Sötpotatis

Tillbaka

Sötpotatis

Frågan om vad som är skillnaden mellan potatis och sötpotatis samt vilken som är bäst får vi väldigt ofta. Svaret blir nästan alltid att – det är två skilda råvaror så en jämförelse är inte så aktuell och inte heller rättvis. De delar lite olyckligt namn vilket gör att man gärna vill sätta dem i samma fack och då göra någon form av klassificering av vilken som är bäst.

Vi kommer med andra ord inte göra en jämförelse mellan potatis och sötpotatis.

Förtydligande kring potatis

Vanlig potatis kan ingå i en Paleokost, detta är något som man själv får ta ställning till. Potatisen har länge varit omtvistad inom Paleosammanhang fast det är numera en råvara som kan ingå.

Inom LCHF så utesluter man potatis, tillsammans med övriga rotfrukter, på grund av mängden kolhydrater (då ett av syftena med kosten LCHF är att starkt minska kolhydratsintaget) och i Crossfitsammanhang önskar man minska på stärkelse, vilket finns rikligt i potatis, så då undviker man gärna potatisen även där.

När det gäller Paleo så har ett motiv, till att utesluta potatis, tidigare varit att potatisen är en relativt ny råvara för människan. Den är selektivt framodlad för att bli ätlig, dock så har flera vanliga grönsaker och rotfrukter förändrats av människan ”genom åren” och det skulle därmed bli ganska svårt att äta en Paleokost med det motivet.

Efterlikna våra förfäder

Vad man dock aldrig får glömma är att vi enbart kan EFTERLIKNA en Paleokost i vårt moderna samhälle. Det går helt enkelt inte att äta EXAKT som man gjorde under den Paleolitiska eran, men vi kan efterlikna det våra förfäder åt och därmed uppnå fina hälsoeffekter. Ren och naturlig mat är fantastisk!

Vi har sammanställt en Råvaruguide för Paleo, klicka dig in här om du är nyfiken på vilka råvaror som ingår.

Åter till sötpotatis

Ett annat namn för sötpotatis är Batat. Sötpotatis är en flerårig fröväxt och det är själva roten som är ”sötpotatisen”. Den kan komma i många olika färger, så som: orange (vilket sannolikt är den vanligaste), vit, rosaröd, lila eller brun.

Den har en sötaktig smak och går att använda till en rad olika saker, man kan koka den, ugnsbaka, ugnsrosta, grilla, mosa, i soppa eller gratäng! Användningsområdet för en sötpotatis är med andra ord väldigt stor och den fungerar fint till otroligt många olika typer av rätter.

Näringsvärdet är inte heller fel, innehåller både rikligt med vitaminer och mineraler. Bland annat: vitamin E, C och A samt mineralerna: järn, koppar, kalium, magnesium och folsyra.

Sötpotatis är verkligen mångsidig och passar till mycket, det är helt enkelt en tacksam råvara att ha hemma. Vår favorit just nu är att ugnsrosta sötpotatis, det blir en väldigt härlig smak och det är så enkelt att göra.

I Paleoskafferiet så finner du flera goda recept för sötpotatis och även tips på vad de kan serveras tillsammans med. Klicka dig in till alla våra sötpotatisrecept här.

Så njut av en god paj, en härlig gratäng, smarriga plättar eller ett gott tillbehör som mos eller hummus. Allt med sötpotatis.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny paleoblogg paleorecept basvara matblogg