26 mar 2018

Naturfärgade ägg

Att färga ägg naturligt är något vi velat testa i flera år men det har aldrig blivit av. Ord som – svårt, komplicerat och tidskrävande har dykt upp och vi har lagt tanken åt sidan, vi tar det nästa år…

Spännande och roligt

Men nu har vi äntligen testat detta med naturfärgade ägg och oj vad spännande och roligt! Vi använde oss av gurkmeja, blåbär, rödbeta, rödkål och kaffe när vi färgade våra ägg och det är inte självklart att det blir den färg man förväntar sig som kommer fram i de olika färgbaden.

Vad vi har kunnat läsa oss till i olika recept så är det råvaran, någon tillsatt syra och vatten som är basen i färgbaden, förutom i badet med kaffe som enbart består av bryggkaffe. Vi har sett att det används ättika eller vitvinsvinäger som syra men eftersom vi hade äppelcidervinäger hemma så använde vi oss av detta och det gick jättebra.

Färgbad 2

Färgbad

Färgbadet som vi gjorde är baserat på 5 dl vatten per råvara och räcker till 3-4 ägg per bad. Vi valde att koka äggen före vi la dem i färgbadet, här har vi också sett att det finns olika sätt att göra det på, en del låter äggen koka med i färgbadet. Vi kokade samman de olika färgbaden och lät dem svalna och la sedan ner äggen för att sedan låta dem ligga i färgbadet över natten i kylen.

Dagen efter var det otroligt spännande att se resultatet, vilka vackra ägg!

Kaffe

Kaffe-2

Kaffe-3

Lek och ha kul

Så tveka inte utan testa att göra naturfärgade ägg! Man kan använda sig av andra råvaror som rödlök, gulök, paprikapulver, te och spenat bara för att nämna några. Dessutom kan man ju testa att blanda olika vätskor för att få spännande färger, det är bara att experimentera sig fram, leka och ha kul!

För recept och inspiration gör ett besök i Paleoskafferiet. Länk till hur vi gör Naturfärgade ägg hittar du här.

Paleo så gott och så enkel!
Jenny & Magnus paleo paleorecept recept påsk påskägg färga påsktips måla ägg paleosverige sverige paleoblogg matblogg paleotips

Malin 27 mars, 2018 07:29 - Svara

Hej! Vilka fina ägg! Hur blir innehållet? Tar de smak av färgningen?
Malin

mm

undervarttak 29 mars, 2018 09:27 - Svara

Hej Malin

Ja de blir verkligen fina.

Rödbetan färgade igen skalet lite så att det yttersta på vitan blev rosa och om kaffet får stä länge så kan det ta smak. Annars märkte vi inget speciellt, förutom att det blev väldigt vackert och varje ägg unikt.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter