8 okt 2019
lammköttbullar på tallrik tillsammans med en kvist rosmarin

Lammköttbullar

Har du lagat Lammköttbullar någon gång?

Köttbullar är något som många älskar från barnsben och är en favorit som vi oftast har med oss hela livet. En rätt fylld med kärlek och trygghet.

Lammkött

Den senaste tiden har vi haft tillgång till härliga detaljer från lamm. Vi har njutit av allt från lammstek, lammgryta, lammkotlett till just ljuvliga lammköttbullar.

Nu vill vi dela med oss av hur vi lagar våra Lammköttbullar, vilka kryddor vi använder, hur vi steker dem och vad vi serverar till men först lite tankar kring valet av färs.

Valet av färs

För oss är valet av vilken färs vi använder viktig, oavsett om det gäller nöt-, fläsk-, lamm- eller kycklingfärs. Vi använder alltid svensk, ekologisk och gärna lokalproducerad färs. Om den dessutom är från gräsbetande djur som endast är uppfödda på gräs och örter är det toppen.

Vi vet att denna färs oftast är dyrare än kanske annan färs men för oss är det viktigt att prioritera hälsa, miljö, natur och lokala producenter där vi kan och har möjlighet.

Smaksättning lammköttbullar

Klassiska val av smaksättning till lamm är vitlök och rosmarin, så varför krångla till det, dessa härliga kryddor får även smaksätta våra lammköttbullar. Det ger en härlig smak som passar perfekt och dessutom doftar det ljuvlig i köket.

Närbild på vitlök och rosmarin

Hur du får dina lammköttbullar saftiga

Tycker du att dina lammköttbullar blir torra? Ett knep är ju givetvis att inte översteka dem men vi har också ett litet knep som fungerar perfekt för att få saftigt goda köttbullar.

När du rullat dina köttbullar och det är dax att steka så sätt plattan på lite högre än medelvärme. Lägg i en stor klick med fett, vi använder ghee.

Lägg ner köttbullarna och vänd dem sedan, ganska omgående med hjälp av en sked. Vänd dem sedan några gånger, under en inte allt för lång tidsperiod, med hjälp av skeden tills köttbullarna fått lite stekyta runt om.

Nu kommer knepet som vi tycker håller köttbullarna saftiga. Vi sätter ett lock över stekpannan och för stekpannan fram och tillbaka då och då, så att köttbullarna rullar i pannan. Stek tills de börjar få fin färg.

Goda tillbehör till lammköttbullar

Nu är det dax att servera och njuta av dina härliga Lammköttbullar. Rotfrukter över lag smakar gott att äta tillsammans med lamm och att ugnsrosta rotfrukter är ju en klassiker. Hummus gjord på sötpotatis och morot smakar också ljuvligt. Om du vill servera en god sås till köttbullarna är vår Tzatzikimajo ett gott alternativ.

goda lammköttbullar på fat

Recept

Så laga nu och njut av goda Lammköttbullar till middag. Receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på våra Lammköttbullar.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube Ätbara insekter