7 feb 2015

IBS – Ett brev från en av våra läsare

För ett tag sedan så fick vi ett brev från en av våra läsare som berörde oss extra mycket. Detta på grund av vad hon tvingats genomgå, att hon nu hittat till Paleo och att det påminner så starkt om vår tid med IBS och hur vi fick kämpa.

Läs Amanda´s berättelse.
 

Hej!

Jag skriver till er därför att jag egentligen bara vill säga att ni, med hjälp av en fantastisk hemsida/blogg/instagram och med ert engagemang, mer eller mindre räddat mitt liv! Jag är så tacksam och vill med detta mejl göra er uppmärksammade på det.
 
Jag fyller snart 26 år och har varit sjuk sedan jag var 20. “Ingen IBS-patient är så välutredd” som jag är, var det sista jag hörde från vården. I sex år har jag varje dag haft ont i magen, diarré, varit extremt trött och orkeslös och uppblåst. Jag har även utvecklat rosacea på kinderna.
 
Jag har sökt VC, akut, specialister, mag-tarmmottagningar, gjort koloskopi, endoskopi, under dessa år. Till och med min pappa, som är läkare (företagsläkare så magen ej hans område), remitterade mig till slut, för att någon skulle ta mig på allvar. Jag kunde inte leva ett dugligt liv.
 
Redan vid mitt första VC-besök 2009 fick jag diagnosen IBS. Det är en förbannad slaskdiagnos enligt min mening och har inte gjort annat än att sätta käppar i hjulet för mig. Varje gång efter det har inte en läkare tagit mig på allvar, eftersom jag har ju IBS och “du måste lära dig att leva med det”. De kan inte göra något. Jag har kämpat som tusan, jag har mer eller mindre känt mig kränkt att endast få IBS skrivet i pannan. Jag har många vänner med samma diagnos men de är inte sjuka på långa vägar så som jag har varit. Jag har fått utskrivet mängder med preparat som jag ska stoppa i mig för att reglera tarmen, ätit anti-depressiva för att minska smärtan.. Ändrat och experimenterat med min kost med allt vad det innebär… uteslutit, lagt till, slutat äta helt, ätit mjuk mat, endast varm mat, dricka varmt, testat lchf m.m.
 
Det senaste var i början på året då jag i ren desperation bara drack egengjord benbuljong i fem dagar. DÅ hittade jag er. Eller egentligen hittade jag er för längesen, under vårt tak verkade lite spännande men ja.. Jag har tidigare alltid blivit lite bättre av t ex lchf under en period men sedan blivit “immun” och fått tillbaka alla problem igen. Dessutom har jag känt att jag vill bli frisk på riktigt, inte bara lindra symptomen som kommer tillbaka om jag “missköter” mig. Ibland har jag varit så ledsen och uppgiven för att jag förändrats som person så mycket på grund av detta. Jag är livrädd att bli dålig bland folk, måste ha kontroll, planera precis allting (och då menar jag inte mat utan aktiviteter t ex.) Vissa perioder blir jag rent av deprimerad för att jag är en fånge i min egen kropp. Jag ser ut som vem som helst, ser frisk och kry ut men på insidan är jag fullkomligt trasig. Så känns det iallafall.
 
Kanske var jag tvungen att vara fullständigt benig och tanig som jag var efter de där fem buljongdagarna, för att kunna ta till mig paleo. Jag har läst mycket om inflammationshämmande mat och det faktum att jag inte längre startar varenda morgon med extrema smärtor, är ett tecken på att jag inte längre stoppar i mig sådant som inflammerar tarmen (som antagligen ligger och gror/jäser under natten). Det är jag övertygad om.
 
INGENTING har hjälpt mig innan så att jag känt någon skillnad. Nu äter jag paleo sen ett par veckor tillbaka och mår fantastiskt bra! Jag får fortfarande lite ont i magen efter måltid, och jag har fortfarande hjärnspöken som “förväntar” sig att jag ska bli dålig. Men nu är det jag som har kontroll över magen och inte tvärtom. Jag har alltid tränat väldigt mycket men under dessa år aldrig vågat springa mer än 5 km för då sätter löparmagen igång.. Nu springer jag milen! Jag är starkare än nånsin och jag har en helt annan syn på min kropp och min kost. Och då har jag aldrig varit en som ätit skräpmat eller så. Mina föräldrar gjorde alltid all mat från grunden hemma och de äter lchf sen tio år tillbaka. Kolhydrater och socker är alltså ingenting för mig sen innan, även om jag i det stora hela inte varit strikt lchf-are. Men jag har verkligen insett vilken mat det är JAG behöver för att må bra. Bara det att plocka bort mejeriprodukter har gjort en enorm skillnad. Och det bästa av allt är att jag inte känner att jag har en massa förbud, utan att jag väljer vad jag vill äta. Det enda jag är lite osäker på är mängden av saker och ting. T ex tror jag att jag kanske äter lite för mycket frön. Gjort fröknäcke och dom är så goda att jag kan sluka en tredjedels plåt om dagen. Jag är också lite osäker på hur mycket jag behöver äta, speciellt innan träning. Men det är något jag får testa mig fram kring, antar jag.
 
Och anledningen till att jag skriver min historia till er, är för att utan er och er hemsida så hade jag inte mått såhär bra. Jag kanske är lite euforisk nu, men jag tycker till och med att ni lyckas sprida värme och glädje genom tangenterna i det ni skriver.
 
Tack för att ni finns, och jag hoppas ni fortsätter med det ni gör!
Varma kramar Amanda
 
 
Tack snälla Amanda för att du delar med dig av ditt liv!
 
Magnus & Jenny

Tine Worén 7 februari, 2015 12:04 - Svara

Wow…du har verkligen fått genomgå, Amnda. Vad härligt att det börjar lösa sig och du får ordning på dina symptom

mm

undervarttak 7 februari, 2015 20:25 - Svara

Tack för din kommentar Tine.

Magnus & Jenny

Daniel 7 februari, 2015 15:10 - Svara

Jag har också problem med magen och skulle önska att det blev bättre av paleo men min mage är väldigt känslig mot fett, reflux = dålig matsmältning har jag, inget bråck utan bara problem med syran och det blir värre av hårdsmält, fet och salt mat. Så fort jag introducerar fett så blir det värre så blir hela tiden tvungen att gå tillbaka till mycket kolhydrater och spannmål för att få i mig mycket energi. Nästan alla vad jag läst på olika internet sidor blir hjälpt av fett men för mig är det tvärtom att kolhydrater går bättre, fast blir ju väldigt uppsvälld av kolhydrater också. Har ni eller någon annan erfarenhet av detta?

mm

undervarttak 12 februari, 2015 09:35 - Svara

Hej Daniel

Tack för ditt meddelande. Vi har inte så stor erfarenhet av Reflux, men vet att just spannmål (gluten) är en av bovarna för detta. Blir alltid lite konfunderad när någon säger att de är känsliga mot fett, förstår att det kan upplevas så men misstänker att det är gluten som ligger bakom själva problemet.

Kan tänka mig att du ett flertal gånger prova att öka andelen fett i din kost och minska andelen spannmål men det skulle vara intressant om du började med kokosolja (några msk per dag) och sedan sakta men säkert (över en längre period) tog bort spannmål och införde en högre grad fett. Och naturligtvis utesluter allt socker.

Hälsningar
Magnus & Jenny

Linda 8 februari, 2015 21:18 - Svara

Har fått samma diagnos (IBS) och genomgått flera olika behandlingar, även ätit roaccutan för att jag utvecklade någon slags acne i ansiktet när kroppen var inflammerad. Idag mår jag dock bra efter ca 1,5 år med endast paleo. Börjar morgonen med ett glas citronvatten och vitaminer. Men skulle önska att ni tipsar Amanda om matsmältningsenzym eftersom hon känner sig uppblåst. Äter enzym tre gånger om dagen alltså till frukost, lunch och middag för att hjälpa kroppen att smälta maten lättare. Finns olika enzymer men jag har fastnat för Magosan från Skip, denna innehåller 16 olika enzym som kroppen kan behöva som tillskott då vi föds med olika mängd enzym och vissa kan behöva äta ett tillskott av dessa.
Kommer aldrig nöja mig med diagnosen IBS, de är ingenting man behöver leva med utan det går att få ordning på. Men det krävs väldigt mycket vilja för att få mat och mage att samarbeta!

mm

undervarttak 12 februari, 2015 09:37 - Svara

Hej Linda

Tack för ditt meddelande.

Härligt att höra att du mår bättre, ja alla är olika och kan behöva ta till lite olika metoder för att lyckas men grunden i allt är en ren och naturlig kost.

Magnus & Jenny

Caroline 9 februari, 2015 21:49 - Svara

Om Amanda läser detta, får hon gärna kontakta mig. Jag känner nämligen igen mig i vartenda ord hon skriver och försöker ännu få bukt med magen efter 11 års besvär och utan hjälp från sjukvården som bara hänvisar till IBS.

mm

undervarttak 12 februari, 2015 09:40 - Svara

Hej Caroline

Det är tyvärr inte alltid man kan få hjälp av sjukvården och allt för ofta så missar de det enklaste av mediciner – ren och naturlig mat. Du får gärna maila oss på info@undervarttak.se om du skulle önska hjälp med din IBS.

Magnus & Jenny

Ulrika 24 februari, 2015 18:13 - Svara

Känner igen mig. Hade under drygt 3 års tid svår IBS med dagliga problem och provade allt (olika dieter, medicin som var det som funkade bäst för mig, kosttillskott, hypnos o.s.v.). Mina tarmar jobbade för snabbt och jag har också en förlamningsskada som gör att jag har nedsatt styrka i bäckenbotten. Ingen lyckad kombo med andra ord. Efter mycket tjatande, utredningar och turer i vården valde jag att kolostomiopereras. Knappast en lösning som passar alla – det beror helt på hur man ställer sig till det – och framför allt på vilka symptom man har. Men jag hade turen att min operation inte bara löste problemet med att ständigt behöva vara nära en toalett utan mina IBS-symptom försvann nästan helt i samband med operationen. Av all stress under mina sjukår och tiden innan stomioperationen fick jag problem med magkatarrsliknande symptom och jag medicinerade mot det under lång tid. Jag hann också få problem med panikångest under mina sjukår, vilket jag också medicinerade mot under flera års tid. Men nu är jag helt medicinfri sedan drygt ett år tillbaka och kan äta det mesta utan problem. Har fått 3 barn under tiden sedan operationen -08 och under senaste graviditeten hade jag slutat med syrahämmare men upplevde inga som helst besvär med magen trots att halsbränna m.m. är ganska vanligt under graviditet p.g.a. hormonerna och trycket från den växande livmodern. Jag är så glad att jag hittat det som räddat mig. Ni som ännu inte har det – ge inte upp! <3

Maria Korhonen 24 juni, 2015 15:58 - Svara

Känner igen mig i det ni skriver 2008 fick jag en IBS diagnos, med tillhörande kramper med läkemedel som ska lindra kramperna. 2008 hade jag också magsårsbakterier så äter sedan dess läkemedel mot detta. Fick problem med IBS och magsårsbakterier pga min Utmattningssyndrom som jag drabbades utav 2006. Nu vill jag bara ha hjälp med att äta rätt sorts kost så att jag kan slippa ta läkemedel mot kramperna.

mm

undervarttak 13 juli, 2015 11:50 - Svara

Hej Maria

Låter som väldigt jobbiga problem. En Paleo kost har stora hälsofördelar och det är mycket väl värt att prova med detta.

Stort lycka till
Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube