Vad är Paleo 80/20-regeln?

Tillbaka
Paleo 80/20 regeln för en hållbar kosthållning

Vad är Paleo 80/20-regeln?

Kan man få positiva hälsoeffekter av en Paleokost även om man inte följer kosthållningen till 100%?

Ja, med 80/20-regeln så får många goda hälsovinster och kan samtidigt hålla lite flexibilitet i vardagen.

Så även när du tillämpar 80/20-regeln och inte äter 100% strikt enligt Paleo kan du alltså njuta av de hälsosamma effekterna av kosten. Vi tänkte ge en inspirerande inblick i hur du kan njuta av Paleo samtidigt som du behåller balansen i din kost samtidigt som du kan stretcha lite på den när det kanske skulle behövas.

Vad är Paleo?

Men först, lite lätt om vad Paleo är och vilka hälsofördelar denna kosthållning kan ge i förhållande till en modern kosthållning.

Paleo

Paleo syftar till att efterlikna våra förfäders kosthållning under den Paleolitiska eran, vilken började för omkring 2,5 miljoner år sedan och avslutades i och med jordbrukets uppkomst för omkring 10 tusen år sedan.

Fokus ligger på rena och naturliga råvaror som kroppen känner igen och vet hur den ska hantera. Genom att äta och laga mat från grunden på kött, fågel, ägg, fisk, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön kan en Paleokost ge hälsofördelar som sannolikt förbättra ditt välmående på flera sätt.

Paleomat

Hälsovinster med kosten

Med kosten följer en rad olika hälsovinster. Väldigt förenklat och kort så skulle man kunna beskriva det som att kosten programmerar om kroppens celler och återställer dem så att man blir stark, pigg och frisk.

Förbättrad energi och stabilare blodsocker

Paleo betonar rena och naturliga råvaror. Detta kan hjälpa till att stabilisera blodsockret och undvika energidippar och humörsvängningar.

Minskat intag av processade livsmedel

Genom att välja naturliga råvaror minskar du sannolikt automatiskt ditt intag av tillsatt socker, artificiella ingredienser och onödiga tillsatser i maten du äter. Detta kan leda till en minskad risk för viktuppgång samt inflammation och sjukdomar som kan kopplas till ett överdrivet intag av processade livsmedel.

Ökad mättnadskänsla och viktbalans

Genom att äta mer protein och fett samt minska kolhydraterna, i förhållande till en modern kosthållning, kan det hjälpa till att öka mättnadskänslan och minska sug efter godsaker vilket sammantaget ger en positiv effekt även på vikten.

Förbättrad tarmflora

Kosten kan bidra till att balansera tarmfloran och främja en frisk mag- och tarmfunktion. Detta genom att man sannolikt minskar intaget av socker rejält samt ökar intaget av rena och naturliga råvaror och därmed stöttar de goda tarmbakterierna.

Stärkt immunförsvar

Råvarorna inom Paleokosten är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Dessa näringsämnen kan stärka immunförsvaret och hjälpa till att skydda kroppen mot sjukdomar och infektioner.

Minskad inflammation

Genom att äta enligt Paleo begränsa du ditt intag av inflammationsframkallande livsmedel vilket kan minska risken för kronisk inflammation som är relaterade till flertalet hälsoproblem.

Hälsofördelar med en Paleokost

Paleokost

En Paleokost innebär med andra ord både många och stora hälsofördelarna och även om du inte är 100% strikt i din kosthållning så kan du tillgodogöra dig fördelar med hjälp av 80/20-regeln. Och du vet väl om att det finns hundratals goda Paleorecept i vår receptbank Paleoskafferiet.

80/20

80/20 innebär att du följer Paleokostens principer till 80% av tiden men även ger dig själv lite flexibilitet och frihet till andra råvaror och livsmedel de resterande 20% av tiden.

Enkelt förklarat så äter du 80% enligt Paleo och de resterande 20% kan vara ”annat”. Ibland kommer ju livet emellan och allting blir inte exakt som man önskar eller planerat. Eller så har man bara önskemål om att någon gång ibland kunna äta något speciellt.

Principen 80/20 kan alltså hjälpa till att underlätta i sociala sammanhang, om man går på restaurang eller vid tillfällen då man inte vill, kan eller orka planera för sin mat.

Det underlättar och förenklar tillvaron ibland och ger det där lilla extra utrymmet som kanske situationen kräver vid något tillfälle eller bara gör skillnad genom att kosten känns mer otvungen. Vi är ju alla olika och har olika livsstil och vardag som också gör våra behov olika.

Anpassad efter just dig

80/20-regeln är inte bara en realistisk och hållbar strategi, den ger även ett psykologiskt utrymme för att undvika känslan av att vara ”på en diet” hela tiden. Genom att tillåta dig själv en favoriträtt eller en genväg ibland kan du fortsatt behålla balansen och undvika känslan av förbud och begränsning.

Detta kan för många ge en stor vinst personligen samt skapa en långsiktighet som kanske för vissa ibland skulle vara svår.

Balans i livet

Tillfällen när 80/20 kanske inte är ett gott råd

Beroende på mål och eventuella bakomliggande problem så kan det vara en bättre ide att hålla sig 100% strikt Paleo.

Har man specifika mål med sin kost, så som till exempel viktnedgång under en speciell period, fitnessmål eller läka något eksem, m.m., så bör man hålla sig helt till kosten. Det kan även röra sig om en bakomliggande problematik så som sjukdom, läckande tarm eller av medicinska skäl.

Vid tillfällen som dessa kan tipset om 80/20 bli kontraproduktivt och istället dra ut på en process som skulle kunna vara betydligt bättre och effektivare.

Medvetna val

Något att tänka på när du tillämpar 80/20-regeln är att fortsätta välja någorlunda ok alternativ även under de 20% av tiden då du avviker från Paleo. Försök alltså att göra medvetna val och undvika ett överdriva intag av socker.

En Paleokost med 80/20-regeln handlar om att skapa en livsstil som är anpassad efter dig, dina behov, din vardag och din livsstil. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och hitta den bästa balansen för att uppnå och bibehålla hälsan och välbefinnandet.

Du förtjänar en livsstil som främjar både fysisk och mental hälsa

Utforska alla fördelarna med Paleo och testa att äta enligt 80/20-regeln om du är nyfiken på ett sätt som kan fungerar för just dig, och i längden, trots en kanske ibland hektisk vardag. Njut av de hälsosamma och näringsrika måltider som kosten erbjuder samtidigt som du kan unna dig, eller njuta av, andra livsmedel då och då.

Att fortsätt göra hälsosamma val samt hålla en positiv inställning till din kost och livsstil är nyckeln till att uppnå en fin balans och långvarig hälsa. Med hjälp av detta kan du vara på rätt väg mot att skapa en starkare, piggare och friskare version av dig själv.

Vi finns här

Omfamna hälsoeffekterna av Paleo med hjälp av det lilla tricket att äta enligt 80/20-regeln. Du kan skapa en hälsosam och balanserad livsstil som är fylld av glädje, energi och välmående – vi tror på dig.

Och kom ihåg att vi finns här för att stötta och ge råd, när det gäller din hälsa och livsstil, kring Paleo.

Önskar allt gott