Varför är en Paleokost inflammationshämmande?

Tillbaka

Varför är en Paleokost inflammationshämmande?

Vår moderna livsstil har gett oss oändliga bekvämligheter och ett överflöd av både mat och kostval. Detta är i många fall både viktigt och bra.

Dock så bidrar sannolikt många av de matvaror, och även matvanor, i dagens moderna samhälle till inflammation i kroppen, vilket tyvärr är en grundläggande orsak till flera olika hälsoproblem.

Men det finns en gammal och beprövad – i form av 2,5 miljoner år av människans evolution – kosthållning som faktiskt är inflammationshämmande, i förhållande till en modern kosthållning, och det är Paleokosten.

Ordet Paleo skrivet med alfapet

Inflammationer i kroppen

En Paleokost, inspirerad av våra förfäders matvanor, betonar naturliga, oprocessade råvaror. Genom att utesluta bland annat processade matvaror samt socker, mejerier och spannmål kan Paleokosten erbjuda en mängd hälsofördelar. Varav en av de mest framstående är dess förmåga att just minska inflammation i kroppen.

Paleo erbjuder ett brett spektrum av antioxidanter från färska grönsaker och frukter. Dessa hjälper bland annat till att motverka fria radikaler i kroppen som kan bidra till inflammation. Olika typer av frukt och grönt innehåller även mineraler av olika slag.

Inom Paleo äta du också rena proteinkällor såsom kött, fågel, fisk och skaldjur. Dessa livsmedel innehåller, utöver viktiga proteiner (aminosyror), vitaminer, mineraler även Omega3 (fettsyror), vilka minskar inflammation och främja både hjärnan och hjärtats välbefinnande.

De bidrar till att skapa en balans i kroppens inflammatoriska försvar vilket kan leda till att minska risken för inflammatoriska sjukdomar.

Inflammationsdrivande produkter

Här är en punktlista med råvaror som till stor del är inflammationsdrivande och även vanligt förekommande i en modern kosthållning, men som alltså utesluts inom Paleokosten.

Listan är utan inbördes ordning och det finns både fler livsmedel/produkter samt faktorer som påverkar inflammationer i kroppen.

  • Spannmål: Sädesslag så som till exempel vete, råg och korn innehåller gluten och andra antinutrienter som kan orsaka inflammation, särskilt för personer med glutenkänslighet eller celiaki.
  • Vitt processat socker: Läsk, godis, bakverk och andra sockerrika livsmedel kan höja blodsockernivåerna och trigga inflammatoriska reaktioner.
  • Mejerier: Mejerier kan vara proinflammatoriska för vissa personer, särskilt de som har laktosintolerans eller känslighet mot mjölkproteiner.
  • Hårt processade livsmedel: Många livsmedel som finns i dagens kosthållning innehåller tillsatser, konstgjorda färgämnen och höga halter av socker och transfetter. Dessa ämnen kan bidra till att skapa inflammation i kroppen.
  • Vegetabiliska oljor: Vissa vegetabiliska oljor, som majsolja, sojaolja och solrosolja, innehåller höga halter av Omega-6, vilket kan skapa en obalans mellan Omega-6 och Omega-3 och därigenom främja inflammation.
  • Hårt processade charkuterier: Processade charkuteriprodukter innehåller ofta kemiska tillsatser, konserveringsmedel, sötningsmedel och liknande som kan orsaka inflammationer.
  • Konstgjorda sötningsmedel: Kemiska och konstgjorda sötningsmedel kan även de ge inflammationer.

Socker i mängder

Inom Paleo så undviker du produkter från samtliga ovanstående punkter och äter alltså enbart rena och naturliga råvaror vilka kroppen känner igen och vet hur den ska hantera.

Rena och naturliga råvaror

Genom att undvika inflammationsdrivande produkter och varor och istället fokusera på rena och naturliga råvaror kan du minska inflammationen i kroppen och därmed främja en bättre hälsa.

Paleokosten, inspirerad av våra förfäders matvanor, är en kosthållning med inflammationshämmande egenskaper.

Med fokus på naturliga råvaror så som grönsaker, rotfrukter, kött, fågel, fisk och skaldjur erbjuder Paleokosten en bred palett av ren och naturlig mat som helt enkelt bekämpar inflammationer i kroppen.

Avslutande ord

Genom att göra enkla, men positiva förändringar, i kosthållningen och följa Paleokonceptet kan du ge din kropp de bästa förutsättningarna för att främja en god hälsa och ett gott välbefinnande, samtidigt som du minskar risken för inflammationer.

Önskar allt gott!

 

Signaturbild för Under vårt tak