Stekpanna en köpguide

Tillbaka

Stekpanna en köpguide

Söker du den bästa stekpanna som tänkas kan till ditt kök? Helt rätt. Det ska vara enkelt och roligt att laga mat och rätt stekpanna underlättar matlagningen och vardagslivet.

Att ha roligt i köket kan också vara bästa kryddan till en god och näringsrik måltid!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett av de kanske mest använda köksredskapen kan vara stekpannan. Ska man satsa lite extra pengar på något så är det just redskap som används mycket i vardagen.

Vårt absolut bästa köp till köket är utan tvekan stekpannan De Buyer, en stekpanna i kolstål som är fantastiskt bra och mångsidig. Vi kompletterar denna med en hederlig gammal gjutjärnspanna samt en GreenPan.

Alla har sina användningsområden, de fungerar bra och underlättar vid olika typer av rätter och matlagning.

  1. De Buyer – bäst och mångsidig!
  2. Gjutjärnspanna – billigare och robust!
  3. GreenPan – enkel smidig och lätt att sköta om!

En liten köpguide för din nya stekpanna

Vad är bäst och hur bör man tänka inför ett köp! Det kan vara svårt att reda ut vad man egentligen vill ha för en stekpanna. Det är en djungeln av alla olika modeller som finns att välja på.

Att ställa sig några enkla frågor kan underlätta och leda fram till rätt köp.

Användarvänlig stekpanna

En stekpanna som är lätt att använda är en panna som kommer användas mer. Detta kommer underlätta både din matlagning och din vardag. Du kan spara väldigt mycket tid att använda rätt redskap i köket, vilket är viktigt och betydelsefullt.

Det är som sagt mycket att tänka på och man kan läsa massor utav ”Bäst i test” rapporter innan man bestämmer sig. MEN vårt bästa tips för en stekpanna är alltid: Tänk på hur just du kommer använda pannan.

annons för kokböcker PaleoVi är alla olika och har lite olika preferenser när det gäller köksredskap. Med detta sagt så finns det dock en del saker som kan vara bra att veta och tänka på innan man kanske gör ett köp, speciellt om man funderar på dyrare modeller.

Rubriken – Användarvänlig stekpanna – beskriver faktiskt vad vi skulle säga är grundläggande för alla stekpannor. Att köpa en panna man trivs med som kommer användas mycket är alltid en bra investering. För en stekpanna är just detta, en investering i ditt kök.

En användarvänlig stekpanna kommer underlätta på många sätt, självklart vid själva matlagningen men även vid t.ex. rengöring och förvaring.

Vad ska man titta på vid köp av en stekpanna?

Så, vilken information kan vara bra att ha inför ett köp. Hur är det med kvalitén och vad ska man undersöka?

Som vi nämnde ovan så är det första man behöver tänka på hur man själv använder stekpannan i köket. För att ge en tydlighet och kanske lite svar i olika funderingar man kan ha inför att köpa en stekpanna så har vi sammanställt en köpguide för ditt köp av en stekpanna i form av lite olika frågeställningar.

Vad lagar du för mat?

Tänk efter vad du lagar för mat och vilka husgeråd du då använder, kanske är det mest kastruller och ugnsformar. Om det är så satsar man sannolikt inte på någon dyr och exklusiv variant av stekpanna utan någon som är enkel att hantera och kräver minimalt med jobb.

Lagar du mycket och ofta mat i stekpannan så kan det verkligen vara värt att satsa mer pengar samt titta på specialmodeller och sannolikt även flera olika varianter. En stekpanna med extra höga kanter, med handtag som tål ugnen, mindre eller större diameter eller olika material och beläggningar.
Vet man hur man lagar mat hemma så är det så mycket enklare att hitta en eller kanske flera modeller som passar bra.

Hur ofta använder du din stekpanna?

Är det varje dag eller bara några gånger i månaden. Hur frekvent du använder din stekpanna i matlagningen kan även ha betydelse för dels hur mycket pengar du vill använda för att köpa en ny samt dels för vilken sort du väljer.

Använder man pannan ofta så vill man sannolikt ha en som är smidig och fungerar till allt. Använder man den mer sällan så kanske väldigt hög kvalité inte är lika prioriterat och kanske man då även lagar speciella rätter när pannan väl används så att det är en specifik typ av panna man önskar.

Vilken spis har du?

En vanlig spis med plattor, induktionshäll eller gasol. Detta påverkar vilken stekpanna som fungerar bra och vad man alltså bör välja. Kanske du till och med önskar använda pannan utomhus över öppen eld.

Använder en stekpanna över öppen eld

Den vanliga spisen fungerar egentligen för alla typer av pannor och detta beror på stor del på att värmen kommer succesivt till skillnad från induktionshäll och gasol där värmen kan komma snabbt och direkt.

Stekpannor i t.ex. gjutjärn och kolstål bör värmas upp långsamt för att materialet i pannorna ska ”hinna med” och värmas upp jämnt. Om de värms upp för snabbt finns en risk för att de slår sig och därmed blir skeva och då egentligen helt förlorar sin funktion som stekpanna. En plan botten som ligger an med hela sin yta mot plattan är väldigt viktig för värmefördelningen samt stek- och slutresultatet av rätten man lagar.

Har du induktionshäll eller gasol så kan det vara bra att starta på en lägre värme för att ”förbereda” stekpannan och därefter höja upp värmen till önskad nivå.

Önskar du använda din stekpanna i en ugn?

För att använda pannan i ugnen så krävs att hela pannan tål värme, handtaget behöver alltså även det vara i ett värmetåligt material. Viktigt att tänka på!

Vissa stekpannor har handtag i material som inte tål värme, t.ex. trä eller plast. Detta för att de ska vara bekväma och inte varma när man använder pannan på spisen.

Önskar du använda din stekpanna i ugnen så är det därmed viktig att försäkra sig om att hela pannan tål värme.

Hur mycket plats har du till förvaring?

Stekpannor finns i en rad olika storlekar. Här får man tänka till både vad gäller användningsområde samt vad man har för plats i sitt kök.

Vad är du van vid sedan tidigare?

Brukar du använda en liten nätt panna? En stor med höga kanter? Endast använt gjutjärnspanna tidigare? Det är första stekpannan du köper?

Applicera den kunskap du har sedan tidigare samt läs ny information för att få en helhet att göra bästa valet för just dig!

Vad har du för budget inför ett köp av en stekpanna?

Pengar, här är det tyvärr ganska ofta så att en dyrare stekpanna har bättre kvalité, håller längre och ger ett finare resultat.

Med detta sagt så behöver man absolut inte köpa dyraste pannan i butiken. Det finns ett stort spann mellan dåliga och professionella.

Har man en begränsad budget så får man även här ta hjälp av svaret på frågan: Vad lagar jag för mat och hur använder jag min stekpannan?

En kock steker fisk i en stekpanna

Tyngd

Att en panna är tung kan i butiken vara mindre viktigt, man känner på den och tycker det är ok. Men lagar man mycket mat så har det stor betydelse, att en gjutjärnspanna väger omkring tre kilo är inte ovanligt och det är faktiskt en hel del att lyfta runt på i köket om man lagar mycket mat.

Tyngden ger oftast en väldigt positiv effekt för värmefördelningen då pannan värms upp jämnt och dessutom håller värmen fint. Men som sagt, svårhanterlig och tung i längden.

En eller flera stekpannor

Vi har valt att ha flera stekpannor för att kunna välja panna efter vad vi önskar laga för mat.

Provat en hel del olika modeller och varianter men efter hand kommit fram till vad som passar oss bäst. Det har i nuläget landat i tre olika sorters stekpannor.

Kolstål

Vår kolstålspanna är av märket de Buyer. En kanske något dyrare modell men å andra sidan så håller dessa fantastiskt länge om man sköter om dem.

Pannan är vackert silverfärgad när man köper den, efter instekning och användande är den mer svart spräcklig… Och detta är precis som det ska vara! Då vet man att den fungerar som bäst.

Med andra ord, denna typen av pannor ska stekas in enligt medföljande instruktioner innan de används. Detta görs för att uppnå ett riktigt fint köksverktyg som ger bra stekresultat.

En kolstålpanna får INTE diskas med diskmedel och bör inte ligga i vatten någon längre stund (då rostar den). Om man skulle använda diskmedel fräter det bort beläggningen som man önskar ha i pannan. Skulle du av ”misstag” råka diska den med diskmedel så behöver man göra om instekningsrutinen.

Din kolstålspanna sak enbart diskas i riktigt varmt vatten och direkt efter det torkas av med t.ex. en trasa eller ett hushållspapper.

Rätt använd kommer denna stekpanna fungera fantastiskt i köket och vara en trogen vän under många år!

Gjutjärn

Liksom kolstålspannan så behöver även en gjutjärnspanna stekas in enligt medföljande instruktioner.

Funktionen och användningsområdet är relativt lik en kolstålspanna. Men använder man kokosolja att steka med så bör man INTE använda en gjutjärnspanna då det i längden kan förstöra beläggningen.

En gjutjärnspanna är ett köksredskap som bara blir bättre och bättre med åren, ju mer du använder den desto bättre blir den. Det är inte ovanligt att pannan gjutjärn ärvs i generationer! Här pratar vi alltså om en investering som betalar sig (om man vårdar den rätt).

Man ska inte heller diska en gjutjärnspanna med diskmedel då beläggningen och instekningen förstörs.

GreenPan

Den är lätt, den har en beläggning som inte kräver något, eller enbart lite fett, vid användning och den passar till mycket.

En stor fördel med GreenPan i förhållande till andra stekpannor med ”non stick material” är att de har ett förhållandevis miljövänligt material som inte ska avge några gifter i maten. Detta är såklart väldigt viktig och något man bör tänka på om man funderar på att köpa en panna med ”non stick material”.

GreenPan är stekpannan som gör alla de där enkla jobben med bravur.

Du kan, och bör, diska den med diskmedel. Men man får absolut inte använda hårda och vassa föremål i pannan, så som verktyg av metall. Helst bör man enbart använda sig av träredskap.

En GreenPan är med andra ord betydligt ömtåligare än både en kolstålspanna och en gjutjärnspanna. Men å andra sidan kanske enklare och snabbare att använda.

Avslutande ord

Använd dig av guiden för att köpa din stekpanna och få bästa möjliga för just dig. Tänk på hur du lagar mat i ditt kök och gör en investering som speglar detta.

Gör kanske en liten lista med för och nackdelar samt hur de olika passar in i din vardag. Gå ut i handeln och känn på pannorna, hur mycket väger de egentligen, hur ligger de i handen, ser det ut att passa in i mitt hem.

Att trivas i köket med sina köksredskap är så viktigt och gör att man lagar både godare och bättre mat enklare!

Magnus & Jenny