5 jan 2015

Tips för att undvika socker i din kost

När man går runt i en butik och läser på varornas innehållsförteckning kan man bara konstatera.

– Det finns socker i oerhört mycket!

Charkdisken som bör vara full av underbart kött, härliga korvar och andra godsaker är istället full av socker och konstiga tillsatser. Hur syniskt det än låter så är det en lysande affärsidé att ha socker i maten…

Hjärnan triggas av sött och vill därmed ha mer sött. Det krävs inga vetenskapliga studier för att förstå kopplingen mellan att livsmedelsindustrin trycker in socker i alla typer av mat och att det säljer mer. Vi har sagt det förut och säger det igen.

– Bara för att det finns i butiken betyder det inte att det är bra för dig eller att du ens ska överväga att köpa det!

Varför bör man undvika socker?

Om vi börjar från början. Socker är inget som människan är anpassad för att äta, våra förfäder Jägarna och Samlarna hade inte detta i sin dagliga kost.

Så, vad händer då i kroppen när man har en för stor konsumtion av socker.

Socker:

  • leder till viktuppgång

En kost som innehåller socker leder nästan oundvikligen till viktuppgång. Kroppen tar mer än gärna upp sockret som bränsle men kan inte förbränna allt och sparar då det som blir över som fett på våra kroppar.

  • är insulinhöjande

Så snart du äter något sött så får hormonerna i kroppen jobba och insulinet åker upp, sedan ner och upp igen vid nästa söta måltid. Som en jojo, inte bra och i längden väldigt skadligt.

  • agerar bränsle för cancer

Cancer lever av socker… Cancerns bränsle är alltså något som vi människor tillsätter nästan all vår mat! Skrämmande men sant.

  • stör hormonet Leptin

Leptin är ett hormon som aktiverar eller minskar hungern, detta hormon sätts “ur spel” vid ett stort sockerintag.

  • främjar oxidativ stress

Man kan enkelt säga att socker får cellerna att rosta och skadas.

  • skapar humörsvängningar

När vi äter en “vanlig” kost så är våra kroppar sockerdrivna, detta är inget normaltillstånd för människan. Vi är biologiskt anpassade för att vara fettdrivna. Socker ger en väldigt snabb energi som kroppen mer än gärna använder men energin tar också slut väldigt snabbt, detta leder till humörsvängningar och en ojämn energinivå under en dag.

  • är inflammationsskapande

Socker skapar en låggradig inflammation i kroppen så att vi ständigt får arbeta med att hålla denna i schakt. I förlängningen leder detta till autoimmuna sjukdomar som t.ex. diabetes.

Vad bör man tänka på

För att undvika socker så behöver man vara uppmärksam och se kritiskt på de matvaror man handlar. Läs innehållsförteckningen på allt, eller ännu bättre.

– Köp enbart rena och naturliga varor.

Fast det behöver inte vara helt lätt det heller. Råvaror man tror ska vara fria från tillsatser kan mycket väl innehålla druvsocker och annat skräp som antioxideringsmedel och konserveringsmedel…

Tips

1. Läs alltid innehållsförteckningen

2. Om det står “helt utan tillsatt socker” så bör man vara extra uppmärksam

3. Köp rena och naturliga råvaror

4. Undvik halv- och helfabrikat

5. Din smak kommer förändras – utesluter man socker kommer andra smaker träda fram

Avslutningsvis

Socker är inte bra för kroppen och vi är inte biologiskt anpassade för detta. Socker triggar hjärnan något oerhört och man får omgående ett sug efter mer. Till och med synen kan trigga igång ett sockerbegär, det finns en anledning till att godis står precis vid kassorna i en butik. Var uppmärksam och gå inte på reklamen om “sockerfria” varor.

Socker har en väldigt negativ inverkan på din kropp och det blir mer och mer uppenbart att de flesta så kallade “välfärdssjukdomarna” är kopplade till just socker. Den aktuella diskussionen om att införa en “sockerskatt” kanske inte är så dum… Eller något ännu bättre – momsfritt på äkta råvaror!

Vårt största tips är att man ska vara uppmärksam och göra bra val i vardagen.

Magnus & Jenny

Veronica Johnsson 5 januari, 2015 21:14 - Svara

Väldigt bra skrivet

Birgitta Höglund 6 januari, 2015 09:20 - Svara

Mycket bra skrivet.
Här i Turkiet är det ännu värre med den mesta färdigmaten, tillsatt socker + glutamat i nästan allt i butikerna.
Men inte hos slaktaren och på grönsaksmarknaden, så här är det väldigt enkelt att få tag på naturlig mat 🙂

mm

undervarttak 6 januari, 2015 11:13 - Svara

Hej Birgitta

Tack! Härligt med en slaktare och en grönsakshandel. Men visst är det tragiskt att “vanlig” mat proppas med skräp… så tråkigt.

Hoppas att du har det underbart i Turkiet, stora kramar från oss båda.

Magnus & Jenny

roland 6 januari, 2015 14:55 - Svara

Hmm … är inte problemet mängden socker? Kroppen är uppenbarligen skapad för att kunna ta upp socker och reglera halten som ni själva skriver i artikeln, bara inte i väldigt stora mängder.

Dessutom innehåller väl alla möjliga frukter bär och grönsaker mer eller mindre socker? Aldrig förstått dem här hetsjakten på socker riktigt men självklart bra att äta bra råvaror som gör att man får i sig socker i en naturlig mängd.

mm

undervarttak 6 januari, 2015 21:28 - Svara

Hej Roland

Precis som du avslutar din kommentar – “självklart bra att äta bra råvaror som gör att man får i sig socker i en naturlig mängd”. Numera är det tillsatt socker i allt, man blir förvånad av vilka varor som det trycks in socker i…

Idag så är det vi kallar normal kost alldeles för mycket socker i och detta är inte våra kroppar anpassade för. En konsekvens av detta är alla våra så kallade välfärdssjukdomar.

Magnus & Jenny

Rebecka 12 januari, 2015 23:39 - Svara

Hej!
Hittade nyligen till eran blogg – vilken guldgruva för mig och mitt intresse för ren och hälsosam mat.
Kan jag ha sådan tur att ni även har skrivit någon bok?

Tack för inspirationen!

mm

undervarttak 13 januari, 2015 22:09 - Svara

Tack snälla Rebecka för din fina kommentar!

Nej tyvärr så har vi ingen bok, ännu.

Magnus & Jenny

Cissi 17 januari, 2015 19:39 - Svara

Hej! Tycker att ni låter väl frireligiösa när ni menar att vi tillsätter cancerbränsle genom socker i maten. Cancerceller lever absolut på glukos, detta finns dock alltid i blodet, även på en lågkolhydratkost. Full respekt för att detta är vad ni lever för och tror på – skulle bara gärna se lite källor som stödjer dessa påståenden, riktig forskning alltså och inte bloggar och diffusa hemsidor. Är ju inte sämre än att jag kan ändra mig liksom.
Vill för övrigt lägga till att jag själv äter extremt lite socker, av andra orsaker. Och att det finns betydligt mer som pekar åt att rött kött kan vara cancerogent. Vill hemskt gärna läsa hur ni tänker kring det.
Älskar er blogg och inspireras av er matlagning, vill verkligen framhålla det!

mm

undervarttak 17 januari, 2015 20:38 - Svara

Hej Cissi

Du har helt rätt, man ska inte lita på vad det står på olika bloggar och liknande helt blint. Självklart ska man vara kritisk, kontrollera källor och bilda sig en egen uppfattning.

Ja det är ibland svårt att inte låta lite religiös när man brinner för något, svår balans.

Det vi verkligen motsätter oss är att socker numera är tillsatt i nästan alla varor man köper, blir oerhört förvånad att se det som tillsatts i fler och fler produkter. Den “moderna/normala” kosten gör att vi får i oss oerhört mycket socker vilket våra kroppar absolut inte är anpassade till att hantera och det bidrar då till en mängd olika sjukdomar och bland annat som bränsle till cancer. Detta är inget nytt utan har varit känt i omkring 100 år. Nobelpriset gick i början av 1900-talet till upptäckten för just detta.

Vi är inte duktiga på studier men det går att googla fram detta (cancer + studier, cancer + socker, o.s.v.).

Magnus & Jenny

Nella 24 januari, 2015 19:19 - Svara

Hej

Gillar också er blogg och försöker laga bra mat till min familj.
Visst slinker det ner lite “skräp” då och då men jag tänker 20-80. 80% bra och någon gång emellanåt blir det både korv och mos och glass.

Jag håller med massor av det ni skriver men äter själv sällan eller aldrig rött kött.
Som någon insändare tidigare skrev så är jag också nyfiken på er syn på rätt kött och cancer?

Bra blogg!
Nella

mm

undervarttak 29 januari, 2015 12:34 - Svara

Hej Nella

Att äta 80/20 är ett väldigt bra och hållbart sätt att leva, härligt.

Misstänker att du tänker på de “larm” som kommit den senaste tiden angående kopplingen mellan cancer och rött kött. I dessa undersökningar så har man klumpat ihop allt kött till en enhet – kött, charkuterivaror, färdigvaror, o.s.v. Det har heller inte gjorts någon koppling till livsstil och vad man äter i övrigt. Med andra ord som anser vi inte att dessa larm är rättvisande för röt kött.

Vi äter mycket vilt och köper gräsbeteskött – detta går inte att jämför med “traditionellt” kött. Kvalitén och fettsyrabalansen är helt annorlunda när djuren fått äta det som de är biologiskt anpassade för. Alltså precis som med oss människor, vi mår också bättre av rena och naturliga råvaror som vi är biologiskt anpassade för.

Magnus & Jenny

Karin 3 februari, 2015 16:53 - Svara

Hej,

tack för en intressant blogg. Jag har en fråga angående källor till det ni skriver i detta inlägget om anledningar till att inte äta socker. De artiklar eller studier som ni har använt er av är det möjligt att ta del av detta?
Jag skulle gärna vilja få min pojkvän att tro på detta men han vill ha vetenskapliga bevis för att tro på det.
Hälsingar
Karin

mm

undervarttak 3 februari, 2015 23:25 - Svara

Hej Karin

Vad roligt att du tycker om vår blogg, tack.

Robb Wolf har skrivit “Paleo – Stenålderskost” och han är Biokemist och forskar om Stenålderns födoämnen. Hans bok är väl underbyggd och har ett avslutande avsnitt fullt med källförteckningar (utöver att han själv är forskare…). Boken finns här: https://www.undervarttak.se/vart-bibliotek/

Annars så skriver vi inget som inte är “allmänt” känt. Tror alla nutida forskare på ett eller annat sätt är överens om att socker bidrar till övervikt, detta är starkt kopplat till insulin. Under 1930 talet fick en tysk forskare Nobelpriset för upptäckten om kopplingen mellan Cancer och socker – ingen nyhet direkt och det är bara att googla fram.

Hoppas att detta är till hjälp.

Hälsningar
Magnus & Jenny

Ingemar Ekberg 4 mars, 2015 15:45 - Svara

Hej ni bägge, väldigt bra info.
Får jag “låna” denna “fil”
Ingemar

mm

undervarttak 6 mars, 2015 14:59 - Svara

Hej Ingemar

Vad roligt att du uppskattar vår sida, tack!

Ja du får låna informationen, men vi skulle uppskatta om du länkar till oss och säger varifrån du hittade inlägget.

Varma hälsningar
Magnus & Jenny

Nej till socker 23 februari, 2016 05:37 - Svara

Hej! Mycket intressant läsning. För alla er som vill ha källor så rekommenderar jag en dokumentärfilm som finns att se på SVT play. Tror filmen gick under namnet sockersjukan eller något liknande. MYCKET sevärd och fick mig stt verkligen vakna då jag trodde drt vi kallar “nyttigt” inte är så nyttigt hehe.

mm

undervarttak 29 februari, 2016 12:45 - Svara

Hej

Tack för tips på film.

Magnus & Jenny

Ewa 12 juli, 2016 07:05 - Svara

Men… bör man int då skippa allt socker/sockrigt??!? Varför använda kokossocker och honung ?

mm

undervarttak 13 juli, 2016 19:14 - Svara

Hej Ewa

Du har helt rätt, om man vill undvika allt “sockrigt” så behöver man även ta bort kokossocker och honung ur sin kost.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleobok Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga