12 okt 2011

Leva Paleo

Efter att jag (Magnus) haft stora besvär med min mage under flera år, där värk, illamående, matthet och ett akut “toalettbehov” varit en del av mitt liv har både jag och Jenny gått över till Paleo.

Under alla dessa “sjuka” år var jag en flitig gäst hos vårdcentralen, sjukhus, psykologen, dietisten, provtagningsenheter och toaletter…

Då ingen sjukdom, som kan beskriva/kopplas till de symptomen jag har, hittades hamnade jag i slaskfacket IBS – känns som om alla diffusa symptom som rör magen hamnar här(!). Har under årens lopp testat ett antal olika mediciner som under ett tag mildrat mina besvär men det har enbart varit kortare perioder för att sedan gå tillbaka till “eländet”. Sedan har jag aldrig varit riktigt förtjust i att äta mediciner, tycker inte ens om huvudvärkstabletter – om man då får till sig att de ska ätas livet ut blir inget bättre.

Jag tycker det bör finnas en anledning till att man t.ex. har ont i magen och eftersom det handlar om magen så borde kosten vara en stor del. Så dietisterna har gjort en djupgående intervju och analys med mig och sedan lagt upp ett matschema, alla alltid med samma svar – ät mer fibrer, undvik allt med fett, ät regelbundet, ät ofta i små portioner och lär dig leva med smärtan.

Rekommendationer var grovt bröd, pasta med fibrer, light produkter och att i varje måltid försöka få med lite spannmål så att fiberintaget blev konstant och högt. De är ju trots allt utbildade kostexperter så råden ovan har jag levt efter under många år och ju mer ont jag haft desto hårdare har jag följt råden och desto mer fibrer har jag tryckt i mig. När det varit som värst så har det inte funnits något annat att skylla på än mig själv, jag har ju fått diagnos och mediciner av läkarna, kostråd av dietisterna och alla prover visar att jag är fullt frisk…

Detta har gjort allt otroligt psykiskt jobbigt, inbillningssjuk och att man framkallar symptomen är något jag ofta fått höra på många av de otaliga sjukbesöken. Men jag höll fast vid mathållningen – det var ju smart!

Vila litePaleo upptäcktes av en slump, eller kanske inte. Jag var troligen väldigt mottaglig och redo för att göra en livsförändring, för just livsförändring är ordet och kärnan i allt. Tänk om, tänk nytt, tänk rätt. När jag ser tillbaka nu kanske jag behövde må dåligt en längre tid just för att kunna ta till mig Paleo på det sätt jag gjort. Inte bara maten utan också tankarna runt livsstilen.

Kosten har ändrats helt, HELT. Allt spannmål har försvunnit och då menar vi allt, om vi ens kan läsa mig till att det finns spår av spannmål så köper vi det inte. Vi handlar också helt annorlunda, det är naturliga råvaror som gäller och matlagning från grunden. Mat ska vara naturlig, lightprodukter används aldrig och jag är inte längre rädd för fett.

Paleo har varit helt livsförändrande för mig, redan efter några veckor efter att jag börjat med det så märktes en drastisk skillnad. Magsmärtan försvann, illamåendet försvann, jag blev pigg och magen blev “regelbunden”. Inga mediciner, inga kostråd från dietister och inga sjukhusbesök. Kändes som om jag fick livet tillbaka, träningen blev ännu roligare och jag kan inte nog beskriva hur mycket bra Paleo gjort för mig.

Ursprungskost är en enkel översättning av Paleo. Det är en beskrivning av vad som åts av människan innan vi började bruka jorden (jordbruk startade för c:a 5000 – 10000 år sedan), då vi var jägare och samlare. Paleo handlar inte enbart om kost utan också om hur man ser på livet – träning, prioriteringar och värderingar.

Vi samlar Paleorecept i Paleoskafferiet och tips på bloggen – missa inte det!

Leva Paleo, del 2

Magnus & Jenny

Sabine 12 november, 2014 23:29 - Svara

Jag har haft exakt samma problematik i snart 10 år. IBS är stämpeln och en av Sveriges ledande gastroläkare undrar fortfarande “vad han ska göra med mig”!! 😉
Min pt hittade paleo åt mig för ett år sedan o gav inte upp förrän jag efter ca 4 månader gav det hela 30 dagar jump start… Jag har också hittat tillbaka till livet o kommer aldrig någonsin gå tillbaka till allt det gamla tänket o maten…!! ( visst är det härligt att de ordinerade mer fiber när det var riktigt dåligt!!?? ;-)) mvh Sabine

mm

undervarttak 13 november, 2014 19:08 - Svara

Hej Sabine

Visst är det fantastiskt vad ren och naturlig mat gör med kroppen. Underbart att du också fått uppleva skillnaden med riktig mat. Vilken bra PT du har!

Och ja det är skrämmande att läkare, dietister och liknande inte har kunskap om detta!

Magnus & Jenny

Betty 22 april, 2016 06:51 - Svara

Härligt att det funkar så bra, men jag undrar gör ni aldrig några avsteg som att äta pizza eller chips eller potatis? Äter nu aip i 30 då jag fått diagnosen ulcerös colit, funkar rätt bra men tycker det är jobbigt psykiskt då jag tex går och handlar och suktar efter sånt jag inte får äta och så uppskattar jag inte min egen aip mat. När dessa 30 dagar är över vill jag fortsätta i största möjliga mån med paleo men kanske äta 80/20 tror förbud kan sätta käppar i hjulet för vem som helst.

mm

undervarttak 22 april, 2016 08:56 - Svara

Hej Betty

Ja det är underbart att få livet tillbaka och energi till att kunna leva!

Jag (Magnus) gör inte avsteg i form av pizza, chips, godis, bröd eller liknande. Ser det inte som förbud utan ser Paleo – både kosten och livsstilen – som en förmån och njuter av maten och att jag kan röra mig igen. Vi äter oerhört mycket godare nu än vi någonsin gjort och det som du beskriver som “Psykiskt jobbigt” när du handlar och att du “suktar” efter skräpmat är något som kommer att försvinna med tiden. Man ställer om sig och smakerna förändras. Det kan vara en jobbig övergång och svårt att laga varierat i början – men saker kommer att förändras och du kommer att må så mycket bättre.

Stort lycka till på din resa.

Magnus & Jenny

Sanna 10 januari, 2017 11:09 - Svara

Hej! Dina ord i detta inlägget skulle kunna vara mina. Jag är mitt inne i karusellen med sjukvården, massor med magbesvär och enligt vården är allting bra. Sanna du har ibs och får lära dig att leva med det. Jag vägra att leva med detta och har gett mig tusan på att hitta min väg, även om det känns omöjligt och tufft just nu. Jag ska testa Paleo. Stort tack för ditt inlägg! Mvh Sanna

mm

undervarttak 10 januari, 2017 18:24 - Svara

Tack snälla Sanna för din kommentar. Vi har skickat ett mail till dig.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga