Varför vi äter Paleo

Tillbaka

Vi får många frågor här Under vårt tak om varför vi äter enligt Paleo. Det är nyfikna och positiva frågor som ofta går över till – Kan man verkligen bli friskare och må bättre genom att följa en kosthållning som Paleo?

Anledningen till att vi började med Paleo var långvariga hälsoproblem (IBS) för mig, Magnus, vilka vi med hjälp av läkare och andra traditionella metoder försökte få bukt med. Åren gick och problemen blev tyvärr större och började ta över och enkelt styra bådas våra liv. Vi tog då en chansning och provade något som kallades stenålderskost, detta var självklart Paleo kosten men det visste vi inte då!

Det var alltså en sjukdom som fick in oss på Paleo. Kosten vände upp och ner på allt vi fått lära oss av läkare och dietister, att leva Paleo vände också upp och ner på hälsan – eller snarare, rätt på hälsan! Efter bara någon vecka blev livet fantastiskt mycket bättre och lättare. Så har det fortsatt. Kosten, livsstilen och hälsovinsterna upphör inte att förvåna. Efter tre år med Paleo och dess livsstil så kommer det fortfarande positiva överraskningar i form av hälsovinster! Vi är noga med att poängtera att det är en livsstil och inte en ”Quick fix”, visst kan man banta och uppnå mål med hjälp av Paleo men det är i grund och botten en hållbar och hälsosam livsstil. Och i vårt fall en livsförändrande sådan!

Paleo

Så svaret på följdfrågan, om man blir friskare och mår bättre med Paleo, är ett stort och självklart JA! Men varför och hur kan man bli friskare bara av att äta mat? Paleo är i grund och botten ren och naturlig mat, det är hemligheten. Inga tillsatser, inga kemiska medel, inga inflammationsskapande produkter, inget processat socker – bara ren och naturlig mat som är rik på precis de näringsämnen som din kropp behöver!

När man tar bort dåliga och inflammationsskapande produkter ur sin kost och ersätter det med ren och naturlig mat följer en rad positiva händelser och egenskaper! Utan socker och kemiska smakförstärkare i maten så får råvarans egna smaker och speciella identitet komma fram och bjuda på just sina upplevelser. Hungerkänslorna som inte längre piskas av socker och allehanda processade produkter förändras och man får inte den där avgrundsdjupa och akuta hungerdipparna längre. Smaklökarna fördjupas och kan nu njuta av råvarans egentliga smak.

Några av alla de hälsovinster som en Paleo kost och dess livsstil ger:

· En ”uppblåst” mage försvinner
· Jämnare blodsocker och därmed jämnare humör
· Förbättrad sömn
· Överskottskilon försvinner och man håller sin vikt
· Förbättrad hy, acne försvinner
· Ökad styrka och mer definierade muskler
· Allergier försvinner eller minskar drastiskt
· Lägre risk för hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och cancer
· Högre immunförsvar
· Botar IBS
· Mer energi

Genom att äta ren och naturlig mat som lagas från grunden så ger man alltså kroppen de bästa av förutsättningar för att bli starkare och friskare än någonsin! Vi har redan generna och förutsättningarna i oss och dessa ligger bara och väntar på att få blomma ut – allt som krävs är rätt sorts mat. Vi programmerar helt enkelt om våra gener med hjälp av ren och naturlig mat som är anpassad efter människan – Paleo kosten!

Att starta med Paleo och äta Paleo kost är inte svårt eller speciellt konstigt. Att man dessutom får en massa hälsovinster på köpet gör ju inte saken sämre.

Magnus & Jenny