21 Jan 2013
Kokosolja

Kokosolja

Oerhört nyttig, mångsidig, god, välgörande och tålig! Vi pratar om kokosolja som troligen är en av de basvaror med störst användningsområden! Kokosoljan används inte enbart inom Paleo svären och inte heller enbart för mat. Den har en väldokumenterad effekt vid hud- och hårbehandlingar, som krämer och inpackningar! Samma produkt kan alltså användas till hela kroppen in- och utvärtes.

Kan det bli bättre? Ja, det kan det! Kokosoljan är oerhört nyttig med sina medellånga mättade fettsyror (MCFA), dessa lagras inte som fett utan tas upp av kroppen i magsäcken (detta på grund av att de är delvis vattenlösliga) och ger i första hand extra energi. De medellånga fettsyrorna främjar energiproduktionen, immunförsvaret och muskelarbete. Kokosoljan innehåller den otroligt nyttiga laurinsyran (som också naturligt finns i bröstmjölk) vilken stärker immunsystemet och gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, den är även virushämmande och har en antibakteriell effekt. Enligt uppgift ska den tas upp 250 gånger snabbare än ”vanligt” fett och kan därmed påbörja sina välgörande effekter oerhört snabbt.

Kokosoljan tillverkas från färska kokosnötter där fruktköttet kallpressas för att få ut kokosmjölken. Denna mjölken blandas sedan med kokosvattnet, blandningen får stå och ”vila” då det sker en naturlig fermentering (en typ av jäsning). Detta gör, enkelt uttryckt, att proteinet lägger sig på ytan, vattnet på botten och i mitten har man då kokosoljan. Lyfter man bort proteinet kan man komma åt oljan som skopas upp och till sist värmer man oljan för att låta eventuellt vatten avdunsta, kallpressad olja får aldrig upphettas över 42 grader (då blir det helt enkelt ingen kallpressad olja)!

Så till användning, vad har man kokosolja till? I mat, vid stekning, när man bakar eller en klick i kaffet. Det finns mängder med användningsområden. Att steka i kokosolja är utmärkt då den oxiderar (förändras) först vid 198 grader, kokosolja är alltså att föredra framför olivolja när man ska steka då olivoljan oxiderar vid mycket lägre grader. Kokosoljan är mycket tålig vid höga temperaturer. Kokosoljan ersätter smör både i mat och vid bakning, i Paleoskafferiet finns en massa recept som innehåller kokosolja. Att använda kokosolja som helt vanlig hudkräm går alldeles utmärkt och den går snabbt in i huden. Dessutom fri från alla kemiska tillsatser som vanligen finns i hudkrämer. Rent och naturligt!

Kokosoljan förvaras svalt och inte i direkt solljus, den har en lång förvaringstid och är tålig. Vid temperaturer över 24 grader smälter oljan och blir flytande (där av namnet kokosolja), vid temperatur under 24 grader är den i fast form. Just detta gör att oljan lätt förväxlas med kokosfett. Kokosfett som man hittar i kylen är processad och kemiskt behandlad, den ska med andra ord inte användas!

Gå in i Paleoskafferiet och låt dig inspireras av alla recept!

Magnus & Jenny

Jonas Ekström 18 mars, 2015 15:23 - Svara

Hej,

När ni pratar om smakfri kokosolja i era recept, vilken kokosolja är det . Vilket märke och var köper ni den?

Tack för era underbara recept.

mvh

Jonas

undervarttak 20 mars, 2015 15:10 - Svara

Hej Jonas

Vi använder smakfri kokosolja att steka i när vi inte vill få med smaken av kokos. Vi använder antingen Urtekram (finns bl.a. i Coop Forum butiker och på nätet) eller Cocosa (finns bl.a. i Life butiker och på nätet).

Vad roligt att du tycker om våra recept, tack!
Magnus & jenny