Koka grönsaksbuljong på rester och grönsaksrens

Tillbaka

Koka grönsaksbuljong på rester och grönsaksrens

En hållbar livsstil, att ta tillvara på de tillgångar man har och använda allt på råvaran man förbrukar. Detta är naturliga delar i en Paleolivsstil, att värna om vår natur och de resurser som finns.

Rester och grönsaksrens är något som man får massor av, då man äter en hel del av detta. Och det behöver inte alls gå ner bland soporna utan kan tas omhand och det har faktiskt hela två steg till för att ge oss nytt och gott!

Här följer ett grönsakstips som kan göra skillnad.

Artikeln innehåller annonslänkar.

När du skalar och ansar dina grönsaker och rotfrukter inför en måltid så spara ALLT renset. Lägg det i en gryta med lock, i en stor glasburk eller i en plastpåse som du sätter en klämma på – en form av ”behållare” helt enkelt.

För varje gång du t.ex. skalar en morot så lägger du i renset i din behållare och ställer den sedan i kylskåpet, fyll på hela tiden med allt från grönsakerna och rotfrukterna. Resterna klarar sig oftast i 1 – 2 veckor i kylen.

Vi använder ekologiska grönsaker och rotfrukter. Man behöver endast skölja av dem och sedan är de redo för att fortsätta ge dig godsaker i köket.

Grönsaksbuljong

När man sedan har en full behållare så startar man ett buljongkok på allt. Lägg resterna av grönsaker och rotfrukter i en gryta, fyll på med vatten så att det täcker allt och salta.

Man kan även krydda med lagerblad, peppar eller någon annan favoritkrydda om man önskar. Fast vill man ha en ”neutral” grönsaksbuljong så fungerar det alltså utmärkt med enbart salt.

Koka upp och håll det sedan på sjudning i ungefär två timmar. Kontrollera med jämna mellanrum så att det inte kokar över eller sjuder för lite.

Det går även fint att använda en Crock-Pot till buljongkoket, tiden är då omkring 3-4 timmar på låg (LOW).

rester och grönsaksrens

Sila av buljongen, låt svalna och häll sedan upp den i glasburkar. Man kan utan konstigheter frysa ner grönsaksbuljongen i glasburkarna, tänk då på att inte fylla hela burken eftersom vätskan expanderar något när den fryses.

Vad använder man buljong till?

Grönsaksbuljongen använder man till soppor, kokar grönsaker eller när man gör en vegetarisk rätt. Den fungerar även utmärkt som bas när man kokar fisk, kyckling och kött till olika grytor.

Det går även att göra en fond av grönsaksbuljongen, bara att koka ner (reducera) den rejält. Man får då en mer koncentrerad smak av den vätskan som är kvar och nu passar den fint att frysas ner i en behållare för istärningar. Då kan man enkelt plocka upp en ”tärning” och ha som smaksättare i maten.

Klimatsmart

Nu har man en fin och god grönsaksbuljong från något som annars hade hamnat i soporna! Det är fantastiskt enkelt och man får lite olika smak på buljongen för varje gång man kokar beroende på vilka rester och vilket rens man har.

Detta är steg ett i att göra nytt av rester och rens, helt klart klimatsmart.

Kompostera

Steg två är kanske ännu enklare än steg ett och sköter sig näst intill helt själv. Kompostera de avsilade resterna!

Renset och resterna blir till ny fin jord som sedan kan användas till att odla blommor eller varför inte nya grönsaker och rotfrukter! Ett sant kretslopp.

Avslutande ord

Rester och grönsaksrens är alltså inte bara skräp utan en fin resurs som man kan få mycket nytta av!

Bra för dig, bra för ekonomin och bra för miljön, med andra ord – ett väldigt fint ”grönsakstips”.

Magnus & Jenny långkok Paleo paleoblogg hållbar framtid eko krav vegetariskt eco ekologisk Paleolivsstil