5 feb 2019

Mat på resan

Vi får många frågor på hur man ska kunna äta en Paleokost på semestern. Mat på resan är kanske inte helt lätt och det finns tillfällen då det kan kännas extra utmanande.

Det vi skulle vilja börja med att skriva är – det är helt upp till dig hur strikt du önskar vara med din kost under resan. Om man har bakomliggande problem som t.ex. en sjukdom eller liknande så väljer man sannolikt att vara striktare för att helt enkelt inte bli sjuk men om man har som mål att må bättre i vardagen kanske det inte är lika viktigt att hålla 100% på kosten under resan.

Det är alltså olika val och agerande beroende på förutsättningar i livet och mål med kosten.

Vikten av planering

När man är på semester eller ute och reser så börjar kosthållningen redan i hemmet. Planering tycker vi är nummer ett för att hålla sin kost och för att kunna äta det man önskar och mår bra av.

Genom att planera både din resa och hur, vad, när och så vidare, som du kan äta under resan så är första hindret övervunnet. Man tar alltså hand om problemet innan det uppkommer, genom att planera och förbereda inför resen så kommer allt att gå smidigare och man eliminerar orosmoment och val som kanske skulle bli uppenbart tokiga på resan.

Beroende på vilken typ av resa man ska göra så förbereder man mat att ta med, planerar in hur mycket som behövs och packar det efter hur man planerar äta maten. Gör det så enkelt och lätthanterligt som möjligt, både utrymmesmässigt och med tanke på vad som kan behövas i form av bestick med mera.

Så här gör vi – ett tips

På flygresan är det toppen att förbereda Frittatavåfflor och Dadelbollar, fungerar hur bra som helst. Det är både mättande och gott, man står sig länge och har en välsmakande middag samt lite gofika vid ett par tillfällen. Vatten, kaffe och/eller te köper man enkelt på resan för att komplettera med men maten är det ju oftast svårare med.

Vi brukar skära upp Frittatavåfflorna i lagom bitar så att de är enkla att äta utan bestick, man kan välja att lägga dem i en behållare eller burk så att det är lätt att ta några bitar när man önskar för att sedan försluta behållaren/burken till ett senare tillfälle. Samma med Dadelbollarna, så enkelt och bekvämt som möjligt.

Äta på plats

När vi är på semester så blir det i princip alltid lägenhetshotell så att vi kan laga vår egen mat, visst går vi ut på restaurang ibland för att äta men vi föredrar att laga vår egen mat. Det behöver inte vara superutrustat, en kokplatta och kyl räcker väldigt långt.

Mat på resan 2

Numera finns det fler och fler möjligheter till att äta specialkost även på turistorter och både butiker och restauranger inser värdet av att både specialisera sig samt bli mer tillmötesgående inför kunders önskemål. Vi har vid ett par tillfällen åkt till Puerto Rico på Kanarieöarna och nu har det öppnat ett helt nytt köpcentra med bland annat en butik som enbart säljer ekologiska varor och som specialiserat sig på olika typer av kosthållningar. En fantastisk fördel och stor lycka för oss!

Det kan innebära lite mer jobb och det kan innebära att man behöver avsätta mer tid, men det går bra och faktiskt enkelt att äta en Paleokost på resan och semestern.

Önskar all lycka!
Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter