Järnbrist

Tillbaka
En lever vilken representerar bra råvara vid järnbrist

Järnbrist

Järnbrist är inte helt ovanligt och problemet växer i takt med att sjukdomar kopplade till magproblematik ökar.

Här kan man läsa det man behöver veta kring järn och järnbrist, hur det påverkar kroppen samt hur man kan lösa problematiken.

Inlägget innehåller annonslänkar.

En utförlig guide om järnbrist samt information om hur man kan stötta kroppen. Bästa kosttillskotten vid järnbrist och var man kan testa sig.

Järn är en mineral som normalt tas upp via kosten vi äter. Järnet finns både som cirkulerande form i blodet och som depå i kroppen. När järn ligger i depåer är det som ett protein och kallas då för ferritin.

Omkring 70% av kroppens järn finns i blodkroppar och cirkulerar runt i kroppen samt i muskelvävnaden. Knappa 30% finns lagrat i proteinet ferritin. Slutligen finns en mindre mängd järn kopplat till proteiner och enzymer som är viktiga för kroppens centrala funktioner såsom andning och nervsystem. [5]

Artikeln innehåller:

  1. Vad gör järn i kroppen?
  2. Vad är järnbrist?
  3. Behov
  4. Orsaker till järnbrist?
  5. Hur tas järn upp av kroppen?
  6. Här finns järn i din kost
  7. Tester för järnbrist
  8. Vilka symptom tyder på järnbrist?

Vad gör järn i kroppen?

Kroppen behöver järn för att bilda hemoglobin (Hb) vilket är ett ämne som finns i röda blodkroppar.

Hb fångar bland annat upp och transporterar ut syre från våra lungor till kroppens alla celler. [1] Det syresätter alltså våra muskler (i musklernas celler är järnet bundet till ett protein som heter myoglobin), blodet och hjärnan.

Röda blodkroppar i blodomloppet

Järn behövs även för att hjälpa kroppen med att producera dopamin. Dopamin påverkar i sin tur bland annat musklernas funktion samt humöret.

Järn är en mineral vilken vi får i oss via kosten, men att få järnbrist på grund av en dålig kosthållning är i Sverige relativt ovanligt. Dock så är kosten en mycket viktig faktor för att säkerställa balansen samt klara eventuella oförutsebara händelser på ett bra sätt.

Observant

Man bör vara lite extra observant på symptom för järnbrist om man äter en vegetarisk alternativt vegansk kost. Detta på grund av att majoriteten av järn som finns i vår kost finns i animalisk mat och då speciellt inälvsmat. Järn i animalisk kost är dessutom mer biotillgänglig för oss människor än järn från växtriket.

Ett väldigt bra tips är att införskaffa en järngryta till matlagningen. En järngryta utsöndrar järn till maten som lagas i den. Vilket innebär att kosten, oavsett vad som lagas i grytan, berikas med järn.

Brist på vitamin B12 är också en viktig faktor bakom järnbrist. Vitamin B12 är essentiell för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. [1]

Restriktiva och hårda bantningsdieter är även det något som kan ge upphov till järnbrist. Dels för att de oftast är väldigt begränsande i intag av råvaror samt att de syftar till snabb viktnedgång.

Vid en allt för snabb viktnedgång får kroppens system och funktioner oftast problem med att anpassa sig. En snabb viktnedgång bör därmed undvikas, av många anledningar, om man inte har en bakomliggande problematik som kräver detta.

Järnet bidrar med

Många kroppsliga funktioner är beroende av ett kontinuerligt tillskott av järn. Det är en för kroppen viktig mineral och järn bidrar bland annat till:

  • att minska trötthet och utmattning
  • en bra kognitiv funktion
  • att energiomsättningen håller sig normal
  • syretransporten i kroppen
  • bildning av röda blodkroppar och hemoglobin (Hb)
  • immunsystemets normala funktion
  • celldelningsprocessen (järn har en central roll i detta) [6]

Vad är järnbrist?

En järnbrist uppkommer om kroppen får en negativ balans. Med detta menas – förlusten av järn är större än tillförseln. Alltså, tarmen absorberar sannolikt inte tillräckligt i förhållande till kroppens behov. [3]

Bild med text om järnbrist

Ett lågt blodvärde (Hb) på grund av järnbrist kallas för järnbristanemi. Symptom som t.ex. oförklarad trötthet, yrsel och hjärtklappning kan bero på järnbristanemi.

Det finns olika typer, eller kategorier, av järnbrist. Absolut järnbrist, Funktionell järnbrist och Järnbrist utan blodbrist. [3]

Absolut järnbrist

Vid en Absolut järnbrist så är kroppens järndepåer tömda och har sannolikt varit så under en tid.

Diagnosen ställs, och bekräftas, genom att mäta ferritin och detta sker genom ett blodprov. Om provet visa på ett tydligt lågt Hb innebär det att depåerna varit tömda under en längre tid.

Funktionell järnbrist

Vid inflammationer och t.ex. njursjukdomar så får man en Funktionell järnbrist. Då har man sannolikt järn i sina depåer men dessa kan inte utnyttjas samt att tunntarmens järnabsorption är hämmad.

Detta kontrolleras genom ett blodprov där man mäter järnmättnaden.

Järnbrist utan blodbrist

Både Absolut och Funktionell järnbrist går hand i hand med blodbrist då röda blodkroppar inte produceras i samma takt som ”krävs”.

Men man kan även utveckla järnbrist utan att för den skull ha blodbrist och detta är vanligare hos kvinnor än hos män.

Noteringar om järnbrist

Anemi, eller blodbrist, kan man få av flera olika anledningar. Anemi betyder att man har för lite blod medan järnbrist är just brist på järn. Järnbrist kan alltså i förlängningen leda till anemi (blodbrist).

Man behöver heller inte vara sjuk för att ha järnbrist och kroppen jobbar kontinuerligt för att kompensera och motverka olika förluster. Detta gör att symptom ofta kan vara diffusa samt svåra att tolka. Vilket i sin tur leder till att en järnbrist kan ta lång tid att upptäcka och därmed bli allvarlig.

Järnbrist och järnbristanemi är inga självständiga sjukdomar! De är båda sprungna ur någon form av problematik (allt från lättare och bagatellartad till svår och avancerad). Man ska därmed alltid undersöka bakomliggande orsaker till dessa. [8]

Behov

Ett dagligt intag av järn bör ligga på minst 15–20 mg per dag. Av detta tar kroppen generellt upp omkring 10%, vilket motsvarar någonstans kring 1–2 mg. Detta brukar motsvara dagsbehovet (exklusive blödningar, mens samt eventuella bakomliggande problem). [6]

Fertila kvinnor förlorar naturligt mer järn än män i och med menstruationen. Dock så kan det individuella behovet varierande beroende på mensens riklighet samt dess längd. Men sannolikt har kvinnor i åldern 15 till 60 ett något större behov av järn än män.

Största behovet av järn har gravida kvinnor och då speciellt under de tre sista månaderna av graviditeten. Har man som gravid kvinna väl påfyllda depåer är behovet mindre medans en omvänd situation kräver mer järn.

Under en graviditet sker vanligen flertalet blodkontroller just på grund av känsligheten och situationen man är i med ett barn växande i magen.

Det är inte ovanligt att man som gravid får äta kosttillskott i form av järntabletter.

I takt med ökad ålder så minskar generellt kroppens upptaget av järn vilket även det kan vara en anledning till att både testa sig för järnbrist samt ta järntillskott.

Knapp för att köpa järntillskott

Orsaker till järnbrist

Det kan finnas flera orsaker, både naturliga samt de som är komna av en bakomliggande problematik så som t.ex. sjukdom eller medicinering.

Man kan dela upp järnbrist i lite olika kategorier.

Ökad blodförlust

Blödningar genom skada.

Blödningar via tarmen som t.ex. läckande tarm, ulcerös kolit, tumörer (koloncancer), hemorrojder, inflammatoriska tarmsjukdomar.

Mycket rikliga menstruationer.

Vid blodgivning.

Ökat järnbehov

Vid graviditet.

För barn vid snabb tillväxt under barnåren eller ungdomen.

Vid olika medicinska behandlingar som vid t.ex. njursvikt och cancer.

Vid behandling av B12-folat-bristanemi hos patienter med inledande ”normal” järnstatus.

Minskat järnupptag

Av tarmen nedsatt järnabsorption vilket vanligen beror på någon form av magproblematik så som IBS, celiaki, ulcerös kolit, tarmoperationer, magsäcksoperationer, m.m.

Minskat upptag kan även naturligt ske vid hög ålder.

Hur tas järn upp av kroppen?

Som med de flesta mineraler och vitaminer tas också järn upp via tunntarmen. Cellerna i tunntarmen avgör och reglerar även hur mycket järn som behöver tas upp av kroppen.

Det finns inget naturligt sätt för kroppen att avyttra järn, det innebär att tarmen vanligen enbart tar upp för det behov som föreligger och resterande järn följer med avföringen ut den naturliga vägen.

Från tunntarmen går järnet vidare ut i blodet som transporterar det till benmärgen. I benmärgen bildas sedan de röda blodkropparna.

Järn lagras också i kroppen och då primärt i levern, mjälten och (självklart) benmärgen. [1]

Här finns järn i din kost

För det första, järn finns i två olika typer eller former. Dels hemjärn och dels icke-hemjärn. [8] Hemjärn är den formen som finns i animaliska råvaror, alltså kött, inälvsmat och blodmat. Icke-hemjärn kommer från växtriket, alltså vegetariska råvaror.

Hemjärn från animalier är mer biotillgängligt för kroppen än järn i växtriket. [2]

Råvaror

Primärt så finns järn i animaliska produkter så som inälvsmat, blodprodukter och kött. Men man hittar även järn i växtriket. Vissa bladgrönsaker, broccoli, fröer och nötter innehåller även de järn.

C-vitamin är alltid en god ide att inta tillsammans med järn då upptaget stimuleras och underlättas av detta.

Men se upp med mejeriprodukter samt kaffe, under måltiden eller i samband med måltiden, då dessa hämmar och motverkar upptaget av järn.

En uppradning av en del av de råvaror (utan någon specifik rangordning) som innehåller järn:

  • Blod från t.ex. gris och nöt
  • Lever från t.ex. gris, nöt och kyckling
  • Inälvsmat så som hjärta, märgben, m.m.
  • Torkat ren kött
  • Äggula
  • Kött i allmänhet
  • Skaldjur
  • Pumpafrön
  • Sesamfrön
  • Cashewnötter
  • Hasselnötter
  • Persilja
  • Kakao
  • Torkade blåbär
  • Torkade alger
  • Broccoli
  • Spenat [4]

Tester för järnbrist

Man kan på flera sätt testa sig för en eventuell järnbrist. Eftersom man inte alltid uppmärksammar en brist innan det gått (för) långt så är det en god ide att låta testa sig då och då.

Detta gäller speciellt om man tillhör en riskgrupp med någon form av sjukdomsbild och då specifikt i mag- /tarmkanalen. Men även om man varit med om en olycka och i samband med detta förlorat blod, om man är gravid, äldre eller av någon anledning äter mediciner och/eller genomgått en mag- /tarmoperation.

Vårdcentralen genomför tester för järnbrist om man sökt hjälp hos dem för symptom som kan kopplas till detta.

Det går också fint att själv, som privatperson, beställa och ta tester för just järnbrist och då finns bland annat Werlabs som har en bra och upparbetad service för detta.

Werlabs ger snabba provsvar och återkoppling med personliga läkarkommentarer.

Kosttillskott

Om man misstänker järnbrist ska man inte låta detta gå obehandlat då det med tiden kan ge allvarliga konsekvenser. Sannolikt finns det, som vi nämnt ovan i artikeln, en bakomliggande problematik som leder fram till järnbristen och denna behöver adresseras samt åtgärdas.

Järnbrist kan behandlas på lite olika sätt, beroende på vilket behovet är, men vanligen är det via järntillskott i form av järntabletter eller järnkapslar som ett vanligt kosttillskott. Själva järnbristen, om det inte föreligger en allvarlig bakomliggande sjukdom, brukar kunna åtgärdas under en överskådlig tid. [3]

Vid intag av kosttillskott för järn ska tillverkarens rekommendationer alltid följas. Detta för att kroppen inte kan avyttra ett överskott och ett större järnöverskott (kallat fritt järn) kan orsaka förgiftningsskador. [5] Vidare ska kosttillskott inte tas som ersättning för en god kosthållning.

Dock så ska man alltid undersöka den underliggande orsaken till järnbristen så att man kan åtgärda källan till problemet.

Något som alltid är bra att göra är att se över sin kosthållning och införa råvaror som är rika på just järn. Kosthållningen har en stor betydelse för hälsan över lag och små förändringar i kosten kan ge stora resultat över tid.

Vilka symptom tyder på järnbrist?

Oförklarligt trött och orkeslös

Då järn krävs för att bilda Hb, ett protein i röda blodkroppar, som transporterar syre kan man bli mycket trött och orkeslös vid järnbrist.

Yrsel

Syre transporteras inte lika väl och i tillräckliga mängder i kroppen vilket gör att man blir yr och får yrsel.

Blek hy

Den mindre mängden röda blodkroppar försämrar blodcirkulationen vilket gör att hyn ser blek och livlös ut.

Andfådd vid liten ansträngning

Det blir svårare för kroppen att tillgodogöra sig, samt transportera, syret och man blir då lättare andfådd.

Hjärtklappning

Då färre röda blodkroppar produceras minska blodmängden vilket kan resultera i hjärtklappning.

Huvudvärk

Blodet har en lägre syresättning och orsakar därmed huvudvärk.

Koncentrationssvårigheter

Järnbrist kan påverka hjärnans signalsubstanser vilket gör att de fungera sämre.

Apati

En konsekvens av försämrade funktion för signalsubstanserna är att man kan känna apati och likgiltighet.

Avslutande ord

Kroppen reglerar kontinuerligt upptaget av järn via kosten för att kompensera behovet. En järnbrist uppstår när kroppens depåer inte längre räcker till för att hantera behovet samt upptaget är för litet alternativt obefintligt.

Symptomen för järnbrist kan vara diffusa och ibland svåra att upptäcka vilket gör att många sannolikt går runt med en obehandlad järnbrist. Detta kan på sikt leda till både svåra och allvarliga effekter för kroppen.

Lyssna på din kropp och var inte orolig för att testa ”en gång för mycket” istället för att lida. Järnbrist kan vara enkelt att åtgärda.

Magnus & Jenny

[1] 1177.se
[2] Internetmedicin
[3] Doktorn.com
[4] Matkalkyl
[5] Kronans apotek
[6] Bodystore
[7] Werlabs
[8] Läkartidningen