Bota IBS med Paleo

Tillbaka

Bota IBS med Paleo

Sökte lite på IBS (irriterad tarm) idag, eftersom jag (Magnus) själv i flera år varit slav under min mages vilja och ovilja just på grund av IBS, och såg att ungefär 1 miljon svenskar ska ha fått diagnosen!!! Här är något fel! Hur kan så många vara drabbade? Känns smått svindlande att mer än en av tio i Sverige är drabbade av IBS. Något måste vara väldigt fel. Vad?

IBS klassas inte som en sjukdom utan en störning och diagnosen sker genom uteslutning. Man utesluter helt enkelt andra sjukdomar med liknande symptom och kvar har man alltså störningen IBS. Varsågod du har just fått diagnosen IBS och den är livslång och obotlig, här är lite information om hur besvären kan mildras men rekommendationen är att du anpassar dig och lär dig leva med störningen. Ja, precis så kan det gå till när man får beskedet från läkaren.

Hur ”får” man IBS? De vanligaste förklaringarna är stress, att en sjukdom triggar igång IBS’en, dålig/undermålig kost eller en medfödd ”defekt”. På alla sidor som jag tittade så hade de någon form av ide för hur man skulle minska symptomen med hjälp av olika läkemedel. En av de sämre idéerna måste ha varit att antidepressiva tabletter skulle underlätta livet… Alla fokuserade dock på samma sak – minska symptomen! Inte ta bort, inte bota. Varför?

IBS är en typisk västerländsk åkomma och jag tror absolut att den är kostrelaterad. Jag tror lika hårt på att den går att bota helt med hjälp av rätt kost! Maten har en oerhört stor inverkan på våra kroppar, rätt kost gör underverk. Paleo eller Ursprungsmat som den också kallas är den typ av mat som våra kroppar är konstruerade av. Ren och naturlig mat, precis det som vi bör äta för att bli friska och starka.

Efter flera år med IBS så startade jag med Paleo och blev av med alla besvär nästan omgående! Det kan alltså vara värt ett försök med att prova Paleo. Om du är nyfiken på att starta med Paleo så finns mycket hjälp och information på denna blogg. Öppna upp för möjligheten att bli botad med ren och naturlig mat, helt utan läkemedel.

Låt inte IBS styra dit liv, det finns andra vägar än läkemedel och det går att bota!

Magnus & Jenny