Gymnasiearbete och utmaningar – Gästinlägg

Tillbaka

För ungefär ett år sedan blev vi kontaktade av Felicia som skulle skriva sitt gymnasiearbete och hade då valt ”Människans ursprung”. Hon ville intervjua oss om Paleo och hur vi levde. Självklart ville vi det, väldigt spännande och roligt! Nu är Felicia klar med arbetet och har då varit snäll och skrivit ett gästinlägg till oss. Här berättar hon lite om tillvägagångssättet och hennes upplevelser.

Gymnasiearbete och utmaningar

Mitt intresse för kost och hälsa har ökat allt mer under de senaste två åren. Jag gillar att testa min kropp, att experimentera med den och utsätta den för nya utmaningar.

Det var i samband med att jag skulle börja skriva mitt gymnasiearbete, ett omfattande arbete man skriver sista året på gymnasiet, som jag bestämde mig för att göra något praktiskt. Jag visste att jag ville skriva om människans ursprung då det intresserar mig men hur skulle jag kunna få in en praktisk del i det? Sen kom jag på det – jag kombinerar det med mitt andra intresse: kost och hälsa! Jag bestämde mig alltså för att testa hur det är att äta enligt stenålderskost och om jag kunde dra någon slutsats om våra förfäder med hjälp av mitt lilla experiment.

Tidigt kom jag på att det kan vara bra att ha någon som är kunnig inom ämnet så jag bestämde mig för att göra en intervju som grund för mitt experiment. Jag hittade Magnus och Jennys blogg och läste den innan jag kontaktade dem, och visst kunde de ställa upp och svara på mina frågor! Jag fick mina svar till intervjun men även i efterhand och under min utmaning har de hjälp mig otroligt mycket med svar på frågor.

Jag förberedde min utmaning väl – jag skulle genomföra 30 dagar helt enligt paleo. Jag läste och skrev om paleo i mitt arbete, jag skrev ut recept från Magnus och Jennys paleoskafferi, all mat inhandlades och det planerades in i sista detalj.

Till en början kändes 30 dagar som en evighet! Och va jobbigt det var med all planering – vad ska vi äta till frukost? Till lunch att ha med till skolan? Till middag?… Men allteftersom tiden gick kändes det lättare.

Jag hade inget baktanke med utmaningen förutom just mitt arbete, jag ville alltså inte gå ner i vikt eller så – det skulle få komma med på köpet i sådana fall. Jag upplevde inte heller tidigare att jag har haft problem med magen på grund av mejeriprodukter och spannmål.

En vecka in i utmaningen kom jag på mig själv med att tänka att jag inte varit sötsugen på en vecka nu… Och när jag tänkte efter har min mage varit väldigt mer platt nu än tidigare… Oj, förändringarna har skett utan att jag har märkt det!

Felicia2Efter 20 dagar gjorde jag ett test i experimentet, jag åt lite vanlig mat. Det blev inte bra. Dagen efter vaknade jag med magknip och i behov av en toalett hela förmiddagen. Min kropp har anpassat sig väl efter paleokost. Jag trodde att det skulle vara svårt att äta enligt paleo och att jag skulle lockas av godis och annat som mina vänner åt men det har varit väldigt lätt. Jag har ätit oerhört god mat (alla recept från paleoskafferiet!), ätit frukt istället för godis och jag har aldrig behövt vara hungrig. Jag har kunnat prestera på topp när det gäller min träning (jag har kört ungefär 4-5 gympass i veckan) och jag känner mig lättare i kroppen.

Lättare i kroppen kan även mätresultat visa, efter 30 dagar gjorde jag mätningar som visade att jag förlorat 4 kg i vikt, -6 cm runt både bröst och mage samt -5 cm runt rumpan. Paleoutmaningen har dock gett mig så mycket mer än bara fysiska förändringar: jag har fått inspiration till en ny livsstil, mer kunskap om både kost, hälsa och människans ursprung, massor av goda recept, jag har hittat nya livsmedelsprodukter, lugnare mage utan magkatarr – bara fördelar!

Efter min utmaning har jag inte ätit enligt paleo, jag äter en form av paleo/5:2/LCHF/vanlig husmanskost och det passar mig väldigt bra! Jag använder mig mer av kokosmjölk än tidigare men jag äter även vanliga mejerivaror då jag upplever att min mage inte mår dåligt av det. Däremot utesluter jag kolhydrater i form av pasta, potatis och bröd då det ger mig svullen mage.

Så jag har hittat en livsstil som passar mig och som jag mår bra av och det är mycket tack vare mitt experiment med paleoutmaningen!

/Felicia

 

Vi säger härligt Felicia och stort lycka till i framtiden!
Magnus & Jenny