Ghee

Tillbaka
Två glasburkar med Ghee

Ghee

Ghee är en fantastisk råvara som har en lång tradition i bl.a. Indien där det även ses som medicin för många åkommor. Det är inte sällan man hör omnämnanden som ”Det flytande guldet”.

Det används på samma sätt som smör i matlagning och smaken påminner, såklart, om smör men med en ton av nötighet.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ghee?

Är det smör eller är det något annat? Ghee kallas även klarnat- eller klarifierat smör. Det blir detta genom en mycket enkel process, som du till och med kan göra hemma i ditt kök.

Knapp för att köpa Ghee

Man tar bort mjölkprotein (bl.a. kasein som utgör 80% av proteinet) och vatten, kvar är 100% fett.

Ghee är alltså, enkelt uttryckt, 100% animaliskt fett (smör har en fetthalt på omkring 80%) och är fritt från protein, laktos och vatten.

När proteinet, som innehåller enzymer, samt vattnet avlägsnas så blir hållbarheten enormt lång. Så länge man förvara det lufttätt så behöver det inte stå i kylskåp. Om du lagrar ditt ghee öppet kommer det dock att oxidera.

Man kan alltså förvara det i skafferiet eller i kylen. Om man väljer kyl så blir det väldigt hårt och då är det bra att ta ut en stund innan man ska använda det så att det blir enkelt att ta av.

Hur använder man ghee?

Fettet tål mycket höga temperaturer och lämpar sig därmed riktigt bra till att steka med eller använda som frityrolja. Det liknar faktiskt kokosolja både i egenskap och näringsämnen.

När ett recept innehåller smör så går det att ersätta rakt av (1:1) med ghee.

Med andra ord så använder du detta i matlagning, bakat och det fungerar fint även som pålägg till brödet. Allsidigt, nyttigt och enkelt – allt det man letar efter i en råvara.

Allergener och födoämnesintolerans

Smör innehåller mycket låga andelar laktos. I tillverkningen av ghee tar man bort just mjölkandelarna vilket bör göra ghee helt laktosfritt. Det innebär att ur allergensynpunkt så är det en fantastiskt fin råvara då man kan använda den vid laktosintolerans, mjölkproteinintolerans och/eller kaseinintolerans. [1]

Komjölk innehåller tillväxthormoner för att kalven ska växa riktigt mycket den första tiden då den diar. Detta tillväxthormon ligger även de i proteinet och finns därmed inte i ghee. [1]

MEN när man tillverkar ghee hemma kan man sannolikt inte garantera att slutprodukten blir 100% fri från allergener. Detta innebär att om man är mycket till extremt känslig så bör man enbart förtära kontrollerade och garanterade råvaror. [2]

Om du önskar garanterat fritt från mjölkprotein så är vårt tips att du kontaktar tillverkaren på den produkten du är nyfiken på. Be sedan dem om information kring produkten med hänsyn till allergener.

Vi är alla olika individer så om du har någon form av problematik, prova försiktigt och se hur just du reagerar.

Medicin inom Ayervedan

Ghee har en lång historia och omnämns ofta som medicin inom Ayervedan, detta för sina många hälsofrämjande egenskaper.

Smörsyra (smörolja) är en av de viktiga delarna i ghee. Detta för att den agerar näring för tarmslemhinnan samt att den har virusskyddande egenskaper.

Att det även innehåller både fettlösliga vitaminer och (den så kallade konsumerade linolensyran) CLA gör ju inte saken sämre. [3]

De fettlösliga vitaminer som A (viktig för skelettets naturliga tillväxt och immunförsvaret), D (läs gärna mer om D-vitamin i vår artikel om just denna) och E (vilket är en viktig antioxidant som skyddar cellerna i kroppen.

Den balanserar även hormon- och kolesterolvärdena. Innehåller även betakaroten vilka är viktiga för många delar i kroppen, bland annat skelett, syn, hud.

Ovanstående sammantaget, tillsammans med att det är både laktos- och mjölkproteinfritt, gör detta till en utmärkt råvara för alla som lider av IBS.

Tillverka eget ghee

Det är näst intill barnsligt enkelt att tillverka sitt eget ghee hemma. Har du en Crock-Pot [shoppingcarticon] sköter det sig, i princip, själv men det går fint även i en kastrull på spisen eller i ugnen.

Det du behöver är lite tid och, när du sedan ska hälla upp den färdiga råvaran på t.ex. glasburkar, tålamod. Har du dessa två ”komponenter” så kommer detta gå fin, fint!

För att göra ghee av smör så smälter man råvaran långsamt för att vattnet ska dunstar bort samt få proteinet att sjunka till botten. Vissa slaggprodukter kommer även att flyta upp till ytan.

Det är viktigt att det inte kokar, man ska vara försiktig med värmen så att det endast sjuder lite försiktigt. Det är här en Crock-Pot är väldigt fin då den sköter detta själv, en kastrull på spisen kan behöva lite mer passning.

När allt separerat och är klart så skummar man av det som flutit upp till ytan. Sedan slevar man upp det gyllengula fettet och silar det ner i glasburkar med tätslutande lock och kasserar bottensatsen.

Notera att bottensatsen är det man INTE vill ha med. Man behöver därmed vara lite försiktig när man slevar upp ghee´t, från sitt kärl till burken, så att bottensatsen inte rörs upp och följer med ner i burken.

Recept på ghee och köpa färdigt

Vi har i vår receptbank ett jätteenkelt och bra recept på ghee, bara att klicka dig vidare till receptet för Ghee här. Receptet är välbeskrivet både med text och illustrerat med bilder så att det lätt ska gå att följa och förstå de olika momenten.

Vill man hellre köpa sitt ghee så finns här en klickbar länk till webbutiken bodystore.se [shoppingcarticon].

Avlutande tankar

Om du inte har prova ghee så gör gärna det och se vad du tycker om denna omtalade råvara, kanske kan det vara något för just dig!

Ghee är en av alla de bra och fina fetter som finns till Paleokosten tillsammans med bland annat kokosolja, olivolja, avokadoolja, MCT-olja och annat animaliskt fett.

Mycket nöje
Magnus & Jenny

Källor:
[1] Sanna Ehdin
[2] Hälsa som livsstil
[3] Wikipedia