Gästinlägg om en Whole30 utmaning

Tillbaka

Det är så roligt att ha den stora förmånen att få driva en blogg, speciellt en Paleoblogg där man får kontakt med så många olika människor som faktisk bokstavligen förändrar sina liv med hjälp av Paleokosten! Vi blir alltid lika glada när ni läsare, med hjälp av kommentarer eller mail, delar med er av erfarenheter och upplevelser som just ni haft. Fantastiskt för oss att kunna ta del av era liv och hur ni påverkats och hjälpts av Paleo – dessutom alla tips och idéer vi får från er läsare!
 
Vi har nyligen blivit kontaktade av Helena som nyfiket smugit igång med Paleo men nu går ”all in” med att göra en Whole30! Underbart, älskar när människor bestämmer sig och satsar fullt ut på något som de tror på! Helena kommer att skriva här ”Under vårt tak” om sina upplevelser under denna Whole30 utmaning, hon skriver om sina tankar, upplevelser och känslor i både stort och smått. En personlig och när beskrivning om vad hon är med om men också om varför hon gör en Whole30.
 
Vi ser med glädje fram emot att få följa Helena i hennes utmaning och kommer varje vecka, under utmaningens 30 dagar, publicera ett inlägg från henne! En ”aptitretare” kommer här, förberedelser och tankarna precis innan starten på utmaningen:
 
 
IMORGON…
”är det dags. WHOLE30. Jag ska verkligen försöka. Jag menar, 30 dagar. Hur svårt kan det vara” Det sitter i hjärnan. Bestämma sig, köra rakt av, full fart, låta hornen i pannan växa ut, simma hela vägen in i kaklet. Men se upp för väggen, för den vill man inte gå in i!
 
Igår var det en dag av förberedelser. Har googlat mig fram och förstått att just förberedelse är grundläggande i detta projekt. Passade på att träffa min kära väninna och frossa i mat, godis och vin. Tänderna fick en sträv beläggning av socker. Vi smygrökte på balkongen, måste jag erkänna. Oj, förlåt… Inte bra!!! Håret stank, även om det ”bara” blev två syndfulla nikotin-pinnar. Så nu är kroppens depåer påfyllda med allehanda toxiner. Det var ju ”sista kvällen med gänget”! Ett sista tramp i frosseriets klibbiga träsk, innan jag istället följer i stenåldersmänniskans gräsklädda fotspår. Här ska rensas ut ordentligt nu, vill jag lova!
 
Jag har gjort Ghee. Detta underbara smör. Varför har jag aldrig, aldrig gjort detta förut? Det doftar som smörkola och knäck. Det smakar som smörkola och knäck. Nackhåren reser sig av välbehag varenda gång jag kör ner näsan i burken, och jag måste erkänna att det är ganska ofta jag gör det!
 
Jag har stekt köttfärs och biffar, helt utan kryddor, för att kunna sno ihop något enkelt och bra när hungern och tröttheten sätter in. En modern stenålderskvinna måste ju förvärvsarbeta också. Kan inte gå ut på morgonen och slå ner någon ko här utanför min ”hydda” bredvid motorvägen precis. Skafferiet har fyllts med hemgjorda kryddblandningar. Tvingade ner tonårsdotterns näsa i burken med Taco-krydda (japp, receptet hittade jag här Under Vårt Tak). Hon utbrast med glädje och förvåning i rösten ”mamma, har du gjort denna själv”. Jajamensan, stenålderskvinnan kan!!
 
Sen kommer den sista och nästan viktigaste förberedelsen. Jag har pratat med min älskade särbo om detta projekt. Han har lovat att stötta mig ”all in”. Bara han får sin naturella yoghurt och macka på morgonen. Tja, det får jag väl leva med. Tänk om jag levde med en man som var tvungen att ha pizza och öl!? Hade plötsligt blivit mer komplicerat då. Men å andra sidan, jag hade med största sannolikhet aldrig blivit kär då… Ge mannen lite yoghurt och bröd så klarar jag mig utmärkt på Paleo!!
 
Men hur hamnade jag här? Med en Whole30?! Jag har alltid varit nyfiken på vår kropp och hur vi förvaltar den. Jag tänker bli gammal och förbli frisk. Fick höra talas om Paleo-kost, dels på en föreläsning med Jonas Colting och dels av en kollega som talade sig varm om några Paleo-muffins man kunde köpa här i Västra Hamnen i Malmö. Paleo, Paleo, två gånger på en vecka… Ödet kanske vill säga mig något. Googlade och hittade till Magnus och Jenny här Under vårt tak. Det ena ledde till det andra och sen gjorde jag plötsligt inget annat än malde nötter, läste innehållsförteckningar och knäckte ägg. Läste om Whole30 och sen var jag såld. Detta måste provas. Upplevas. Avnjutas. Jag har en kropp som jag ska ha hela detta liv. Jag måste ge den så bra förutsättningar som möjligt för just det där långa, friska livet! Tack Jenny och Magnus att jag får hälsa på på er blogg! Jag hoppas ni vill följa med mig på min resa!
 
/Helena
 
 
Lycka till Helena på din 30 dagars spännande Whole30 resa, vi kommer med spänning följa dina framsteg!
 
Läs om Helenas fjärde vecka med Whole30 vecka 4
Läs om Helenas tredje vecka med Whole30 vecka 3
Läs om Helenas andra vecka med Whole30 vecka 2
Läs om Helenas första vecka med Whole30 vecka 1
 
Magnus & Jenny