Björksav

Tillbaka

Björksav

Jenny´s morfar är en fantastisk man på 92 år med mycket energi och ett ungdomligt sinne. I sitt långa liv har han varit med om mycket och hunnit jobba med många olika yrken så som stenhuggare, dräng, jord- och skogsbrukare, inom socialtjänsten och kyrkan (som han för övrigt fortfarande är mycket aktiv inom).

Det är fascinerande att lyssna till hans livsberättelser och höra hur han levt och slitit samt hur mycket samhället, på alla plan, har förändrats.

En hållbar livsstil

Hans tankar om naturen och att man ska ta tillvara på allt är så intressanta och inspirerande. Odla på små utrymmen och använda allt på djuret när man slaktar (vilket han alltid gjort fram tills för bara några år sedan). Se möjligheter i allt som växer och lever – han tappar Björksav på våren, plockar fröer på hösten från blommor och andra växter, börjar odla mycket tidigt på våren i sin inglasade altan, sågar och hugger ved, matar fåglar och andra vilda djur, hjälper grannar med bär- och svampplockning och kör dem till kyrkan för att själen också behöver sitt! Han är en sann levnadskonstnär och en stor förebild.

Björksav

Sist vi var hos honom fick vi med oss några liter Björksav hem. Han går ut tidigt på våren och gör ett snitt i barken på ungbjörkar precis innan löven börjar spricka ut, i snittet sätter han ett litet stålrör som går ner i en glasflaska. Detta får sedan stå ett dygn innan han går ut igen och samlar in flaskorna och tar bort rören, flera liter Björksav rikare och träden är oskadda.

Om du provar detta själv och inte har egna björkar på din mark så be först markägaren om tillåtelse.

Självklart så är det till största delen vatten i Björksav men det innehåller också en hel del nyttigheter som kalium, kalcium, magnesium, proteiner, aminosyror och enzymer. Det finns även sockerarter i naturlig form av xylitol – björksocker (c:a 2%). Björksav har under årtusenden använts som ett extra näringsrikt tillskott men användes även i medicinskt syfte.

Det smakar mest vatten men med en lite söt eftersmak, alltså inte mycket smak alls.

Björksav är en färskvara och håller bara någon dag men om man fryser ner det så är hållbarheten inga problem. Det är väldigt roligt att Jenny´s morfar har så många tankar, idéer och handlingar som faktiskt är helt Paleo. Vi lär oss ständigt nytt av hans livserfarenhet!

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny