8 Nov 2015
Färdig Benbuljong

Benbuljong

Att koka sin egen benbuljong kanske för många låter som både omständligt och besvärligt men det är verkligen helt tvärt om. Vi använder oss dessutom av en Crock-Pot (långsamkokare) för att göra det, om möjligt, ännu enklare.

”Släng” i några märgben, lite benknotor och liknande i grytan, smaksätt med kryddor, fyll upp med vatten och tryck på start. Svårare är det inte!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp Crock Pot

Benbuljongens dag

För att hylla benbuljong och alla dess välgörande egenskaper så har vi här Under vårt tak tillsammans med Hälsa som livsstil startat Benbuljongens dag. Detta är en dag som är avsatt helt för benbuljong och infaller årligen den 18:e november, besök gärna www.benbuljongensdag.se och läs mer. Här kan man även delta i en tävling med toppenfina priser från våra samarbetspartners!

En av våra partners är Gröna Gårdar som säljer KRAV märkt gräsbeteskött på nätet, helt fantastiskt fint kött och vi är så glada att de är en av våra samarbetspartners. Gröna Gårdar säljer bl.a. toppenfina buljongboxar från både nöt och lamm !

Välgörande

Man kan göra sin buljong på lite olika sätt och speciellt smaksättningen varierar stort, men vi gör oftast en enkel ”bas”. Då passar den bra i soppor, grytor och liknande och man kan dricka den precis som den är. Underbart gott och så välgörande! En bra rutin är att ta en värmande och god kopp varje morgon, detta kommer stärka upp magens goda bakterier och därmed ditt immunförsvar och ditt välmående.

Glycin

Benbuljong innehåller Gelatin som är ett protein och detta protein består bland annat av den viktiga Aminosyran Glycin som är bra för alla oss människor men speciellt viktig för gravida, barn (som alltså växer) och alla med autoimmuna sjukdomar. Benbuljong är inflammationshämmande och läkande för tarmen vilket innebär att den gör underverk för er med diagnosen IBS, Ulcerös kolit eller Crohns. Benbuljong är också rikt på kollagen som är otroligt viktig för kroppens bindväv.

Kvalité

Det man ska tänka lite extra på när man gör sin benbuljong är kvalitén på råvarorna som ingår, det är detta som verkligen är avgörande för din slutprodukt. Välj märgben, benknotor, revben och liknande från kravmärkta gräsbetesdjur, alltså djur som fått artegen föda.

Till er som tidigare tvekat på att göra egen buljong kan vi bara säga – med alla hälsofördelar som en benbuljong har och så enkelt som det är att göra så är det bara att köra på. Gör din egen benbuljong!

Recept

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till vår Benbuljong hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny långkok Paleo

Circe 9 november, 2015 16:32 - Svara

Hur gör ni med fettet som flyter upp? Jag brukar koka ca 8 tim, låta svalna ofta över natt i skafferiet, nästa dag är det ett tjockt fettlager som jag är osäker på om jag ska spara eller ej.

undervarttak 24 november, 2015 16:05 - Svara

Hej Circe

Vi ”lyfter” upp fettlagret, lägger i glasburk och använder sedan som fett när vi steker eller liknande. Toppenbra!

Magnus & Jenny

Agneta 28 december, 2015 06:52 - Svara

Jag rekommenderar verkligen en modern tryckkokare! (en vanlig funkar också.. ;) ) Det är ändå enklare och snabbare än en slow cooker.
/Agneta

undervarttak 28 december, 2015 12:38 - Svara

Hej Agneta

Vi älskar långsamt :)

Magnus & Jenny

Annelie 30 december, 2015 00:18 - Svara

Hej…en fråga. Kan man använda ben från vilt, typ rådjur älg o vildsvin?

undervarttak 30 december, 2015 09:58 - Svara

Hej Annelie

Det går jättebra, ben (och självklart kött) från vilt är toppenfint!

Magnus & Jenny

Anna-Maria 10 mars, 2016 16:47 - Svara

Hej!
Jag har tänkt koka denna underdryck. =)
Vad jag funderar på är benhanteringen och vilka ben som passar bäst. Bogblad, revben, ”vanliga” ben? Spelar det någon roll? Ska man dela dem innan kokning (för märgen) eller blir det nåt annat då? =) Jag kokar på renben, så de är ganska små och ryms oavsett i tryckkokaren.
Tack!

undervarttak 11 mars, 2016 09:04 - Svara

Hej Anna-Maria

Vad kul att du ska göra benbuljong! Vi använder hälften märgben och häften ”andra” ben, men av de ”andra” benen så måste det vara en del knotor/leder och liknande för att man ska få buljongen att bilda gelatin. De märgbenen vi har är kapade i mellan 5-10 cm långa delar, man behöver inte klyva dem (bara de är öppna på sidorna). MEN man kan koka på vilka ben man önskar, dock så kanske det inte blir lika mycket gelatin.

Titta gärna in på http://www.benbuljongensdag.se för mer råd och en FAQ lista.

Lycka till
Magnus & Jenny

Kerstin 18 november, 2016 08:13 - Svara

Hej! Jag tänkte prova detta i helgen för första gången. Ska bli så spännande! Tänkte på en sak, jag har en crockpot som jag ska använda till detta. I receptet står det att det ska sjuda… ska det vara hög eller låg värme då?

undervarttak 18 november, 2016 12:15 - Svara

Hej Kerstin

Så roligt att du ska göra benbuljong, både välgörande och gott.

Om du använder en Crock-Pot så ska den stå på ”Låg”.

Idag, den 18:e november, så är det dessutom Benbuljongens dag (www.benbuljongensdag.se).

Magnus & Jenny

Mikael 1 mars, 2017 17:05 - Svara

Jag rekommenderar också en tryckkokare! De moderna tryckkokarna släpper ju nästan ingen vätska alls så nästan alla näringsämnen och smaker stannar i kastrullen. Ovärderlig om du vill maximera näringsinnehållet i buljongen. /Mikael

undervarttak 2 mars, 2017 18:37 - Svara

Hej Mikael

Tack för tipset!

Magnus & Jenny