Varför Paleokost?

Tillbaka

Varför Paleokost?

Vi får väldigt ofta frågor om vår kosthållning och varför vi äter Paleo – detta tycker vi är oerhört roligt så fortsätt att skriva till oss! De allra flesta är både nyfikna och positiva medan ett fåtal kanske inte helt delar vår glädje till ren och naturlig mat lika mycket… Vi är glada för bägge typerna av frågor då det hela tiden lär oss nytt och får oss att växa som människor.

Inlägg innehåller en annonslänk.

Det startade med en sjukdom

Vår egen introduktion till Paleo skedde (tyvärr) genom sjukdom, men det gjorde oss också väldigt starka i vår förvissning om kostens betydelse och vad den faktiskt kan göra för kroppen. Efter många år med problem och lika många år med att försöka lösa dem, dock utan framgång, så hittade vi alltså Paleokost vilket faktiskt vände upp och ned på allt vi tidigare lärt oss och trott på. T.ex. att mättat fett faktiskt inte är farligt utan helt tvärt om nyttigt och alldeles nödvändigt för vårt välbefinnande, att kolesterol är livsnödvändigt för uppbyggnaden av alla celler i kroppen (levern kan tillverka omkring 80% av allt kolesterol resten får man via kosten).

Och det var inte bara kunskapen om mat och dess betydelse som fick läras om, kroppen fick lära sig vad ren och naturlig mat gör med den också! Från sjuk, trött och orkeslös till frisk, stark och fylld av energi!

Modern kost

Kosten vi åt tidigare här hemma bestod till stor del av spannmål, socker, fiber- och fullkornsrika samt fettsnåla produkter – precis som i de flesta hem… Ett stort problem med denna typ av kost är att den skapar en låggradig kronisk inflammation i kroppen. Inflammationen är långt ifrån kraftig och du kan leva med den länge utan uppenbara ”problem”, men det sänker immunförsvaret och leder i längden till större problem som t.ex. metabola syndromet/sjukdomar (vilket diabetes, förstorad prostata, demens, o.s.v. tillhör).

Paleokost

Paleokosten är raka motsatsen till detta, den är alltså anti inflammatorisk och ger kroppen förutsättningar till att bygga upp hälsa på både kort och lång sikt. Så den minskar inflammationsrisken och stärker immunförsvaret, förbättrar matsmältning, ger förbättrad kvot på Omega-3 i förhållande till Omega-6 (man bör eftersträva att ligga på 1:1 – 1:4, men detta kräver nästan alltid i en inledning kosttillskott [shoppingcarticon] för att komma upp till) och ger kroppen möjlighet till att läka ut problem som t.ex. IBS, allergier och vuxenacne. Det är kosten som vi människor är skapta av och den bygger därmed upp alla våra celler på precis det sätt som de är anpassade för att vara och ska fungera.

Så varför äter vi en Paleokost? Vi vill vara friska, må bra, vara fyllda av energi och förebygga framtida sjukdomar! Vi vill ge våra kroppar de bästa förutsättningarna för att kunna leva det liv som vi vill.

Dessutom är det otroligt tillfredsställande att äta ren och naturlig mat, man lever på ett helt nytt sätt – speciellt då vi anser att Paleo är en livsstil som innefattar allt man gör i livet!

Paleo så gott och så enkelt
Magnus & Jenny