23 aug 2012

Vi har tidigare alltid haft med oss en matlåda i plast till jobbet och dessutom så åt vi direkt ur den, det är enkelt och bekvämt. Har aldrig funderat på att denna låda skulle kunna vara fel eller till och med farlig! Är ju noga med kosten och “packar” alltid ner både nyttiga och goda paleorätter.

Den sista tiden har vi dock fått upp ögonen för plast, vad den innehåller och hur den fungerar och framför allt vad den gör med vår fina mat! Det är genom bloggen “Pulstagning Löpning och Kost på rätt sätt“, som vi för övrigt fått mycket intressant läsning av, jag fick den där sista puschen vilken fick oss att ändra helt på våra matlådor. Numera har vi matlådor i rostfritt stål som är köpt på loppis! Försöker också alltid att förvara mat som blir över i burkar och fat av glas och porslin. Detta är ett lätt och bra sätt att göra en stor förändring mot ett bättre och renare liv.

När plast värms upp så läcker den ut giftiga ämnen, men även fettet i maten löser upp kemikalierna, som ftalater (utvinns från olja och är en mjukgörare) och Bisfenol A. Alla gifter som dessa läcker ut hamnar i min mat! Dessa gifter finns i en rad olika produkter som man använder dagligen, t.ex. livsmedelsförpackningar, matlådor, plastfilm, insidan av konservburkar, vattenflaskor, sportartiklar, solglasögon, bildelar och diverse elektronisk utrustning. Båda ämnena är kopplade till en rad olika hälsoproblem, så som, störd utveckling av hjärnan för barn, störd utveckling av reproduktionsorgan, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Listan är lång och hemsk.

Redan på 1930 talet var det känt att Bisfenol A kunde härma det kvinnliga könshormonet östrogen och därigenom påverka fertiliteten och reproduktionen… om man bara går vår ålder bakåt i tiden så fanns tydligen inte 90 procent av alla de kemikalierna som vi numera exponeras för. Kemikalier tillsammans med stress, rökning, alkohol och dålig kosthållning ger ett förtidigt åldrande, “Eftersom tiden går åldras vi, men åldrandet är inte en funktion av tid utan är förenklat beroende av vår livsstil och omgivning” citat från Mark Schauss.

När man förvarar, värmer och äter ur en matlåda av plast så kommer oundvikligen farliga kemikalier in i maten och vidare in i kroppen, detta sker varje gång man använder en matlåda av plast. Fem dagar i veckan, tjugo dagar i månaden och tvåhundratjugo dagar om året! Med tesen “det är vad man gör regelbundet som påverkar dig mest” så är matlådan något som verkligen påverkar oss och som vi dessutom kan ändra på! Förvara mat i glasburkar och på porslinsfat, packa matlådan som vanligt men använd en glasburk eller en rostfri låda istället. Vi håller, här Under vårt tak, som bäst på att sortera ut plastförpackningar och köksredskap i plast samtidigt som vi ersätter med träredskap och glasburkar – vackert och lite mysigt!

DSC_0166

Magnus & Jenny

 

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter