Tips vid sociala sammanhang

Tillbaka
Dukat för fika

Tips vid sociala sammanhang

Vi har sannolikt alla varit där på ett eller annat sätt. Det blir svårt och krystat, kanske till och med så att man gör något man får ångra bara för att pressen är lite stor.

Vid sociala sammanhang ska man ju bara agera på ett speciellt sätt. Det kan vara vid fikabordet på jobbet – klart du ska ha en kaka, en liten kaka kan ju inte skada. Eller vid någon större bemärkelsefest, svårt att komma med egen matlåda när det bjuds stort…

Vår förhoppning med denna artikel är att underlätta lite och ge dig verktyg för hur du kan tänka och agera inför, och på, olika sociala sammanhang.

Fem konkreta råd för att upprätthålla en Paleokost i olika sociala sammanhang:

Förklara din livsstil: När du deltar i sociala evenemang där mat serveras, var öppen och förklara ditt val och din Paleolivsstil för värdarna eller dina vänner i förväg. Detta ger dem en möjlighet att förstå dina val och kosten vilket kanske möjliggör att de kan erbjuda något Paleovänligt alternativ.

Ta med egen mat: Om du är osäker på om det kommer finnas Paleovänliga alternativ på en sammankomst, överväg att ta med en egen rätt. Dels för dig att äta man kanske även att dela med dig av. På så sätt kan du vara säker på att det finns något du kan äta som passar din kosthållning och det kan även bli något trevligt och fint för andra.

Ett vackert dukat bord.

Välj klokt från menyn: När du äter på restauranger eller går till sociala evenemang där mat serveras, välj rätter som så naturligt som möjligt passar in i Paleokosten. Tänk på rätter som innehåller rent kött, fisk, rotfrukter eller grönsaker. Undvik rätter som uppenbart innehåller vitt socker, mjöl och hårt processade ingredienser. Våga fråga och förklara hur du önskar få din mat, de flesta inom restaurangbranschen får många önskemål från personer med olika ”dieter”, men även allergier, och det är oftast inga stora problem att fixa specialbeställningar.

Anpassa efterrätter: Om det serveras efterrätter, och du vill njuta av något gott efter maten, välj alternativ som är närmare Paleostilen. Frukt eller bär med nötter eller kokosgrädde kan vara alternativ som finns. Även här, våga fråga och be om alternativ.

Var självsäker men diplomatisk: När du förklarar din kost till andra, var självsäker men också diplomatisk. Fokusera på hur ditt val gynnar din hälsa och välmående istället för att kritisera andra kostvanor. Att vara respektfull gentemot andras val kommer också bidra till en mer positiv social upplevelse för dig.

Kom ihåg att det är viktigt att hitta balansen mellan att följa din Paleokost och delta i sociala aktiviteter. Ibland kan man göra medvetna beslut om att göra vissa anpassningar, men med tiden och erfarenhet kommer du att bli skickligare på att klara av dessa situationer och göra val som kanske passar dig ännu bättre.

Alla har vi våra ”varför” vi äter enligt en speciell kost. Det kan vara bakomliggande problematik (så som till exempel sjukdom), en önskad viktnedgång, en krånglande mage, svår eksem eller ett fitnessmål. Du behöver därmed även göra egna gränsdragningar och val vid sociala sammanhang oavsett om det är på en fika hos en vän eller på ett större bröllop.

Ibland kan det vara ok att medvetet avvika från kosten och välja något som kanske inte är så Paleovänligt medans det vid andra tillfällen inte alls är läge att avvika det minsta. Det är alltså mycket individuellt och ett ställningstagande du kanske behöver göra inför olika situationer och tillfällen.

Oavsett så hoppas vi att ovanstående råd kan vara till hjälp och ge dig både kraft och vilja att gå din väg när det kommer till sociala sammanhang och Paleo.

Avslutande ord

Varje val gör dig starkare och ger ökat självförtroende vilket underlättar inför kommande sociala sammanhang så stå på dig och njut av en god Paleomat för dig och din hälsa!

 

Signaturbild för Under vårt tak