30 sep 2020
En glasburk med nötter som blötläggs. Blötlägga nötter och fröer.

Blötlägga nötter och fröer

Att blötlägga nötter och fröer, eller som det också heter – aktivera, innan man äter dem är bra på många sätt.

Nötter och fröer innehåller antinutrienter. Antinutrienter, eller så kallade enzymhämmare, kan ställa till det i mag-/tarmkanalen.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Antinutrienterna är bland annat lektiner och fytinsyra.

Lektiner är ett vegetabiliskt protein, med kolhydratbindande egenskaper, som finns i bland annat nötter, fröer, baljväxter och spannmål (där även majs, ris, m.m. ingår) men även svamp och flera andra råvaror kan innehålla lektiner. De kan påverka bakteriefloran i tarmen negativt.

Lektiner tar sig även igenom tarmens barriär och ut i blodomloppet där de orsaka inflammation i kroppen. De kan även påverka bakteriefloran i tarmen negativt.

Fytinsyra förhindrar att delar av näringen i nötter och fröer tas upp av tarmen. Det binder dessutom olika mineraler som kalcium, magnesium, koppar, zink och järn och för med sig dessa ut ur kroppen med avföringen.

Även om man äter råvaror som innehåller mineraler kan man, just på grund av antinutrienterna i dessa, få brister.

Antinutrienter är ett naturligt inbyggt försvarssystem. Fröet, vars ”enda” uppgift är att gro och reproducera sig själv, vill inte förstöras innan de hamnar i jorden och kan börja gro. [1]

Varför ska man blötlägga nötter och fröer?

Antinutrienter är en del av växternas reproduktionssystem och fröets biologiska uppbyggnad. Det är utvecklat för att klara sig oförstört genom matsmältningssystemet på ett djur eller en människa. De ska inte brytas ner och förstöras av detta utan det ingår som en naturlig del i att spridas samt säkerställa artens överlevnad.

En blötläggning imiterar naturens förlopp. Genom att blötlägga nötter och fröer så “lurar” man dem att tro att de hamnat på en fin plats att öppna upp sig på och börja gro. Fröet (alltså nötter eller fröer) vill ha en bra temperatur, ljus och fuktighet. Detta simulerar man genom att blötlägga.

När man blötlägger så aktiveras fröet och förbereder sig för att gro, vilket är nästa steg i fröets naturliga process. När det aktiveras släpper den sina hämmande ämnen och förbereder för groddningen av sig själv. Fröets näringsämnen blir då tillgängliga.

Enzymblockerare/antinutrienter bryts genom en blötläggning ner och de släpper helt enkelt sina hämmande egenskaper och aktiverar sina näringsämnen. Genom en blötläggning av nötter och fröer så kommer man åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta för mag- och tarmkanalen.

Värmebehandlade nätter kan inte groddas, alltså steget efter blötläggning. Men en blötläggning bör har en hälsofrämjande effekt även på värmebehandlade nötter och fröer.

Måste man alltid blötlägga nötter och fröer?

Om just Du behöver eller bör blötlägga varje nöt och varje frö du äter är en personlig avvägning.

Rekommendationen är att blötlägga nötter och fröer innan man äter dem, men om man äter väldigt lite av dessa eller väldigt sällan så kanske blötläggning inte är lika viktig vid varje tillfälle.

Om du äter nötter och fröer dagligen bör de blötläggas då detta blir en del i din vardagsmat. Men om du endast äter lite någon gång i månaden är det kanske inte lika viktigt.

Fast det finns ett stort men här också, om du tillhör de som har en magproblematik i form av IBS, Ulcerös kolit, eller liknande så bör det inte vara några undantag vad gäller blötläggning.

En läckande tarm, en inflammerad tarm, en tarm med tarmfickor och så vidare behöver allt stöd den kan få och blötläggning bör då vara en självklarhet.

Så personliga preferenser, eventuella bakomliggande problem och mål med kosten kan avgöra blötläggningen. Men rekommendationen är alltid att blötlägga nötter och fröer innan man äter dem.

Att blötlägga

Så här gör du:

  • Skölj nötterna (eller fröerna).
  • Lägg dem i en skål, glasburk, flaska med vid öppning eller liknande.
  • Täck nötterna med rumstempererat vatten, använd mer vatten än nötter så att de täcks väl.
  • Häll över lite havssalt, ta omkring en matsked havssalt per liter vatten. Saltet är för att efterlikna omgivningen som nötter och fröer vill gro och växa i, en mineralrik jord.
  • Täck skålen med en linne-/kökshandduk så att de kan “andas”
  • Undvik direkt solljus men låt stå ljust.
  • Byt gärna vatten någon gång under själva blötläggningen.
  • När blötläggningen är klar, häll av vattnet i ett durkslag (blötläggningsvattnet ska inte användas).
  • Skölj nötterna noga.

Tips: Man kan nu, om man vill, enkelt avlägsna skalet genom att “skrubba” nötterna i en kökshandduk.

Blötlägga nötter som nu ligger i en sil

Sköljer blötlägga nötter

Torka nötterna

När blötläggningen är klar behöver nötterna torkas för att kunna klara av förvaring. Man kan dock använda blötlagda nötter direkt i olika recept.

Man kan även frysa in otorkade nötter direkt efter en blötläggning.

Torka nötterna i ugn på 50 grader, eller använd en torkugn om du har detta. I en torkugn kan man styra temperaturen bättre och bland annat hålla graderna under 42 grader för att fortfarande behålla dem som raw food.

Sprida ut nötterna på en plåt och ställa in mitt i ugnen, eller placera dem i en “riktig” torkugn, de ska bli helt torra.

Blötlägga nötter utspridda på en plåt för att torkas

Torkningen kan ta omkring 6-10 timmar och det är viktigt att de blir helt torra så att det inte finns risk för mögelbildning. Blir det mögel, på grund av fukten, så är det bara att kasta nötterna. Man ska INTE använda mögelskadade nötter.

Om du ska göra mandelmjölk eller liknande direkt efter blötläggning så behöver inte nötterna torkas. Då är det bara att använda dem på en gång efter att de är sköljda.

Förvara nötter

Förvara de torkade nötterna i en tätslutande glasburk i kylen. Det är bra att förvara dem i kyla och mörker på grund av oxideringsrisken då nötterna innehåller enkelomättade fettsyror.

Nötterna håller ungefär en vecka i kylen. Men det går även jättebra att frysa ner nötterna och de håller då utan problem under en längre tid.

Tider för att blötlägga nötter och fröer

Blötläggningstider (ungefärliga) för några olika nötter och fröer:

Mandel 8-12 timmar
Hasselnöt 4-6 timmar
Valnöt omkring 4 timmar
Pekannöt 4-6 timmar
Cashewnöt 2-4 timmar*
Solrosfrö omkring 2 timmar
Pumpafrö 5-6 timmar
Sesamfrö omkring 8 timmar
Linfrö omkring 8 timmar

*Cashewnötter blir slemmiga om man blötlägger för lång tid. Många recept innehåller blötlagda cashewnötter just på grund av deras konsistens efter blötläggning. Man kan göra väldigt många och roliga recept med blötlagda cashewnötter! Bland annat ost, sås, kräm och tårtor.

En Cashewnöt är botaniskt sett inte en nöt utan ett frö, det är frön till en stenfrukt. [2] Allergi för cashewnötter är kopplat med allergi för pistagenötter. Den är ett frö men bör inte korsreagerar med andra fröer.

Små tips om att blötlägga

Efter blötläggning kan man, om man vill, enkelt avlägsna skalet genom att “skrubba” nötterna i en kökshandduk.

Blötlägg mindre omgångar som t.ex. till ett recept du ska göra, det som går åt under en vecka, o.s.v. Detta för att inget ska bli förstört eller riskera mögla om de inte skulle bli helt genomtorra.

Förbrukar du inte allt som är blötlagt så lägg in i frysen för ökad hållbarhet.

Använd gärna glasburkar med tätslutande lock vid förvaring, av dina blötlagda nötter, som du ställer svalt och mörkt.

Avslutande ord

Antinutrienter, eller så kallade enzymhämmare, finns bland annat (i olika stor mängd) i spannmål, baljväxter, nötter och fröer och detta är fröets naturliga försvarssystem. Det skyddar fröet från att börja gro under fel förhållanden.

Men antinutrienterna hindrar även oss människor från att ta upp näringsämnen i råvaran samt att de påverkar mag-/tarmkanalen negativt.

Blötläggning simulerar fröets naturliga tillvaro för att börja gro och de släpper då sina enzymhämmare.

Blötläggningstider kan variera mellan olika råvaror men syftet och målet är det samma. Släppa näringsämnena fria samt att fröet inte blir tarmstörande.

Blötlägg inte mer än vad som förbrukas under en överskådlig tid.

Njut av goda nötter och fröer med förvissningen om att näringsämnen kommer tarmen och kroppen tillgodo!

Lycka till!

Information om bloggen under vårt tak samt bild

[1] Livsmedelsverket
[2] Wikipedia.org

Gunilla Lundh 25 september, 2014 16:59 - Svara

Tack för bra info! Undrar dock varför salt i blötläggningsvattnet?

mm

undervarttak 25 september, 2014 17:04 - Svara

Hej Gunilla och Tack!

Det är för att man ska efterlikna platsen som nöten vill aktiveras på, mineraler o.s.v. i saltet gör detta.

Magnus & Jenny

Lisa Johansson 27 september, 2014 07:52 - Svara

Hej. Vill börja med att säga vilken inspiration ni ger med er fina sida. Själv älskar jag allt med mat och hälsa så då är de toppen med lite tipps från er. De jag funderade på är om ni gör denna blötläggning med alla fröer och nätter även innan ni har dom i matlagning och bakning?
/ Lisa

mm

undervarttak 28 september, 2014 14:13 - Svara

Hej Lisa

Tack för dina fina ord om vår sida!

Ja man bör alltid blötlägga nötter och fröer innan man använder dem. Men om man bakar t.ex. en kaka någon gång är det kanske inte lika kritiskt som om man äter nötter till frukost varje morgon, man får göra ett eget avvägande.

Lycka till!

Magnus & Jenny

Magnus & Jenny

Elmar 21 oktober, 2014 01:03 - Svara

Hej. Kan man ej äta nötterna rakt av efter blötläggningen, fastän de är blöta? Alltså små mängder åt gången. Kan ni hjälpa mig ang. bovetet o om det ska blötläggas innan kokningen? Tack på förhand

mm

undervarttak 21 oktober, 2014 19:16 - Svara

Hej Elmar

Man kan absolut blötlägga små omgångar efter behov och äta dem direkt, inga problem.

Alltid bra att blötlägga även Bovete, detta bör blötläggas i omkring 8 timmar för att sedan sköljas väl.

Magnus & Jenny

Cecilia 27 november, 2014 15:48 - Svara

Hej!
Jag blötlade mandlar och det var supersmidigt. Det var nu några veckor sedan. Upptäckte precis att det som fanns kvar i glasburken hade blivit dåliga. Det såg ut som små spröt växte ut från spetsen av mandeln. Är det mögel eller vill den typ “blomma” ut? Jag slängde de i alla fall för jag har läst mögel på mandel verkligen är farligt. Så min fråga är hur ser mögel på mandlarna ut?
Tacksam för svar!
Ha det fint 🙂

mm

undervarttak 27 november, 2014 20:38 - Svara

Hej Cecilia

Ja visst är det lätt att blötlägga mandlar. Mögliga mandlar ska man inte äta så bra att du slängde för säkerhets skull. Har tyvärr ingen bild på mögliga mandlar att dela med mig av.

Det som mest sannolikt hänt med dina är att de groddat, de ville (precis som du skrev) blomma ut.

Ett tips är att göra mindre mängder så att man gör åt dem snabbare.

Hälsningar
Magnus & Jenny

Niclas 6 december, 2014 11:30 - Svara

Hej,
Är det någon som vet hur mycket mer näring man kan ta upp med hjälp av blötläggning?
Hälsningar
Niclas

mm

undervarttak 6 december, 2014 19:31 - Svara

Hej Niclas

Vi har tyvärr inget bra svar på detta. Kanske någon annan som vet?

Magnus & Jenny

Hanna 16 december, 2014 23:22 - Svara

Fytinsyran finns alltså i själva (exempelvis) mandeln? Så även om jag skållar dem och äter de utan skal så slipper jag inte fytinsyran och kroppen tar inte upp de bra ämnena? Har jag förstått rätt då? 🙂 Även pumpakärnor och sesamfrön (skalade!?) nämns i er tabell… plötsligt känns allt mitt bakande och det jag trodde var nyttigt intag inte alls speciellt bra… :/ Är det samma höga halt av fytinsyra i alla nötter/mandlar/fröer? Eller finns det sämre och bättre (om man nu inte skulle orka blötlägga…)
Tack på förhand för svar!

mm

undervarttak 17 december, 2014 09:52 - Svara

Hej Hanna

Du har rätt, skålla och blötlägga är inte samma sak! Ja man bör blötlägga kärnor/frön också.

Vi kan tyvärr inte svara på vilken halt av fytinsyra det finns i olika nötter/fröer/kärnor.

Magnus & Jenny

Charlotte 25 januari, 2015 16:48 - Svara

Om man ska göra fröknäcke o blötlägger alla sorterna under natten 8-10 h. Kan det bli för länge för vissa frö då? Vad händer om man blötlägger längre än de tider som står?

mm

undervarttak 29 januari, 2015 11:29 - Svara

Hej Charlotte

Ja det kan bli för länge för vissa, de blir “mossiga” och lite “geleiga”.

Magnus & Jenny

Lars 27 januari, 2015 15:31 - Svara

Hej!

Hur gör ni när ni ska göra egen mandelmjölk?

/Lars

mm

undervarttak 29 januari, 2015 11:51 - Svara

Hej Lars

Blötlägg 2 dl mandlar enligt anvisningar i detta inlägg.
Lägg dem sedan i en mixer (utan att torka dem!)och häll på 5 dl vatten (mer eller mindre vatten beroende på hur “starkt” man vill ha det).
Mixa i ungefär 1 min.
Sila allt genom ett filter (mandel resterna som silas bort kan torkas och användas i t.ex. bakning).
Klart!

Magnus & Jenny

Jenny 27 januari, 2015 17:31 - Svara

Hej, hur tänker ni kring jordnötter? Jag vet att många inom paleo inte äter jordnötter men jag äter det, och även kikärtor. Jag menar, tror ni inte man ätit allt ätbart på stenåldern? (Det är lite komiskt att alla ska äta så mkt kokos, det fanns ju inte direkt över hela jorden…) nåja det var en parentes, bör man blötlägga jordnötter innan man gör jordnötssmör?

mm

undervarttak 29 januari, 2015 11:58 - Svara

Hej Jenny

Vi äter inte jordnötter då det tillhör baljväxter som inte ingår i Paleo. Jordnötter (baljväxter) innehåller massa antinutrienter som binder näringsämnen och skadar din mag- tarmkanal. Är osäker på om baljväxter var ätbara under den Paleolitiska eran, detta är sannolikt något som genom selektiv odling gjorts ätbar.

Vi har alla vårt ursprung från Afrika och började utvandra till Europa för omkring 40 000 år sedan, Sverige låg under is för 10 000 år sedan så här har vi människor inte (rent evolutionärt) funnits speciellt länge…

Vi anser inte att man bör äta jordnötter men om du använder det så ska de absolut blötläggas.

Magnus & Jenny

Maria 27 januari, 2015 22:52 - Svara

Man kan också ha dem i en burk med vatten i kylen. De håller rätt länge och jag brukar byta vatten om jag inte ätit upp dem.

mm

undervarttak 29 januari, 2015 11:58 - Svara

Tack för ett bra tips Maria.

Magnus & Jenny

Majsan 28 januari, 2015 17:52 - Svara

Hej,
Man lär sig något varje dag… 🙂
Gäller detta alla frö? T.ex. Chiafrön? Efter bara 10 minuter är de i gelform så det känns som de i alla fall inte behöver ligga så länge?

//Majsan

mm

undervarttak 29 januari, 2015 12:20 - Svara

Hej Majsan

Osäker på Chiafrön, de bildar ju en gel efter blötläggning och man vill ju oftast åt just denna och då är det ju inte så bra att skölja dem… Får helt enkelt svara med att vi inte vet på just Chiafrön.

Magnus & Jenny

Camilla p-a 29 januari, 2015 11:53 - Svara

jag funderar på att köpa mandelmjölk, men är dessa bra? Tror inte att de blötlägger mandlarna först? På 80-talet när det var populärt med “levande föda” så gjorde jag mycket mandelmjölk, men blötlade aldrig! :0…:)

mm

undervarttak 29 januari, 2015 12:27 - Svara

Hej Camilla

Vi skulle absolut råda dig att göra egen mandelmjölk på ekologiska blötlagda mandlar. Du slipper då också alla tillsatser som finns i de färdiga.

Magnus & Jenny

Camilla p-a 29 januari, 2015 12:25 - Svara

…å andra sida, såg hur lätt det är att göra mandelmjölk själv här på sidan. Tänkte bla att använda det i smoothies till barnen och tyvärr gillar de inte kokosmjölk där, bara i mat! 😉
Kan väl blanda ner luktfri kokosolja, så de får i sig det bra fettet! 🙂

Ylva 29 januari, 2015 15:59 - Svara

Hej! Jag undrar om det går att förvara de blötlagda nötterna och fröna i kyl under en kortare tid eller i frys utan att torka dem innan?

mm

undervarttak 29 januari, 2015 16:27 - Svara

Hej Ylva

Det går att förvara dem i kyl och/eller frys under en kortare tid utan att torka dem.

Magnus & Jenny

Sanna 30 januari, 2015 15:32 - Svara

Hej
Tack för fina tips. Jag visste inte att blötläggning av nötter är så viktigt så lade mandlar i blöt över natten. Men mina mandlar torkade definitivt inte på 3-4h. Har dom ännu i ugnen i 50 grader för 6 timmen nu och dom är inte torra. Läste om ämnet lite till och det tar upp till ett dygn för nötter att torka. Har 400g mandlar i ugnen. Beror tiden på mängden eller?

mm

undervarttak 30 januari, 2015 22:29 - Svara

Hej Sanna

Vad bra att du uppskattade artikeln om blötläggning av nötter och fröer.

Ugnar är säkert lite individuella, nötterna kan ha legat mot varandra, för tätt eller helt enkelt (som du skriver) för många nötter. Bara att köra på tills de blir helt torra!

Magnus & Jenny

Katrin 11 februari, 2015 11:28 - Svara

Fick en liten fundering…. Kan det vara därför många är allergiska mot nötter och fröer… Att det inte beror på själva nöten utan på de antinutrienter och fytinsyran….. Hmmm..undrar hur en läkare ställer sig till den frågan 🙂

mm

undervarttak 12 februari, 2015 09:46 - Svara

Hej Karin

Det är mycket möjligt, vi vet dock inte om det är så det ligger till. Men helt klart är att de innehåller ämnen som irriterar mag- tarmkanalen.

Magnus & Jenny

Maria 19 februari, 2015 15:17 - Svara

Hej!

Vet ni om det är möjligt att nötterna börjar mögla trots de förvaras i frysen?
Jag har gjort en sats cashewnötter som jag lade i glasburk i frysen så fort de svalnat.
Nu åt jag en och den smakade mögel!!!

Antar att jag får slänga hela satsen, men vad ska jag göra istället? Har inte tid att blötlägga och torka nötter varje dag…

mm

undervarttak 19 februari, 2015 18:40 - Svara

Hej Maria

Ja det är ju inte omöjligt att de kan mögla. Man kan blötlägga små batcher som man helt enkelt äter upp snabbt. Göra en omgång varje kväll eller inför den dagen man vill ha nötter – då behöver man inte torka och inte frysa.

Magnus & Jenny

Maria 19 februari, 2015 19:21 - Svara

I dagsläget äter jag max en näve/dag och får inte äta samma typ av nöt oftare än var 4e dag. Kanske får skippa nötter helt istället. Det är en bra kalorikälla bara (vilket jag behöver). Äter en strikt allergi-rotations-diet som komplicerar det hela.

Tack för svar!

mm

undervarttak 23 februari, 2015 19:12 - Svara

Hej Maria

Ja kanske är bättre att skippa helt. Ett tips är att Kokosolja är en väldigt bra energikälla.

Magnus & Jenny

Pernilla 19 februari, 2015 20:52 - Svara

Hej! Bara undrar om det gäller oavsett vad för nötter/fröer man köpt, raw / ekologiska eller vanliga i mataffären?

mm

undervarttak 23 februari, 2015 19:14 - Svara

Hej Pernilla

Som du säkert förstår så kan vi inte svara på om detta gäller alla nötter oavsett. Dock misstänker vi att de nötter som man kan köpa och redan är blötlagda kommer säkert tydligt att framhäva detta på något sätt på förpackningen med text om att de är blötlaggda.

Magnus & Jenny

Åsa 20 februari, 2015 11:11 - Svara

Hej! Jag funderar på bakning. Om jag bakar bröd med mycket nötter och fröer och blötlägger enligt tiderna ovan behöver jag torka dem innan de ska användas i brödbaket? Bröden kommer gå i ugnen 1,5 timme. Blir ju väldigt långa bak annars

mm

undervarttak 23 februari, 2015 19:25 - Svara

Hej Åsa

Ja det är riktigt, själva baktiden kommer bli längre om man inte torkar nötterna först.

Magnus & Jenny

Agneta 24 februari, 2015 17:06 - Svara

Hej Magnus o Jenny, tack för en jättebra sida!
Kan ju vara så att med en frisk tarmflora kan man bryta ned och tillgodogöra sig näring i många nötter o frön utan blötläggning.
Men pga av att vi får i oss så dåligt med goda bakterier idag så fungerar det inte optimalt.
Är själv känslig för nötter o frön och har läst så mycket forskning om tarmflora och probiotika pga min egen Ulcerös och IBS om hur de hjälper till att binda gifter och bryta ned proteiner, kolhydrater + reparerar läckande tarm.
Är nu själv på god väg att bli bra igen och vill så gärna tipsa andra om jag kan.
Rekommenderar Dr. Olle Haglunds bok – Probiotika – den okända faktorn för fysisk och psykisk hälsa.
Mvh.agneta

mm

undervarttak 24 februari, 2015 18:49 - Svara

Hej Agneta

Tack för ditt tips.

Magnus & Jenny

Hussein 11 mars, 2015 08:03 - Svara

Hej!

Tack för en grym sida!. Tänkte fråga om du vet hur lång blötläggnings tiden är för macadamia nötter?

Mvh Hussein

mm

undervarttak 11 mars, 2015 11:29 - Svara

Tack snälla Hussein för dina fina ord om vår sida!

Macadamia nötter bör blötläggas i omkring 2-3 timmar, de blir likt cashewnöten lätt lite slemmiga vid längre blötläggning.

Magnus & Jenny

Tanja 22 mars, 2015 21:27 - Svara

Hej!
Jag undrar om man ska blötlägga krossade frön, ex. bovete,hirs, linfrön och hur länge i så fall?
Mvh Tanja

mm

undervarttak 24 mars, 2015 16:16 - Svara

Hej Tanja

Lite osäker på om man det fyller någon funktion att blötlägga krossade frön, misstänker att de skulle blötläggas innan de krossades…

Magnus & Jenny

Eva Wiklund 29 mars, 2015 10:44 - Svara

Jag har bakat ert fantastiska nötbröd. Och kommer att baka det fler gånger. Supergott! Borde man kanske blötlägga och skölja mandlar, frön och nötter först?

mm

undervarttak 29 mars, 2015 20:06 - Svara

Hej Eva

Vi tycker alltid att det är en fördel om man blötlägger nötter och fröer.

Magnus & Jenny

Daniel 8 april, 2015 17:24 - Svara

Hej,
Jag håller själv på och blötlägger mina nötter och fröer och jag har läst en del om det på internet men jag har några funderingar som ni kanske kan hjälpa mig med. Dem flesta som skriver om blötläggning hänvisar till att man ska blötlägga olika nötter olika länge precis som ni gör och jag undrar om ni vet hur man har kommit fram till just dessa tider. Sen undrar jag också vad ni har för källa och om det har gjorts studier på blötläggning av nötter och fröer där man kan mäta mindre fytinsyra etc.
Om studier visar på att nötter bör blötläggas varför det inte ä mer allmänt känt då att det är bra med blötläggning för nötter och fröer.
Tack på förhand MVH Daniel

mm

undervarttak 20 april, 2015 14:33 - Svara

Hej Daniel

Bra att du blötlägger.

Om du experimenterar lite på egen hand så kommer du märka olika resultat vid olika långa blötläggningstider. Angående studier så får vi hänvisa till google och att du gör sökningar där om det.

Magnus & Jenny

Tina 19 april, 2015 12:30 - Svara

Hur länge ska sötmandel ligga i blöt?

mm

undervarttak 20 april, 2015 14:08 - Svara

Hej Tina

8-12 timmar blir bra.

Magnus & Jenny

Jenny Persson 23 april, 2015 08:33 - Svara

Hej!
Kan jag ugnstorka mandel, sesamfrö och linfrö samtidigt? De har ju samma blötläggningstid (mandel ev lite längre)? Eller bör man torka en i taget?
Mvh
Jenny

mm

undervarttak 23 april, 2015 10:53 - Svara

Hej Jenny

Det går toppenbra.

Magnus & Jenny

Jenny P 6 maj, 2015 08:12 - Svara

Tack! Då testar jag det!
Jenny

Thomas 15 maj, 2015 20:32 - Svara

Hej! Måste nötterna och fröerna torkas i ugn eller kan de även torkas i rumstemperatur?

mm

undervarttak 18 maj, 2015 09:55 - Svara

Hej Thomas

Misstänker att de behöver lite mer värme för att torka, men vi vet faktiskt inte. Kanske prova med en mindre omgång och se hur det går?

Magnus & Jenny

Thomas 28 maj, 2015 11:19 - Svara

Tack för svaret! Går det bra att grovhacka nötter och sedan blötlägga eller måste de vara hela?

mm

undervarttak 4 juni, 2015 08:37 - Svara

Hej Thomas

Vi tror att de behöver vara hela men har faktiskt inte funderat närmare på om det fungerar med “upphackade”.

Magnus & Jenny

Jonas Gustavsson 2 juni, 2015 21:34 - Svara

Hej och tack för en bra sida! 🙂
Jag blötlägger solrosfrön dagligen och mixar sedan i smoothies. Min fråga är: Måste man efter blötläggningen se till att få bort skalen från fröna? Eller är det bara att skölja av och sedan mixa?

Vänligen
Jonas

mm

undervarttak 4 juni, 2015 08:33 - Svara

Hej Jonas

Det är nog mer en estetisk fråga, vi har inga problem med att bara skölja och ha kvar “skalen”.

Magnus & Jenny

Jonas Gustavsson 7 juni, 2015 10:35 - Svara

Fint 🙂 Tackar!

Monika 22 juni, 2015 18:01 - Svara

Hej… Daniel ovan undrade lite om de olika blötläggningstiderna. Jag äter enligt GAPS (väldigt snarlikt Paleo) och där sägs det alla nötter bör blötläggas minst 24 timmar för att bli så lättsmälta som möjligt…Jag gillar att slippa hålla på med OLIKA blötläggningstider… men hur är det med pistagenötter? Jag hittar ingen bra info om dessa? Ska de blötläggas?

mm

undervarttak 23 juni, 2015 15:39 - Svara

Hej Monika

Om man äter enligt GAPS, AIP eller liknande så har man ofta något bakomliggande problem och då gäller det att vara extra försiktig och göra allt man kan för att låta kroppen läka.

Misstänker att pistagenötter behöver en liknande tid som Cashewnötter – annars blir de “upplösta/slemmiga”.

Magnus & Jenny

Kristine 30 juni, 2015 10:39 - Svara

Hej! I bovete finns ju ett rött färgämne som kan irritera slemhinnorna. Jag har läst att det bildas mer av detta om man groddar bovetet. Nu undrar jag om det därför är bäst att inte alls blötlägga. Varför anser ni att man skall blötlägga, finns det futinsyra i bovete också??

mm

undervarttak 30 juni, 2015 12:59 - Svara

Hej Kristine

Vi använder inte Bovete i vår kost och vet faktiskt inte svaret på din fråga.

Magnus & Jenny

Marie 30 juni, 2015 22:46 - Svara

Paran nötter då? det är ju inte mycke skal på direkt ska de också blötläggas, hur länge?

mm

undervarttak 8 juli, 2015 20:37 - Svara

Hej Marie

Ja de bör blötläggas, vi hade tagit omkring 10 timmar.

Magnus & Jenny

Michaela 30 augusti, 2015 00:58 - Svara

Hej,
Ska man även blötlägga redan skalade cashewnötter? Tänker på instruktionerna ni har i punktform, där ena punkten är att man efter blötläggning lätt tar av skalet med ex handduk.

mm

undervarttak 6 september, 2015 09:37 - Svara

Hej Michaela

Ja det ska man, tiden för blötläggning av cashewnötter står långt ner i inlägget. Just punktlistan är ett exempel där vi använt mandel, cashewnötter har inte detta skal och då hoppar man helt enkelt över detta.

Magnus & Jenny

Linda 30 augusti, 2015 20:53 - Svara

Hej 🙂

Hur är det med chiafröna? Bör dom blötläggas oxå? Tänker dom sväller ju

mm

undervarttak 6 september, 2015 09:33 - Svara

Hej Linda

Ja det bör man göra, men beroende på vad du använder dem till så är det mer eller minder bra…

Magnus & Jenny

Linda 1 september, 2015 11:01 - Svara

Hej

Ska göra fröknäcke. Tänkte bara höra om jag behöver torka fröna efter blötläggning eller om man hoppar över det då?
Mvh
Linda

mm

undervarttak 6 september, 2015 09:29 - Svara

Hej Linda

Man kan hoppa över det men sannolikt så tar det längre tid att bli klara i ugnen då 🙂

Magnus & Jenny

Linda 7 november, 2015 19:20 - Svara

Hej!
Jag har nu blötlaggt mandel, hasselnötter och sesamfrön var för sig. En delav mandlarna har blivit mjuka, vad har hänt ned dem? Är de dåliga? Hur vet jag/ser jag att nötterna är torranär jag hft dem i ugnen?
Mvh Linda

mm

undervarttak 24 november, 2015 16:03 - Svara

Hej Linda

Vad bra att du blötlägger nötter och fröer. När man blötlägger dem så kommer de att suga åt sig fukt och de blir då mjuka, det är alltså helt normalt. Det bästa är att smaka på nötterna/fröerna för att se om de är helt torra.

Magnus & Jenny

Sofie 10 november, 2015 14:39 - Svara

Hej!
Jag har försökt hitta ett bra svar på hur länge blötlagda nötter som har torkats i ugn håller men hittar inget, mer än att de håller bäst i kyl och frys.
Men tidsmässigt på en höft skulle ni säga att dom håller sig?
Jag har gjort en omgång med valnötter,cashew,solrosfrö och pumpafrön och förvara dessa i slutna glasburkar på inglasad balkong (nu ligger väl temperaturen runt 5-10 grader). Har inte så mkt plats i min frys

mm

undervarttak 24 november, 2015 16:06 - Svara

Hej Sofie

Vi har faktiskt inget bra svar på detta heller. Det enda vi kan säga är att man får lukta och smaka på dem för att se deras “kondition”.

Magnus & Jenny

Charlotta 17 december, 2015 20:30 - Svara

Tack för all värdefull information från er. Jag gör sedan länge er paleomusli. Har aldrig blötlagt nötter och frön. Nu blir jag fundersam, borde kanske göras? Bör den förvaras kallt, med tanke på kokosoljan… Undrar Charlotta

mm

undervarttak 18 december, 2015 09:07 - Svara

Hej Charlotta

Ja vi anser att man bör blötlägga alla nötter och fröer. Man behöver inte förvara müslin kallt, kokosolja klarar sig fint i rumstemperatur.

Magnus & Jenny

mm

undervarttak 19 december, 2015 10:06 - Svara

Hej Stefan

Nötter och fröer är ett komplement till kosten / ett tillbehör. Alltså något man bör äta med måtta/försiktighet.

Vi anser att man bör blötlägga nötter och fröer, om man äter mycket av dessa så är det ännu viktigare med blötläggning.

Magnus & Jenny

Charlotta 19 december, 2015 20:30 - Svara

Hej igen, fortsättning på min fråga ovan om paleomuslin. Den innehåller ju många olika sorters nötter och fröer. Ska dessa blötläggas var för sig? Sen måste väl all torkas i ugn innan kokosoljan kramas in? Allt tillsammans eller separat? Hur gör ni? Tack från Charlotta

mm

undervarttak 21 december, 2015 18:06 - Svara

Hej Charlotta

De nötter och fröer som har ungefär samma blötläggningstid kan blötläggas tillsammans – annars var för sig. Vi torkar allt tillsammans efter blötläggningen.

Magnus & Jenny

Anneli 5 januari, 2016 22:08 - Svara

Hej, tack för en inspirerande blogg. Står här och ska blötlägga för att göra musli i morr’n. Ska man blötlägga krossade linfrön?

mm

undervarttak 6 januari, 2016 09:32 - Svara

Hej Anneli

Tack och vad roligt att du tycker om vår blogg. Just krossade linfrön brukar vi inte blötlägga.

Magnus & Jenny

Jenny 10 januari, 2016 19:10 - Svara

Hej och tack för er fina receptsamling. Den har jag haft stor nytta av i flera år. Angående detta med blötläggning så drar jag en parallell till förr då jag bakade bröd på råg eller vete. Då skållade eller lät degen jäsa över natten för att bli av med lektiner. Då var det lektiner i det malda mjölet som sades minska med dessa processer. Inte heller slog man bort vattnet som användes i blötläggning eller skållningen då den hade sugits upp av mjölet. Finns det någon anledning till att det är annorlunda med nötter och frön? Annars borde det räcka med att blötlägga chiafrön i kokosmjölken över natten och skålla t.ex. mandelmjöl under era rekommenderade tider innan bakning.
Med vänlig hälsning, Jenny

mm

undervarttak 30 januari, 2016 18:58 - Svara

Hej Jenny

Tack för din kommentar.

Vad vi vet så bör man byta (hälla bort) vattnet som man blötlagt nötter och fröer i.

Magnus & Jenny

Andreas 23 mars, 2016 18:02 - Svara

Har ni några referenser eller länkar som visar på att fytinsyran även finns i nötterna (tex jordnötter) och inte bara i skalet? Jag menar man äter ju i vanliga fall inte skalet:-)

mm

undervarttak 25 mars, 2016 16:03 - Svara

Hej Andreas

Vi vågar faktiskt inte svar på exakt var fytinsyran sig och/eller hur mycket som sitter var.

Magnus & Jenny

anne 29 maj, 2016 09:31 - Svara

Jag brukar, efter blötläggningen, torka aprikosfröna med hårtork. Det går snabbt och bra. Går säkert med andra frön och nötter också.

mm

undervarttak 30 maj, 2016 13:47 - Svara

Hej Anne

Härligt att höra!

Magnus & Jenny

Inger Nilsson 6 juni, 2016 12:39 - Svara

Hej 🙂
Hur är det med skalade nötter/fröer, gäller samma med de?

mm

undervarttak 7 juni, 2016 18:00 - Svara

Hej Inger

Vi tycker att man bör blötlägga alla nötter och fröer innan man äter dem.

Magnus & Jenny

Inga 30 augusti, 2016 15:26 - Svara

Skall man blötlägga bovete? Sedan undrar jag om cashwenötter som är inte nötter egentligen…?

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:35 - Svara

Hej Inga

Ja man bör blötlägga bovete. Cashewnöten är ett frö 🙂

Magnus & Jenny

Inga 31 augusti, 2016 11:51 - Svara

Är det fytinsyra i mandelmjöl då?

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:34 - Svara

Hej Inga

Det beror på hur mandeln är behandlad innan den blivit mandelmjöl.

Magnus & Jenny

Kattarina 31 augusti, 2016 23:19 - Svara

Hej. När man ska torka nötter och fröer kan man då använda en svamptork, tänker att har en jämnare värme i en sådan jämfört med ugn och så ockuperar man inte ugen i flera timmar.
Kattarina

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:33 - Svara

Hej Kattarina

Det bör fungera jättebra.

Magnus & Jenny

Emmi 16 september, 2016 21:59 - Svara

Hej! Har en fundering, efter blötläggning så behöver man ju torka nötter och fröer för att de inte ska mögla.. jag gillar rostade nötter och fröer väldigt mycket, men om jag har förstått det rätt så är inte torka och rosta samma sak? Kan man rosta blötlagda nötter så att de får den där goda rostade smaken? när man kollar recept på nätet för att rosta nötter så är det oftast 10-15 min på 175 grader, gäller det även blötlagda? Tack för svar och en fin sida.

mm

undervarttak 21 september, 2016 11:24 - Svara

Hej Emmi

Man behöver torka dem först för att sedan rosta dem, torkning tar betydligt längre tid än rostning.

Tack för dina fina ord om vår sida, värmer att höra!

Magnus & Jenny

Dona 29 september, 2016 11:41 - Svara

Hej
Undrar en sak jag brukar ha små skålar för nötter men kan man lägga ala typ i en burk är det fel eller? Trodde så innan men nu har jag 4 burkar alltid framme mandel cashev nötter och valnöt. Vi äter de under dagen i sallad och grött
Får de stanna mer i vattnet typ 2 dagar?

mm

undervarttak 29 september, 2016 14:32 - Svara

Hej Dona

Det brukar var lite olika tider för blötläggning, speciellt cashewnötter har en kortare blötläggningstid (annars blir den “mosig”). Man bör också ta upp dem ur vattnet och skölja dem – men de behöver absolut inte torkas om man äter dem som du gör (tar små mängder och äter upp under en dag).

Du kan ha i dem längre om det är ok med dig.

Magnus & Jenny

Malin 4 oktober, 2016 08:19 - Svara

Hej!

Jag gör en frukost som förbereds kvällen innan. Det är turkisk yoghurt, havremjölk, chiafrön och havregryn.

Jag blötlägger inte chiafröna men de blir ju sol blötlagda under natten. Dock går de inte att skölja. Är detta inte bra? Undrar även om ni vet något om havremjölk? Den är väl blötlagda innan den framställs?

Hur är det med havre egentligen? Jag köper eko krossade havregryn från Ica. Även dessa ligger under natten men sköljs inte. Vad tror ni?

Tack för svar

MVh Malin

mm

undervarttak 5 oktober, 2016 15:42 - Svara

Hej Malin

Vi tror att det är bättre att blötlägga än att inte blötlägga (även om man inte kan skölja).

Magnus & Jenny

maggan 9 oktober, 2016 12:19 - Svara

Ni skriver att nötter ska ätas inom 1 vecka efter blötläggning och rostning. Vi hade med oss blötlagda och rostade cashewnötter och valnötter på en 3 – veckorsresa och jag upplevde att dom var fräscha hela tiden. Förvarades i kylskåp. Gjorde vi fel och vad kan hända? Intressant hemsida och väldigt informativ!

mm

undervarttak 10 oktober, 2016 09:11 - Svara

Hej Maggan

Tack för dina fina ord om vår sida.

Ja nötterna kan klara sig betydligt längre utan problem. Det som kan ske är att man inte fått nötterna riktigt torra och då kan de börja mögla.

Magnus & Jenny

Simon 31 oktober, 2016 16:54 - Svara

Hej!

Tack för lärorik och inspirerande blogg!

Jag har en fråga. Jag blötlägger frön och nötter tillsammans när jag bakar bröd. Jag brukar dock uppleva mycket spill när jag ska filtrera bort blötläggningsvätskan. Exempelvis chiafrön och vallmofrön är för små för att använda vanlig sil till och klibbar fast i muslinduk. Min fråga är dels om ni har något bra tips på hur man lättast filtrerar bort blötläggningsvattnet efter sin blötläggning? Eller alternativt om ni vet huruvida det är nödvändigt eller ej att hälla av allt blötläggningsvatten från mindre frön så som chia och vallmo utifall man skulle blötlägga dessa separat?

Bästa hälsningar, Simon

mm

undervarttak 3 november, 2016 18:11 - Svara

Tack snälla för dina fina ord Simon, det värmer att höra!

Vi skulle blötlagt alla mindre fröer separat. Beroende på hur mycket och ofta du äter mindre fröer så kan det vara mindre viktigt att hälla av blötläggningsvattnet.

Magnus & Jenny

Florens 3 januari, 2017 18:59 - Svara

Hej!
Jag undrar om man ska ta bort skalen när man gör mandelmjölk?
Mvh Florens

Robban 12 januari, 2017 00:44 - Svara

Hej.
Jag undrar om det nyttiga i en nöt försvinner om man kokar dem, hasselnötter i detta fall. 2 liter vatten
3 msk bakpulver

Koka i 5 minuter.
Häll av vattnet.
Häll sedan i nötterna i iskallt vatten.
Sedan är det väldigt lätt att skala dom.
Mvh Robban

mm

undervarttak 12 januari, 2017 19:55 - Svara

Hej Robban

Ja, när man kokar nötter så blir näringen sämre i dem försämrad.

Magnus & Jenny

svempa 8 februari, 2017 21:24 - Svara

har blötlagt solrosfrön och valnötter, klara c: 14.00 på dagen. Ej rostade i ugn. Kan jag vänta att äta dom sex timmar senare till kvällsgröten?

mm

undervarttak 10 februari, 2017 10:38 - Svara

Hej Sven

Angående din fråga så kan vi inte ge en exakt tidpunkt. Det är stor variation på nötter och fröer, alltså hur de har behandlats innan du blötlägger dem. Om du blötlägger “portionsvis” och efter blötläggningen lägger dem i kylen så håller de säkert ett dygn innan något händer. Det som är risken är att de börjar mögla och det är detta vi inte kan ge någon exakt starttid för.

Magnus & Jenny

svempa 9 februari, 2017 21:30 - Svara

När blötläggningen är klar hur många timmar efter kan man äta nötterna. Alltså ej torkade och ugn.

Chris Johanson 10 februari, 2017 11:52 - Svara

Halloj!
Mycket kul läsning här . Har aldrig hört talas om “vinsten” med att blötlägga fröer o nötter men eftersom jag älskar att äta sådant- bara för smakens skull

mm

undervarttak 10 februari, 2017 13:40 - Svara

Roligt att höra Chris, tack!

Magnus & Jenny

Rode 25 februari, 2017 16:05 - Svara

Ni har skrivit att vissa nötter och fröer kan bli lite ”slemmiga” av för lång blötläggningstid. Är det ”dåligt” för kroppen på något sätt, eller är det bara det att det är lite mindre trevligt för smak och konsistens?

mm

undervarttak 27 februari, 2017 13:18 - Svara

Hej Rode

Nej det är inte dåligt utan precis som du skriver, kanske lite mindre trevligt.

Magnus & Jenny

Inger Helbig 3 mars, 2017 16:34 - Svara

Hej och jag har en fråga till er. Jag tycker det är jättejobbigt att hålla reda på burkar med olika frön och nötter,
som jag skall äta dagen därpå i min yoghurt eller fil. Jag blandar alltihop i yoghurten och låter det stå tills jag äter lunch nästa dag Är detta helt fökastligt eller? Jag har mest färska valnötter, chiafrön, solrosfrön och linfrö.
men OH, vad er sida har lärt mig mycket
Kram Inger

mm

undervarttak 5 mars, 2017 20:07 - Svara

Hej Inger

Vi är lite osäkra på hur bra eller dåligt ditt sätt är att blötlägga nötter och fröer, vad vi vet så bör man slänga blötläggningsvattnet samt skölja av nötterna/fröerna efter att det blivit blötlagda.

Magnus & Jenny

Inger Helbig 4 mars, 2017 17:33 - Svara

Hej och jag skrev till er, men något gick på tok och kom inte fram. Jag bad att få veta, om man kan blanda nötter och frön i fil eller yoghurt på kvällen och låta allt stå ihop till nästa dag i kylen. För övrigt talade jag om att jag lärt mig mycket av er fina sida!

Noor 17 maj, 2017 20:54 - Svara

Mycket intressant ämne !
Tack för all information.

J 21 mars, 2020 15:37 - Svara

Jordnötssmör som köps i butiken, tror ni att dessa företag blötlägger nötterna innan?

mm

undervarttak 21 mars, 2020 18:18 - Svara

Hej

Det är inte troligt men vårt tips här är att kontakta tillverkaren/importören av den produkt som du är nyfiken på och ställa frågan till dem.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga