25 Apr 2013
Jod

Jod är ett mineralämne vilket är tillsatt i bordssalt och det måste vi ha för vår sköldkörteln skull! Sköldkörteln har en helt nödvändig uppgift som hormonbildande organ, vilket bland annat påverkar ämnesomsättningen. När man i mitten av 1930 talet började tillsätta jod i salt sjönk antal strumafall dramatiskt i Sverige! Inom Paleo så bör man undvika vanligt bordssalt och då försvinner denna källa till jod, livsfarligt säger många.
 
Jodbrist kan leda till följande:
 
– Nedsatt ämnesomsättning
– Trötthet
– Depression
– Viktökning
 
Och i förlängningen på grund av att körteln växer (vid jodbrist ”försvarar” sig sköldkörteln med att växa i tron om att detta avhjälper bristen.
 
– Svårigheter att svälja
– Svårigheter att andas
 
För att förstå varför det idag inte är farligt att ta bort jodberikat bordssalt behöver man vet bakgrunden till varför man i Sverige började med detta. En av de stora anledningarna till att man under 1930 talet valde att tillsätta jod i bordssalt var just för att få ner antalet strumafall. En onormalt stor mängd av befolkningen hade då struma.
 
Anledningen till att det blev just saltet som berikades med jod var för att den hade en jämn åtgång samt att oavsett var man bodde i landet så konsumerade man salt. Salt är därmed en bra ”bärare” av jod. Resultatet blev väldigt bra då antalet strumafall sjunk drastiskt!
 
Dock har kostvanorna ändrats lika drastiskt under dessa 80 år. Dessutom var den stora andelen strumafall i inlandet där tillgång till bland annat fisk var dålig. Numera finns färsk fisk, skaldjur och ägg lättillgängligt överallt, alla dessa varor innehåller jod naturligt och gör att den tillsatta joden i bordssaltet numera är överflödig. Problemet kan snarare vara ett överintag av jod men även av vanligt salt som finns tillsatt i princip all färdigmat och även halvfabrikat – anledningen är att saltet tillsammans med socker är duktiga smakförhöjare och även döljer annan smak… En annan lite märklig sak är att jod faktiskt inte håller mer än ett år i saltpaketet, efter det så har all jod dunstat bort!
 
Men jod finns alltså naturligt i flera råvaror, rent teoretiskt så får man även i sig jod via havsluften, som är basvaror för Paleo kosten.
 
Fisk
Skaldjur
Ägg
Alger
Havssalt (inte att jämföra med bordssalt)
Spenat
Melon
Vitlök
Samt många rotfrukter
 
Så fisk, några ägg och lite grönsaker täcker mer än väl dagsbehovet av jod! Som vanligt är en varierad och näringsrik kost ”bästa medicinen”. Inom Paleo så äter man ren och naturlig mat och i denna finns allt människan behöver. Smart!
 
Magnus