppen och inte mot den.

Eller som tillverkaren av Squatty Potty själva skriver i sin marknadsföring – Detta är ingen skitsak…

 

Visitkort för Under vårt tak

bajsa lätt Paleo toa magproblem tarmproblem hälsa bajsa bättre toalettstol nyttig