7 maj 2020
Kokboken Gröna, sköna tillbehör av Birgitta Höglund

Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv

Vi har fått den stora glädjen att få ta del av Birgitta Höglunds nya bok Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv.

En otroligt inspirerande, vacker och mycket personlig bok med stort hjärta.

Naturens skafferi

Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv är en bok med rötterna i naturen, att ta vara på naturens stora skafferi och dess läkande kraft.

Boken innehåller recept av gröna och sköna tillbehör – som Birgitta själv skriver: Näringsrik och naturlig mat som gör hälsan bättre. Den innehåller även en del fina Paleorecept.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv hos Adlibris.

Köp Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv hos Bokus.

Hälsoresa

Birgitta tar oss även med på en mycket gripande och personlig resa där hon öppenhjärtigt berättar om sitt liv och kamp för en bättre hälsa.

Hennes hälsoresa har ofta och på många sätt varit lång och svår. Men kärlek, mat och naturen har varit, och är, hennes läkande kraft. Den gör skillnad, stärker, ger hopp och liv med ny energi, hälsa och välmående.

Bara hennes hälsoresa i sig skulle kunna bli en egen bok. Den är till stor tröst, hjälp och inspiration för många.

Varm, inspirerande och generös

Vi känner Birgitta som otroligt varm, inspirerande och generös i allt hon gör som aldrig tvekar när det kommer till uppmuntran, glädje och otroligt god mat.

Detta har vi personligen haft glädje av och känt stor tacksamhet inför, både privat och yrkesmässigt för bloggen Under vårt tak, under åren vi känt Birgitta!

Även i detta inlägg visar hon stor generositet och delar med sig av två fantastiska recept från sin nya bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. En liten försmak på allt gott som denna fina bok ger.

Picklad rödlök med lingon

Bild: Birgitta Höglund

Ingredienser

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • Saft av 1 apelsin
  • Ca 1/2 tsk salt
  • 2 stora rödlökar
  • 1 dl lingon

Så här gör du

  1. Rör samman äppelcidervinäger, vatten, apelsinsaft och salt
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor
  3. Varva lökklyftor och lingon i en burk
  4. Slå över vätskan
  5. Låt stå till nästa dag

Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den utesluter socker.

Ajvar med paprika och aubergine

Bild: Birgitta Höglund

Ingredienser

  • 1 liten aubergine, ca 250g
  • 1 krm salt
  • 2 röda spetspaprikor
  • 1-2 chilifrukter eller ca 1 tsk chiliflingor
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på grill, 250 grader
  2. Dela aubergine, paprika och chili på längden
  3. Salta snittytan på auberginen och låt ligga i 5 minuter
  4. Kärna ur paprikan och även chilin om du vill ha en mildare ajvar
  5. Finhacka under tiden lök och vitlök och blanda med olivolja, äppelcidervinäger och salt i en matberedare
  6. Lägg grönsakerna på bakplåtspapper på en plåt, med snittytan neråt, pensla ovansidan med lite olivolja
  7. Ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills skalet blivit svart
  8. Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna en liten stund, gröp sen ur auberginen med en sked och dra av skalet från paprikan
  9. Lägg ner grönsaksbitarna i matberedaren och mixa till en röra med lite småbitar i, längre om du vill ha din ajvar slät
  10. Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta

Förvara i en burk i kylen, den håller sig upp till en vecka

Tips!

För längre hållbarhet på din ajvar så koka upp den och låt koka i 5 minuter under omrörning. Den håller sig då i ett par veckor i kylen.

Köp boken Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv

Vill du också ta del av Birgittas fantastiska recept i denna fina bok och låta dig inspireras av hennes hälsoresa så köp boken Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv.

Köp boken hos nätbutiken Adlibris.

Köp boken hos nätbutiken Bokus.

Som en liten extra bonus finns ett väldigt fint och intressant förord skrivet av Ann Fernholm som är både vetenskapsjournalist och författare.

Avslutande ord

Vi är så glada över att ha Birgitta som vän och att vi fått möjligheten att följa hennes hälsoresa.

Vår uppmaning till alla är – köp boken och titta även gärna in på Birgitta Höglunds blogg för mängder med recept och inspiration.

Jenny & Magnus

Birgitta Höglund 8 maj, 2020 07:12 - Svara

Tack till er båda för värmande ord om min kokbok och min hälsoresa. Blir rörd och glad av att läsa era rader, så tacksam att jag fått möjligheten att lära känna er även i verkliga livet. Kram Birgitta <3

mm

undervarttak 8 maj, 2020 08:23 - Svara

Stort tack Birgitta för alla fina recept, att du är du och för att du delar med dig av ditt liv!

Kramar från oss!

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube