Paleo Naturlig mat och livsstil – Paleokokbok recension

Tillbaka

Böcker är så roligt, speciellt kokböcker. Är det då en Paleo kokbok skriven direkt för svenska förhållanden är det extra roligt! Åsa Söderberg har skrivit den första svenska uttalade Paleo boken som nu alltså äntligen kommit ut i handeln.

Titeln ”Paleo Naturlig mat och livsstil” skvallrar om att det inte enbart är en kokbok utan mer en livsstilsbok, kost och träning – även om största delen, naturligt nog, är just recept.

Åsa är sjukgymnast, personlig tränare och kostrådgivare, hon driver också den fina bloggen fyscoachen.se och kan numera alltså även lägga till författare till sina titlar!

Boken börjar med att beskriva Paleo och vad kosten gör för kroppen, alla hälsovinster som kommer med en kost baserad på Paleo. Tror ni redan har gissat – detta avsnitt är inte svårt att sälja in till oss här Under vårt tak. Detta följs upp med en guide över vad man ska äta samt undvika, vilka val man bör göra och en väldigt smart ”Ersätt med guide”. Helt enkelt hur man kan ersätta dåliga råvaror mot bra!

Träningsdelen består av nyckelrörelser som är grundläggande för kroppen och en plattform att bygga vidare på, bra illustrerat med både bild och text. Åsa tar också upp vad man bör tänka på när man utför övningen och vilken del av kroppen de olika övningarna berör.

Recepten är fina och enkla att följa, lätt skrivet och inga svåra eller krångliga tillagningsmetoder. Mycket bra och precis så som vi anser att Paleo är och ska vara. Det finns stor variation på råvarorna och en bra spridning bland recepten, allt från vardag till finare maträtter. Många tips och idéer.

Bok2

Bok1

Vi har en förkärlek till soppor och de passar fantastiskt nu till hösten, därför är vi extra nyfikna på Tomatsoppa med köttfärsbiffar! Får snart ta göra en stor gryta!

Bok3

Recepten är uppdelade på frukost, lunch, middag och så vidare, men som Åsa skriver ”Egentligen kan du äta i princip alla rätter i boken till frukost, lunch och middag” och precis så är det. Är du hungrig så ät, det finns inga rätt eller fel med att äta t.ex. en köttbit till frukost.

Boken avslutas med en beskrivning av en 30 dagars Paleoutmaning med tillhörande menyförslag. Bra och spännande, detta är något vi mer än gärna rekommenderar alla att göra, en Paleoutmaning medför många hälsofördelar och är en riktig ögonöppnare vad gäller kost och råvaror!

Boken är bra och enkel, tydligt förklarat och fina recept. En bok att ha mycket nytta av i vardagen, inget man bara stoppar in i hyllan utan något som verkligen kan användas. Det vi saknar i boken är fler bilder till maträtterna, visst finns många bilder men det ger alltid lite extra när receptet illustreras med en bild – eller flera.

Avslutningsvis – det är en bok att köpa helt enkelt, till din egen Paleo boksamling, att ge bort i present och dessutom närmar sig Julen med stormsteg och detta är en utmärkt gåva!

Magnus & Jenny