Ostron, fylld av näringsämnen

Tillbaka
Uppdukat med ostron

Ostron, fylld av näringsämnen

Upplev hälsosamma fördelar med Ostron, dessa havets skatt, de har en lång och anrik historia som en exklusiv delikatess.

Artikeln innehåller annonslänkar till vitaminer.nu.

Ostron är olika arter av mollusker som trivs på hårda ytor i grunda, relativt varma, salthaltiga och klara havsvatten. Deras skal består huvudsakligen av kalk, och inuti detta huserar en mjuk inre massa.

De lever på att filtrera plankton ur vattnet med hjälp av sina gälar och har en kraftfull muskel som de använder för att stänga och säkra sitt skal.

Ostronet är hermafrodit och börjar sitt liv som hane, men genomgår en flerårig process där deras kön förändras och övergår till att bli en hona. Ett ostron kan överleva i över 30 år och vid den åldern kan skalens diameter överstiga hela 30 centimeter.

Ursprungsmat

Ursprungssamhällen världen över har haft en nära koppling till Ostron, och idag betraktas dessa läckerheter som något alldeles speciellt.

Visste du att de faktiskt är en av de mer näringsrika godsakerna som vi kan njuta av. De är som små näringsbomber vilka ger en fin uppsättning av viktiga näringsämnen, inklusive högvärdigt protein och nyttiga fettsyror. De kan ätas både råa och tillagade.

Näringsrika

Det är alltså inte bara smaken som gör dem speciella. Ostron har en lång lista av hälsosamma fördelar som kan stärka ditt välmående på flera sätt.

• B12
• Koppar
• Järn
• Zink
• Jod
• Omega-3
• Protein (aminosyror)

Det finns något fascinerande med Ostron när det kommer till att äta dem – det verkar som att människor har starka åsikter, antingen älskar man dem eller så är man (väldigt mycket) mindre förtjust.

Fem höjdpunkter med Ostron

Låt oss utforska fem anledningar till varför Ostron inte bara är en smakupplevelse utan också en investering i din hälsa.

Fem punkter med viktiga anledningar till varför Ostron kan gynna din hälsa:

Zinkrika för Immunförsvaret – de är en fantastisk källa till zink. Zink är en viktig mineral för vårt immunsystem och helt nödvändig för tillväxt och utveckling av celler. En enda portion Ostron innehåller mer zink än det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.

Proteiner för muskelstyrka – de är rika på protein. Protein är avgörande både för att bibehålla och bygga muskelmassa samt att det spelar en roll i produktionen av hormoner och enzymer. En portion Ostron brukar hamna på omkring 7 gram protein.

Vitaminen B12 – vitamin B12 är essentiellt för oss människor och behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. De röda blodkropparna har till uppgift att transportera syret från andningsluften till alla delar av kroppen. Syre behövs för de flesta av kroppens funktioner, som blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion.

Omega-3 fettsyror minskar inflammationer – Omega 3 minskar inflammation samt är en av byggstenarna till kroppens cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Speciellt viktigt är denna essentiella fettsyra för att kontinuerligt bygga upp alla hjärnans celler.

Antioxidantrik selen för skyddande effekter – de är en rik källa till antioxidanten selen, som spelar en avgörande roll i att skydda våra celler från skador. Selen bekämpar effektivt fria radikaler och främjar kroppens naturliga försvar mot åldrande och sjukdomar.

Ostron som näringstillskott

Har du svårt för färska Ostron finns det frystorkade näringstillskott i form av ostronextrakt. Den kommer i smidiga gelatinkapslar och innehåller inget annat än det rena ostronextraktet som skördats från vattnen i Atlanten.

Köp Ostron som näringstillskott här!

Det är ren ostronkraft vars kvalitet, inklusive alla näringsämnen, har bevarats genom frystorkning. Och det är helt fritt från alla tillsatser och onödiga fyllnadsmedel.

Annonsbild på näringstillskott med ostron

Bild: vitaminer.nu

Avslutande ord

Sammanfattningsvis Ostron är inte bara en delikatess utan också ett näringsrikt tillskott. De är rika på protein och omega-3 fettsyror samt en utmärkt källa till viktiga näringsämnen som zink, selen och antioxidanter och den essentiella vitaminen B12.

Att inkludera ostron i kosten, eller som ett näringstillskott, kan vara gynnsamt för din övergripande hälsa och ditt välbefinnande. Som med allt skaldjur är det viktigt att vara medveten om eventuell kontaminering och se till att Ostronen kommer från säkra och pålitliga källor.

Upplev ostronets unika smak samtidigt som du tar hand om din hälsa!

 

Signaturbild för Under vårt tak