Paleofrukost

Tillbaka
Vakna upp till en god och näringsrik Paleofrukost

Paleofrukost

Vakna upp till en morgon där ren och naturlig mat ger en näringsrik smakupplevelse som sätter tonen för hela dagen.

Det finns många möjligheter till att skapa enkla och hälsosamma frukostar inom ramen för en Paleokost

Artikeln innehåller annonslänkar till Wholly Broth, och längst ner i artikeln hittar du en rabattkod!

Vi kommer här att dela med oss av olika alternativ och sätt att tänka kring frukostar när det kommer till ren och naturlig mat samt hållbarhet både vad gäller ekonomiskt och matmässigt.

Prioritera ren och naturlig mat

I en Paleokost så är rena och naturliga råvaror i fokus. För en hälsosam och bra start på dagen är det viktigt att välja råvaror som är rika på näringsämnen.

Här är några förslag.

Ägg:

Ägg är en utmärkt proteinkälla och kan användas på olika sätt i frukostrecept. Prova att göra en omelett, äggröra eller bara koka ägg och ät tillsammans med färska grönsaker.

Frukt och grönsaker:

Frukt och grönsaker är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Välj gärna säsongsbetonade alternativ för att få bästa smak, pris och kvalitet. Du kan njuta av dem som de är eller inkludera dem i smoothies, sallader eller som tillbehör till andra rätter.

Kött och fisk:

Kött och fisk är perfekta till frukosten och som en källa till högkvalitativt protein samt hälsosamma fetter.

Ett riktigt bra tips är även att dricka en mugg benbuljong till frukosten, denna innehåller bland annat det för kroppen så viktiga proteinet kollagen.

Omelett till Paleofrukost

Hållbarhet både ekonomiskt och matmässigt

Att äta enligt Paleo till frukost kan vara både hållbart för miljön och ekonomiskt fördelaktigt.

Här är några tips.

Köp i säsong:
Att köpa frukt och grönsaker som är i säsong är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också mer hållbart för miljön samt att smakerna alltid är godare. Och om det finns möjlighet till att välja lokalt odlat minskar du transportavstånden och stöttar dessutom producenter i din närhet.

Utmana dig själv med variation:
Vi är många som är vanemänniskor och oftast äter samma frukost dag efter dag, men prova gärna att variera dina frukostar genom att inkludera olika protein-, fett- och kolhydratkällor.

Prova olika kött, fisk, ägg, grönsaker, frukter och nötter för att hålla frukostarna spännande och samtidigt ge en bredare näringsprofil.

Använd rester:
Istället för att slänga överbliven mat från lunch eller middag kan du använda den till en näringsrik frukost. Perfekt när man vill ha något enkelt, gott och snabbt.

Så ta vara på resterna och skapa fantastiska frukostar med dem. Använd överblivna grönsaker, kött eller fisk som fyllning i en omelett eller i en äggröra. Du kan också använda en vanlig sallad till frukost genom att lägga till ägg, en avokado eller lite nötter.

Genom att använda rester på olika sätt minskar du inte bara matsvinnet utan sparar även tid och pengar och som bonus får du mer variation i din frukostrutin.

Gör egna ”frukostprodukter”:

Många färdiga frukostprodukter kan vara dyra och innehålla tillsatser som inte passar inom en Paleokost. Varför inte prova att göra dina egna Paleovänliga alternativ? Du kan till exempel göra müsli, kokosyoghurt eller energibollar med naturliga ingredienser och undvika onödiga tillsatser.

Detta ger dig inte bara kontroll över ingredienserna utan det kan också bli mer ekonomiskt fördelaktigt på sikt.

Egen gjord musli till Paleofrukost

PS: Har du sett att vi har receptet på vår Paleo Müsli på YouTube?

Bonusrecept

Sötpotatiskaka med avokado är en riktigt smarrig frukost, eller ett matigare mellanmål om man så önskar.

En Sötpotatiskaka med avokado till Paleofrukost

Sötpotatiskaka med avokado

För 1 person

Tillagningstid:

20 minuter

Ingredienser:

100 g (riven) sötpotatis
1 st mogen avokado
1 st ägg
Ghee eller kokosolja (för stekning)
Havssalt efter smak

Topping:

Salladsblad, tomat och gurka

Så här gör du:

• Skala sötpotatisen och riv den grovt. Pressa ut eventuell överflödig vätska med hjälp av en ren kökshandduk eller ett hushållspapper.
• Lägg sötpotatisen i en skål och knäck ett ägg över, samt en nypa havssalt, blanda/vispa ihop allt med till exempel en gaffel till en smet.
• Klicka ut smeten i stekpannan och forma till en rund kaka, ca 10-12 cm i diameter, och stek i ghee (eller kokosolja) på medelhög värme tills den blir gyllenbrun och krispig på båda sidor. Låt den rinna av på hushållspapper.
• Skala, ta bort kärnan och skiva avokadon (du kan även mosa avokadon och sedan bre på den på sötpotatiskakan).
• Montera din Sötpotatiskaka med avokado genom att placera sötpotatiskakan på en tallrik, lägg på avokadon och toppa med salladsblad, tomat och gurka.

Servera och njut av din härliga Paleofrukost!

Du kan såklart anpassa detta recept genom att lägga till andra toppings så som till exempel bacon, rökt lax eller kryddiga såser för variation eller för att den ska passa dina egna smakpreferenser.

Prova gärna detta enkla recept och ge dig en smakfull start på dagen!

Avslutande ord

Vi hoppas att dessa tips och tankar kommer att ge dig inspiration och hjälpa dig att ta dina frukostvanor till en ny nivå. Anpassa gärna recepten efter din livsstil och dina personliga behov och smaker.

Våga utforska, experimentera och njut av en god start på dagen!

För det är faktiskt enkelt att med rena och naturliga råvaror skapa hållbarhet både ekonomiskt och matmässigt, samt hälsosamma och variationsrika frukostar inom en Paleokosten.

Ha en fantastisk dag och njut av din Paleofrukost!

 

Signaturbild för Under vårt tak

 

Tips: Benbuljong på posten

Wholly Broth kokar benbuljong precis som man gjorde förr i tiden, de packar den koncentrerade buljongen i deciliterpåsar och skickar dem direkt till sina kunder. Använd i matlagningen eller drick en värmande och välgörande kopp på morgonen.

Med vår kod UVTGERMER så får du alltid en extra förpackning på köpet, testa redan idag! Du köper din benbuljong här: https://whollybroth.com/shop/

Wholly Broth svensk, ekologisk kycklingbuljong och benbuljong