1 feb 2013

Är kokossocker en basvara i Paleoskafferiet, tja den ligger väl snarare på gränsen men jämfört med vanligt socker och andra sötningsmedel, som Stevia, så är kokossocker helt klart Paleo. Man tillverkar kokossocker genom att tappa kokosblomman på dess sav innan de utvecklas till kokosnötter. Sedan, under långsam uppvärmning och omrörning, värms saven upp till drygt 80 grader, den står och “puttrar” under några timmar och kristalliseras genom värmen. Dessa kristallerna mals sedan till ett socker, det är alltså inget annat än saven från kokosblomman och tillverkningsprocessen är helt fri från kemikalier och andra tillsatser.

Sockret från kokosblomman är beigebrunaktig, smaken är mjuk och påminner om gräddkola. Man kan ersätta vanligt socker med kokossocker rakt av, alltså 1:1, till bakverk och i matlagning. Att använda nektarn från kokosblomman som sötning är inget nytt, i Sydostasien finns tecken som tyder på att detta skett under tusentals år!

Värt att veta är att det inte är “Råkvalitet” (raw) på kokossocker då det under tillverkningen är uppvärmt till över 80 grader, dock har jag sett att det säljs som just detta på flera näthandelsföretag. Men tack vare en försiktig uppvärmning behåller kokossockret mängder av antioxidanter, mineraler, aminosyror och enzymer så som fosfor, kalium, kalcium, järn samt flera olika typer av B-vitaminer! Därmed inte sagt att det är nyttigt men det är bra mycket bättre och naturligare än vanligt socker och Stevia. Det påverkar insulinet i kroppen på samma sätt som vanligt socker och triggar alltså samma funktioner.

Ibland kan det vara både gott och roligt att tillsätta lite kokossocker i ett bakverk, strö över plättarna eller använda i någon dessert. Vi gör det och njuter av att kunna använda ett sötningsmedel som inte är processat med varken kemikalier eller tillsatser! Man behöver dock veta att kokossocker ligger i absoluta toppen av Paleopyramiden, den yttersta spetsen, använd det med andra ord sparsamt.

Magnus & Jenny

Camilla p-a 7 januari, 2015 20:03 - Svara

Jag använder för tillfället eko rårörsocker, honung får jag tyvärr ont i magen av ( har IBS). Sötningsmedel har jag alltid varit skeptisk mot, men kokossocker låter intressant. Vet ni om det är skillnad i framställningen av rårörsocker och kokossocker?
Är det ett speciellt märke ni använder och var kan mn köpa det?

mm

undervarttak 9 januari, 2015 10:47 - Svara

Hej Camilla

Tråkigt med IBS, det påverkar så mycket i livet.
Vet inget om hur man framställer rårörsocker så kan tyvärr inte svara på denna frågan.
Vi köper vanligen Kung Markatta, den är vanligast i butikerna. Finns relativt ofta från Renée Voltaire också.

Magnus & Jenny

Tine 14 januari, 2015 18:05 - Svara

Nu har jag satt mig själv i en dum situation… =oD
Frågade några lchf:are varför de kan använda sötströ till höger och vänster, men inte röra kokossocker…ever!
Sötströ utvinns ur stevia och det används (vad jag läst) en ganska “high processed method” för att få fram sötströ. Stevia är bäst som vit eller grön, så lite processed som möjligt och det får man endast tag i på typ hälso butiker. Dyrt dock…
Ni har skrivit att kokossocker utvinns från kokosblomman.
So…varför är sötströ så vida använt och “godkänt” när kokossocker inte är det?
De jag pratade med sa oxå att sötströ inte höjer blodsockret men att kokossocker gör det. Hur går sånt till?
Förstår om ni inte vet det såklart =o)
Tänkte vara det var en intressant frågeställning.

mm

undervarttak 15 januari, 2015 18:17 - Svara

Hej Tine

Inom LCHF använder de Stevia och där är det helt ok. Men vi anser inte att de produkterna som finns att köpa är så naturliga och använder därmed t.ex. Kokossocker eller Honung om vi vill söta något. Stevia ska inte påverka blodsockret och det är en av anledningarna till att det är så populärt, MEN blodsockret kommer reagera då det är hormonstyrt och bara du vet/ser att du blir belönad med sött så reagerar blodsockret…

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Äggersättning Ätbara insekter